Thursday, July 9, 2009

Mommy To Be : PART 2


Sepanjang aku pregnant,, hidup aku byk dihabiskan di hospital... Untuk pengetahuan semua, aku mengalami masalah Vitral Valve Prolapse (MASALAH INJAP JANTUNG BERLUBANG), epilepsi n transfer mysletis.. Disebabkan penyakit ini, aku tidak digalakkan mengandung. Sepanjang aku pragnant aku x mengalami langsung alahan.. TETAPI penyakit aku yang bertambah serius.. Aku kerap diserang sawan sehingga aku koma n terpaksa bergantung kepada INKUBATOR(alat bantuan pernafasan).. Masa 2 aku dimasukkan di ICU hosp Kuantan. Keadaan aku masa 2 terlalu kritikal.. Mmg sepenuhnya aku bergantung pada alat bantuan pernafasan.. Aku sendiri pun x sedar n x tau ape yg berlaku mase 2. Cuma yg aku ingat,, bila aku celik mata doktor suruh aku jgn tdo n cuba bernafas sendiri.. Tp lps 2 aku pun xtau ape yg berlaku.. Mgkin aku tdo panjang mase 2... N sedar plok bla aku rase mcm ade sesuatu dlm perut.. Mase 2 aku x ingat lagsung aku pregnant.. n bila aku btl2 sdr aku terasa sakit teramat sgt dlm tekak n badan.. rupenya dalam mulut aku dipenuhi oleh tiub pernafasan n jarum drip memenuhi leher.. aku x mampu utk berbuat ape2.. cume blh mgalir air mata saje. mase 2 aku x tau hari ape,, siang atau pun malam.. dan terasa terlalu sunyi n bosan terkurung dlm bilik yg semua org disekeliling seperti tdo(koma).. mase 2 aku tercari-cari muka yg sgt aku rindu....suami aku.. Tp sbb ape smua org x ada.. tp x lame lps 2 bru aku nmpk wajah yg sgt aku rindu.. Aku ingat lg mcmana keadaan suami aku masa 2.. Aku tgk air mata dia... n aku x dpt berbuat ape2.. aku ingat dia cium n gosok kepala aku dan kate "syg jgn nangis,, abg ade..." mase 2 aku rase terlalu sedih.. tapi masa yg ade terlalu singkat... mgkin dh prosedur bilik ICU mcm 2.... Pada keesokkannya,, aku semakin ok,, tp masih x dpt bernafas sendiri.. ini kerana kandungan aku makin membesar n menekan bhagian jantung aku yg bermasalah. Apabila suami aku mari,, aku hanya mampu gna isyarat tangan n mata.. mgkin nurse yg jage aku kesian tgk aku mase 2,, dia bg kertas n pen utk aku berkomunikasi.. Tp alhamdullilah akhirnya,, selepas doktor ambik darah aku,,RESULT MENUNJUKKAN OKSIGEN DLM DARAH AKU HAMPIR K TAHAP NORMAL.. Akhirnya,, doktor membuang tiub intubate. Tapi hanya tuhan yg tahu betapa sakitnya semasa proses membuang tiub 2 dilakukan.. Aku mengalami luka yg sgt teruk slpas membuang tiub.. Aku x blh makan mkanan keras..Nk menelan bubur pun terlalu pedih n suara aku pun mcm dh nk hilang. Kate doktor kesan 2 sementara j,, sbb luka n pendarahan kt peti suara n tekak semasa proses memasang tiub n membuang tiub... Beberapa hari lepas 2,, aku di tempatkan di wad biasa...

6 comments:

Misz_zana'85 said...

Ya Allah, sedihnya baca entry nie..tak boleh nk tahan air mata..
Lyafrina dah ok ke sekarang? Alhamdulillah, anak yang lahir tu sihat..birthday dia 3 nov kan? zana 4 nov.. :)

Zana said...

Sedihnya lya.....betapa besar pengorbanan untuk terus melahirkan anak...

eiela said...

susahkan kak kalau takde oksigen dalam darah nih, saya pun kekurangan oksigen dalam darah.

Puan Kutu said...

besarnya dugaan yg awk tempuh..

IntaNBerliaN said...

Beratnya dugaan lya..

9n0L4 said...

tabahnya kamu. dokleh byg rsnye.

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (139) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (82) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (74) INFO (67) Asya's School (62) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Birthday (49) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Jom Singgah (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) F.A.M.I.L.Y (41) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) H.O.L.I.D.A.Y (32) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) Tempat Makan Best Di Terengganu (29) mama+papa+fasya (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (28) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) fasyafrinatraveltales (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Papa Asya (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) mama+papa (9) Idea Bento (8) Travel (8) Parenting (7) Ulangtahun Perkahwinan (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) TERENGGANU (1) de (1) fasyafrinavacationtime (1) ma (1)