Sunday, April 25, 2010

Di Dunia Dapat Menggelak.. Tapi Di Akhirat ???


Sedih sangat baca KOSMO pagi tadi.. Kisah remaja yang berusia 21tahun yang nekad melarikan diri drp dicekup gara-gara berkhalwat akhirnya maut apabila terjatuh daripada tingkat 5. Masih terlalu muda dan masih menuntut di kolej.. Yang sudah pergi tetap akan pergi.. Semua itu urusan Allah SWT.

Tapi, kali ni saya cuma ingin katakan ttg tindakan kita.. Walau apa2 pun yang ingin kita lakukan. Fikirla sedalamnya. Yang penting fikir ttg ibu bapa kita. Betapa hancurnya hati mereka jika kita pergi dengan cara sebegini. Macamana untuk mereka berhadapan dengan saudara-mara, jiran2 serta masyarakat sekeliling.

Janganla ambik jalan yang singkat. Kerana ingin larikan diri drp dunia, kepadaNya kita mengadap.. Masih belum sempat untuk menebus dosa & kesalahan.. Macamana lagi kita mampu melarikan diri daripada Nya. Semoga kisah ini menjadi iktibar untuk kita semua.


---> Berita lanjut KLIK SINI

20 comments:

Nabiel said...

Ya Allah~hrp2 la dijauhkan jdi cmnie~
xsmpt nk taubat~ehmmmm~
mcm2 skrng nie~

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Btul tu Lya..di dunia dpt mengelak..di akhirat...

Minta2 lah di jauh kan perkara sebegini berlaku terhadap keluarga kita...

rammyd said...

huhu.. kesian family die. tanggung malu lagi, tanggung sedey lagi. malang bertimpa.

sebelas said...

ish...budak2 sekarang,leka sangat dengan dunia ni

http://nomborsebelas.blogspot.com/

Zaidah said...

itulah namanyer iman di dada tak kuat...ambik jalan mudah..ingat kat sane tak kena soal ker...apelah...

Mama Hanim said...

Ya Allah.. Minta dijauhkan perkara begini dri keluarga kita semua.. Kesian ibu bapa dia nk hadapi masyarakat..

miemiey said...

mmg tak sempat insaf laa kl cam ni...
agaknya dah ajal dia dalam kesesatan...lagi parah masa mengadap ilahi daripada di dunia ni...

betapa hancurkan perasaan org2 tersayang...
harap2 dijauhkan anak2 kita kan...

.cikfasya.(◕‿◕✿) said...

fuyoo..
innalillah..
x bace agi paper utk ari ni..
tu la..Allah maha kuasa..dah wat salah,on the spot tuhan balaskan..~
takziah kpd keluarga arwah..

LYaFRINA said...

NABIEL:

amin..sama2 berdoa utk diri kita & keluarga.. saling ingat-mgingati.

-----------------------------------

LILY :

itu ar lily.. nak elak drp dunia ni, last2 terus tersungkur k hadrat ilahi. Tanpa smpat btaubat..

amin. mudah-mudahan keluarga kt djauhi drp pkara spti ini.

----------------------------------

RAMMYD:

ITU LA.. GARA2 IKUT HAWA NAFSU..

LYaFRINA said...

SEBELAS:

betul tu.. budak2 skarang terlalu leka n hayut .

-----------------------------------

ZAI:-

ye la... akibatnya nk lari drp dicekup.. skali ajal pula mjemput...

-----------------------------------

MAMAHANIM:

amin.. semoga dijauhkan drp anak2 kita, family kita semua.. sama2la kt saling ingat-mgingati.

LYaFRINA said...

MIEMIEY:

itula k.mie.. pergi dgn cara begitu.. xdpt bygkan perasaan org tua y mbesarkan drp kecik dgn penuh kasih syg. tp ini balasan y didaptnya. sama2 kt insafi kejadiaan ni.. mgkin juga tuhan ingin mbuka mata kita semua.

-----------------------------------

FASYA:

btul tu.. ada perkara tuhan akan balas on the spot.. ada perkara tuhan akan balas di akhirat.. & sewaktu ajal mjemput.. sama2 kt insafi kejadian ni yer..

fazilzura said...

MAK AIII ..
tu ler, dia .. kalau ikut kan mmg bagus pun di KO .. dr nnt bile dh projek baikkk punye, si betina plak ngndung, pehtu buang anak x berdose tu merata2... HISHHH geram2 ni ...

mamalieyna said...

betul tu lya kan, seharusnya fikir dgn bijak..bertaubat dl sblm mengadap Ilahi..dah gini caranya, camno?..aduhai..terjadi pd golongan yg terpelajar pulak tu,haish..dunia2x..

Mak Su said...

takut nak baca

Lya, maksu dah buat tag :)

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

tu la hakikat dunia skrg!!!
Allah byr cash!!!
tp yg dh mati takpe la.. si keluarga ni la yg. tanggung malu.. Ya ampun, mintak dijauhkan la..
tp siyes la Lya, takut ngan dunia skrg.. terlalu byk cabaran! alahai.. de anak pompuan sorang ni camane la ekkk akn dtg? lebih control susah, x control lg susah!!!

mama c'fa said...

student tu kolej die blkng opis saya je. hurmppp tu la padahnye.. bljr nk mcm2 tp bab cmni masing lari bile da syok

LYaFRINA said...

FAZILZURA:

itu la..mmg dah ada sebab kan.. kalo nyawa x diambik lagi, makin byk pulak dosa..

-----------------------------------

MAMALIEYNA:

itu la..nasib baikkn kita ni masih waras..msih tau utk mbezakannya..

-----------------------------------

MAKSU:

pengajaran utk semua..
tq maksu..lya dh terjah

-----------------------------------

LEILY :

btul ar tu.. itu ar.. jauh2la drp tkena pd anak2 kita.. dr awal lagi kita didik la anak2 kita k jln y betul..

-----------------------------------

MAMA C'FA :

waaa..lama myepikan diri..
oo blakang ofis j. msto gemparkan?? itu ar, blaja tinggi2..tapi....

AngahSayang2314 said...

betul kata alya..lari la sejauh mana pun tapi di akhirat belum tentu dapat lari kan??kan???

LYaFRINA said...

ANGAH :

betul tu...

lin said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,色情,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (139) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (82) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (74) INFO (67) Asya's School (62) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Birthday (49) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Jom Singgah (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) F.A.M.I.L.Y (41) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) H.O.L.I.D.A.Y (32) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) Tempat Makan Best Di Terengganu (29) mama+papa+fasya (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (28) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) fasyafrinatraveltales (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Papa Asya (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) mama+papa (9) Idea Bento (8) Travel (8) Parenting (7) Ulangtahun Perkahwinan (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) TERENGGANU (1) de (1) fasyafrinavacationtime (1) ma (1)