Monday, March 29, 2010

KISAH HIDUP KITA : Pemergiannya 20 Tahun Lalu

Hari ini 29 MAC 2010.....
Sudah genap 20 tahun arwah ayah meninggalkan kami semua...

Tanggal 29hb Mac 1990 yang lalu. arwah ayah selamat kembali ke rahmatullah akibat penyakit kanser.. Pada saat pemergiannya, arwah ayah berusia 48 tahun.. Masih terlalu muda.. Dan ketika itu.... saya hanya berumur 5 tahun... Masih terlalu kecil.. Dan saya x mampu untuk mengingati memori bersama arwah ayah.. Hanya sesetengah perkara saja yang saya ingat..


Tatkala pemergian arwah ayah.... Kesemua abang2 n kakak2 saya masih giat menuntut ilmu.. Salah seorg abg saya berada di Amerika, menuntut ilmu.. Dan beberapa hari selepas pemergian arwah baru abang saya tahu... Mama terpaksa rahsiakannya kerana pada saat itu, abang saya sedang menduduki peperiksaan akhir.


Arwah ayah saya merupakan bekas seorang guru.. Dan alhamdulillah.... di atas didikannya kesemua abang2 n kakak2 saya berjaya dalam karier masing2. Dari cerita abang2 saya, arwah ayah dulu terlalu tegas... Tiada masa untuk tengok tv.. Start selepas maghrib adalah waktu belajar.. Hanya saya & abang atas saya y x sempat merasa didikan dari arwah ayah..


Dan... sejak pemergian arwah, mama la org y bertungkus lumus mgantikan tempat arwah ayah untuk menyara dan mendidik keluarga.. Saya kagum dengan kekuatan mama.. Berdiri di atas kaki sendiri.. Dalam mendidik anak2 sebagai bukti kasih sayang yang mendalam terhadap arwah ayah..


Dan... satu perkara yang memang saya ingat smpai sekarang... Tatkala melihat air mata mama sewaktu arwah ayah dikafankan.. Mama masih terlalu muda pada waktu tu.. Tapi alhamdulillah, semuanya berakhir dengan baik..


Semoga Roh Arwah Ayah dicucuri Rahmat
Al-Fatihah

13 comments:

~aSHa~ said...

alfatihah..

ooooo anak guru ye...mesti tegaskan..dan nak anak dia sempurna pelajaran...

semoga dia bahagia di sana....bersama-sama orang yang dikasihi olehNya...

tabah ibu lya...boleh kah kita menjadi sptnye?

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Al-fatihah..

Semoga rohnyer Di cucuri rahmat..

Tu lah kan org tua nk yg terbaik utk anak2..mesti kena tegas..Tp Alhamdulillah gak lah..semua adik beradik Lya berjaya...

Siti said...

Al-Fatihah.....
Sedih siti baca bila abang yang belajar kat Amerika tu tak dapat nak menatap wajah arwah buat kali terakhir kan. Tapi, nak buat mcmana, dah duk jauh. Walau camna pun..mesti arwah ayah bangga ngan dia.

Siti pun tak tau camna nak menghadapi saaat perpisahan mcm ni. Harap2 sekuat mama lya.

zue @ annaleeya said...

Alfatihah utk arwah...

Arwah ayah lya pegi dgn tenang... apatah lg Lya dan adik bradik seme berjaya kan...

LYaFRINA said...

Asha:-
Al-Fatihah...

Thanks sha.... a'a.. ayah lya mmg garang n tegas org nya.. Tp alhamdulillah hasilnya dpt lahirkn ank y cmerlang..
**Lya xtau mampu x mjdi sperti mama lya..

LILY :
Al-Fatihah...
Thanks lily..
Betul tu.. smua y dibuat tu adlah y tbaik utk ank2nya.

SITI:-
Alfatihah...
Thanks siti...
Mmg ar.. lya dgr dr cerita abg n mama lya pon mcm sedih.. ye la, mmg lya xdpt ingt kjadian waktu tu.. smuanya dcerita semula pd lya.

**Lya pon sama.. xsagup nk hadapi detik2 kehilangan y tsyg.

LYaFRINA said...

ZUE:-
Al-fatihah..
Thanks Zue...
Alhamdulillah.. msing2 bjaya..

Zaidah said...

alfatihah...

alhamdulillah...lya n sibling berjaya....tentu sbg ibu tunggal mama lya banyak berkorban kan...

LYaFRINA said...

ZAI:-
Thanks..
alhamdulillah semuanya ok2 blake.
Mmg tlalu byk pgorbanan.

shi3la said...

Al Fatihah untuk arwah.moga rohnyer dicucuri Rahmat.

salam kenal dari sayer..rasernyer 1st time sayer singgah sini.kiter xchange link yap..

LYaFRINA said...

Shiela :-
Al fatihah.. amin...

**salam perkenalan.. ok, kt xchange link yer.. sy dh add ni..
TQ..

-aTie- said...

naseb kita sama.. berlaku pada tahun yg sama..n ketika umur kita sama.... kita kuat..sbb tu d uji begitu...

salam kenal ya... atie tunang bro belum lagi jadi isterinya lagi ;)

Khaizarien @ atie Blog

Asya said...

SITI:-
Salam kenal atie..
uhuu.. kita kuatkan.. sbb tu kt diuji.. smuatu takdir msti ada hikmah di sebaliknya.

lin said...

性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,ut聊天室

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (82) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (74) INFO (67) Asya's School (60) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Birthday (46) Jom Singgah (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) F.A.M.I.L.Y (41) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) H.O.L.I.D.A.Y (32) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (28) Tempat Makan Best Di Terengganu (28) mama+papa+fasya (28) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) fasyafrinatraveltales (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) mama+papa (8) Parenting (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1) ma (1)