Sunday, May 16, 2010

ISU PENTING : FESYEN TUDUNG BERSANGGUL...


Saya rasa.. amat penting untuk saya kongsikan satu perkara ni.. Act, saya baru jer tau ttg perkara ni. Kalau kita semua perasan sekarang, fesyen bertudung bersanggul sangat2 femes sekarang. Saya tengok, majoriti yang bertudung, especially y pakai shawl...msti akan mengayakan tudung y dipakainya dalam keadaan bersanggul.


Sanggul yang saya maksudkan adalah seperti dlm pic diatas. Memakai tudung y menampakkn bonggolan dikepala. Jadi, sebab tadi saya dah terbaca berkaitan pemakaian tudung sebegini, jadi semestinya saya share dengan kawan2 semua . Renungkanlah hadith2 dibawah :


“ akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat” - hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.


Rasulullah s.a.w bersabda:

“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini” –hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-


KOMEN :
Sama2lah kita sebarkan isu ini.. Agar ianya dapat memberi kesedaran utk diri saya & kita semua. Saya sendiri pun... masih x perfect. Banyak sgt perkara yang harus diperbaiki. Disudut +ve , dunia blogging ni banyak memberi info y selama ni saya x tahu & banyak juga memberi kesedaran drp semua sudut. Sebarang n3 drp blog ini  yang dapat memberi info, kebaikan @ pun kebajikan utk semua, saya izinkan kawan2 yang datang kesini utk copy n3 tersebut.. Adalah baik jika ilmu y kita tau itu dapat dikongsi beramai-ramai.



Sumber : http://arryrozy.blogspot.com/2010/05/sanggul-dan-tudung.html

49 comments:

.cikfasya.(◕‿◕✿) said...

thanks 4 da info lya..

mmg pn bdosa pakai sanggul gini..
dats why even fasya pkai shawl.x ikat rmbt pn..nmpk leper je..

LYaFRINA said...

CIK FASYA :

sama la.. lya pon x pernah la tiru lg sanggul2 g2.. tp skrang lya tgk.. y pakai shawl..semua bbonggol dikepala...

Ena said...

owh.. cantu ke.. nasib baik la ena nie tak la pakai shawl camtu.. kalau ikat rambut pun.. ikat kat bawah bukan berbonggol cam tu.. tak nampak pun yg ena ikat rambut..
mrmm takutnye.. skrg nie dah jd trend pakai tudung cenggitu.. bagus sebarkan info nie..

ena nak copy boleh tak?

ZIRAFAH MUDA!! said...

salam, sy minta izin copy n3 ni bulat2 ek.. hehe sbb banyak kawan n sedara mara sy pakai tudung bersanggul cam ni..
terima kasih

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Owh..baru tau Lya..Thx..
Nasiblah Lily ni x pakai tudung berfesyen cam tuh..Rambut pendek jer.. :)

rynas said...

dorang selalu pakai sanggul tinggi sebab nak nampakkan lebih cantik wajah lebih bujur. tak tahu pulak ada hadis yg mengatakan begini...thanks for the info.

suamihanyisterizuki said...

saya pon pernah dgr

kalau nampak bonggol (akibat dari sanggul) rambut kite tuh seolah olah kita tak bertudung jugak (kalau tak silap sy laaa)..

aperpon thanks for da info...sangat sangat berguna...

LYaFRINA said...

Ena :

BETUL TU ENA. LYA PON NSIB BAIK X ADA RASA BMINAT NK PAKAI BSANGGUL G2..
ENA.. SILA LA COPY J.. ITS OK..

-----------------------------------

ZIRAFAH MUDA!! :

SALAM.. OK.. XPE..SILA LA COPY.. SAYA IZIN... BGUS KALO TSBAR.. SKRANG RAMAI SGT PAKAI MCM NI..

-----------------------------------

LiLy @ MumMyQiStInA :

SAMA LA LILY.. LYA RMBT PNJG GAK. TP JUST IKAT BIASA N XDE LA SANGGUL2...

-----------------------------------
rynas :

MGKIN GAK RYNAS.. TP KALO PERASAN.. FESYEN PGANTIN BTUDUNG SKRANG.. SMUA BSANGGUL TINGGI.. SLAIN TU..ARTIS2 Y BTUDUNG PON.. GAYAKAN TDUNG BSANGGUL G2..

LYaFRINA said...

suamihanyisterizuki :

OO.. YE K... XPE..INFO2 MCM NI PTT DIKONGSI BERSAMA.. BKN NK SIMPAN UTK DIRI SNDIRI J..

Asyraf Hamasaki said...

wah nice info
mintak izin copy
akan di kredit kepada tuan tanah
tanpa sebarang pindaan atau tambahan
bleh tak?

cikgu isza said...

maklumat yang bagus.. trima kasih

BEN ASHAARI said...

ENTRI PILIHAN >> . http://gengblogger.com/read/127223

aly said...

info yg sangat-sangat-super bagus
thnx ^_^

(singgah dr blog ben)

SYANI said...

Peringatan yang bagus untuk semua wanita. Pernah belajar masa sekolah dulu tapi dah lupa sebab dah lama tinggal... Dulu kat sekolah pun cikgu marah kalau sanggul tinggi.

Zaidah said...

tetapi skrang nie dah jadi fesyen dah pakai tudung mcm tu...

Umi Nuha said...

salam singgah..

mintak izin copy sebijik2 ye.

LYaFRINA said...

Asyraf Hamasaki :

TQ.. XPE..SILA LA COPY.. UTK KEBAIKAN SEMUA

-----------------------------------

cikgu isza :

TQ..

-----------------------------------

BEN ASHAARI :

WAAA.... TQ..TQ

-----------------------------------
aly :

KESEDARAN UTK SEMUA...
TQ.. DTG LA LG..

-----------------------------------

SYANI :

UTK PKONGSIAN ILMU & AGAMA.. PTT DIKONGSI BERSAMA..

-----------------------------------

Zaidah :

ITU LA ZAI..SKRANG RAMAI SGT Y PAKAI GNI KN..

-----------------------------------

Umi Nuha :

SALAM.. OK..SILA LA AMBIK..UTK DIKONGSI BERSAMA.. DTG LG YER..
TQ

fatin shahar :) said...

saya dah tahu lama kot...
tp skang saya sendiri pon maseh buat mende ni
T____________T

susah nak ubah apa yang dah biasa
lagi pulak bende bende mcm ni..
selalu diambil ringan...

mcm saya...dah tau bende tu salah,
tp still buat..
T________________________T

i dont know

~This is ME!!~ said...

thx for d useful info..
pasni da xnk wat da.. huhu..

sekamar rindu said...

salam...

gaya tudung yg menarik...

Ain said...

info yang sangat berguna untuk semua muslimah....

thanks sharing lya....

ain perasan mostly pengacara tv bertudung mesti bersanggul kan....

hopefully info ni sampai kepengetahuan dorang jugak....

LYaFRINA said...

fatin shahar :

OWHH.. LYA PON X PERFECT,. ESSPECIALLY BAB BPAKAIAN NI.. MSH X IKUT SYARAT. SAMA2 LAH KITA BERUSAHA UTK BERUBAH K ARAH Y +VE YER...

-----------------------------------
~This is ME!!~ :

ITS OK.. MMG PTT D SEBARKAN..

-----------------------------------

sekamar rindu :

MENARIK.. TAPI... AKIBATNYA????

-----------------------------------
Ain :

LYA STUJU.. SKRANG MMG PGACARA BTUDUNG MCM NI.. & PEGANTIN2 BTUDUNG PUN BTUDUNG MCM NI... MKIN MJADI-JADI.

Fieza79 said...

ye ke lya...aduh xtau la plak sblm ni maklom cetek ilmu agama ...
tp musykil gak lau yg mmg betul berambot pnjg cm na nk sorok sanggul tu..kn rujuk balik pd yg lbh arif ni lya kan??

LYaFRINA said...

Fieza79:

iyer tu fieza..lya pon bru gak tau ni.. owhh..kalo x silap kalo brambut pnjg tu.. snggul tu jagn la tinggikan mcm trend2 skrang...
just snggul bawah jer... jgn sanggul tinggi2..

dalila said...

dulu masa sek ustaz pernah bagitau....jgn sanggu tinggi2...tk boleh.. aurat dh tutup tapi kita tonjolkan pulak yg dh terselindung tu....nnti jadi bahan fitnah... org laki tgk..eii..mesti rambut dia panjang..dan berbagai andaian lagi...sama2lah kita mengingati sesama kita..tanks ingatkan saya..

AngahSayang2314 said...

thanks alya.. angah pun sama kalau pakai tudung leper jer tak nampak bonggol2 di kepala.. hahaha

fazilzura said...

THANKS FOR THE INFO BEB ..
aci dak aku tepek dlm blog aku ???

** aku x suke pakai gitu beb , cm CORN HEAD jek .. takat ikat simpul tu ado le psl rmbut aku pjg

now diorg siap letak cm bun kat rmbut tu .. kasi nmpk lg pjg

LYaFRINA said...

dalila :

betul tu... skarang dah jd trend mde ni semua

-----------------------------------

AngahSayang2314 :

sama r anagh..lya pon pakai tudung..leper je.. still x tpengaruh dgn fesyen tu..

-----------------------------------

fazilzura :

aci..aci..
sila la tepek yer,,, biar mde ni tsebar...

dyea irdina said...

selama ni tgk orng pakai camgitu ingtkan mmg rambut dorng panjang n bersanggul..ish tertipu den

LYaFRINA said...

dyea irdina :

sama la.. tertipu... ni semua trend akhir zaman.. nk bgi muka nmpk bujur... n mcm2 lagi laaa..

zue @ annaleeya said...

owwhhhh... bersanggul gitu fesyen yer????ingatkan mmg rambut panjang...

bagus info nih lya... sib baik zue tak pkai shawl gitu... rambut panjang, tp zue ikat jer...

Ju@Lucky^Mummy said...

Good info..

Berdosa rupanya buat sanggul tinggi2 camnih..

Insya-Allah.. saya cuba panjangkan..

LYaFRINA said...

zue @ annaleeya :

HEHHEEH.. TTIPU LG KAN??? TREND TERKINI... HUHUHUUU..APA MAU JD NI??

-----------------------------------
Ju@Lucky^Mummy :

BTUL TU..AMALAN HARIAN Y KITA X SEDAR ITU SEMUA DOSA...

TQ..

unlisted_one said...

salam ziarah dear,

ada kawan pernah mention pasal ayat ni, tapi dia lupa di mana. thanks for the info dear.

P/S: Congrats ya menang contest kat MBP.

sandal kecik said...

lya..gud info..

LYaFRINA said...

unlisted_one :

ptt disebarkan mde ni semua...

haa??? menang??? tq cz bgtau.. sy hari ni x smpat lg nk check kat blog 1 lg.. tenkiu yer..

-----------------------------------
sandal kecik :

ptt dikongsi bersama

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

tahniuah lya menang..

thanx for d info!

LYaFRINA said...

rose :

mekasih rose

kella said...

sangat baguslah entry ini lya! info yang sangat berguna! nak ambil juga bagi kat kawan2 lah! tengkiu so much!

AYU said...

ikut hukum memang harampun, walaupun bertudung...cara berpakaian cam ni seolah2 hendak menggambarkan bagaimana keadaan rambut seseorang. Sama lah juga kalau kita memakai baju kurung tetapi berkain jarang...

Anonymous said...

Mintak izin ye untuk di copy atau di link kan artikel ini...Semoga dapat di kongsi... (Farrah)

LYaFRINA said...

kella :

bgus utk dikongsi bersama..
ambik la.. sebarkn..

-----------------------------------

AYU :

itu la.... skarang dh terang..nyata n jelas.. tanda2 akhir zaman.

-----------------------------------

Anonymous :

xpe..ambik jer... bgus disebarkan..

Hati Ema said...

tak suke pun tgk ade sanggul gitu.... lagipun x leh buat sebab rambut potong boycut. huhuhuhu...


ada pengacara tv yg selalu pakai camtu kan?

LisaVsKhusairi said...

isk..isk...lgsg xtau bab2 ni...tp xde la nk menyanggul cm2..mmg lawa nmpk org pakai tp nk pakai sndiri xnk la..xselesa...nk duduk kt kusi pn sangkut kt sanggul jer klu cm2...so xde faedah pn..menyusahkn lagi ada..ni dh tau bab2 hadis..hemm..menambahkan dosa plak..cm xbertudung jer nk tnjuk ada rmbut yg blh sanggul kn....tq lya ngn info2 yv sgt2 bagus...

Cik Faridah Huda said...

Ya Allah..meremang baca..rasa kerdilnya diri...sbb banyak sudah tanda2 yg muncul akhir2 ini..

tapi saya mmg awal2 lagi x suka sangat tengok yg punya nak bergaya pakai tudung sanggul tggi sgt..tak sangka..ia tanda2 akhir zaman...mujur tak terdetik di hati nak pakai mcm nie...sampai ader org jual sanggul khas tuk tudung ala2 ariani dan sbgainya...

Allah Maha berkuasa..izinkan saya copy paste artikel ini..

Ina Hashim said...

Lya,

mintak izin quote entry n pic kat blog akak ye

LYaFRINA said...

TO ALL :

tq atas semua komen tu.. sgt2 hargainya.. sape2 y ingin copy pic n n3.. lya izinkn... demi kbaikan semua.

Mommy Pinky said...

Salam Lyafrina

Hmm...pernah pakai sanggul sekali jek, time wedding hari tu. Isyh.

Adik perempuan ada 2 orang yang sekolah asrama penuh (agama) selalu bagi peringatan pada kami2 semua supaya jangan sesekali buat sanggul ( ikat tocang tinggi2 ) bila pakai tudung. Berdosa hukumnya.

Dan lagi satu, yang suka pin tudung supaya nampak bentuk leher yang panjang tu. Tu pun berdosa juga. Kalau nak senaraikan bab kesalahan pakai tudung ni banyak sangat sebenarnya.

FiZaH SuKhRi said...

salam...mohon copy ye...good information

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (81) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (73) INFO (67) Asya's School (60) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Birthday (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Jom Singgah (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) H.O.L.I.D.A.Y (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (27) Tempat Makan Best Di Terengganu (27) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) mama+papa+fasya (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) fasyafrinatraveltales (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) mama+papa (8) Parenting (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1)