Monday, July 13, 2009

Mommy To Be : PART 5

Selepas keluar dari wad, kehidupan aku bgitu membosankan. Krn aku x boleh kemana-mana pun. Mcmana nk bergerak kalu kaki yg slalu membawa aku kmana-mana x dpy bergerak. Mmg terlalu tertekan. Sepanjang menghabiskan masa di rmh mak mentua, mama slalu juga dtg tgk aku. Aku tau mama pun rase serba salah ,, tp xpe, sbb keadaan abg aku mase 2 lg truk.

Hari-hari tiap kali sblum suami aku pegi kerja, dia akan ambik air utk basuh muka aku n bawak aku turun k bawah (dapur)... Selepas 2, mak memtua aku akan sediakan makanan. N dlm pukul 10 suami aku akn balik smula kerumah utk memandikan aku n pakaikan pakaian.. Kudrat mak mentua x kuat utk mengangkat aku. Sbb masa 2 aku masih lg terlalu lemah.. Selepas 2 aku akn tdo, n tgu suami aku blik tengahari utk makan t/hari.. Hari2 aku berlalu begitu saje.. Tapi tiap kali ari cuti suami aku akn bawak aku pergi jln2 (stakat duk dlm kete j)..

Mcm2 iktiar yg dilakukan agar aku blh berjln smula,, antaranya mak mentua memanggil tukang urut.. Mmg kaki aku lembek n pcat sgt. Bila keadaan aku dah makin kuat, suami aku mula letakkan aku ats krusi roda.. Dan,, aku mula belajar bergerak dari 1 tempat k 1 tempat. MMg trlalu seksa utk aku,, sbb aku terpaksa menahan perut yg makin membesar n mjaga kselamatan bby dlm kandungan. Hari makin hari, semakin menunjukkan tanda2 positif dimana kaki aku mula boleh digerakkan. Lama kelamaan,, aku mula blajo berjln. N akhirnya, aku mula blh berjln smula tp kaki aku masih lmah. MMG menyeksakan dan memakan masa utk mencapainya. Bila aku makin OK aku ajk suami aku balik k rmh aku, tp suami aku x nk cz bimbangkn aku bila time dia keje.

Masa trus berlalu..............................
Aku masih diserang sawan n kali ni masalah baru timbul,,,kaki, tangan n muka aku mula bengkak n sembab.. Mulanya ingat ni tanda2 utk bersalin walau pun duedate masih terlalu jauh lg.. Aku ditahan lg dlm wad,, kate doktor bengkak aku ni x normal sbb terlalu besar n ada bintik2 merah. Besar kemungkinan sbb saluran darah tersumbat.. (baru aku teringat sejak akhir2 ni aku kuat makan roti canai ,skali mkn blh 6 biji + air teh tarik/horlick). Aku x ditempatkan di wad bersalin ttpi di wad khas, utk pregnant bermasalah, kalu x silap name bilik 2, PE ROOM.. dekat dgn dewan bersalin n ICU..
Mungkin sbb aku kerap masuk wad, jd semua nurse n doktor2 kat situ knl aku,, jd hidup aku sentiasa berteman.. Bila dah terlalu lame dlm wad, aku mula naik bosan, lgpun birthday suami aku ade 2 ari lg.. Ari2 aku merayu nk pelepasan balik k rmh sempena birth suami aku 31.10.2008.. Akhirnya pada 30.10.2008 aku dibenarkan pulang. And, kali ni balik kt rmh mama, sbb abg aku yg sakit dh makin OK.. Aku ingat lg, pd hari aku kuar wad 2 jatuh pada hari khamis, balik 2 aku trus ajk suami aku pegi pasar minggu kt Padang astaka. Masa 2 mmg byk sgt aku beli makanan. Semuannya mcm mengarut j..... Sampai kt rmh, habis aku makan.. N malam 2 aku raikan birth suami aku.. HANYA AKU DAN SUAMI AKU,, dengan hanya sekadar ucapan n ciuman, sbb aku x smpat nk beli ape2 pun utk suami aku.TP ada HADIAH LG BEHARGA KAT DALAM PERUT ...

Pada keesokkan harinya 31.10.2008, aku hanya berehat d rmh. N hari 2 aku mtk lg suami aku beli roti canai.(makanan kgemaran mase aku petnant)...N.....................................................
tgh syok2 makan roti canai 2, tiba aku terasa basah n mcm ade something yg mengalir...Aku jd confuse...Aku terkencing k ni??? cz d/date lambat lg...aku petnant baru nk msk 8bln... pah2, aku tkr kain lain.. mcm 2 jgk,, bsh lg... Kali ni mama sruh aku p hosp trus cz tkt air ketuban yg pecah..tp aku x rase skit pun .. suami aku pun bawak la aku k hosp kt bahagian wad bersalin.....N..........................Tgu episod akan datang...

4 comments:

Puan Kutu said...

org2 disekeliling betul2 syg awk..

IntaNBerliaN said...

alhamdulillah krn lya dikelilingi olh mereka yg betoi2 sygkn lya..

QasehnyaRania said...

semua sayangkan lya... :)

9n0L4 said...

byknyeeee skali 6 bijik roti canai lya bahang. huhu.

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (82) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (74) INFO (67) Asya's School (60) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Birthday (46) Jom Singgah (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) F.A.M.I.L.Y (41) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) H.O.L.I.D.A.Y (32) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (28) Tempat Makan Best Di Terengganu (28) mama+papa+fasya (28) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) fasyafrinatraveltales (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) mama+papa (8) Parenting (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1) ma (1)