Saturday, September 26, 2009

Always In My Memory.....

Kali ni rsenya, ingin bkongsi skali lg... cerita swaktu sy mgandungkan Asya... Sepanjang mgandungkan Asya... Adalah dugaan y amat besar utk sy tempuhi..Sy akui.. Knangan itu xpernah hilang dr ingatan sy..& akan kekal hingga k akhir hayat..Disamping tu,, hingga k saat ini sy msh rase tkilan... Sy terlalu gembira menerima khabar itu.. Tp tkilan krn sy x dpt melaui kgembiraan sperti ibu2 lain... x dpt merasai menyediakan kelengkapan baby.. Sbnarnya sjk sy tau sy pregnant sy x sbr2 utk mbeli sgala kperluan baby...

Tp hanya Tuhan y mnentukan sgalanya..
Spanjang pregnant, hidup sy hanya dhabiskan d katil hospital... Kadangkala sy sdr... & kadangkala bila sedar sy dah brada di ICU lg... begitula hari2 yg sy lalui shingga saat2 sy melahirkan Asya.. Segala kelengkapan pakaian baby dibeli tgesa2... itu pun..kak long y tlg blikan.. N hari sy n asya dibnarkan keluar... masa tu baru kecoh cz sgala keperluan baby x ade.. mlm tu jugak suami n adik ipar sibuk membeli smua kperluan baby.. Yelaa,,, sblum ni krn asyik duk melayan dgn thp ksihatan sy y kdg ok... tba kritikal n x menetu smpai x tringat utk sediakan sgala kperluan baby.. Bju baby pun hanya ada 2, 3 helai jer.. Tp alhamdulillah,, mungkin rzeki baby asya kot... org y dtg melawat kbanyakan bg hadiah baju baby.. Maafkan mama syg... Tp... lps habis tempoh bpantang,, mungkin utk mghilangkan rase tkilan itu,, sy shopping habis-habisan bju2 baby... Tp bkn la smpai k thp mbazir..

Utk mengetahui dgn lbh lanjut lg,, pgalaman yg sy lalui spnjng pregnantkan asya,
klik jer pd link2 kt bawah ni :

IN MY MEMORY
sewaktu pregnant 5 @ 6 bulan..
KOMA..

~ UPDATE : Pic-pic lain di dalam hospital telah dikeluarkan dari entry ni kerana pic tidak bertudung~

BERSYUKUR KEPADA ALLAH SWT,
KERANA MEMBERIKAN SAYA KESEMPATAN UNTUK
BERGELAR SEORANG IBU.
SATU ANUGERAH YANG AMAT BERHARGA
UNTUK DIJAGA.

34 comments:

AziE-rAh said...

Ya Allah, tersentuh naluri keibuan saya membaca cerita awak. Walau saya tak kenal awak. Kisah awak telah mengalirkan air mata saya. Saya doakan awak sekeluarga sihat dan sentiasa dilindungi-Nya.
Salam perkenalan.

cik intan (◡‿◡✿) said...

.sedihnye kak T___T

~LP Lum~ said...

bnar2 trsntuh nya citer2 awk..
wlaupn sy bkn sorg ibu tp sy jua sorg pompuan n dpt mrasakn apa yg awk rsa...

tahniah krana awk kuat dlm mgharunginya...

eykameow said...

ya allah....eyka doa kn akak sehat di smping femly terchenta. sedey2 :'(

Momma Mia said...

MasyaAllah besarnya dugaan. btw, tahniah sbb dah bergelar seorag ibu dear. Take care!!

Tinie a.k.a Ibu Fatin said...

kuatnya kamu

fazilzura said...

salam kenalan ..

rs sebak bile baca blog ni...
insyallah sume dugaan tu ada hikmah nye.. semoga tabah dan jgn serik jike nak ngndg lg.. sume tu rezeki dari NYA>..
mungkin dgn cara itu , segala dose kite yg lalu akan di hapus kan (aminnn)... semoga keluarga yg di bine akan erat ke akhir hayat

Nurzahra Razak said...

askum...liya,ara mtk maaf sgt2,rasa berdosa sgt dgn liya,ara sbg kwn pttnya tahu pasal apa yg dah menimpa liya wpun kita sama2 dah habis study...maafkan ara liya...lgpun,xder sorang pun yg tahu beritahu ara....sedih sgt2 kisah liya nie..harap lepas baca komen nie,liya sms ara k...nak jumpe liya sgt2...please.....0199780865,,,sms tau...ara tggu.....

CT Umaimah said...

Besar betul dugaan yang menimpa awak. Semangat dan kekuatan awak menjadi panduan orang lain.

SIREH JUNJUNG said...

Allah memberikan kerahmatan keatas mu cucu ku sayang...syukuri Dia yang memberikan nikmat hidup bersama keluargamu..

salam dari nenek

Myluv-Sylvia said...

sungguh besar pengorbanan ini. tak dpt digambarkan..

qaseh mas said...

Salam Liya
Ya Allah sebak membaca pengalaman Liya..mungkin sebab kita serupa walau tak sama.
saya pun kalau hamil,hanya lantai wad tempat permukiman,bukannya sengaja namun dugaan ini harus ditempuhi kan Liya demi bukti cinta kita kepada suami.Hanya Allah yang Maha tahu betapa teringinnya saya untuk membeli baranagn kepeluan baby seperti yang liya nyatakan..walaupun di internet ada kedai online baby tapi tak sama kan feelnya bila dapat bersama suami bersama mencari brg baby.

.: waRDaTuL fiRDaus :. said...

brtuahnye asya de ibu cm akak..
:))

Allah sntiasa brsama org2 yg sabar..

moga rahmat Allah tu sntiasa mengiringi kuarge akak.. :))

emma said...

sememangnye lya ibu yang tabah.. bertuah asya...

mama zharfan said...

bergenang air mata me baca citer u ni lya...moga u terus tabah..and bahagia insya Allah

Anonymous said...

lya, ko mmg btul2 kuat..aku xpenah jumpa wanita sekuat ko..ko terlalu kuat untuk mengharungi segala dugaan dan keperitan ini..aku rasa aku xmampu jadi cam ko..ko sgt2 bertuah kerana Allah kurniakan ko seorang lelaki yang btul menyayangi dan mencintai ko sedangkan orang spt aku xpenah merasai cinta dari seorang lelaki seperti itu..aku doakan semoga ko dan family sentiasa bahagia dan mendapat keberkatan Yang Maha Esa..semoga ko cepat sembuh dan kuatkan semangat ko demai orang2 yang ko sayang dan cinta..insyaAllah tuhan akan makbulkan setiap doa-doa ko...percayalah, setiap dugaan yang Dia bagi pada kita mesti ada hikmahnya... -Azlin-

mamaaerish@eb said...

ms nk bersalinkan aedrean hari tuh... eb terdetik dlm hati... mcm nih agaknyer yg lya rs... sbb eb pn dr tgk kesian sbb wayar berselirat kat badan... hu3...

Myra Jay said...

Semoga awk tabah selalu..
Setiap dugaan pasti ada hikmah tersembunyi asalkan kita bersabar & redha dgn ujian trsbt.

puterihannan said...

preggy dan bersalin adalah nikmat tak ternilai yg ALLAH berikan pada insan terpilih.. Alhamdulillah ALLAH memberikan peluang itu kepada kita... :D

p/s: jemput ke blog ek... :D

mama irfan said...

sedihnya baca kisah awak... dari kisah awak, menjadi kekuatan semoga saya akan lebih tabah untuk mengharungi liku2 akan datang... dan sentias abersyukur atas nikmat yang diberikan olehnya... semoga liya sentiasa tabah dari mula hingga ke akhirnya...amin

GHAZNITA said...

Sebagai seorang ibu, walaupun saya tak pernah merasa kesukaran hamil, tapi saya amat bangga dgn awak. Kekuatan dan ketabahan seorang wanita untuk melahirkan anaknya. Semoga Allah melimpahkan rahmat buat awak sekeluarga dan semoga si girl-girl yg lahir dpt memberikan kesempurnaan didalam hidup awak. Saya doakan awak dan anak serta suami bahagia hingga ke akhir hayat. Amin.

wan nurul hezrina said...

nurul baru baca...sedihnya n tersentuh naluri kein=buan nurulnie sampai meleleh air mata..mmg sangat kuat semangat..semoga awak bahagia sampai akhir hayat n semoga anak2 semua nnt jadi anak yang baik tuk ibu yang baik..kekuatan pd hari ini akan bawa kejayaan pada kemudian hari insyaallah=)

fieda said...

lya..kak fieda baru berkesempatan baca kisah lya ni..terus terang ckp mmg airmata ni meleleh tak blh nk sekat2 lagi...tak blh nk ckp apa dah sbb lya dan asya mmg dua2 kuat semangat...kak fieda doakan semoga lya dan asya akan sentiasa kuat dan sentiasa diberi kesihatan yg baik sampai akhir hayat...

wan habibah said...

gigih cari dan nak baca cerita awak masa preggy

IntaNBerliaN said...

alhamdulillah.. akhirnya sy dh hbs bc semua link yg lya bg dkt ats tu.. saya sgt2 kagum dgn ketabahan lya.. & Tuhan itu Maha berkuasa..!

Tea said...

:'(

Allah bg kita rasa betapa berharganya kehidupan ...

qemaishak said...

Qema baca kisah ni, baru tahu nape lya cakap taksempat sedia barang baby..Alhamdulillah asya selamat, sihat & comel sangat..inilah pengorbanan seorang ibu..

eima said...

sedih ... tu je leh ckp skrg ni

iizza said...

Syukur dengan nikmat Allah.. asya pasti menjadi harta yg paling bernilai dalam hidup lya sekarang kn..semoga dia menjadi anak yg baik hari ini dn selamanya..amin

*maaf coment sebelum ni duk panggil awk lak..baru perasan tuan punya blog ni nama lya..^_^

kinara kinatara said...

kina yakin bila asya baca nyh dia akan faham,..sebab pengorbanan akak terlalu besar..:)

kak nora said...

tersentuh nyer bunda , mengalir air mata, pertama2 bunda nak ucapkan terima kasih kpd suami yg penyabar n pengasih krn telah menjaga n setia kpd seorg yg bernama wanita n isteri...Alhamdulillah.. semoga sehat dan bahgia selalu..aamiin..

Ibu Lala said...

Moga awak dan asya sihat selalu...

eika_jps said...

tersentuhnya naluri keibuan bila baca entry awak...walaupn saya tak kenal awak tp saya simpati dengan nasib awak yang berjuang untuk melahirkan zuriat....apa pn saya doakan awak n asya sihat hendaknya..

Mummydearie said...

Oh,my! Memang tersentuh membaca kisah ni. Awak memang seorang pejuang. Indahnya nikmat yang diberikan oleh Allah utk Lya sekeluarga.

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (82) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (74) INFO (67) Asya's School (60) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Birthday (46) Jom Singgah (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) F.A.M.I.L.Y (41) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) H.O.L.I.D.A.Y (32) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (28) Tempat Makan Best Di Terengganu (28) mama+papa+fasya (28) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) fasyafrinatraveltales (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) mama+papa (8) Parenting (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1) ma (1)