Monday, May 10, 2010

Kasih Seorang Abang...

Seperti biasa, setiap n3 didalam blog ni akan publish secara automatik dlm Fb..
Sekali lagi dapat respon drp abg kandung saya mengenai n3 Perjalanan Mommy To Be_ SELAMAT HARI IBU di dalam FB. Sememangnya saya cukup tersentuh...




"Pok lang hrp Yunkil semakin baik dari masa ke semasa,be strong,u make the right decision by listening to ur heart,not others,bravo!,,if dgr nasihat doc,family termasuk poklang,may b Tyg2 baby x menikmati this beautiful life..i feel sorry..! Kdg2 aper yg kiter rase betul although org sekeliling x setuju ,tue dpt memberi kekuatan dlm jiwa kiter,n yunkil tlh buktikan. "

Komen :
Betul tu... Entah dari mana kekuatan tu datang. Sememangnya x sia2 saya pertahankan asya, walaupun time tu saya hanya nyawa-nyawa ikan.. Sememangnya susah sgt waktu tu, dengan pelbagai tekanan sekeliling yang ingin nyawa saya selamat & korbankan satu nyawa di dalam kandungan ni. Saya tahu, sememangnya semua org hanya ingin saya selamat bukan bermakna mereka semua x sayangkan baby (asya).. Dan sememangnya, didalam bidang perubatan.. nyawa ibu adalah keutamaan. Tapi seandainya saya turutkan & x empertahankan asya, hari ini... semestinya saya sendiri..sepi...& asya tidak dapat menikmati keindahan dunia ni. Sejak itu, saya pasti..sgt2 pasti sememangnya naluri ibu itu cukup kuat & betul belaka.



"Dlm tempoh sakit Yunkil,yg wat p.lang xleh tidor sampai berjalan pon blh jatuh dlm longkang ialah time kat Kuantan,masa Yunkil wad bwh ..time tue p.lang x kira dah,if blh amik EPF n life insurance p,lang ...arie tue ,,p.lang sanggup asalkan adik kesayangan p.lang sembuh..tapi skrg keadaan dah bertambah ok,n p.lang rase lega..
(kesan luka jatuh longkang tue ader lagi kat betis..yunkil dok tau kot..tanyer mama)"

Komen :
Abang saya yang sorang ni selalu banyak bekorban untuk saya. Saya ingat lagi selepas saya sedar dalam ICU dulu.. Saya memang xleh cakap sebab dlm mulut dipenuhi tiub alat bantuan pernafasan (intubation)..sbb time tu sy xleh bernafas sendiri. Bergantung pada mesin. Abang saya ni menangis sambil mgosok kepala saya & mencium dahi saya. Dia pon cuti berbulan semata-mata nak berada disisi saya yang sangat2 kritikal time tu. Begitu gak dgn Fain, yang sanggup ambik cuti tanpa gaji. Pasal abg jatuh longkang ni, mmg saya xtau lgsung.. Hari ini baru tau.. Balik keje nak tanya mama.. Terima kasih atas semua kasih sayang itu. Masa tu baru saya ingat doktor perlukan duit lebih kurang 40 ribu kot..(xpasti..tapi puluhan ribu) utk operatian membuang air dalam otak saya.. Tapi saya sgt2 bersyukur sbb akhirnya opertion tu x dijalankan. Sebab kalu diteruskan saya xkan ada kat sini hari ini... & ntah apa yang terjadi pada saya.. Mungkin akn terbaring kaku terus.. Itulah kesannya.


"Ader satu kes lagi yg wat p.lang betul2 blank,time yunkil sakit kat rmh p.nang,,siap semer 4 tayar kete p.lang kener curi,yunkil ingat dok?..aper yg buat pening, keter p.lang tersadai betul2 dpn pagar rmh,block keter p.nang yg nak bwk yunkil ke spital,masa tue yunkil in critical situation,so terpaksa biarkan yunkil menahan sakit atas tilam ... sementara tunggu kedai tyr bukak,beli n psg tyr tue,baru blh bwk yunkil gi spital dgn keter P.nang(dekat 4 jam gak tue)..siap pomen tue sendiri samer2 tlg kiter org angkat yunkil..time tue p.lang bkn pikir sgt tyr yg kener curi tue,tapi x sanggup tgk yunkil menahan sakit atas tilam.."

Komen :
Ni permulaan kisah hitam dlm kehidupan saya. Time ni umur saya 18 tahun, semasa study kat PTPL Shah Alam sementara tunggu result SPM keluar. (ceritannya, tunggu sambungan daripada n3 KISAH HIDUP KITA : Punca Segala Penderitaan....).. Semasa ni memang saya sakit teruk. Permulaannya hanya kerana demam panas.. So, berhati-hati.. Jangan main-main & ingat demam panas adalah perkara biasa. Terutamanya ank2 kecil. Kerananya saya merana hingga ke hari ini.. Demam panas yang tinggi boleh menyebabkan Sawan & jangkitan kuman ke otak , virus Enchephilitis..dan telah menyebabkan saya mengalami kelumpuhan, hilang daya penglihatan pada mata kanan & peti suara lemah hingga tidak mampu utk bertutur. Saya masih terlalu muda pada waktu itu utk menerima semua kenyataan. Hidup saya musnah. Pembelajaran saya terhenti ditengah jalan. Namun syukur, berkat doa & daya usaha tiada siapa sangka akhirnya tubuh saya yang longlai kembali normal hasil rawatan intensif di hospital.Selain itu saya ada masalah Injap Jantung Berlubang ( MVP) & neurologi iaitu Transfer Myletis y melibatkan sel darah putih(mybe sbb tu antibodi sy sgt2 lemah).



KESIMPULANNYA :

Tuhan memberi kita peluang untuk menikmati kehidupan ini. Hargainya dengan sepenuh hati. Saya mungkin selalu bernasib baik, sejak dari awal... Apabila saya lumpuh ,x mampu melihat & bercakap utk sekian lama... akhirnya berlaku keajaiban dimana tuhan memberikan kembali kenikmatan itu.. SYUKUR PADAMU YA ALLAH.. Sekali lagi berlaku keajaiban, apabila saya diberikan kehidupan semula selepas sekian lama koma & berada di ambang maut.. SYUKUR PADAMU YA ALLAH... Dan sekali lagi keajaiban berlaku... KEHADIRAN ASYA... Sepatutnya hari itu dia sudah tiada dimuka bumi ini...SYUKUR PADAMU YA ALLAH kerana memberi peluang untuk menikmati kemanisan sebagai seorang ibu. Sesungguhnya, semua ini hanya pinjaman belaka.. agar kita saling menghargai sesama kita, menghargai kehidupan kita & saling menginsafi diri kita sendiri. Sekiranya ditimpa musibah, jangan patah semangat.. terus cekalkan hati... fokuskan minda & terima dengan redha segala ketentuannya.



---> Yunkil... panggilan manja dlm family..
---> Tayang2 Baby refer 4 Asya.

22 comments:

Asya said...
This comment has been removed by the author.
zati said...

slme zati kenal kak lia....zati tau kak lia mmg sorg yg kuat...tabah dlm mghadapi segala dugaan...mse kak lia mgandungkn asya...kitaorg btul2 risaukn kesihatan kak lia...msih ingt lgi kak lia kne transfer ke hosptal kuantan...zati ajak 1kelas g tgk kak lia kt hospital kemaman...mse tue kak lia nk jupa zati ngn k.fidah kn...1kelas dtg nk bgi sokongan kt kak lia...pastue mse saat2 kak lia xsedarkn diri kt hosp.kuantan...kitaorg g melawat kak lia...mse tue kebetulan pain kne keje...kitaorg tau pain mmg btul syg2kn kak lia...bpesan kt kitaorg srh bbisik di telinga kak lia yg ari tue ulang tahun perkahwinan kak lia...mnangis kitaorg mse nk bbisik kt telinga kak lia...ktaorg mmg tkut n pk akan apa yg blaku pastue...saat2 kitaorg bgilir2 bce yasin...lapkn badan kak lia...mnitiskn airmata...btul2 tkut kehilangan kak lia...dgn kuasa ALLAH kak lia skrg hidup sihat dgn anak tersayang iaitu asya baby 1st Flizz Star...pepn kak lia,kitaorg btul2 sygkn kak lia n harap persahabatan kita kekal selamanya...

LYaFRINA said...

ZATI :

ZATI.. BETUL KE??? SUMPAH.. HARI NI BARU TAU SEMUA NI.. X PERNAH TAU PON BUDAK2 KELAS DTG MELAWAT.. XPERNAH TAU PON SEMUA FLIZZ DTG N BACAKAN YASSIN.. BETUL2 XTAU... K.LYA MINTAK MAAF.. PASAL FAIN SURUH BBISIK TU PON K.LYA XTAU.. SEMUANYA XTAU.. TERIMA KASIH ATAS SEMUA SOKONGAN TU.. K.LYA BTUAH.. SBB DIKELILINGI OLEH ORG2 YANG SYGKN K.LYA... TBA2 AIR MATA MENITIS NI.. XLEH TAHAN DAH NI.. BYAK PERKARA LG Y K.LYA XTAHU SPNJANG SAKIT N KOMA DULU.. NANTI ZATI CITE YER.. TRUTAMANYA PASAL FAIN.. PASAL Y FAIN PENGSAN SBB TGK K.LYA TU.. NK TAU SGT2... NANTI CITER YER..

LYaFRINA said...
This comment has been removed by the author.
LyNn HaMzAh said...

huhuhu...apa yer nak komen kat sini? rasa mcm speechless sungguh la...sedih baca entry kali nie...

mamalieyna said...

sentiasa sebak bila baca coretan Lya ni..apa yng pasti, kesempatan HIDUP yang diberikan oleh Allah ni, harus kita manfaatkan dengan sebaik mungkin!

sweetfiza said...

setiap yg berlaku tentunya ada rahmat & kebaikan yg dtg bersamanya ....dgn semua kesakitan & penderitaan, dtg pula seorang abg yang menyayangi adiknya ....

LeEyA said...

selamat hari ibu.. anda layak n sgt2 layak dgn ucapan itu.. semoga asya akan menjadi sorg anak yg solehah..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

mmg sedih baca citer Lya nih..sebak..
Stiap apa yg berlaku pasti ada hikmahnyer..Peluang yg diberikan haruslah dimanfaat dgn sebaiknyer..Sesungguhnyer Lya ni mmg seorg yg tabah!!

zue @ annaleeya said...

semakin baca citer lya, semakin zue rasa tak sabar nak bersua muka dgn lya... bile yer lya kita nak jumpe??? hrp2 gathering tuh jadi kan???

hrp lya trus tabah ok... dari ape yg lya citer, mmg lya sorg yg tabah kan??? bertuah asya ade mama mcm lya... lya pula bertuah mpunyai abg, suami dan kluarga yg slalu menemani...

lya, kami kwn2 seme pon sentiasa disisi....

tke cre bebeh!!

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

uhuhu..lya..kite sokmola kuor nitik air mate bace cite lya..uhuh..semoga lya makin tabah ye
betul tu..peluang yg Allah beri utk lihat dunia ni kembali n kehadiran cahayamata sendiri akan buat diri kita lebih dekat denganNYa..

semoga lya berbahagia selalu

iem said...

lya student ptpl jugak ye..kita samalah..

lya mmg seorang yg kuat, berjaya menempuh semua tu dengan tabah..
lya mmg manusia terpilih..laluilah hidup ini dengan gembira dan ceria disisi org2 tersayang...

Fieza79 said...

sebak baca citer lya...hati ni tersentuh dn rs insaf sgt2 dgn kebesaran tuhan..tntu da sebab kenapa lya yg dipilih NYA...

Ju@Lucky^Mummy said...

Rasa nak nangis.. tp kena tahan air mata..

Lya mmg IBU terbaik.. Ratu hati..
semoga tabah lah ya..

Ena said...

tipa kali bace coretan lya.. mesti air mate gugur.. tidak mampu ditahan.. rase betape kecilnye ujian yg tuhan bg pd ena selame nie..

Betapa kagum dengan semangat & kasih sayang org2 yg berada disekeliling lya..

bile bace sekali lagi pu coretan air mate tetap akan terus mengalir.. syahdu sngat..

moge lya terus kuat & kecpi nikamt hidup nie dengan baik bersama keluarga terutamanya asya..

MAMASYAZA said...

timakasih singgah umah akak n tinggalkan komen. SELAMAT HARI IBU, akak baca n3 lya, rasa sedih sgt, pelbagai dugaan terpaksa dihadapi. semoga lya tabah hadapi semuanya.
tapi memang betul, risau sgt kalo anak2 demam pasal sikecik akak penah kena sawan tarik, masa demam. sejak tu akak jadik phobia kalo dia demam

rynas said...

mmg Lya seorang yg sangat tabah dan Tuhan sayangkan Lya untuk menikmati semua dugaan ni.terharu sungguh baca entry ni..harap lepas ni semua ok..take care yer.

Ain said...

terharu dan sedih sangat baca kisah nie....

beruntungnya lya dikelilingi mereka yang sayangkan lya....

semoga lya sentiasa sihat hendaknya.....

LYaFRINA said...

TO ALL :

terima kasih tidak terhingga buat semua kawan2 y selalu hadir memberi sokongan & dorangan.. sgt2 hargainya.

kella said...

Lya, meremang pula bulu roma ni baca entry ini, sungguh lya sangat kuat orang nya!
ingat.. tuhan memberi duga pada seseorang yang betul2 boleh menghadapinya..
ternyata Lya mampu hadapinya..
lya kuat..
Syukur..
mendengar cerita lya ni, betul insafi diri.. begitu Allah yang menentukan segalanya!
ya Allah.. begitu perit yang lya lalui, namun, Allah masih memberi peluang untuk merasa nikmat..
kalau tidak.. kita tak dapat mengenali lya dan tahu cerita ini semua!
Allah maha mengetahui..
Syukur..

AngahSayang2314 said...

eee terharu angah baca n3 kali nie hope kekal selama2nya eee seronok selamat hari ibu walau pun terlambat..

LYaFRINA said...

TO ALL :

tq very2 much atas smua support tu.

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (82) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (74) INFO (67) Asya's School (60) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Birthday (46) Jom Singgah (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) F.A.M.I.L.Y (41) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) H.O.L.I.D.A.Y (32) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (28) Tempat Makan Best Di Terengganu (28) mama+papa+fasya (28) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) fasyafrinatraveltales (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) mama+papa (8) Parenting (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1) ma (1)