Thursday, October 22, 2009

D.I.L.E.M.A


Semalam tgerak hati utk buat pregnancy test kat klinik...
Bukan krn period lwt tp...ntah la...mmg btl2 nk buat pregnancy test... Satu sbbnyer krn sy slalu bleeding... jd xtau sama ade pregnant @ x... Lg pun ade y bkata ade gak y bleeding tu dia pregnant.. dah hampir sethn sy mgalami prob bleeding ni... Sampai tubuh bdn sy jd lemah.. x larat.. slalu lth krn byk darah y discharge.
Jd smlm pergi la klinik tu..

N resultnyer...

:

:
:
-ve
:
:
:

Jauh disudut hati sy... sy bharap sgt2 resultnyer +ve... Sy tau sy xleh pregnant lg.. Semuanya sy tau.. Tp sy bharap sblum ksihatan sy bertambah teruk... Sy ingin mgandung utk SATU kali lg... For information, slps bpantang sy guna perancang jenis suntikan 2bln skali... Sampai la k bln 4 @ 5, sy stop ambik perancang tu ats arahan doktor.. Dan pd waktu itu baru sy tau, ssiapa y mpunyai msalah mlibatkan pdarahan beku x boleh ambik ape2 jnis perancang pon y melibatkan hormon... Dan ini bmakna sy x blh ambik pil & suntikan perancang. Selps itu sy bcadang utk mmg implanon ( xpsti ejaannya) , y dipasang dibhagian lengan.. & ketika itu juga doktor mberitahu implanon jugak x ssuai utk sy krn ianya juga perancang y melibatkan hormon..

"

"

'
sy bkn mnolak khadiran ank.. ttapi jk sy ingin, sy akn mgandung dalam keadaan sgt2 b'risiko.. Sgt2 mbahayakn nyawa sy.. Dan suami sy sndiri xbnarkan sy mgandung lagi krn msalah ksihatan sy. Smasa sy mgandungkan asya dulu, doc hmpir mbuangnya pd usia kdungan 6bln.. Tp mmg rezeki sy utk memiliki cahayahati sy..
"
"
"

Dan stlah dberi pnerangan o doc, sy hanya ade 2 pilihan shj.. Samada utk memasang alat dlm rahim (IUD) @ ikt peranakan ( 4 information dlu pnah utk ikat peranakn , tp x mjadi..sbbnya xtau..bla pk2 disebalik kjadiaan tu, cam ade rzeki lg kah utk kali ke-2??).
Kalau sy pilih utk mgikat peranakan, ini bmakna smpai bla2 sy x dpt mgandung lg... Dan sy dah buat kputusan utk msang IUD.. Tp sbaik sje sy melihat alat itu & cara mmasukkannya.. Hati sy jd x keruan.. Sy takut.. Dan utk information smua.. info ni bru sy dpt smlm dr doc, jd sesiapa y ingin mmasang iud tu, haruslah diwaktu period.. Tujuannya, pd waktu period, pintu rahim kt akn tbuka luas dan fungsi darah period pula adalah utk melihat kdalaman rahim kt.. jd seblum iud dmasukkan, doc akan mgukur dgn mmsukkan alat utk mlihat kdalam rahim.. So, IUD akn dimasukkan mgikut ukuran paras period itu.. mmg agak mnakutkan bg sy.. Sekarang sy btl2 dlm dilema utk mmilih IKAT PERANAKAN @ IUD... suami myuruh ikt pranakan.. Tp sy tkut sy akn myesal.. & utk msang IUD tu,, sy rase x berani utk mhadapinya..
Pd kwn2 y ade mmakai IUD & ikat peranakan, pls share dgn sy..

Bantu sy selesaikan persoalan ini..

TERIMA KASIH KEPADA SEMUA KAWAN2 YANG AMAT SY SAYANGI..

WALAUPUN KITA HANYA BHUBUNG DI ALAM MAYA..

11 comments:

ieda said...

salam lyafrina..
nak tanya sikit..doc cakap apa pasal bleeding tu?apa puncanya?sekarang ada makan ubat apa2 tak?
untuk makluman..pasang iucd ni taklah sesakit mana..nampak saja gerun.biasanya doc pasang masa period dah nak habis (tinggal brownish discharge).masa ni pintu rahim still buka & senang nak masukkan alat.masa period tgh heavy tak boleh pasang sb boleh dpt infection & iucd bleh jatuh.
kalau kamu relax masa pasang tu mmg tak sakit.cuma rasa tak selesa sikit masa masuk speculum tu.yanh penting..jangan takut.
kalau nak rawatan alternatif untuk bleeding tu boleh visit blog saya.

LYaFRINA said...

ieda : Trima ksih krn prihatin thadap masalah sy.. sy dh lawat blog ieda.. be a friend yer..pasal bleeding baru ni ade ambik drh... hb rndah.. n punca still dlm pyiasatan.. nak buat pap smear xleh cz slalu bleeding.. Doc nk suspek sbb effect dr suntikan prancang pun, x jugak cz dh lme sgt x ambik ape2 perancang.. Lya ade byak msalah ksihatan..injap jntung blubang... masalah sistem saraf-transfer myletis n enchepelitis, epilepsi n darah beku (dvt).. byk mkn ubat.. antaranya epilim, carbamazephine, penytoin, kepra leveteracitum(x reti eja).. y ni jer blh ingat.. Dulu lya lumpuh sluruh badan.. ambik air tlg blakang 3x. pernah operate buang ktumbuhan otak mase umur 15thn.. n byk g peristiwa y mnimpa...

h4ni3 said...

banyaknya medical problem lya.. sabar ye.. dugaan Allah bagi pada hamba yang disayangiNya. kalau macam ni, memang not advisable la utk lya pregnant kali kedua. tapi kalau lya taknak buat BTL (ikat), maka ambil la option kedua tu.
Macam yang ieda cakap.. masuk iucd tu tak sakit mana. prosedur sama macam nak buat pap smear. dia masukkan speculum (utk buka vagina, yg bentuk mcm mulut itik tu), pastu ukur kedalaman rahim, pastu masukkan iucd ikut ukuran yg diambil. tu je..tak sampai 10 minit setel.
cuma dlm seminggu dua lepas masukkan alat tu, some of the patients mengadu lenguh2 sket la..tapi tak lama. don't worry ye lya :)

lia said...

lia xtau nk komen apa tp lya boleh mintak petunjuk dari DIA... wat smyg istikarah (husband pon boleh watkan) & smyg hajat supaya Allah gerakkan hati lya utk pilih satu keputusan yg tepat utk diri lya sendiri, husband & anak lya yg comey tu....

keputusan setelah jadi ibu ni, kena amik kira smua faktor terutama sekali anak kecil kita...

be strong girl...

CuTeMiUt78 said...

eemmmm camtu citernya.. tak tahu camne nak explain.. tapi rasanya utk keputusan yg terbaik.. better minta petunjuk dari yg maha ESA..

Drama Mama said...

hmmmmm...saya suggest pakai iucd lah. saya tak pakai tapi mostly orang yang pakai cakap biasa ja tak sakit sangat. even masa nak baut pap smear pun takut tapi takla sakit mana pon.

take care of ur health k..

Fendy&Fidah said...

salam..
banyak dugaan yang lya tempoh..sabarlah lya..akak pun tak tahu nak bg pendpt..tp nasihat akak mintaklah petunjuk dari Allah supaya lya boleh bt keputusan..kalau lya byk problem better lya jgn pregnant lg..at least lya da dikurnia seorang cahaya mata..jaga diri dan akak harap lya akan peroleh petunjuk...

LYaFRINA said...

TO ALL MY FRIEND:
Terima ksih byak2 ats smua skongan n pndpt... buat mase ni sy still dlm dilema.. serba salah utk mbuat kptusan.. Love U all..

kinsyakrn said...

salam rina, sedih akak baca kisah medical problem rina nih. dari entry rina akak tau rina ni tabah orangnya...nak bagi pendapat memang akak tak tau xde pengalaman tp rasanya jgn ikat sayang..buat iud aje jgn takut...kuatkan semangat ye..

LYaFRINA said...

kinsyakrn:
tq 4 ur support.. sbg manusia lya hanya bserah..biar masa & kadaan y mnentukn..Ok..be a friend yerr

lalatulips said...

saya baru terbaca blog ni..tersentuh jugak baca keshtn awak, hrp tabahkan diri dan sentiasa fikir positif

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (82) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (74) INFO (67) Asya's School (60) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Birthday (46) Jom Singgah (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) F.A.M.I.L.Y (41) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) H.O.L.I.D.A.Y (32) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (28) Tempat Makan Best Di Terengganu (28) mama+papa+fasya (28) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) fasyafrinatraveltales (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) mama+papa (8) Parenting (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1) ma (1)