Thursday, July 16, 2009

MIRACLE : WELCOME TO MY LIFE

BABY ASYA 2 HARI
SAMB: "tgh syok2 makan roti canai 2, tiba aku terasa basah n mcm ade something yg mengalir...Aku jd confuse...Aku terkencing k ni??? cz d/date lambat lg...aku petnant baru nk msk 8bln... pah2, aku tkr kain lain.. mcm 2 jgk,, bsh lg... Kali ni mama sruh aku p hosp trus cz tkt air ketuban yg pecah..tp aku x rase skit pun .. suami aku pun bawak la aku k hosp kt bahagian wad bersalin.....N..........................Tgu episod akan datang... "

Sampai kt hosp,nurse periksa jln ,rupanya dah terbuka 1cm..Aku trus admit kat wad.And kate doc aku akn bersalin secara paksa tp x gna ubat cz tkt ia bg effect kt aku, cz bla aku xleh tahan skit aku mdah kna sawan.. Jd dia juz gna alat utk bka laluan pranakan.(mmg MALU).Klu iktkan pd 5hb Nov 08 aku ada appointment dgn pkar OnG utk ambk tarikh caeseran.Pada 1 Nov 08 aku laluan peranakn aku still lg 1cm..n doc trus besarkn laluan peranakan.

Pada 2.11.2008, aku dh mula rase sakit sket2..Mase 2 jln dh terbuka 2 cm..Aku badget mlm ni aku bersalin.. Tp jln still jgak 2cm,sdangkan air ketuban dah 3ari kuar.Hari ni dh mula kuar drh..Pada 3.11.2008,,aku dh rase skit,,bla nurse cek jln bru j 3cm terbuka. N mase 2 bdn aku mcm nk terketar dh nahan skit.Mase 2 doc Zahar(PAKAR O&G) mri n tnya aku nk operate k x? Cz mash sempat. Sbb skit aku kate ye pun x,,kate tidak pun x.. N aku rse mcm blh bersalin normal j (PADAHAL MASE SKIT DULU DOC X RESPECT AKU DPT BERSALIN NORMAL).Jln 3 cm aku dh dimasukkan k labour room dlm kul 12 lbih2..Mase 2 suami pun ade teman. Masa msk labour room skali lg doc tnya samaada nk operate k x..N mase ni jgk aku n suami dh bersiap sedia utk terima ape saje yg berlaku..N aku redha seandainya baby aku cacat sprti yg doc katekan.
Semasa dlm labour room, tangan aku n kaki dimasukkan drip ubat bg mgelakkan serangan jantung mengejut semasa nak PUSH baby..(CZ masalah aku 2)..Selain 2 aku dmasukkan morfin utk kurangkan kesakitan, tp aku jd terlalu mengantuk.. Lama2 skit aku makin kerap n mcm nk buang air besar, mmg x leh tahan. suami aku pgil nurse, nurse kate bru 5cm, dia x bg aku push lg cz tkt terkoyak n kepala baby jd bujur.Makin lame mkin kerap ksakitan 2, n suami aku sntiasa ada mberi skongan.Tp aku mmg xleh tahan, mmg mcm nk keluar sgt2..mase ni ade peristiwa lucu dmane aku tergigit buah dada suami aku sampai berdarah.(sbnarnya aku tergigit bju dia,tp mana la tau terkna skali dgn bdn dia)..Nurse srh aku thn n mgiring cz blum tba mase lg..


Mase mgiring 2 aku mmg rse ssuatu, n suami aku tgk,"RAMBUT BABY DAH NAMPAK'.masa ni mmg kcoh,bla suami aku jerit pgil nurse..Dengan hanya sekali PUSH,, tepat pukul 3.45 ptg pada 03.11.2008 lahirlah "JUARA" aku n suami krn berjaya tempuhi segala cabaran utk melihat dunia ni.Suami aku memberi ciuman n aku n suami btl2 menitiskan air mata. Dan alhamdulillah, baby aku sempurna dr sgi fizikal (xsprti yg doc katekn) dan aku pun sht. mase baby keluar,baby aku x menangis cz effect dr morfin yg didrip k aku.Baby tdo,lps bersih baru aku dgr suara baby aku..Alhamdulillah, jz luka sbb digunting,2 pun skit sgt. Mase 2,nurse kt ICU smua mri tgk aku..


Aku dikuarantinkan di dlm PE ROOM slama 12jam, krn perlu melalui proses utk memasukkan ubt antibiotik n jntung.. Sementara 2, baby aku admit kat wad kanak2 cz lahir x ckp bln(8bln)..n utk dberikn antibiotik krn tkt jgkitan kuman sbb air ketuban dah pecah lame. Dlm pukul 10lbh bru aku admit kt wad bersalin..Pd keesokkannya, aku pengsan...n aku pun x tau ape citer sbnarnya.. Sedar2 kt bilik PE ROOM lagiiiii..(bosan). Mase aku pgsan 2 mmg kecoh kat wad 2,, cz mybe ingat aku dh XDE kot..Mase 2 tbuh aku jd biru habis..(cerita drp mama).



"KATIL BABY ASYA YANG PAPA BELI"

Kuasa Allah SWT,, Walaupun sepanjang mengandung aku menanggung penderitaan, tetapi sewaktu kelahiran aku diberi kmudahanNya.Masa ni,,aku menangis dgn sepuas ati krn bersyukur krn hnya krn mtk penangguhan utk pengguguran baby, aku dpt melihatnya didunia.Seandainya aku bersetuju utk melakukan pguguran pd ptg itu,, akulah manusia yg paling menyesal n berdosa..Sampai k hari ini aku sentiasa dhantui perasaan bersalah wlaupun pguguran ini x terjd.YA ALLAH,,TERIMA KASIH KRN MEMBERI KESEMPATAN UTK AKU BERGELAR SEORANG IBU KEPADA NUR FASYA AFRINA "Cahaya Hatiku Putih Kemerahan"

" ALMARI BAJU BABY ASYA"








"KOLEKSI SARUNG TANGAN & KAKI BABY ASYA"




KOLEKSI KASUT SI PUTERI

36 comments:

cik intan (◡‿◡✿) said...

.welkem asya
.seyes kite nanges T___T
.alhmdulillah semuanya selamat

.salam kenal kak

http://intanurulfateha.blogspot.com

♥ QaseH ♥ said...

kak seyes sedey,,,nangis kiter bc pengalaman akk nk nptkan asya,,,

manusia biasa said...

salam kak...crius sy bca pn rsa sdih sgt...wlwpn sy nie sbnrnya hati keras...smoga akak n suami trus tbah n sbar ...sy doakan akak cpat smbuh...sy mmg respect abes dgn suami akak..de mmg lelaki trbaik la...kim slam sy kat de ek...sy sure asya bla dah bsar nnt mct akn jd yg terbaik sbb de mmg antra insan trpilih...=)jga dri...get well soon

Zayani said...

kak..thniah ek..
tak tau nk ckp pe,tp mmg sdih la bce..huhu

nyway smoga cpt smbuh..n slamat mnjdi ibu yg baik kpd asya..

Farhah Zaidah said...

salam ziarah & salam kenal ye kak...sy turut smpati dgn keadaan akak..menitis air mata sy baca cerita akak ni...

ekin hamid said...

salam perkenalan..cedehnya dgr kisah awak..Alhamdulillah awak n baby selamat..semua atas Kekuasaan Allah S.W.T

Farra Dhelina said...

saya bangga sgt dgn awk.. tahniah..

ejaa said...

huhuhu..
kagum dengan akak.
walaupun akak ada masalah kesihatan, akak berani ambik risiko for ur baby,

alhamdulillah, semua okey.
harap akak satu famili pun happy.
one more, u shud be grateful for having such a GOOD husband!
susah senang sama2=)

CT Umaimah said...

Sedih dan menakjubkan cerita awak nie..
Semuanya kuasa Allah..

Misz_zana'85 said...

alhamdulillah, sedih, lucu pun ade gak (time tergigit hubby tu)..

Ya Allah, sesungguhnya kekuasaan Allah itu xde sapa boleh halang..


nanges lagi... (T_T)

mummyar said...

salam kenal....sedih baca kisah u.....betapa besar rahmat yg di berikan....tabah sungguh jiwa seorg ibu...really kagum dengan semangat u....semoga bahagia selalu hendaknya......

~ yus ~ said...

salam kenal...

betapa besarnya pengorbanan seorang ibu, dn saya dapat lihat awak seorang ibu yang tabah, demi melihat anak yang di kandung lahir kedunia. Saya kagum dengan semangat dan ketabahan yang awak tunjukkan. Alhamdulillah semuanya selamat kan.

Semoga gembira dan bahagia selalu hendaknya..

Wife Mr.Em ~ Ibu Mr.Aqil said...

Salam.. Ibu Aqil faham perasaaan mama asya.. sebab pengalaman kita utk mendapatkan 1 nya zuriat kita seakan sama.. mereka mengharapkan kita tak meneruskannya namun naluri keibuan kita yg kuat mengatakan kta MAMPU meneruskannya.. Dan pulangan yg kita dpt kini mengatasi kemewahan duniawi.. Ibu juga tak digalakkan mengandung krn masalah penyakit ibu.. Namun kedegilan mengatasi segalanya krn kita saja yg yakin & percaya ALLAH TELAH MENGATURKAN YG TERBAIK BT KITA.. Kdangkala kata hati itu tepat.. Alhamdulillah anak2 kita membesar menjadi anak yg cerdik & sihat.. Syukur!!! Salam perkenalan buat mama yg hebat kpd anak yg terhebat.. ;o) syomel anak dara awak.. nak pinang boleh?? hihihi

Zana said...

alhamdulillah semuanya selamat...
mmg betul2 besar pengorbanan lya sbg ibu.....

Sulianawaty said...

Bak kate pepatah "SYURGA ITU DIBAWAH TELAPAK KAKI IBU" sungguh BESAR pengorbanan ibu....

eiyra'z said...

salam...tersentuh hati saya baca...tahniah untuk awak kerana berjaya melahirkan Princess...sesungguhnya pengorbanan ibu tiada nilainya...

wansyu said...

salam ziarah..

Terima kasih kak..sebab berkongsi cerita..
Alhamdulillah..pengorbanan akak selama ni hanya Allah saja yang dapat membalasnya..terlalu besar :)

semoga Nnur Fasya Afrina menjadi anak yang solehah..QUrratu'ayyun buat akak sekeluarga..

semoga akak sentiasa bahagia dan diberi kekuatan dalam rahmat dan kasih sayang-NYA :)

Elin said...

salam Kenal mama Fasya Afrina...

Sedih giler baca kisah awak....tersentuh betul naluri keibuan ni...semoga Asya Afrina menjadi anak yg solehah...dan membahagiakan kedua ibu bapanya.. Asya bile da besar, sure terharu kerana die ada mama dan ayah yg sgt kuat semangat.

~Mama Nur Afrina Huwaidaa'~

eiela said...

besarnya pengorbanan seorang ibu. tersentuh saya baca kisah nih, and maybe kisah nih akan berlaku jugak pada saya suatu masa nanti jika panjang umur. moga saya terus tabah dan kuat je hadapi dugaan ini. semoga anak akak jadi anak yg solehah dan akak bahagia hendaknya.

Bionic women said...

harini saya berkesempatan baca kisah kehdiran fasya dari episod 1 hingga akhir..
Ya Allah, tabahnya kamu dan suami,
Alhamdulillah, tuhan permudahkan segalanya.

Fasya seorang anak yg kuat, dari rahim lagi dia anak yg kuat dan tabah..tahniah kamu ada anak yg kental jiwanya melawan segalanya.

Semoga segala yg terbaik menanti kamu..aminnn

Keluargaku Syurgaku said...

Syukur alhamdulillah awak dan Asya slmt.....memang sedih baca kisah awak ...tp skrg syukur semuanya slmt dan Asya penyeri rumahtangga pun sihat alhamdulillah.

tiefazatie said...

sis..sedihnya baca sume kisah nie..tahan2 je hati nie nak nangis..tp syukur alhamdullilah...semuanya selamat..asya pun membesar dgn sihat nie..comel..

take care ye sis..

Anonymous said...

Allahu Akbar...Segala perjalanan hidup kita tlh diatur olehNya walaupun seribu halangan yg menghalang..bersyukur diats anugerah yg x terhingga drNya..mmg sedih kisah Liya i..moga2 terus tabah mngharungi kehidupan mndatang bersama insan2 trsyg yg tlh byk brkorban jiwa..Tahniah ya Liya..

wan nurul hezrina said...

1st time saya dpt bca kisah yang panjang tanpa tertinggal satu perkataan pun..mmg sedihlah cita awak n kini gugurl dah nak 3 tahun punkan??mmg kuasa Allah siapapun tak duga..mcm doktr gtau akan cacat...kita hanya manusia hanya merancang tapi ALLah maha mengatahui tiap sesuatu..n ketabahan awak mengandung n memikul beban dipermudahkan akhirnya.syabas n tahniah=)

wan habibah said...

byknya sarung kaki asya

Salina@IbuAqil said...

Ina x kan pernah jemu baca kenangan Lya melahirkan JUARA hati Lya & Fain.. ;) Hari ni baca lg.. ;)

Puan Kutu said...

dalam kesusahan ada kesenangan..Syukur padanya..

Myra Jay said...

Lya mmg wanita tabah..

Sedih baca pengalaman Lya melahirkan Asya..

IntaNBerliaN said...

sgt sedih smpai bergenang airmata... semoga lya n asya n fain tabah hadapi dugaan mendatang...

Tea said...

Begitulah... Anak itu anugerah yg tiada tolok bandingnya.. Syukur :')

QasehnyaRania said...

alhamdulillah..selamat semuanya..

CikPuan Ira said...

askum..nie kali pertama sy blogwalking awk..sgt2 sedih cerita nie smpai mengalir air mata..berat yg membaca berat lagi awk utk laluinya..tahniah awk sbb menjadi mama yg kuat..apa yg berlaku ada hikmahnya...

9n0L4 said...

byknye koleksi asya. kecik kecik dah ade koleksi byk gitu. ;)

Fifi Nadhrah said...

alhamdulillah.. sedihnye bace semue cerite sis..

Mummydearie said...

Alhamdulillah, besarnya kuasa Tuhan. Apapun yang kita lakukan tanpa izinNya memang tidak akan terjadi. Fahamlah saya mengapa Asya begitu berharga dalam hidup keluarganya. Tahniah, berjaya melawan segala dugaan!

Mardiah Diana said...

Alhamdulillah dan tahniah mama Asya...akhirnya semua dugaan yang mama Asya tempuhi sepanjang mengandung hingga baby Asya di lahirkan ke dunia ini amat menyentuh hati diana membacanya...bertapa kuatnya hati seorang wanita seperti mama Asya...sesungguhnya Allah itu maha berkuasa dan maha mengetahui hati seorang wanita yang kuat dan sesungguhanya ini adalah Anugerah Terindah dariNya...

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (139) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (82) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (74) INFO (67) Asya's School (62) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Birthday (49) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Jom Singgah (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) F.A.M.I.L.Y (41) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) H.O.L.I.D.A.Y (32) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) Tempat Makan Best Di Terengganu (29) mama+papa+fasya (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (28) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) fasyafrinatraveltales (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Papa Asya (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) mama+papa (9) Idea Bento (8) Travel (8) Parenting (7) Ulangtahun Perkahwinan (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) TERENGGANU (1) de (1) fasyafrinavacationtime (1) ma (1)