Wednesday, April 28, 2010

Masa kecik2 dulu... rindu...

Alamak..macam jiwang je bunyi.. Act ketika saat ini, tiba2 saya rindukan asya yang amat.. x sabar nak jumpa dia.. Saya pun tgk gambar dia masa new born kat PC ni.. Tiba2 hati terasa sebak yang amat.. Terasa pilu.. Sedih sgt2.. Saya tak tau kenapa.. Tapi tiap kali saya tgk pic asya masa lahir mesti saya akan menangis. Saya rasa sedih bila ingat saat2 ketika pregnantkan asya dulu.. Bayangkan kalau asya sempat digugurkan pada ketika itu.. X mungkin saya berpeluang menikmati kebahagian ini.. Hanya seorang ibu yang tau nikmat & kebahagian itu..

Hargailah zuriat kita.. Tidak kiralah walau bagaimana rupa pun keadaannya.. kasih sayang seorg ibu mengatasi segalanya.. Itulah keputusan saya dulu.. nekad untuk lahirkan asya walaupun peluang utk saya @ asya @ kedua-duannya hidup adalah tipis..

Namun kuasa Allah mengatasi Ilmu Sains & Teknologi. samapi hari ini saya masih rasa macam mimpi.. Saya x sangka saya akan selamat & saya x sangka asya sempurna.. Tidak seperti yang diramalkan.. Asya disyaki mengalami kecacatan bengkok tulang akibat kesan daripada ubat ketika saya koma dulu TAPI ada terkena sikit pada tangan kanannya ( sedikit bengkok)..Tapi skarang saya tgk, bengkok tu dah x nmpak n x perasan. Tapi semua tu xkisah. Yang penting... Asya hadir dalam hidup saya & Fain

Masa ni asya 6 bulan di dalam perut saya. Time ni doc buat 3D scan sebab nak tgk kondisi asya.. Pada waktu ni saya dalam keadaan kritikal & badan lumpuh.. Dan ketika ini jugak asya bakal digugurkan. Tengok tu, asya dah cukup sifat masa ni. Semua dah ada.. Macam baby yang dah lahir cuma saiznya saja y kecil.Rambutnya jelas kelihatan.


Dan ketika ini, kuasa Allah mengatasi segalanya. Asya dilahirkan. Bayangkan kalau asya digugurkan. Inilah rupa yang akan saya lihat jika penguguran itu diteruskan. Tapi syukur, telah tertulis asya adalah penawar hidup saya & fain. Memang asya adalah amanah drp Allah untuk saya pelihara. Pada waktu ni, asya di wad khas kerana tidak cukup bulan. Hanya gambar ini pengubat hati saya time tu. Kerana sy hanya berjumpa sekejap dengan asya selepas asya dilahirkan.


Owhhh.. time ni sungguh syahdu. Pertemuan pertama saya dengan asya.. Mama syg sgt2 asya.

Kini asya selamat di pangkuan saya.

Botak... tp comelnya..


Kesayangan saya.. Asya memang selesa dgn papa dia sejak lahir lagi.. Papa asya lah yang bagun malam utk buatkan susu, salin pampers..

Dalam pantang...

Ketika asya berusia sebulan.. Rindunya...

Sweet 2 Months

She grow up!!! 3 months..

Makin besar...

Dan besar.... 5 Months
Saiz kaki asya ketika sebulan

NUR FASYA AFRINA

NUR : CAHAYA
FASYA (fain) : HATIKU
AFRINA (alyani) : PUTIH KEMERAHAN



--> sebab itu nama blog saya ~ CAHAYA HATIKU ~
--> n3 ni sempat la draft ptg kelmarin, lps siap keje.. sementara tunggu fain.

23 comments:

zue @ annaleeya said...

muka asya tak byk berubah dgn skrg...

tgk gambar beby nih... tingat plak mase pantang dulu.... haishhh... nak beby lagi ker??? hehehe...

mamaaerish : said...

so cute... alhamdulillah... ALLAH MAHA BESAR...

asya lahir ms baper bln yang?

LYaFRINA said...

ZUE :

heheeh.. itu ar..sama jer..perangai j berubah..makin nakal y amatttt!!

**baby??? nak... tp.. xbolehla.. xleh ngandung.. lg pun ckpla asya sorang..

----------------------------------

EB:

tq yag... kuasa allah mgatasi segalanya.. asya lahir masa usia kandungan 8 bulan.. baru j masuk masuk 32week..

Zaidah said...

alhamdulillah..semuanyer yer ok...begitu kuat semangat lya kan...asya ajelah permata hati penggarang jantung lya n fain...

mamaaerish : said...

esok adik aerish leh la jadik adik angkat asya... wink... ;p

LiLy @ MumMyQiStInA said...

KuasaNYA mengatasi segalanyer.. Alhamdulillah Asya x der apa2..

Comel Asya..X byk perubahan Asya dr kecik kan..sama jer..Pic Asya yg Botak tu....soo Comel!!!

AngahSayang2314 said...

tat kala memang kita rindu kalau kenang2 kan zaman masa dalam pantang,menandung & kelahiran.. memang sweet.angah terasa macam nak jer kembali balik... tak pe alya.. yang penting kasih sayang kita pada anak jgn di putuskan sampailah di dunia akhirt

Ain said...

allah maha kaya kan lya......

siapa sangka keajaiban mcm ni boleh berlaku.....

asha mmg bertuah....

LYaFRINA said...

ZAI :

my only one!!

-----------------------------------

EB :

waa... sukanyer.. emkasih.. bilala bpluang jumpa eb ni??

-----------------------------------

LILY:

lya pon suka masa asya botak tu.. cun j dmata lya

-----------------------------------

ANGAH:

betul tu.. kasih sayang ni akan kekal hingga k akhir hayat.. xkan putus..

-----------------------------------

AIN :

itula..kuasa allah..

~aSHa~ said...

muka asha dari kecik lebih kurang je...

mmg rindu kan saat tu...tambah2 bau nye...

skrg anak2 dah masham skit...eheheheh sbb dah pandai bermain kat padang, jenuh nak kejar

Siti said...

Lya: Alhamdulillah..Asya lahir kebumi dengan selamat & menjadi penawar duka lara lya & husband kan..sayu hati siti baca coretan lya nih...

cutenye semer gambar tu..suka sgt siti tgk.

Nurshahfamily said...

alhamdulillah.... kalau dh tu kehendaknya... pasti menjadi... sgt cute... hehehe... sayu hati nur baca story awak tau .... nie lah kenangan terindah kan?

adda said...

sukanya tgk asya yg cute masa kecik2.. alhamdulillah mmg rezki lya n family. semoga asya menjadi anak yg solehah

fazilzura said...

WAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA awat entry sedih ni ..

bby zr yg 1st terpaksa di abortion kan cz doc mmg dh detect dia xdak buah pinggang (gitu ler).. 5bln dia dh kuor dr perut ku .waaaaaaaaaaaaaaa sedih , 2thn penantian dpt AKil (anak ku)..

but ingtan stil pd yg 1st x kan hilang ...

LYaFRINA said...

ASHA:

betul tu...rindunya bau baby.. masam y bestttt..

-----------------------------------

SITI:

heheheh.. mujur ada juga pluang bgelar ibu..

-----------------------------------

NURSHAH :

TERIMA KASIH.. Alhamdulillah..selamat.semua tu kuasa allah

-----------------------------------

ADDA :

mekasih aunty.. itula.. mgkin ada sedikit ujian utk menikmati perasaan seorg ibu.. tp dh lps.. semua tu dah hilang..bila tgk muka asya..

-----------------------------------

FAZILZURA:

ye k??? y 1st abortion cara paksa la?? sedihnya..lya faham sgt2 perasaan tu.. 5bln dh besr..dh ckp sifat..just paru2 j blum matang.. tp cam asya lain.. dia mmg cukup semuanya.. just krn nak selamatkan nyawa lya, doc tpaksa korbankan nyawa asya.. sedih y amat.. tp alhamdulillah... akhirnya semua selamat.. lya pon abortion 2x.. semuanya krn kondisi lya y x stabil.. act.. sblum asya lya dh petnant.. tp gugur .. n dptla asya scara x tjangka.. n lps asya pun lya ada tprgnant lagi.. bln 12 bru ni dh kguguran.. n skrang dh xleh petnant lg..

**pilu hatikan..kalo tpaksa korbankan zuriat kita.

fazilzura said...

haah , paksa.. ubt masuk dlm 8bijik .. tp bby x kuor2, x bukak2 jgk .. 2 mingu dok wad cm g lepak2.. cz 1st biji je sakit, pehtu x sakit.. then doc 'bukak' scara manual.. huhu time tu mmg sakit cm nak mati ler.. kuor tangan dulu , pehtu tolak labour room.. then push2, kuor..
1thn jgk ler x leh tgk bby, sure nangis punye ler.. 2nd year relax2, x sangka plak lekat .. that time takut sgt2.. takut jd gitu kan .. so mmg jaga2..

lya kene take rest .. gap lama skit.. baru ngndung balik key, jgn sedih2 tau

LYaFRINA said...

FAZILZURA:

mmg xtahankan tgk zuriat kita time tu.. dah membentuk tu..lya xdpt byangkan kalo tjadi mcm tu.. xsangka jumpa rmai y senasib dgn lya.. lya msa nak bsalinkn asya pon doc bukak manual..sakit... sbb xleh guna ubat takot attack jantung.. lya..betul xleh bygkankn masa time kena push..ibarat mcm lahirkan baby.. ya allah.. sama2 kita cekalkan hati.. anggap ni semua ujian utk kt.

dyea irdina said...

Comelnyaaaaaaaaaa...semoga asya membesar jd anak solehah..semoga asya ley jg mama n papa nanti..jgn nakal2 tua asha nanti untie babat

iem said...

SALAM KENAL...

Sedih baca entry nii..

allah maha kaya kan......

siapa sangka keajaiban mcm ni boleh berlaku.....

asha mmg anak comel yg bertuah....

shi3la said...

hanya seseorang yang bergelar ibu yang tahu erti kebahagian sebenar biler disamping anaknyer...

Allah maha berkuasa atas segalanyer..Syukur Alhamdulillah..

semago Asya terus dilindungiNya..

.cikfasya.(◕‿◕✿) said...

cute nye asya..

oo.br sy tau maksud fasya tu ape..
ade 1 buku tu sy bace,name fasya tu maksud dia tersiar..tatau ape makna d sebalik makna tuh..~

LYaFRINA said...

dyea irdina :

mekasih..insyallah.. kena bibing betul2 ni..

-----------------------------------
iem :

salam pkenalan... itula miracle.. hanya allah y mgetahui..

-----------------------------------

shi3la :

BEtul tu..hnya sorang ibu y memahaminya..

-----------------------------------

CIK FASYA :

mekasih..

ooo.. tersiar..apa maknanyer tu?? lya jumpa makna hatiku.. maybe sebutan lain2 kot.. mybe tersiar mknanya.. mcm bersiaran...(dikenali ramai kot)..

lin said...

性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,ut聊天室

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (139) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (82) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (74) INFO (67) Asya's School (62) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Birthday (49) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Jom Singgah (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) F.A.M.I.L.Y (41) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) H.O.L.I.D.A.Y (32) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) Tempat Makan Best Di Terengganu (29) mama+papa+fasya (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (28) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) fasyafrinatraveltales (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Papa Asya (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) mama+papa (9) Idea Bento (8) Travel (8) Parenting (7) Ulangtahun Perkahwinan (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) TERENGGANU (1) de (1) fasyafrinavacationtime (1) ma (1)