Thursday, April 1, 2010

ASYA NAK MINTAK TOLONG BOLEH???.....

Askum kawan-kawan mama, kawan2 papa, aunty2 y CUN & uncle2 y macho semua...
ASYA NAK MINTAK TOLONG BOLEH TAK ?????

SENANG JER... X SUSAH PON....

JUST TAIP "Sweet Couple 10"

UNTUK UNDI MAMA & PAPA ASYA
KAT SINI...

INGATTTTTTT... NO.10 (SEPULUH)

CARA MEGUNDI:-

Undi akan bermula tetap pukul 12.01Am 1th April 2010
Apa yang anda perlu pastikan pengundi anda lakukan:-
1. Pilih 5 blogger dari yang tercalon( salah satu SWEET COUPLE NO.10)
2. Nyatakan No calon blogger di dalam ruangan komen
3. Anda mesti merupakan blogger
4. Pastikan anda menggunakan email yang sah
5. Pastikan anda menggunakan URL blog anda (satu pengundi boleh gunakan satu blog sahaja, 2-3 blog automatik jd pengundi hantu)
Cara mengomen:-
1- Sweet Couple 01
2- Sweet Couple 02
3- Sweet Couple 03
Contoh je nie…. Undi yang tiada dalam senarai akan di anggap undi rosakUndi xcukup untuk 5 pasangan pun dianggap undi rosakTolong jangan rosakan suasana & kebahagiaan mereka.Undi akan mula di kira dari 01-04 April 2010Pastikan undi mereka adalah tulus & bukannya April Fool.
===============

Dipetik dari FB Nooridayu Jaafar (OYA) :=

Menurut sejarah, April Fool ini adalah berasal dari penukaran Tahun Baru kalendar Gregorian (Masihi) dari 1 April ke 1 Januari pada tahun 1564, manakala jatuhnya kerajaan Islam Granada ke tangan Kristian adalah pada 2 Januari 1492.Fool¡¯s Day atau April Fool mula diraikan sewaktu kejatuhan kerajaan Islam yang bertapak berkurun lamanya di Granada , Sepanyol yang ditawan oleh tentera Kristian.

Akibatnya, penduduk Islam terpaksa berlindung di dalam rumah masing-masing untuk menyelamatkan diri. Tentera Kristian ternyata tidak berpuashati dan cuba menghapuskan orang Islam dari bumi Sepanyol.Oleh itu, mereka membuat satu helah dengan memberitahu penduduk Islam bahawa mereka boleh keluar dari Sepanyol dengan selamat bersama barang keperluan mereka dengan menggunakan kapal-kapal yang berlabuh di pelabuhan. Di kalangan umat Islam, ada yang mempercayai dan sebahagian lagi sangsi dengan pemberitahuan itu.Mereka yang mempercayainya telah meninjau di pelabuhan dan berpuashati lalu memutuskan untuk bertolak pada keesokannya hari(1 April).... Lihat seterusnya..Keesokan harinya, mereka keluar membawa kesemua barangan dan menuju ke pelabuhan.

Pada ketika itulah, puak Kristian mengambil kesempatan untuk menyerang penduduk Islam berkenaan. Mereka tidak sempat menaiki kapal kerana semuanya telah dibakar. Manakala orang Islam yang berada di sekitar telah dibunuh tanpa mengira lelaki,perempuan atau kanak-kanakPeristiwa berdarah itu kemudian diraikan oleh tentera Kristian yang kemudiannya menjadi acara tahunan. Apa yang menyedihkan, orang-orang Islam merayakannya tanpa menyedari bahawa mereka sebenarnya meraikan ulangtahun pembunuhan beramai-ramai saudara seIslam mereka sendiri.Masyarakat hari ini sebenarnya tidak mengetahui dengan jelas asal usul April Fool¡¯s. Selain boleh merosakkan akidah, budaya ini sebenarnya meniru gaya hidup kebaratan yang bertopengkan humor, gurauan,lelucon dan komedi.

Bagi mereka, 1 April merupakan hari kejutan dengan berbagai perkara pelik, humor dan memalukan.Namun apa yang dilihat hari ini ia banyak membawa unsur memalukan orang lain. Ia bukan sahaja memperbodohkan si pelaku tetapi juga yang menerima akibat bersesuaian dengan nama Fool itu sendiri yang bermaksud bodoh atau tolol. Jelas ia cuba menjatuh air muka dan martabat seseorang. Bagi yang bersikap selamba mungkin boleh menerima gurauan tersebut, tetapi bagitidak dapat menerima pasti akan menyimpan persaan negatif dalam diri hingga akhirnya menjadi seorang yang pendendam hingga sanggup menjadi pembunuh. Ini merupakan sesuatu yang tidak diterima oleh landasan syarak.
Kita tidak wajar berkiblatkan budaya barat apatah lagi mengagungkannya kerana Islam agama yang tinggi dan tidak ada yang lebih tinggi darinya. Islam mempunyia adab dalam bergurau senda tanpa menganiyai orang lain. Selain menghormati orang lain, kita juga diwajibkan menutup keaiban orang lain.Bagi yang kurang memahami sejarah, mereka tidak merasakan apa-apa tentang budaya April Fool¡¯s tanpa menyedari bahawa ia merupakan satu penghinaan halus ke atas umat Islam.Kesimpulan nyer memang April Fool nie untuk orang yang tak de keje nak buat, tak ada faedah pun..
===================

~~>>Fuhhhhhh.... n3 sebelum INI , xde kena mengena dgn April Fool tu.. Sbb n3 tu da lama buat, pttnya dah publish lama.. tp arini dtg keje awl.... bosan.. sy pon main publish.. OMG... xingt plok arini 1 APRIL.... Haaaaa... tadi ada org y nk kenakn sy.. Jaga dia ni nanti... Pndai erk.. Nak kantoikan kita.. dia y tkantoi.. ehhehehehe...

7 comments:

Ain said...

no problem...

jap...nak gi buang undi...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Td lily dh p undi..
Tp lily lupa tulis mail..
pastu nk undi skali lg..
Errorr plak dh..

Ok..nnt lily undi skali lg...

Nk kuar skrg p cuci2 mata jap .. :D

mamaaerish : said...

auntie dh wat.... ;p

cakap kat mama... teh tarik kasik ais satu eh?.... hik3

zue @ annaleeya said...

asya ckp kt mama, aunty dah buang undi tuh tau... pastu ckp kt mama, klu dtg kuantan, msti blanjer aunty eh... heheheh... jgn mare erk mama asya...

mamalieyna said...

orait dh undi pun! good luck tau! lya! ^_^

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Rupanyer Undi lily td dh masuk lah.. :D

Good Luck Yer !!!

LYaFRINA said...

TO ALL :-

lya ucp time kaceh byk2 erk.. lya xsmpat nk reply komen sorang2.. arini bz y amat.. sibuk siapkn tender... huhuu ptg ni bru smpat nk buka.. keciannyer..

undi lily ada msuk....
utk eb.. nanti blanjer ar air tu eyh.. utk aerish air kacip fatimah.. ok x?? hehehhhe.. & zue.. bisa diatur sajer.. nak mkn aper.. kbo jer,,, heheheheh...

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (139) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (82) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (74) INFO (67) Asya's School (62) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Birthday (49) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Jom Singgah (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) F.A.M.I.L.Y (41) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) H.O.L.I.D.A.Y (32) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) Tempat Makan Best Di Terengganu (29) mama+papa+fasya (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (28) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) fasyafrinatraveltales (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Papa Asya (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) mama+papa (9) Idea Bento (8) Travel (8) Parenting (7) Ulangtahun Perkahwinan (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) TERENGGANU (1) de (1) fasyafrinavacationtime (1) ma (1)