Thursday, May 13, 2010

KEJAM : Zuriat Bukan Untuk Dimusnahkan & Dibunuh

Pagi-pagi dah tersentak.. Rasa berat kepala.. Semuanya gara2 baca kes ni... Act, pada mulanya saya ke blog Mommy Pinky  (ermmm kebetulan.. birthday asya 3 Nov...& biirth Mommy Pinky 4 Nov) cz katanya ada entri credit untuk saya. Btw, tq Mommy Pinky.. Dan dalam n3 credit utk saya tu, ada pelbagai kisah pregnancy diselitkan. Dan, hati..jiwa batin saya sangat lemah ketika membaca n3 Cara Manusia Menggugurkan Bayi itu.. Mmg betul2 tersentap.. Bagi saya ianya sesuatu yang amat kejam sekali. Sangat2 kejam.. Dan lebih kejam saya melihat sendiri video bagaimana bayi itu digugurkan. Tapi saya x boleh nk teruskan.. X smpai seminit buka video tu, terus saya off.. Sebab, sedih.....


Nampaknya, dengan ada kaedah macam ni.. semakin berleluasalah maksiat.. Takutnya bila fikirkan semua ni.. Dan semasa saya tengok video tu, hati saya mcm terhiris.. Sedikit terpukul.. Saya rasa bersalah untuk Asya.. Syukur alhamdulillah Asya selamat. Agaknya inilah cara y akan digunakan utk m'gugurkan asya dulu..

Walaupun, Asya selamat n berjaya dipertahankan, tapi... bila tengok video tu.. Hati saya timbul 1000 rasa bersalah buat asya. Rasa sedih yang amat. Mama rasa berdosa.. Berdosakah saya??? Mama harap, asya faham kenapa & mengapa mama terpaksa menandatangani surat itu dulu.. Tapi asya, mama sayangkan asya melebihi nyawa mama...sebab itu akhirnya mama pertahankan juga asya walaupun time tu peluang untuk mama & asya hidup sgt2 tipis..

Saya cuma mengharapkan, bagi sesiapa yang belum kahwin..jgnlah sia2kan dengan perkara-perkara macam ni. Zuriat itu utk dijaga bukan utk dimusnahkan @ dibunuh.

Kesayangan Mama Di Dunia & Akhirat



---> Kalau anda ingin membaca kisah penguguran itu bolehla ke link Liyana Lunia .

24 comments:

zue @ annaleeya said...

Ya Allah.... kejamnya manusia... nape kejam sgt gugurkan janin cmtuh?? tgk gambar pon dah dpt bygkan cmner... tak dpt bygkan pengguguran yg betul2... sggup tarik baby tuh smp putus2 cmtuh??? nangis bila bygkan... Nauzubillah....

LYaFRINA said...

Zue :


betul tu zue.. 23 minggu..lbh kurang 5 bln nk ke 6 bulan..mknanya dh membentuk.. dh ckp sifat semuanya.. mmg kejam..bygkan satu persatu badan baby kekecaikan..sgt2 kejam... betapa siksanya janin ni.

sarah shafie said...

ish..sngnye nk gugurkn kndungan..tp sy bngga dgn lya, sggup korbankan nyawa sendiri demi ank tercinta..smoga lya sntiasa sihat k..hepi tgk fmily korang..

LYaFRINA said...

Sarah :
itula..snang buat maksiat.. senang nk ttp maksiat tu.. tp bila dh tkerat.. baru tau.. ermmm sarah, semua ibu akn pertahankan anknya... tq..

Siti said...

Ya Allah....tak samnggup siti nak tgk...

sedih sgt siti baca bila pasal asya tu. Alhamdulillah...asya selamat juga lahir ke duani ni & dua2 selamat. isk..nak nangis siti rasa nih.

LYaFRINA said...

siti :

SAMA LA..LYA xleh tgk video tu.. rasa sakit hati..sedih..pedih...

alhamdulillah..asya akhirnya selamat...

mamalieyna said...

Ya Allah...sungguh mudah musnahkan 1 nyawa! memang kejam pd mereka2 yg melakukan tu! mesti diselubungi dosa seumur hidup! baru baca n tengok gambor ni dah rasa nak nangis, tak snggp nak tgk video tu lya! mesti teresak2 akak kt opis ni kang..huhu..

Fieza79 said...

mmg mudah bg owg yg mcm tu...sesuke ati je..
nk2 lps ni time meka btul2 nk ank ms tu tuhan tarik balik anugerah tu...br tau rase..hishh..

AngahSayang2314 said...

subhanallah kenapa sampai macam tue... angah baca pun tak sampai hati nie.. ya allah... alya tak salah pun sebab bukan alya gugur kan pun bersyukur kerana asya selamat...hugs for me ye alya untuk asya..muaaahhhh

N.A.I said...

Auntie sayang Asya jugak..Anak itu Anugerah.."dipinjamkan" untuk kite sebagai amanat besar dariNYA.

LYaFRINA said...

mamalieyna :

itu ar... semuanya makin mudah skrang.sbb tu la mksiat makin mjadi-jadi..

-----------------------------------

Fieza79 :

itu r... kalo tuhan dh tarik nikmatna..baru tau

-----------------------------------

AngahSayang2314 ;

Yer..kalo org berada dlm ilmu perubatan.. n dlm islam pun dibenarkan jika pguguran itu dilakukan demi menyelamatkan nyawa si ibu.. tp krn sbb lain..semua itu dosa besar

LYaFRINA said...

N.A.I :

tq.... betul tu asya adalah amanat y sgt2 beharga y tuhan turunkan utk lya n suami..

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

sedih pun ade.. marah pun ade.. kenape lah manusia nih kejam sangat.. budak2 skrg nih macam2 hal.. takut pulak bila nk tgk akn dtg mcmna.. hurm..

kella said...

rasa nak menitis air mata ini lya! dah bergenang je.. selalu je sensetif sungguh! ishk! bukan ape.. perbuatan itu sungguh kejam! tak sanggup nak tahu menda nih..
bila tengok muka anak kesayangan lya kat bawah tu.. lagi rasa sebak pula.. ngenangkan, betapa susah lya lahirkan dia dulu kan..
Semoga dia membesar menjadi anak yang solehah... Amin..

TERIMA KASIH HAFIZ HASHIM, TAHNIAH MALAYSIA

Nurshahfamily said...

ape la agaknye perasaan org yg buat tu ek? org lain punye la susah nak ank dia senang2 je membuangnya... dh buat salah tak bertanggungjawab...
sedih la huhuhuhu...
mintak la dijauhkan...

fazilzura said...

hish .. mmg kerja gile..

aku doa tuk org2 yg sangup wat gitu , moge2 ada le sisa2 bby tu tertingal dlm rahim dia.. bior padan muke dia, sure2 kene pendrahan punye.. bior dia tau azab nye...
hishhh geram2...

** daku kalu video bab2 bby ni , compom sure leleh air mato punye

miZz_nizZ said...

stju ngan akk..kalo de kaedah ni lg la rmaje dok wt mksiat..gile la kaedah ni..rmai rsenye gune kaedah ni nnt buang ank..xde nmpak bkti cm skrang ni..de bby kt tong smpah,lgkang,tmn..coz mmg dah hncur bkecai time kluar ni.gile la..tp kalo prati besenye ank2 hram sng je kluar cmpare ngan ibu2 yg sah ni..orglaen smpai ade tggu bthun2 utk dpt ank,tp rmaje wt sex rmbg trus je dpt..tgk cm kak lya,pnye bkrban btol2 utk dpt bby..dunia..dunia..

akak,nk tgk vdeo kt mne?de link?

diya said...

oit..kesiannye..

klu masih xberbentuk..masih ok lagi..
tp ni..arghh..dh nmpk rupe bentuk bby..syang nye nk buang..ksian..
tup2 keluar dh hancur..
xleh bayangkan doktor yg buang tu..
kejam..

dalila said...

nk nangis baca kisah asya tu..alhamdulillah semua selamat..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Napa lah kaedah ni diperkenalkan.. Kesian nyer..Tgk gmbr ni pon dh terhiris rasa hati..pa lg klu tgk video nyer..Tak sanggup..

LYaFRINA said...

ai][sUmi]☺Chan:

uhuhuuu.. g2 la...
apa nk jadi???

-----------------------------------

kella :

itu r kella.. sedihkn dgn dunia skrang ni..

-----------------------------------

Nurshahfamily ;

btl tu.. org lain ssh nk mgandung..besalin.. tp mrk ni y mudh xhargai nikmat y ada tu.. ntah aper y d kejor..

-----------------------------------

fazilzura :

uhuhuuu.. betul tu..bior sedor skit kn..

-----------------------------------

miZz_nizZ ;
betul tu.. nicara tuhan umat dia..dia bg senang kot situ.. ada la kot bhgian sshnya nnti.. sama2la jaga dr kt..jgn tjerebak

----------------------------------

diya :

doktor tu kira subahat.. tp ada k doktor islam y sggup buat??

-----------------------------------
dalila :

tq.. semuanya kuasa allah

-----------------------------------
LiLy @ MumMyQiStInA :

itula..lg mudah org buat maksiatkn??

rynas said...

patutlah ramai org buat maksiat sebab banyak klinik yg amik untuk gugurkan kandungan. sedih sangatkan..bangga dgn Lya sebab pertahankan Asya..

sYaFiQa said...

x sanggup tengok, apatah lg nk bayangkan...sedih dgn masyarakat skrg... semoga semua ini akan berakhir...

Isteri @ Ibu Yg Kiub said...

Tak sanggup tengok..huhuhu...sereu pun ada...kesian janin tu...

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (139) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (82) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (74) INFO (67) Asya's School (62) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Birthday (49) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Jom Singgah (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) F.A.M.I.L.Y (41) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) H.O.L.I.D.A.Y (32) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) Tempat Makan Best Di Terengganu (29) mama+papa+fasya (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (28) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) fasyafrinatraveltales (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Papa Asya (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) mama+papa (9) Idea Bento (8) Travel (8) Parenting (7) Ulangtahun Perkahwinan (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) TERENGGANU (1) de (1) fasyafrinavacationtime (1) ma (1)