Monday, April 12, 2010

Kes Dera - Kenapa Dia Menjadi Mangsa

Kenapa dia jdi mangsa???
Kenapa mesti dia??
Kenapa dia??

Melihat tubuh kecil yang terbaring kaku ini...
Pelbagai perkara bermain di fikiran ini..
Anak ini mungkin sebaya anak saya, Asya..



Pada usia ini, patutnya kasih sayang yang diperlukan..
Bukan segala kesakitan yang deberikan.. Saya x dapat bayangkan betapa sengsaranya anak ini menghadapi saat-saat itu.


Sayangnya... Kenapa ada manusia sekejam ini???
Sanggup memperlakukan sekejam ini keatas seorang kanak-kanak yang sepatutnya memerlukan sepenuh perhatian & kasih sayang drp ibu bapanya.. Semoga kita sama menginsafi dengan pelbagai kes & kejadian yang sungguh menyayat hati ini. Semoga dicekalkan hati anak ini!!
Jika anda prihatin.... KLIK SINI
&
Lagi kes pembuangan bayi..

============================

Sesungguhnya... saya benar2 insaf... Pelbagai rasa ada..
Betapa bertuahnya diri ini dapat hidup dgn limpahan kasih sayang sehingga ke saat ini.
Betapa bertuahnya ASYA kerana memiliki kasih sayang yang x terhingga drp mama & papanya..
Saya x sabar nak baik.. Nak memeluk asya..


~~> Pic ni saya dapat melalui e-mel.... Semoga manusia jahanam itu terima pembalasan y setimpalnya!!

37 comments:

sarah shafie said...

siannye budak tu..dhla comel..sape yg dera dia tu??mak ayh dia ke??kejam nye..tak smpai hati tengok..

IbuHakimHaikal said...

Kejamnya manusia yg mendera anak kecil ni..tak sanggup nak tengok anak kecil ni..betapa menderitanya dia hanya Allah sahaja yang tahu..(teringat anak2..huhu..)

LYaFRINA said...

SARAH:-

rasanya mmg parent dia y dera.. itula.. montel j kn budak ni ..comey... kesian sgt2... ntah aper ada dlm fikiran parent dia smpai sngup buat gini...

-----------------------------------

IBUHAKIMHAIKAL:-

mmg kejam y amat. kt sndiri x than kalu didera mcm ni. apa lg ank sekecil ni. betul tu..tgk j pic ni.. trus tringtkn anak.. smoga org2 y mjaga ank kita jaga dgn sebaik mungkin.

ayaa alyy said...

kejam kn org zaman sekarang. masya ALLAH !

Nurul Chomot said...

omg cian at budak 2 :(

mama_izz said...

Ya Allah.. sape yang bangang sgt ni!!.. aduhai...dah la budak tuh comei sgt..

ieyza said...

Ya Allah...kejamnyer setan nie...kalaulaaa iza jumpa makbapak budak yg tak berdosa nie...sure iza rejam habis2...mmg perangai serupa setan laaaa....geramnyerrrr

ieyza said...

Ya Allah lya....byk kali iza pandang pic nie...makin sayu hati..aperla dosa sikecil nie...mengalir airmata tanpa henti...mmg kurang ajor tol.....

LYaFRINA said...

AYAA:-

itu la..dunia akhir zaman.

-----------------------------------

NURUL:-

betul tu..nasib baik kita masih ada rase tu.. org y xde perasaan mcm kita ni.. y sggup buat g2.

-----------------------------------

MAMAIZZ:-

itula.. ntahla, mcm mana dia blh tpikir utk buat ni.. mmg comel budak ni kan..

LYaFRINA said...

IEYZA:-

itu la..lya pon sakit hati..lps tgk gambo ni td.. trus fwd k blog.. mmg x tentu hala jdnya.. ntah la. mmg sakit atikn.. ssh lahirkn..tiba2 sng2 j musnahkan zuriat sndiri.

Amir said...

kesiannya baby ni... apa nak jadi dgn masyarakat kita ni... T_T

Asz said...

uishhh... ngeri tgk baby tu berdarah2 camtu ...mintak jauh spya perkara yg x baik jadi pada anak2 kita ... Amin!

Zaidah said...

siannyer....nabil tanya knp dia sakit...zai kata kn dera....tak sanggup melihatnyer...

Yana said...

kejam sungguh...

mamalieyna said...

ya Allah kejamnya manusia.>! kesiannye si kecik tu..seksanya dia..huhu..sedih dgn dunia skrg ni..! bila la semua ni akan berakhir?..!

LYaFRINA said...

AMIR:-

bgus..amir prihatin... skrang.. semakinramai org membinasakan generasi masa depan..apa y ada utk masa depan??

-----------------------------------

ASZ:-

itu la.. sgt2 sedihkn.. xtau mcmana diaorg buat smpai bdarah g2.

-----------------------------------

ZAI:-

huhuuhu.. budak2 pon pndaikan.. apa2 pon.smoga kanak2 ni terus cekal & kuat.

-----------------------------------

YANA :

iyer..sgt2 kejam..

firahadifa said...

subahanallahhhhhhhhhhhhhhhh.. binatang betul manusia nie!!!!!!!!!!!

kalau tak nak anak secantik dan comel tu, bagi la kat saya nie ... banyaknyer kena putung rokok!!! .. Ya Allahhhhhhh .. apa yg dia tahu, dia masih kecik lagi ..

semoga org yg menganiaya budak nie mendapat balasan yg sangat2 setimpal. Amin......

LYaFRINA said...

MAMALIEYNA:-

ntah ar..xtau bila semua ni berakhir..mungkin ini tanda akhir zaman..

LYaFRINA said...

FIRAHADIFA:-

betul tu..sma sprti lya fikir.. kalo betul2 xsuka.. baik bg j kat org... htr kat rmh kbajikan.. tp jgn la dia aniayai smpai gni.. btapa azabnya budak kecik ni kn...

Siti said...

jahat..perangai mengalahkan syaitan..isk..geram siti...sabor jer la...

zue @ annaleeya said...

Ya Allah Lya... x smp hati tgk.. trus tingat anak2 kt umah.. kejam btoi la sape yg buat tu...

baca paper hari nih pon ade lg kes buang bayi... buang dlm tong sampah plak tuh... Ya Allah... menangis tau Lya bila tgk mayat beby tuh...

LYaFRINA said...

SITI:-

itula.. manusia dh over dr setan!!

-----------------------------------

ZUE:-

itu la..sedih sgt2kn.. smlm pon ada tgk berita tu.. rsenya makin teruk skrang.. slalu ada kes2mcm ni..

Mak Su said...

Ya Allah Ya Tuhanku.........

selamatkanlah bayi itu

(sedih)

Xyra said...

hai kak..1st time baca blog ni..
sedihnya tgk baby tu..sian dia.
mana lah pergi akal dan hati org yg buat die mcm tu kan..rasa sedih sgtt

LYaFRINA said...

MAK SU:-

mudah-mudahan selamt.. lya sndiri xpasti dgn status kanak2 ni.. hopefully.. kanak2 ni bpluang utk mnikmati khidupan smula..

-----------------------------------

XYRA:-

thanks xyra.. slamat dtg..
ntah ar xyra.. mybe parent dia hati batu... bkn.. mmg xde hati..hati hitam legam..

Ain said...

lya, dapatkan link dari banner kat blog ain k....

thank you....

ann @ hatiberbunga said...

sori... sgt2 xleh tgk gambar n baca menda2 yg camni.
sedey sgt2.. confirm nangis!
camner la leh ada manusia yg sanggup wat camni skali kt budak secomel ini.. :'(

LYaFRINA said...

AIN:-

dh dpt..thanks ain.

LYaFRINA said...

ANN semoga ramai y insaf n sedar dgn gegala ni.. jgn lupa join skali kami prihatin..

ntah... mungkin jugak tanda akhir zaman.. manusia smakin mjadi habitat melebihi haiwan.
tpkan.. haiwan sygkn anknya.. ni xtau..specis ape

~aSHa~ said...

tak sanggup nak tgk gambo2 ni lagi...uwaaaaaa nti terbayang mcm2..

bukhairiah said...

sedihnya sy tgk budak nie..trus tkenang pd anak2..tkenang gak sy marah2 dorg..hope pas nie sy blh lebih sbar...

AISYAH HANI said...

Aku takleh tengok la gambar2 zalim ni.. sedih!

miemiey said...

comey laa bb ni...kasihan tul kmie ngk lya...lya bb ni dari mana yee...masih ada ke...sedih laa macam mana ibubapa boleh hilang pertimbangan sampai macam ni..mana lah sifat perikemanusiaan mereka...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Ya Allah...Kesian nyer tgk budak ni..
Manusia jenis apakah diorg ni..
sanggup buat perkara cam ni..
Mmg hati binatang!!..
Tp binatang pon lebih syg kan anak2 diorg..

Anonymous said...

sis...
kalo boley...
jangan la letak gambar tu...
cam malukan je baby tu...
sekadar kongsi je...
minta maaf...
=)
ta pon kalo na letak...
cover aurat dye ke...
even dye kecik tapi dye still malu jugak...

LYaFRINA said...

ASHA:-

just share utk mginsafi semua pihak.. biar ada ksedaran.. bkn utk apa2..

-----------------------------------

BUKHAIRIAH:-

yes.. mmg sedih masa tgk pic ni.. trus tringat ank2.. smoga kt trus myayangi ank kita.

-----------------------------------

AISYAH:-

semoga..kita semua insaf & sedar dgn gegala y berlaku di sekeliling.. semoga semua pihak peka.. & semoga manusia2 mghargai zuriatnya

LYaFRINA said...

K.MIE :

mmg comelkn... rsenya dr malaysia gak.. semoga baby ni selamat..

-----------------------------------

LILY:

Ini bkn hati binatang lg.. ini dh bhati syaitan.. semoga rami y sedar n insaf..

----------------------------------

ANYMOUS :-

tq ats peringatan tu.. k.lya dh edit gambar tu.. tq yer.. apa2 pon semuanya ini adalah utk kesedran msyarakat.. tiada apa2 sebab.. semoga kita semakin sedr.. lg pon dunia sekarang makin kacau bilau.. adik..jom joi kempen kami prihatin.. demi selamatkan generasi msa depan negara.

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (139) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (82) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (74) INFO (67) Asya's School (62) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Birthday (49) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Jom Singgah (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) F.A.M.I.L.Y (41) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) H.O.L.I.D.A.Y (32) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) Tempat Makan Best Di Terengganu (29) mama+papa+fasya (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (28) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) fasyafrinatraveltales (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Papa Asya (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) mama+papa (9) Idea Bento (8) Travel (8) Parenting (7) Ulangtahun Perkahwinan (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) TERENGGANU (1) de (1) fasyafrinavacationtime (1) ma (1)