Tuesday, March 9, 2010

KISAH HIDUP KITA : Who Am I ????


Siapakah saya??????

Saya adalah seorang gadis, perempuan , wanita, isteri & ibu ... Just call me LYA ... Dilahirkan pada tahun 1985 di Kemaman, Terengganu... Saya merupakan anak bongsu daripada 8 orang adik-beradik.. Sudah berkahwin dgn Mohd Fain Bin Ariffin & mempunyai seorang anak bernama Nur Fasya Afrina. Saya seorg yang x sempurna .. Yang sentiasa memerlukan sokongan hidup utk trus kuat di muka bumi ini.. Saya takut kehilangan org2 yang penting dlm kehidupan ini.. Takut sy xmampu utk menempuhinya lagi.. Cita2 sy time kecik dulu nk jd doktor.. Tp minat sy lbh k arah lukisan... So, bila besar saya samb study Architecterur... TAPI... Skali lagi sy samb study dalam Course Marine.. Rezeki lbh dlm bidang Marine.. Tp sampai skrang sy still suka tgk ER.. Suka melukis.. Tp dah xbrape nk reti sjak slalu sakit.. Tangan ni.. dh xmcm dulu.. Lemah.. Saya ada masalah kesihatan melibatkan injap jantung b'lubang(Mitral Valve Prolapse), masalah darah beku dlm salur darah, penyakit neorologi (saraf) iaitu epilepsi yang bpunca drp enchephelitis dan menyebabkan sy mengidap transfer myletis shingga sy lumpuh, hilang daya upaya utk bcercakap n melihat pd satu masa dulu & pernah mjalani pbedahan utk mbuang ketumbuhan dlm otak pd tahun 2000 (umur 15yhn). Pernah ditimpa kemalangan jalanraya & dihempap dahan pokok dikepala sewaktu sukan peringkat Daerah. Saya harus makan ubat anti-epilapsi seumur hidup. Terukkan hidup saya???
Ermmm... mcmana nk start yer????
********
Saya membesar dgn hanya b'bekalkan ksih syg drp mama , abg2 n kakak2 saya... Saya xdpt merasai nikmat kasih syg sepenuhnya drp arwah ayah saya.. Arwah ayah kembali m'nemui Ilahi ketika saya b'umur 5thn.. Masih kecil n hanya2 beberapa memori bsama arwah saja yang dpt sy ingat.. Arwah ayah saya mgidap Penyakit Barah Paru2.. Pada waktu pmergian arwah ayah... mamalah bsusah payah membesarkn adik-beradik saya... Pada waktu itu tiada seorg lg adik beradik sy y bkerja.. Jadi arwah ayah x sempat melihat kejayaan kita semua.. Saya juga melihat kegigihan mama membesarkan kita semua.. dengan bbekal duit pesara pencen arwah ayah y btugas sbg Cikgu utk mbesarkan ke-lapan2 org anknya.. Betapa ssahnya mama saya... Namun alhamdulillah.... Anak2 mama semuanya bjaya.. sgt2 berjaya... 3 orang abg saya bergelar engineer, kedua-dua org kakak saya mgikut jejak langkah arwah ayah, seorang lagi abg sy bgelar pensyarah, seorang lagi bekerja di Jabatan kesihatan ..
****
Saya ingat lagi.. masa kecik2 dulu mama yang ajar semuanya.. Saya start tuisyen semasa umur 8tahun... Mama terlalu byk bkorban.. Antara dialog saya dgn mama yang saya ingat smpai skarang:-
Mama: Adik ya.... kena rajin belajar... kan nak senang mcm org.. Ada kete... Keje pejabat pahtu pakai kasut tumit tinggi...
Saya : Kalu rajin belajar blh pakai kasut tumit tinggi ke???
Mama: Boleh.. Bila blajo rajin... Senang dpt keje.. dpt byk duit blh beli kasut tumit tinggi.. Bila jalan bunyi "ketukkkkk...ketakkkkk..ketukkkk..ketakkkk".
*****
Dan slps itu mmg sy blaja b'sungguh-sungguh.... Walaupon tlalu byk halangan utk sy tempuhi dlm menimba ilmu ini.. sbb sy sering kali jatuh sakit... Saya hampir putus harapan utk truskan pelajaran.. Hingga tpaksa masuk kelas dlm keadaan lumpuh... Mmg tlalu susah utk sy harunginya.. Thanks utk kwn2..especially FLIZZ & xlupa utk suami tsyg y rela memapah sy time tu... (sy bkahwin dgn fain ketika sem 5.. lps pulih dr ksihatan) terima ksih yang amat..dan skarang alhamdulillah.. walaupon sy ambik masa y lama bbanding kwn2 saya y dulu... tp akhirnya sy bjaya mnamatkan plajaran sy.. Lbh mbahagiakn & xrasa sia2 meneruskan pelajaran,, sbb sy xperlu mganggur... Itula.. doa seorg ibu & suami mbawa kjayaan dlm khidupan sy...
*****
Namun perjalan hidup ini masih panjang... Saya sentiasa diburu ketakutan yang mendalam.. Saya takut.. bila buka mata.. saya di tempat ITU lagi... Saya takut.... utk meninggalkan org yang sy syg.. Saya ingin melihat asya mbesar dimata saya.. Saya ingin pastikan khidupannya baik n berjaya sehingga asya blh mbawa dirinya ke jln yang benar n diredhai Allah... Selepas itu saya redha.....
*****
Saya juga takut kehilangan suami yang tersayang... org yang berada di belakang sy selama b'tahun-tahun.. org y menyokong sy di saat sy mgalami kegetiran dlm kehidupan.. Saya tau kelemahan diri saya.. Ketidakmampuan saya bbanding orang lain.. Saya x harap apa2.. melainkan kasih syg yang abadi dr Mohd Fain... Saya takut andai ditinggalkan seorg... Saya xmampu utk bnafas... Saya takut akan jadi kaku seperti patung yang tidak bnyawa.. Saya benar2 mengharapkan kasih sayang yang bpanjangan utk saya.. Biarlah saya pergi dulu.... saya takut xmampu hidup sendiri...
*****
Begitu juga utk kawan... Yang selalu mberi sokongan hidup... Yang memberikan semangat utk meneruskan lagi khidupan di dunia ini... Yang bkongsi cerita suka & duka... Kejujuran persahatan amatlah dihargai... Utk semua kawan2... yang baru mahupun yang lama.. Thanks.
p/s:-emo sket..... hehehhehee...Bulan yang penuh makna... suka & duka...

25 comments:

zue @ annaleeya said...

nape ni lya?????? n3 yg menyentuh prasaan jer??? lya kene hepy ler coz esok kan besday lya... btoi dak??? jgn sedey2 k... take care!!!

LYaFRINA said...

ZUE:-
xde la sedih zue.. kdg2 rase lps kalu blh lps smua beban dlm diri ni.. Mcmana tau esk birth lya??? heheheheh...

Siti said...

waaa..tersentuh siti baca...tabahkan diri yer...senyum selalu.

notti netti said...

TETIBA ADA AIR HINGUS KUAR KAT MATA i...sedey la baca,,,,,baru nak yak yak yea....

izzati ismail said...

kak lia jgn la bsedih k...ktaorg sntiasa support kak lia dri blkg...lgpn esk kn birthday kak lia...hepi alwayz k...

ieyza said...

lya...besar sungguh dugaan yang lya terpaksa tempoh untuk meneruskan hidup...semoga sentiasa tabah..kami kawan2 lya sentiasa mendoakan agar lya sentiasa sihat..amin

Arra JaSmY said...

Salam sis lya.

entry yg mnyentuh hati.Semoga sis tabah n kuat mnghadapi hidup nih.

ALLAH memberikan ujian setimpal dgn kbolehan hambaNYA utk mnerima ujian tersebut.

dan setiap ujian dari NYA adalah krna DIA menyayangi kamu.

Semoga bbhagia n ceria2 selalu.:)

mamalieyna said...

bulan besday yg sama..sifat pun mesti lebih kurang sama ni..hehe..kena bahasakan diri kakak la..muda lg Lya rupanya!..

bulan besday kena hepi2 tau! ^_^

mamaaerish : said...

tidak ader manusia yg sempurna... janji hati kena senangkan?.... ramai yg senasib ngan lya....

hv faith..... eb akan ttp disini... (",)

slm dari seorg sahabat,
eb...

LYaFRINA said...

Siti:
Thansk

NottiNetti:
laa.. jgn la g2.. bru lps pntang kan.. just 4 sharing..

Zati:-
xde la sdih2 sgt.. Tp emo.. zati tau x.. smuanya bmula bln mac 2003..Time kasih yer.. byk tlg masa time kt study dulu.. rindu time tu..

Ieyza:-
Setiap org ada dugaankan.. Ieyza pon samakan.. Tq..

Arra:-
Tq arra.. msa menaip post ni.. x tpikir pon nk myentuh hati sape2.. setiap kata2 tu mmg lahir dr hati.. btul2 dr hati.. btul2 pelepasan prasaan..

Mamalieyna:-
ooo... kita lahir bln y sama k???
tu la.. msti kt ni skepala jer kan?? Muda???? dah nk msuk 25 tu... 5 thn lg 30thn.. uhuuuu... TUA dah...

Mmg bln ni byk y happy+y xhappy y mninggalkn kesan mdlm..

MamaAerish:-
Tq EB.. Btul tu.. rmai y senasib dgn lya.. malah lbh teruk lg.. Tp.. t tbeban.. ttp terasa..

MamaCira said...

Bday lya ke?
Oh.. patutlah n3 ttg kehidupan
syukurlah kerana masih boleh membuka mata
masih boleh bernafas

jgn sedih².. kuatkan semangat
yang terjadi pada diri kita
jadikan kekuatan..
bukan kelemahan untuk mengharungi masa mendatang ok ;)

*selamat hari jadi.. ;)

zue @ annaleeya said...

lya.. gi skodeng pesbuk lya... sbb tuh tau besday lya esok tuh.. ekekek...
tak nak seleberet ker???

Asya said...

MamaCira:-
Thanks..
Ermmm.. bkn arini birth lya.. esk la..

ZUE:-
heheheheh.. malunya.. kna skodeng.

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

teruk ye penyakit lya tu..ape2 pon alhamdulillah..lya dah leh berdiri sama tinggi ngan org2 yg normal..

mmg lya sakit dari kecil ye?

samala kita..arwah ayah pegi masa kita umur 4 tahun. hanya sipi2 ingatan tentang dia
gambar? langsung takde sbb dulu kite org susoh..takdok kamera bagai

ape2 pon.semoga lya sentiasa ceria ye..dah dikurniakan anak yg comel & suami yg baik..syukur..tak semua org dpt kecapi tu semua

hepi2 sokmo ye mek lya...:-)

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

oh ya..hepi besday in advance..muda lagi mek lya ni...baru 25 tahung..:-)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Sedih plak baca N3 Lya ni..kuatkan semangat...tabahkan diri!!!

Ooo..bln ni B'day Lya erkk.. Epy B'day in advance...jgn sedih2x..

Lya masih muda..baru 25thn..kita lg tua... :)

LeEyA said...

akak.. org kata.. klu org tu byk dugaan.. maknanya Allah sygkan dia.. kerana Allah duga org yg dia syg.. baca n3 di atas.. byk btol dugaan hidup akak.. ini maknanya.. Allah benar2 sygkan seorg hambanya yg ini.. Alhamdulillah..

@lfidah said...

lya..nape nie??n3 nie menyentuh ati...sedih jea akak baca n3 nie..jgnlah sedih2..lya kena happy..tabah menghadapi segala dugaannya..berat mata memandang berat lagi bahu memikul...

YucIkA said...

Xtau nape mesti nangis bila baca nih..huhuhu..giler tersentuh! sgt2...

kisah kite hmpir sama, tp alhamdulillah sy xskit...pe2 pon,dugaan hidup tu tak di beri olehNya dgn sia2, kn??

hehehe..

HAPPY BIRTHDAY MY DEAR =)

semoga berbahagia selalu

LYaFRINA said...

ROSE :-
Ermmm... lya sakiit start umur 15thn.. tp lps operation tu.. sihat.. smpaila umur 18 thn.. smua khidupan lya brubah...
Ermm... kita serupa... khilangan ayah tsyg.. Mmg ssh kn mbesar tnpa ayah..

TQ

LILY:-
TQ lily... Muda lgi k??? dh tua tu.. 5 thn lg 30thn..

YUCIKA:-
xyah sdih2 la... x tniat pon nk myedihkan org.. xsangka plok N3 ni dh byk myusahkn org.. buat org sdih2.. Tp lya tulis tu lhir dr perasaan.. ikut kata hati..
apa2 pon Thanks!!!

TO ALL MY FRIEND:--->

THANK YOU VERY2 MUCH...
ATAS SEMUA SUPPORT YANG D BERIKAN!!
I LOVE YOU ALL!!

LYaFRINA said...

LEEYA:-
Ntah la.. mybe tu smua sbb peringatan utk diri lya sndiri.. supaya xleka dgn dunia.. bla kt skit ni.. kta byk ingt pada Allah

FIDA:-
TQ fida.. lya ok jer.. just to sharing.. lps perasaan... lega

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

lya...
cukup² sedey n terharu baca n3 awak kali ni..
yup, sy pn harap mcm awak jugak..
kalo blh sy nak pergi dlu dr org yg kte sayang..:(
wlpn pahit, terpaksa redha dgn apa yg berlaku..
sgt bertuah awak dpt somi mcm en. fain..
semoga kekal bahagia ye dik..

LYaFRINA said...

LEILY:-
Thanks leily

mummY daniSha said...

lya...lya sgt kuat kan...kagum dgn lya..bile baca post dulu2 lya berlinang air mata ni..=(

sy pun x sgp kehilangan org tersayang...hilang ayah masa umur 17 taun..tp sy x sekuat lya la..amek masa bertaun nak terima hakikat ayah dah x ada...

alhamdulillah lya dah semakin sihat skang..sy doakan lya sihat selalu =)

sue blog said...

lya,
suka dengar diolog ibu dan anak
"ketukkkkk...ketakkkkk..ketukkkk..ketakkkk".ha..ha kelakar.Lya memang pandai menulis...mencuit hati.Semoga Lya tabah.

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (82) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (74) INFO (67) Asya's School (60) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Birthday (46) Jom Singgah (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) F.A.M.I.L.Y (41) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) H.O.L.I.D.A.Y (32) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (28) Tempat Makan Best Di Terengganu (28) mama+papa+fasya (28) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) fasyafrinatraveltales (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) mama+papa (8) Parenting (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1) ma (1)