Sunday, March 14, 2010

Tatkala menjadi pelancong di NEGERI sendiri..


Keesokannya... Saya sekeluarga meneruskan misi utk ke Kuala Terengganu.. Perjalan ambik masa 2 jam lebih...Sebenarnya.. sy mmg sgt2 x familar dgn Bandar Kuala Terengganu.. Tak tau jln langsung.. Inila kali pertama sya sekeluarga ke Kuala Terengganu sendiri.. Jadi jln just bpandukan signboard.Itupon berkali-kali pusing.. Pusing2 kat area sama jer.. Nak k pasar payang pon xjumpa..
Destinasi Pertama : Giant & Mydin Mall

Sini jugak tempat yang dituju.. Tgk punya la besar... Tapi masuk dalam tu xde ape2 pun.. Sama je dgn Giant n Mydin lain.. Just besar jer.. Layan asya main skejap kat playground dlm Giant ni.. Riangkan hati asya.. Dia x sihat..

Destinasi Ke-Dua : Taman Tamadun Islam
Seterusnya... saya ke Taman Tamadun Islam. X turun sbb cuaca panas yang amat. Just pusing2 dalam kereta.. Blh tahan kat sini.. Ada Taman Monumen Masjid2 yang femes diseluruh dunia.. dikumpulkan dlm satu taman.. Comel sgt2.. Just tgk dr dlm kereta. Nak msuk kna beli tiket. Jadi pic x dpt d'upload sbb x brape nmpak monumen tu semua. Seterusnya pergi kat area Masjid Kristal.. Just duk dlm kereta jer. Pic sy n asya tu, x brape nmpak masjid kristal krn kesilapan teknik Fain m'capture ..

Destinasi Ke-Tiga : Pantai Batu Buruk


Seterusnya ke Pantai Batu Buruk. Betul2 belakang Hospital Sultanah Nur Zahirah. (Hosp Besar kuala Terengganu). Semasa melalui jln di laluan ke pantai.. Fain tunjuk bangunan kat atas tu.. katenya.. dulu dia layan perasaan sorang kat situ masa sy diwarded dulu.. Itula tempat pginapan org yang menunggu pesakit di hosp. Tiba2 tringat cerita Fain & Kak Long masa sy d dalam kritikal slpas kawin 3 bln.. Time tu btul2 kritikal, n masa tu doktor2 n nurse sedaya upaya myelamatkan sy kat bed n fain jerit2 " syg.. jgn tinggal abg... syg jgn tgal abg".. Last2 fain pon kna ke wad kecemasan sbb pengsan.. Masa tu org dlm wad semua bkerumun kat Fain.. kak long n nurse papah fain k wheel chair utk d hantar k emergency room.. Kata Fain n Kak Long, time tu cam drama gak.. org2 y tgk mgalir air mata.. bestnya kalo sy blh tgk gak!! Ye la, time tu sy n fain still dlm bulan madu time ..


Mmg meriah sgt kat pantai ni.. penuh dgn umat manusia.. dgn gerai2 makannya. So.. smpai jer situ pergi makan dulu.. Saya just makan nasi n fain nasi goreng.. Yang special ialah Ais Cream goreng tu.. Tapi skarang dh lain x mcm y dulu. Masa sy duk lama kat hosp nurse2 pelatih slalu belikan ais cream goreng utk sy. Mmg lain sgt dgn yang dulu2. Y dulu2 besar n tepung tu buat sndiri. Yang skarang ni kecil n tepung segera. Tapi still sedap di makan.


Mmg meriah yang amat pantai ni.. Di sepanjang pesisir pntai ni penuh org jual layang2 .. nmpak lg cun tgk layang2 tu y memenuhi udara.. Cun giler!!! Mmg enjoy sgt2 kat cni. Mcm2 ada. Time mlm2 pon byk xtvt kat cni.

Lps tu.. Naik kereta kuda. Just RM5.00 utk org dewasa n kanak2 besar asya free. 2x round area pantai ni.. Ok je kan.. Mcm org2 bangsawan pula naik kete kuda ni.. Enjoy sgt2. asya tdiam seribu bahasa. Ralik duk tgk kuda.

Sebelum balik.. harus posing2 dulu dgn kereta kuda ni.

Destinasi Ke-Empat : Pantai Kelulut, Marang

Sampai cni time magrib.. Merupakan kawasan rehat.. So tunaikan apa yang patut.. Salin pampers Asya & baju dan lpstu trus btolak balik ke Kemaman. Sepanjang pjlanan asya tdo.

Destinasi Ke-Lima : Mesra Mall

Sampai jer, singgah kat Mesra Mall dulu. Isi perut dulu. Saya & Fain just order Sizzling Yee Mee 1... Kongsi beb.. Kalo beli dua confirm x hbs.. Yang 1 ni pon xhbs.

Dan utk asya, makan Capati.. Ini jer yang paling sesuai. Sbb western food dh ttp. Ingat nak ambik Fun Fries. Tu pic asya nangis sbb geli tmakan Capati yang hangus sikit tu.. Rasa pahit.. Mmg kelakar yang amat.. Sambil nangis tu sempatlagi bunyi " eeeeee... eeeeee". Tandanya geli-geleman yang amat tu.. ehhehehe..

~Udah tamat~

10 comments:

Ain said...

banyaknya tempat menyinggah... tak penat ke lya?

ain suka tengok budak2 naik kuda kat pantai batu buruk tue, tapi sayang anak2 ain takut plak nak naik....huhuhu....

LYaFRINA said...

AIN:-
letih2 tu letih.. Naik semput gak skejap.. lya ni bkn sihat sgt.. tp suka bjln2... truknyakn...

Lg pon ssh nk smpai trg ni, jauh.. alang2 smpai tu.. pegi la round2.. tu pon x jumpa gak nk g k pasar payang n bukit puteri.. xknl jln la..next time la kalo pnjg umur..

Asya tu pon takut gak mula2.. Lps tu bila dh naik trus snyap.. tp mmg meriah la pntai batu buruk ni.. sgt2 meriah..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Alala..napa Asya nangis..geli errkk tgk capati tue..hehe..

Best nyer dpt naik kuda..kita x pernah merasa naik keta kuda..pernah naik beca jer.. :)

LYaFRINA said...

Lily:-
tu geli sbb mkn capati pahit tu.. y thangus skit..

Itula.. lya plak x pnah lg naik beca.. nanti kalu p melaka best jugak.. beca dia pon cun.. n colourful..

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

ya ampun, lya..
x pernah sapai k.trg.. hihihi..
lol, lawakla..
psttt, taman tamadun islam tu dkt aje ngan umah kite, kira 10 min. aje taw..
my alya salu riadah situ..
mm, kalo nk dtg lagi, sms le..
nnti i send u my hp kot emel k.. ;-*

~aSHa~ said...

salam...
sha baru balik dari kuala terengganu ni..ada event kat sane lepas event di kuantan...ni baru ada ruang nak bukak blog sana sini...

amboi fain...cinta nye tulus mulus...good fain...

mamalieyna said...

waah banyaknya tmpt singgahan..tak penat ke asya tu..best ye dpt jalan2..^_^

hehe..kelakar je asya geli mkn capathi yg hangit! hikhik..

LYaFRINA said...

Leily:-
Waduh..waduhhhh.. ya ampun pakkkkk!!! hehehehhehhee...
btl tu leily... x knl pon jln trg.. waaaa.... sgt2 dkt dgn rmh leily tu... Ok.. pe2hal, next time kita b'sms ok... sng sket.. pasni kalo dtg kmn pon jgn la lupa sms lya.. rase muka husband leily cam familiar sgt2. hehehehhe.. dh skampung.

Kalo pgi ptg2 kat tmn tamadun tu best la kan.. x panas.. mmg cun sgt kat c2.. tu la,,, nk smpai k situ bpulu-puluh kali pusing.. baru jumpa..

ASHA:-
salam sha..
waa.. bru blik dr KT.. pttla lama x bblog..

**kihkihkih.. cinta tulus mulus???? stakat ni sha.. ,msa depan xtau lg.. lya ni kan sakit, jd bhaya kalo tlalu bharapkn org syg kita slamanya..

MAMALIEYNA:-
itu laaa.. alang2 smpai tu .. pegi la. tu pon x jumpa jugak psr payang n bukit puteri.. Frust y amat..

Asya.. ok jer.. dia mmg kaki jln mcm mama n papa dia.. tp cian la plok, blik tu dia x sihat.. demam.

MamaCira said...

ni betul² melancong ni..
bestlah dapat jamu mata tgk tempat² menarik kan..
aku pernah gak p terengganu
tapi tu pun kejap jer.. kursus..
x sempat nak jenjalan..

lawak lak asya geli makan chapati hangus tu..
hahahha..
macam² jer!

LYaFRINA said...

MamaCira:-
kih..kih.. wak malu muke je weii...
dh la tu... smpai g kat stesyen minyak nk tnya jln.. part y tahan skali.. Fain cakap luar u....
eeeee.. geli geleman i dgr.... tp dh org teranu.. still ada bnyi2 trg.. kbtulan plat kete W... so mmg org ingt kt ni dr luar btul la.. wakakakakakakka...

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (139) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (82) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (74) INFO (67) Asya's School (62) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Birthday (49) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Jom Singgah (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) F.A.M.I.L.Y (41) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) H.O.L.I.D.A.Y (32) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) Tempat Makan Best Di Terengganu (29) mama+papa+fasya (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (28) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) fasyafrinatraveltales (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Papa Asya (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) mama+papa (9) Idea Bento (8) Travel (8) Parenting (7) Ulangtahun Perkahwinan (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) TERENGGANU (1) de (1) fasyafrinavacationtime (1) ma (1)