Friday, May 28, 2010

DVT - Deep Vein Thrombosis


Penyakit Deep Vein Thrombosis (DVT) ini adalah disebabkan darah beku yang menyebabkan salur pembuluh darah terutamanya di bahagian peha dan betis tersumbat. Keadaan ini berlaku kerana aliran darah yang tidak baik hasil dari aktiviti yang pasif dan rehat yang berlebihan.


Bagaimana DVT boleh terjadi?

Manusia memiliki sepasang paru-paru. Darah secara konsisten dipam dari kanan jantung ke paru-paru dan kembali ke sebelah kiri jantung. Dalam paru-paru, darah mengambil oksigen dan mengeluarkan karbon dioksida, iaitu sisa metabolisme.

Arteri membawa darah yang kaya oksigen ke seluruh tubuh. Pembuluh darah pula membawa darah kurang oksigen kembali ke jantung. Darah beku yang terjadi dalam pembuluh darah boleh mengalir ke salur darah di kanan jantung sebelum masuk ke arteri paru-paru, di situ sekatan mungkin boleh berlaku.

Sekatan itu boleh terjadi pada arteri yang kecil tetapi paru-paru sangat ‘rapuh’ kerana semua darah dalam tubuh melalui paru-paru setiap kali diedarkan. Kerap kali, darah beku berisiko untuk terbentuk dan tersebar ke seluruh bahagian paru-paru.

Antara Simptom - Simptom

Cepat penat
Mengah
Sakit dada
Denyutan nadi laju
Lemah di bahagian kaki
Kurang selera makan
Batuk
Nafas pendek sama ada dalam keadaan rehat atau aktif.

Pencegahan

1. Stokin untuk mengelakkan berlakunya darah beku dalam saluran darah. Ia berfungsi untuk mencengkam kulit dan mengempiskan vena supaya darah tidak bertakung

2. Perbanyakkan gerakan terutamanya di bahagian kaki

3. Elakkan meminum ais <--- haaa.. baru jer kabo!! Jgn minum ais lps makan..

4. Elakkan membuka hawa dingin terlalu sejuk

5. Sentiasa meminum air panas

6. Amalkan bersenam

Rawatan :

Bisanya pesakit dirawat dengan ubat yang menghentikan dan memperlahankan darah beku seperti heparin dan warfarin. Kedua-duanya membantu mencegah darah beku sedia ada daripada menjadi besar dan menghentikan pembentukan darah beku yang baru. Jika pulmonari embolisme yang dialami mengancam nyawa, biasanya doktor akan menyarankan terapi thrombolitik (mengeluarkan darah beku dari sistem tubuh dengan enzim yang bertindak memecahkannya).
 

"Saya pun disahkan ada poblem DVT ni sekitar tahun 2005-2006. Mungkin sebab saya lumpuh terlalu lama sebelum itu, tu yang menyebabkan saya hadapi poblem ni. Dulu kaki saya membengkak seperti gambar di atas. Bila sentuh, sgt2 menyakitkan. Walaupun terkena kain, angin mahupun air.  Especially ketika petnant kan asya dulu, slps sedar dari koma. Sangat2 teruk2.. Kaki kanan lumpuh...& kaki kiri membengkak.. Susah sgt time tu. aya x mampu bergerak.Begitu gak dengan tangan hingga ke hari ini masih membengkak lagi."


--> hari ni.. dok tau g mana???

9 comments:

mamaaerish@eb said...

slm rindu

kiter yg ader mslh jntg nih pn kena kluar pakai stokin kan?.... hu3

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Semoga Lya semakin sihat & sentiasa sihat!!

Ena said...

seriau nye bace..

moge lya terus tabah ye.. tak tahu la mcm maner kalauena yg diuji mcm nie.. tabah kah ena lalui.. wallahuaklam..

rynas said...

ehhmm..harap2 Lya sihat sepenuhnya lepas ni tak ada lg penyakit macam dulu. Amin

LYaFRINA said...

mamaaerish@eb :

waa.. rindu eb tau..

itu ler.. sbb jantung tukan melibatkan aliran darah.. xleh sejuk2.. kenala slalu jaga..

-----------------------------------

LiLy @ MumMyQiStInA:

tq lily.. sgt2 hargainya

-----------------------------------

Ena :

thanks ena... y pasti.. tuhan menguji kita.. mgikut kemampuan kt hadapinya.. jadi kna la slalu redha n tabah.

-----------------------------------

rynas :

harap2 pon begitu.. thanks rynas

aril said...

setiap yang berlaku ada hikmahnya...semoga cepat sembuh

AngahSayang2314 said...

alya thanks for info ye... fuh cuti 3 hari terlalau memenatkan.. baru sempat singgah blog alya nie..1st time lagi tue.. hope semuanya ok ye alya

LYaFRINA said...

AngahSayang2314 :

hehehhhee.. semuanya ok angah.. bereh!!!

AYU said...

tq...kongsi info nie..utk lya...moga cepat sihat..

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (81) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (73) INFO (67) Asya's School (60) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Birthday (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Jom Singgah (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) H.O.L.I.D.A.Y (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (27) Tempat Makan Best Di Terengganu (27) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) mama+papa+fasya (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) fasyafrinatraveltales (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) mama+papa (8) Parenting (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1)