Monday, May 24, 2010

Sape suka minum AIR AIS ??? Meh baca ni !!

Saper yang suka sangat minum ais ais/air batu lepas makan memag sasuai sangat baca ni.. SEKALI LAGI TERKENA ATAS KEPALA SAYA SENDIRI. Ok.ok..saya ngaku saya la orang itu, kalo time makan wajib nak minum air batu. Tak kiralah makan pagi ke, petang ke, malam ke @ bila2 jer. Sampai org2 sekeliling saya selalu membebel dgn habit saya yang teruk ni. Sekali dapat email FWD dari geng opis.. Haaaa..ambik !!



Kepada sesiapa yang suka minum AIS, artikel ini sesuai untuk anda baca. Sememangnya sedap minum air berAIS selepas makan. --> yerr..saya baca ni..dengan rendah dirinya.

KESAN DARIPADA AMALAN MEMINUM AIS LEPAS MAKAN :

AIS akan membekukan makanan berminyak yang baru kita makan. Ia akan memperlahankan penghadaman kita. Bila lemak-lemak ini terbentuk di dalam usus, ia akan menyempitkan banyak saluran dan lama kelamaan ia akan menyebabkan lemak berkumpul dan kita semakin gemuk dan menuju ke arah mendapat pelbagai PENYAKIT. Jalan terbaik...adalah untuk minum sup panas atau air PANAS/suam selepas makan.



Nota penting tentang SERANGAN JANTUNG!!!

Anda patut tahu bahawa bukan semua tanda-tanda serangan jantung akan mula terasa pada tangan sebelah kiri. Berhati-hati juga pada permulaan sakit sedikit-sedikit pada bahagian atas dada anda. Anda mungkin tidak akan mengalami sakit dada pada serangan pertama serangan jantung. Keletihan dan berpeluh adalah tanda-tanda biasa. Malah 60% penghidap SAKIT JANTUNG tidak bangun selepas tidur. Marilah kita berwaspada dan berhati-hati. Lebih banyak kita tahu, lebih cerah peluang kita untuk terus hidup...

PAKAR SAKIT JANTUNG berkata, jika semua orang yang mendapat e-mail ini menghantar kepada 10 orang yang lain, beliau yakin akan dapat menyelamatkan satu nyawa. Baca ini.... ia juga mungkin dapat menyelamatkan nyawa anda!!!!.


KOMEN :
Adakah, punca darah beku dalam salur darah saya berpunca daripada amalan saya ini??? Nampak gayanya, saya kena ubah style pemakanan saya ni.

--> Jadilah teman yang setia dan teruskan menyebarkan artikel ini kepada teman-teman yang anda sayangi..... !!

32 comments:

Zaidah said...

musim panas nie minum ais memang best gila...kekadang bukan tak tahu boleh menyebabkan penyakit..tetapi saje kitacarik penyakit...(zai lah tu...hehehehe)

Nurzairul Isma said...

salam... suka bace blog awak.. mmg betul pon minum ais mmg best time panas2 mcmni... mase minum ais tu lupe plak psl penyakit tuh.. hahaha.. (firizz.blogspot.com)

Mama Adli said...

ala...i pun suka minum ais @ air yg disejukkan....dulu pernah jugak dapat email ni tapi..hehe..maklumla org degil mama adli ni....

LYaFRINA said...

Zaidah :

tu la..ada penyakit degil kan?? n dah tbiasa... tu y ssh tu..

-----------------------------------

Nurzairul Isma :

salam pkenalan.. tq cz sudi dtg sini yep.. jgn lupa mai cni slalu... stuju... skarang musim panas..lg la nk minum ais slalu kan.. penyakit tu dh tolak k tepi..aiseyyyy!!!

---------------------------------

Mama Adli :

heheheh.. itu y ssh tukan..degil sgt!! kita ni cari penyakit ni..

az rina a.k.a jaijina said...

aku minum skali skala jah..tapi time preggy dulu, wajib ko minum ais ni..nak2 mase bukak pose, uikssss..

LYaFRINA said...

az rina a.k.a jaijina :

ok r tu minumskali skala.. aku ni bahang sokmo!! everytime tau.. minum pagi pon ngarut ngaban skali.. ahhhaiiii!! aper mau jadi r??

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

ooo, cam itu ka..
macih 4 sharing..
tpkan my alya salu mintak ais.. adoooy, camano nk kurenkn ni..
huhuhu

fazilzura said...

nok minung bley jek , tapi usoh le selalu ngak .. kohor2 le skit..

sib baik ler daku ni agak kurg jgk ..

sirna said...

air batu memang sedap...memang susah nak pantang...tapi betulla, memang kurang baek untuk kesihatan...argh..susahnya kan...

LYaFRINA said...

♥Leily|Ummi Alya Husna :

leily..samala dgn asya..pon suka minum air batu,, bahayanya utk budak2 kn??

-----------------------------------

fazilzura :

huhuhuu.. nok koho2 tu hok susohnyer!! sbb dh biasa sgt2

----------------------------------

sirna :

betul tu,,,ssh sgt2 nk kurang..lagi parah, ntah2 ais tu buat drp air paip j kn??

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ tinieƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ said...

aku juga seorang yang sgt gemar ais batu
hua hua huaaaaaaaaaaaaaa

dalila said...

alamak..... saya pun sama ..mmg takleh tinggal ais ni..mcm tk lengkap idop....

~aSHa~ said...

ha lya..pahat nota ni di kepala..jgn minum ais je...jom minum teh o plak..ehehe

waniey..... said...

time musim panas memang best minum ais..sebab tu org tua x bg kita minum ais tengok diorang pjg umur & awet muda sebab x minum ais

LYaFRINA said...

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ tinieƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ :

satu kali HUA...
dua kali HUA...
tiga kali HUA
HUA...HUA...HUAAAAA

-----------------------------------

dalila :

setuju!!! samala dalila.. nok ais jugok..

-----------------------------------

aSHa :

hohohooo..tea o?? tu hok dop tahang tu!!!

LYaFRINA said...

waniey :

itu ler... sbb tu la muka kt ni cpt kecuk kn..dh darah membeku manjang!!

mamalieyna said...

Adoooi insafnye! baru tadi makan nasi gulai kawah..siap lemak ada skali la..pastu minum ngn teh'o' ais..melekat la lemak2 kt badan ni..huhu..

*bila la nak ubah cara pemakanan ni, balik2 ais gk jd pilihan..huhu..

zue @ annaleeya said...

mmg ari2 minum ais... bekpes ker, lunch ker.. mesti nok ais... huhuhu!!!

Ummi Aisyah said...

thanx 4 de'sharing..pasni nak kena ubah cara makan daa..saya ni peminat no 1 ais..huuhu

Fieza79 said...

minum minuman berais slps mkn mmg best..
tp tu la dh tau effect burok dia kena la kurangkan...
nk buang terus rase cam takleh kot..kejap je azam tu kang dtg balek habit tu..uhuk

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Dulu mmg suka minuman berais...Tp skrg dh jarang..koz hubby marah..Tp klu mkn kat luar slalu gak order minuman sejuk.. :)

Liza said...

mak mentua slalu pesan, jgn minum ais, mak sampai skrg dia tak minum ais, pasal tu dia maintain

Ena said...

lya,

ais memg best.. tapi nasib baik ena tak sampai camtru.. ena memg sangat jaraNg minum ais..minum bile teringin saje.. hehehe

Mama Hanim said...

minum ais sgt best.. skang dh krg skit cz hubby slalu pesan jgn minum ais kerap sgt.. huhu..

rynas said...

akak dulu sebelum kahwin, zaman anak dara mmg suka minum ais. kalau bfast pun mintak ais..tapi lepas kahwin jer terus stop...kalau ada pun jarang sangat. terikut dgn suami jg..dia mmg tak minum ais langsung

AngahSayang2314 said...

alya kalau tak dapat ais tak sah.. angah kalau tak dapat ais pasti cari air sejuk dalam peti ais tak nak la air manis nak air sejuk kosong ermmmm baru lega...kan???

AYU said...

goog info.....tp memang suka sangan minum ais...susah sikit nak tinggalkan amalan nie...hehe

'NuReeN' said...

mmg betoi la lya.. sbb dah jadi kat FIL nureen.. awai thn ari tu msk sepital sbb saluran tersumbat.. tp skrg dia still minum ice lps mkn & klau makan nasi pon suka sulam ngan ice..

My Family..... My Love.....My Friend said...

musim panas kena minum sejuk2...

LYaFRINA said...

mamalieyna :

tu la PASAl.. nk2 musim panas ni..lg la nok minum ais sokmo kn??

-----------------------------------

zue @ annaleeya :

sama r zue.. everyime tuu

-----------------------------------

Fieza79 :

ssh fieza.. sbb dh biasa amlkn..dh jd darah daging pon.hehehe''

-----------------------------------

LiLy @ MumMyQiStInA :

fain pon mrh sokmo k lya.. tp wak pekok telinga.. mmg degil la..

-----------------------------------

Liza :

sbb tu org tua2 y jaga bdn dia sihat j.. n kulit x kevcut..

-----------------------------------
Ena :

bgusla kalo gitu.

-----------------------------------
Mama Hanim :

itu r..lya ni keras kepala la..

----------------------------------

rynas :

woww..bgusnya g2..

-----------------------------------

AngahSayang2314 :

setuju2x.. tp itu ler..akibatnya???

-----------------------------------

AYU :
samala ayu.. ssh nk tgal amalan ni kan??

-----------------------------------
'NuReeN':

ye k?? nmpaknya..mmg kena jaga betul2 ni.lya ni dh la ada poblem jantung.

-----------------------------------

My Family..... My Love.....My Friend:

itula..xtahan dgn cuaca skrangkan..

Ain said...

huhuhu.... takotnya.....

tapi tu la, mana tahan kalo dok minum air batu musim panas gini....

nok jugak, baru la ilang dahaga....

LYaFRINA said...

Ain :

tu r ain..susohnya..

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (81) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (73) INFO (67) Asya's School (60) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Birthday (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Jom Singgah (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) H.O.L.I.D.A.Y (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (27) Tempat Makan Best Di Terengganu (27) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) mama+papa+fasya (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) fasyafrinatraveltales (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) mama+papa (8) Parenting (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1)