Wednesday, May 19, 2010

10 Tahun Sudah ??? Macam baru j semalam..


Semasa masuk ke blog RYNAS , saya sungguh tertarik dengan n3 mengapa aku diuji? <-- anda harus baca!!

look!!! drakula kat leher tu!! Pic tahun 2009

Sebaik saja baca n3 terbabit... Ianya memberikan 1000 kesedaran buat saya. Betapa tuhan begitu menyayangi saya.. Penderitaan hidup saya bermula pada tahun 2000 ketika saya b'umur 15 tahun dimana ketika itu saya disahkan mengidap ketumbuhan dalam otak sebelah kanan.. Tapi syukur, masih diperingkat awal & pembedahan dijalankan. Dan, ketika itulah doktor mengesan kelainan bunyi murmor pada jantung saya & setelah ECHo dilakukan resultnya menunjukkan injap jantung saya berlubang ( MITRAL VALVE PROLAPSE)..dan sejak hari itu kesihatan makin merosot hingga ke hari ini. Sedar tak sedar sudah 10 tahun saya menderita. Tapi saya rasakan baru jer berlaku.
 
Dan satu pemberian terbesar ialah dgn kehadiran Asya. Saya perasan... sejak asya lahir kesihatan saya makin ok. Buktinya, pada tahun 2010 sy x ada rekod lagi diwarded.. Last bulan Dec 2009. Cuma haritu saya sakit teruk just mc seminggu, sbb x nak diwarded takut makin melarat. Harap tahun ni akan lebih sukses..
 

Ok..cerita pasal kelmarin. Semasa sampai jer kat HTAA dalam kul 10 am. Terus ambik nombor giliran. Dapat no.98...Masa duduk tu dah no.95 jadi mmg xlama menunggu. Tapi lain hal bila dah masuk dalam bilik tu. Macam biasa habis semua port diterokai. Tapi satu pon xdapat. Bayangkan, hampir 2jam darah still xdapat ambik. Dah dapat ambik sikit, tapi bila masuk je dalam bekas , terus membeku. Sekali lagi guna jarum butterfly. Pon xjadi. Last2 hampir merelakan leher tapi kena panggil doktor dulu. Last2.. xtahan sangat samapai dh naik kembang kepala ni duk cucuk tempat sama n tangan2 saya dah mula membengkak..mcm mengembang  mcm belon. Tak tau nape jadi gini. Yang pasti, tangan kanan saya selalu sembab dan urat lebam2 memerah. Semuanya start semasa penantkan asya dulu.

Last2 saya mintak rest skejap. Sebab urat2 tempat cucuk tu dh mula mengembang dan naik biru serta mengeras. Bayangkan orang lain, skali cucuk dah beres. Untuk percubaan kedua pun...cuba byk tempat but still x berjaya. Last2 bertukar nurse, dan akhirnya darah diambik secara cucuk menegak dengan jarum butterfly, baru keluar sikit. Tapi sangat2 lambat. Sebab darah terlalu pekat n nk membeku. Tapi xpela..skurangnya dah lepas. Dekat pukul 3 baru settle!! Skarang ni pun, tangan kanan saya masih sembab n urat mengeras+merah.. tapi kurang skit drp kelmarin.
 

Pic tangan y atas, salur darah pecah. Sebab urat membengkak n mengeras... Sekarang dah jadi parut y teruk. Tempat tu smpai skarang still sakit. X leh tekan. Nk pakai jam pon x boleh.. Thats why i x pakai jam.. hhehehe.. Tapi asya selalu cubit kat parut tu. Skali kena cubit manja skali terpekik mama dia. ehehhehe.. Asya kata..taik lalat... Ye la tu sayang!!
*
*
Ambik kesempatan ni nak ucapkan tahniah buat Doktor Hanie y berbaju biru atas kemenangan baru2 ni... JUARA tu...

--->Result darah n checkup dgn pakar MOPD bulan 6 ni.. Harap2 sgt semuanya makin ok.

27 comments:

kella said...

kenapa buleh jadi beku ya darah tu lya?
sabar je.. semua yg terjadi ada rahmat disebaliknya.. :)

Nurshahfamily said...

aduhai.... bayak2 sabo ye iya... nur nie seram ngan jarum2 nie.... tak dpt nur nak bayangkan kalau nur yg ade kt situ....
semoga ade kisah yg terindah tuk lya disebalik semua dugaan nie... amin...
love u

sirna said...

lya, next time amik darah terus request pakai butterfly, cakap kt nurse yg darah lya memang susah amek...sabar ya lya, saya faham deritamu...

zue @ annaleeya said...

mak aihh... takut tgk lengan lya gitu... smp lebam gitu??? hrp seme ok dan kesihatan lya makin baik yer...

mari kuantang dok royak pong... royak ar awal2.. bulih gok gi deting... huhu...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Aduhh lya...lily yg naik seram tgk tgn Lya tu...Xdpt lily byangkan kesakitan Lya time darah tu di amik...Hope semuanyer ok & lya semakin sihat!!..

Zaidah said...

zai dengar pun ngeri...kenapa lya nyer darah cepat sangat membeku...

TiTin said...

get well soon ya, lya.. :)

AngahSayang2314 said...

ya allah angah dapat bayangkan bertapa sakitnyer... tuhan jer yg tahu penderitaan kita kan alya.. sabar ye alya mungkin ada hikmahnya..

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

alhamdulillah semuanyer selmat sekarnag ni kan...mesti sakit sangat kan time tu tak dapat kiter nak bayangkan penderitaan yang lya tanggung

Adyshariz said...

sama la masalah awk ngan saya kalau amik darah...huh..huh..cakit..

LYaFRINA said...

kella ;
xtau la kella.. sbb lya pon ada poblem DVVT... darah beku dlm salur darah.. punca.., xtau...

-----------------------------------
Nurshahfamily :

heheheh.. mekasih nur...
sgt2 hargainya

-----------------------------------

sirna :

itula.. tp dua jenis size jrum buttefly dh guna.. seksa.. lg sakit rasanya

-----------------------------------

zue @ annaleeya:

zue bkn xboh kabo... tp x tringat lgsung zue
smpai kt nun..tgk stadium trus tringat.. xpe zue.. next month.. ada lg..

-----------------------------------
LiLy @ MumMyQiStInA :

tq lily.. harap2 g2 la..

-----------------------------------


Zaidah :

xtau nape.. tp ada poblen DVVT..

----------------------------------

TiTin :

terima kasih..

-----------------------------------
AngahSayang2314 :

betul tu angah..
tp xpela.. utk kbaikan

LYaFRINA said...

Anje a.k.a Mama_Aqish ;

alhamdulillah.. sumua dh settle.. lega

-----------------------------------

Adyshariz :

ye k?? mmg btul2 sakit..

Ena said...

teruk gak tu yeh!.. tak pernah tgk org amik darah sampai camtu..aduhh sakitnyer..

byk tul ujian lya ye..

moge terus tabah ye. :)

LYaFRINA said...

Ena :

tq ena...
insyallah..akan trus tabah..tabah.. dan tabahhhh

fazilzura said...

aduyaiii .. tgk pun dh rs sakit nye ...

mmg xkan bley baik ke?
hrp2 ler cpet2 smbuh yek ..

LYaFRINA said...

fazilzura :

heheheh.. tpaksa la tempuhi.
ntah r, sbbnya... ubat kena mkn seumur hidup.. sbb dos ubt lya ambik mmg dh luar biasa.. at least ksihatan maintain pon dh ok

'NuReeN' said...

semua tu ujian dariNYA.. lya kena jaga kesihatan tau..

'NuReeN' said...
This comment has been removed by the author.
LYaFRINA said...

NUREEN :

TQ

alyyani said...

yela, sejak asya lahir lya nmpk sihat je kan. moga kekal sihat smpi bila2 ye. amin... lya mmg jenis yg susah bile nak amik drh ek? nape eh jd gitu?

Izan Ishak said...

hi lya...moga tabah selalu. kejap je dah 10 thn berlalu. Alhamdulillah...harap2 lepas ni lepas ni lebih sihat n cergas demi asya!

Fieza79 said...

seksa nye penderitaan yg lya tanggung...if lya xciter mmg xnmpk lya cam owg sakit...menten je..
pape pon redha je sekurang nye lya msh di beri peluang utk terus idup kt dunia ni smpai la ajal betol2 dtg menjemput...so tabah kan ati..

rynas said...

adeh sampai gitu yer amik darah..takutnyer..

LYaFRINA said...

alyyani :

betul tu alya. mgkin ni gak rahmat d sebalik kelahiran asya. sape y tau kn??? darah tu.. sbb ada pdarahan beku dlm salur darah. n salah 1 faktor lain, kan lya dh byk kali kena cucuk+masuk ubat y panas2.. tu y salur darah g2.. alay..standard la kalo org y bpenyakit dlm tem[oh lama n selalu admit wad akn hadapi problem gini

-----------------------------------

Izan Ishak:

tq izan.. btul tu.skelip mata j. harap lps ni terus ok.. amin..

-----------------------------------

Fieza79 :

itu la lya, kalo lya sakit pon .. mmg lya x pernah tunjukkn ksakitan tu, kcuali mmg dh x leh bselindung d sebalik ksakitan.. tp akn cuba btahan gak. mybe sbb dh tbiasa.

-----------------------------------

rynas :

itu la rynas.. sabar j la

Nurshahfamily said...

tetiba mengalirlak air mata nur sob sob sob... nur ni cepat tul terharu tau... cepat sembuh ye

LYaFRINA said...

Nurshahfamily :

huhuhuu.. nasib badan...

SHAFIDA said...

saya doakan moga lya selalu sihat n tabah menghadapi dugaan ini...

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (139) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (82) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (74) INFO (67) Asya's School (62) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Birthday (49) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Jom Singgah (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) F.A.M.I.L.Y (41) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) H.O.L.I.D.A.Y (32) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) Tempat Makan Best Di Terengganu (29) mama+papa+fasya (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (28) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) fasyafrinatraveltales (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Papa Asya (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) mama+papa (9) Idea Bento (8) Travel (8) Parenting (7) Ulangtahun Perkahwinan (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) TERENGGANU (1) de (1) fasyafrinavacationtime (1) ma (1)