Tuesday, June 1, 2010

SUNTIKAN VAKSIN H1N1


Baru-baru ni saya ada merancang untuk mengambil suntikan Vaksin H1N1 sebagai perlindungan diri dari VIRUS H1N1. Untuk dapatkan maklumat lanjut, saya bertanyakan pada SIL y bekerja di hospital bkaitan dengan suntikan ini. Dan untuk keterangan lebih lanjut lagi, saya search google. Dan hasilnya...... MEMATAHKAN SEMANGAT SAYA UNTUK MENGAMBIL SUNTIKAN INI.

Kesan sampingan pengambilan vaksin H1N1

1.Sering berlaku
* sakit kepala
* keletihan
* kesakitan, kemerahan, bengkak atau benjolan pada tapak suntikan
* demam
* sakit otot, sendi

2.Kerap berlaku
*rasa panas, gatal atau lebam pada tapak suntikan
* berpeluh, menggigil dan gejala selesema
* pembengkakan kelenjar di leher, di ketiak, atau di bahagian sulit

3.Agak jarang-jarang berlaku
* rasa mencucuk/kebas di tangan/kaki
* mengantuk
* pening
* cirit, muntah, sakit perut
* gatal dan ruam
* ganguan tidur
* gejala kulit seperti inflamasi dan ruam gatal

4.Jarang-jarang berlaku
* kesan alergi yang menyebabkan penurunan tekanan darah secara mendadak
* sawan
* rasa menikam yang tajam
* pendarahan/lebam serius

5.Amat jarang-jarang berlaku
* inflamasi pada salur darah yang menyebabkan ruam kulit, sakit sendi, dan masalah buah pinggang
* lumpuh


KOMEN :
Saya xpasti macamana dengan antibodi org lain. Tapi saya tau antibodi saya sangat2 lemah.. Dan saya ada pengalaman lalu dimana saya pernah lumpuh. Dan saya juga ada masalah epilepsi yang berpunca drp enchephelitis.. Jadi saya rasakan, saya takut nak ambik risiko ini.. Lebih2 lagi bila baca statement ini :
-->"Doktor di klinik saya mengambil cuti sakit pun ada memberitahu tentang kes orang yang mengalami sawan selepas mengambil suntikan vaksin tersebut"...
 
pssstt :-
KALAU ADA SAPER2 YANG DAH AMBIK SUNTIKAN NI, BOLEH SHARE X??? MASIH MENCARI KEPASTIAN ...
 
 
---> Ada banyak lagi info yang menakutkan yang saya jumpai hasil carian google. Antaranya, Suntikan Vaksin H1N1 disyaki boleh membawa kematian & menyebabkan masalah gangguan otak---> http://ibnuyaacob.com/?p=1220
 

24 comments:

Ibu Piya said...

mama asya..ayah piya dah amik suntikan ni.xlarat bangun smpai 2 hari ...tp tetap gi keje gak..mmg bengkak la lemah badan smua..kalu kita yg amik xtau la mcm ne..ayah piya yg antibodi kuat pun lemah...hubby suruh pi fikir byk kali gak hah..

LYaFRINA said...

Ibu Piya :

thanks... itula..drp penarangan SIL lya pon kata g2.. kalo nk ambik suntikan ni kena betul2 kuat.. Jadi risau sgt2 ni.. Lg pun ada gk y kata suntikan ni blh membawa kematian.. n kesan gangguan pada otak.. tq,, cz sudi berkongsi pgalaman.. sgt2 hargainya.

AngahSayang2314 said...

maaf la alya angah tak ada pengalaman nak dikongsikan ngan alya.. angah rasa macam takut lak dengar dia punya kesan2nya.. apa2 fikir dahulu angah sarankan takut lain jadinya lagi 1 angah sokong alya tanya pendapat kawan2

cik paro said...

uish..
complication yg agak teruk..sbr la mama asya..

LYaFRINA said...

AngahSayang2314 :

thanks angah.. mmg la..semuanya menakutkan.. itula.. harap2 adalah ramai y sudi bkongsi.. tp rasanya.. takut..

-----------------------------------

cik paro :

itu la... takut pon ada.. thanks

Nida said...

salam..

Salam perkenalan dari Kak Nida..

Sebelum suntikan diambil... perlu pastikan badan sihat + tiada demam.. takut sistem entibodi tak mampu nak lawan banyak sangat patogen dalam badan..


Ukhuwah dari

http://radinsah.blogspot.com

Fieza79 said...

bahaya jgk ngan vaksin neh...
if dh tahu antibodi tak kuat lebey bek takyah kan?? kang nak cegah yg len...sakit yg len pulak dtg..tak ke haru??

~aSHa~ said...

alamak tak sangka gitu sekali..

aritu anak amik vaksin ni jugak...tuk kanak2 berbeza kot..tapi ok la kot

zue @ annaleeya said...

gitu ker kesan ambik suntikan nih??? takmo la amek.. takut plak..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

TAKUT PLAK NK AMIK...DGR DIA PUNYA KESAN SAMPINGAN TUH..HUHU..

lia said...

hubby ckp vaksin ni dalam tempoh kajian lagi so may b dalam masa beberapa bulan, vaksin yg lebey bagus akan amik alih....

jadi selagi mampu bertahan, hubby soh jgn amik lg...

rynas said...

uitss gitu ekk..
baik jgn amik lagilah Lya karang penyakit lain pula datang..
menakutkan yer baca kesan sampingannya

rynas said...
This comment has been removed by the author.
Liza said...

my friends ramai gak yg dah ambik, alhamdulilah smua ok. liza pun plan gak nak ambik maybe minggu depan

umialya said...

Salam kenal..
pengkongsian ilmu mengenai H1N1. Mungkin boleh membantu

http://mimialya.blogspot.com/2010/04/pencegahan-wabak-h1n1.html#links

Akak bersama staf n keluarga kami telah mengambil suntikan tersebut, Alhamdulillah, tak ada pula kesan sampingan yg teruk2.. cuma sorang 2 je yg demam sikit2.

umialya said...
This comment has been removed by the author.
umialya said...

lya..
terpulang le kpd individu samada nak ambil @ tidak, tamb. pula ia digalakkan kpd golongan yg berisiko tinggi terutama warga emas.. jika x yakin, tak perlu ambil.. kesan sampingan adalah bergantung kpd ssorg.

cam kami yg dok kt barisan depan, nak tak nak kena ambil sbb berisiko tinggi.. Alhamdulillah, udah 2 bulan menerima suntikan ini, x der mslh kes. yg timbul

LYaFRINA said...

TO ALL :

thanks... atas semua pandangan & perkongsian pgalaman. sgt2 hargainya.

umialya said...
This comment has been removed by the author.
umialya said...

akak dah baca kisah lya sblm ini, sebaiknya lya dptkn khid. nas. pakar/doktor terlebih dahulu sblm membuat sbrg keputusan.

LYaFRINA said...

UMIALYA :

thanks a lots.. sgt2 hargainya

Ain said...

huhuhu.....

takott plak rasanya nak ambik....

alyyani said...

fuh, nasib singgah sini lya. kitorg 1 family baru je plan nak amik vaksin tu. ish, risau lak nak amik. kalau yg dewasa dah rasa mcm2 kesan apatah lagi baby. kena la tangguhkan hasrat tuh. thnaks lya

sirna said...

lya dear, tak pernah lagi suntikan vaksin h1n1 sebabkan kematian, jangan takut eh, mungkin yang dapat sawan tu ada faktor lain secara kebetulan, tapi better tanya opinion doktor yang selalu rawat lya ya;-)

for me, no objection..

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (81) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (73) INFO (67) Asya's School (60) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Birthday (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Jom Singgah (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) H.O.L.I.D.A.Y (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (27) Tempat Makan Best Di Terengganu (27) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) mama+papa+fasya (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) fasyafrinatraveltales (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) mama+papa (8) Parenting (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1)