Thursday, May 20, 2010

Perlukah Rambut/Sanggul Palsu BAGI YANG BERTUDUNG ??


Tertarik dengan komen Cik Faridah Huda dalam n3 ISU PENTING : FESYEN TUDUNG BERSANGGUL... <-- klik untuk membacanya.



 Komennya mnyatakan bahawa ada sanggul palsu yang dijual bagi tujuan pemakaian fesyen tudung begini. Sebaik saja membaca komen tersebut, saya cuba mencari kebenarannya dan saya search google " SANGGUL PALSU UNTUK TUDUNG" ... Ermmm..hasilnya amat mengejutkan. Hasil carian google itu, saya juga jumpa cara2 pemakaian sanggul untuk tudung.



Petikan yang saya jumpai hasil carian google:

* Sanggul yang dianggap sebagai kunci kepada ketinggian kedudukan wanita kerana ia hanyalah setompok sanggul yang pada asalnya adalah longgokan rambut, tetapi kini menjadi keperluan penting dalam menata gaya.

* Sanggul tinggi pada bahagian tengah kepala dan ia dilihat sebagai satu aliran fesyen yang kini diterima secara meluas kerana wanita tempatan juga tidak kurang cantik dengan penampilan begitu, sanggul tompok yang tinggi walaupun bertudung.

* Gaya sanggul tinggi memang menjadi ikutan terkini kerana ia mungkin dilihat sesuai dengan teknik pemakaian tudung di negara ini walaupun mungkin tidak semua mereka yang memakai tudung berambut panjang.

*Jika berambut pendek, sanggul tiruan ada dijual untuk memenuhi keperluan mereka yang gemar gaya berkenaan.

* Bahkan, ada pendapat lain mendakwa sanggul adalah status kedudukan pemakai dalam masyarakat. Semakin tinggi sanggul di kepala, semakin tinggi martabat seseorang wanita berkenaan dalam masyarakat. Hakikatnya, budaya setiap negara adalah berbeza, tetapi pada satu titik tertentu dan atas nama gaya, ia bertemu dengan mencetus keharmonian terhadap penampilan Muslimah yang bertudung.


HAYATINYA SEKALI LAGI

akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat” - hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.


Rasulullah s.a.w bersabda:

“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini” –hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-


Saya terasa diri ini terlalu kerdil. Betapa tanda2 akhir zaman makin kelihatan. Saya sendiri pun masih x perfect. Sangat-sangat x perfect.



---> Artikel ini semua dipetik hasil carian google

---> KESINAMBUNGAN DARIPADA N3--->
http://cahayahatiku-lyafrina.blogspot.com/2010/05/isu-penting-fesyen-tudung-bersanggul.html

25 comments:

LiLy @ MumMyQiStInA said...

owh..ada jual erkk sanggul palsu utk fesyen bertudung..huhu..mcm2 jer ada kan utk kelihatan cantik & menarik..Tp lily lebih selesa pakai tudung ngan rambut yg pendek..so akan namapak leper jer.. :)

Zaidah said...

kekadang zai pun pakai baju ketat n nipis...hehe...tapi klu dah nama manusia...bukannyer tak tahu dosa...tapi itulah yang dibuatnyer...

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

rambut kiter pendek so tank sanggul pun just ikat viasa jek

AngahSayang2314 said...

alya biasa la.. semua sekarang bila tanya trend...tanya lagi trend entah la.. macam2 tanda dah di beri susah la kan alya.... subhanallah..........

Mama Hanim said...

terima kasih lya utk n3 yg bagus ni..

fazilzura said...

mak aiii huduh betui tu yg tingi bangat tu , compom CORN HEAD>.

haah betui tu , zr pun dh tepek dlm blog aritu .. ngeri

zue @ annaleeya said...

mcm2 pesen... tgk pemakaian sggul gitu, tak terasa nak pakai pon... lgpon rase mcm setongkol jerk kt atas pale...

takut kan??? mmg dah akhir zaman... Nauzubillah...

dalila said...

kalo kita perhatikan mmg sebijik cam boggol di kepala unta kan..nauzubillah..

LYaFRINA said...

LiLy @ MumMyQiStInA :

itu la... lya pon xsangka smpai k tahap ada jual2 sanggul.. sbb tu bila dh dpt komen tu. terus search by google.. dasyat kan..

-----------------------------------
Zaidah :

zai..samala dgn lya..bab2 pakaian..ada ketat+nipis.. kita manusia biasa..sesuatu y tbiasa ssh btul nk ubah kn?? tp sanggul tu.. xkan la...

----------------------------------

Anje a.k.a Mama_Aqish :

heheheh.. itula.. y poblemnya.. y berambut pendek tu. beli sanggul palsu semata-mata utk fesyen g2.. dasyat seyhh..

-----------------------------------
AngahSayang2314 ;

itula angah.. kt pon sgt2 xperfect lg kn.. & tanda2 tu makin jelas kelihatan..

-----------------------------------
Mama Hanim ;

mmg ptt dkongsi bsama..

----------------------------------

fazilzura :

itula.. cantik k ttonjol gotu??
nk msuk kete pon tsangkut..

----------------------------------
zue @ annaleeya ;

tu r zue..mcm2peseng.. koho teruk kn?? itu r. makin tmbah beban ats kpala ada r.. sengetla tekok nok jln.

----------------------------------


dalila :

betul tu dalila.. sama j kan.. nauzubillah..

az rina a.k.a jaijina said...

aku dari dulu mmg tak suke sanggul tinggi2 ni..kalau bley biar tak nmpk bonggog kat atas kpala ni..tp rambut fanjang + lebat, nak fotong sayang..

mamalieyna said...

sebar2kan...bagus war2kan..kdg2 benda mcm ni, kita termiss ambik tau..sbb terikutkan fesyen!

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ said...

xminat langsung palsu2 ni sume...rambut sendiri kan ade..wat pe nak pakai yang palsu kan..kan..kann?

LYaFRINA said...

az rina a.k.a jaijina :

itu ler.. amende hok lawo dop tau.. heran aku... senget kepala ada r..

-----------------------------------

mamalieyna :

betul tu.. mmg ptt dsebarkan.. mde2 y kita pndang ringan tu la nk kna pndg serius

----------------------------------

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤:

betul tu.. setuju,, tp poblemnyer kat sini.. guna rmbut palsu bg y btudung.. utk aper?? semta-mata sbb fesyen...??

Fieza79 said...

info penting kn sebarkan coz ramai yg taktau pon...

Nurshahfamily said...

patut la tengok org pakai tudung tinggi2 sanggul dia hahaha... ingatkan mmg rambut panjang huuhu... hampesss jer...

kalau nur rela tak pakai sanggul palsu tu ....

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

rambut yg sedia ada pn dh rase nak potong pendek disbbkn cuace skrg..
ni nk tambah yg palsu lak..
x kose nyah..
tambah lg beban 1kilo kt kepala, hihihi.. :P

rynas said...

iskk ada pulak sanggup letak sanggul palsu nyusahkan jer. saya pernah terbaca kat akhbar sanggul tinggi ni dimulakan oleh wanita2 Timur tengah dan menjadi ikutan di sini sekarang tambah pula bila pemakaian selendang dengan tudung siap dan anak tudung siap semakin mendapat perhatian. Dah banyak tanda2 akhir zaman...sedarlah huhuhu

elida hanan. said...

mintak izin nak copy this bolehh??

'NuReeN' said...

eh ada jgk org suka pakai tudung bg tinggi sanggul.. klau nureen better flet lg nmpk kemas x der la nmpk sanggul blkg.. mcm2 fesyen la nih

Ena said...

tu la kan lya. org skrg nie sanggup buat apa saje demi nak tampil cantik dan menarik. Tapi bg ena la mcm keterlalu pulak kalo sampai nak buat mcmtu.. lagi2 kalau yg jenis ubah sane sini.. bedah sane sini.. kalo mende tu sangat perlu demi sebuah kehidupan tu lain la.. ini segala memenuhi nafsu semata2..
sikit touch up sudah la..

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ tinieƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ said...

tak lawa pun sanggul tinggi2

LYaFRINA said...

Fieza79 ;

betul..haris dsebarkan ni..

-----------------------------------

Nurshahfamily ;

samala nur.. tipoh tertipu..

-----------------------------------

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ :

betul tu..buat senget kepala j kan??

-----------------------------------

rynas :

betul tu.. nis emua pgaruh fesyen timur tengah la ni.. dh tsebar k sini..dasyat!!

-----------------------------------

elida hanan :

xpe... copy je.. sbrang artikel y mbawa kbaikan elok dsebarkan...

-----------------------------------

'NuReeN' :

betul tu nurreen...
kalo lya pon lgi la nk nmpk flat j kan...

-----------------------------------
Ena :

setuju dgn pndapat ena.. kalo mde tu keperluan demi khidupan wajarla// tp ni bkn kperluan.. tp hawa nafsu.

-----------------------------------

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ tinieƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙:

SETUJU !!!

AYU said...

tak sangka la pulak ...sanggul bg yg bertudungpun, diaorang bole buat duit...sapa yg bersanggul tu..harap2 hentikan la..da terang2 dlm agama di larang...
tapi manusia biasalakan yg dilarang tula yg nak dibuatnya..

pawie said...

tinggi bonggol ,kalau blh agknye nak challange sape punye bonggol tinggi...kat jln dah ade bonggol ,kat kepala pun nak ade bonggol jugak...kalau mcm tue,baik letak gel kat rambut tarik bagi tinggi cam rambut punk (mohawk n spikey)tue,pas tu pakai tudung,mmg terang2 tinggi gile2 punye....

::fadxieza:: said...

tnggi2 pun xcntik jgk mata mmandang kn..pelix plax tgk..

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (139) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (82) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (74) INFO (67) Asya's School (62) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Birthday (49) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Jom Singgah (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) F.A.M.I.L.Y (41) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) H.O.L.I.D.A.Y (32) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) Tempat Makan Best Di Terengganu (29) mama+papa+fasya (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (28) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) fasyafrinatraveltales (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Papa Asya (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) mama+papa (9) Idea Bento (8) Travel (8) Parenting (7) Ulangtahun Perkahwinan (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) TERENGGANU (1) de (1) fasyafrinavacationtime (1) ma (1)