Wednesday, June 9, 2010

1 Minit Sahaja Sebelum Tidur



Perkara Sebelum Tidur( Tafsir Haqqi )

Rasulullah berpesan kepada Aisyah ra :

 "Ya Aisyah jangan engkau tidur sebelum melakukan empat perkara, yaitu :

1. Sebelum khatam Al Qur'an,
2. Sebelum membuat para nabi memberimu syafaat di hari akhir,
3. Sebelum para muslim meridloi kamu,
4. Sebelum kau laksanakan haji dan umroh....


"Bertanya Aisyah :

"Ya Rasulullah.... Bagaimana aku dapat melaksanakan empat perkara seketika?"

Rasul tersenyum dan bersabda :  "Jika engkau tidur bacalah :

1. Al Ikhlas tigakali seakan-akan kau mengkhatamkan Al Qur'an.
Bismillaahirrohmaanirrohiim,
Qulhualloohu ahad' Alloohushshomad' lam yalid walam yuulad' walam yakul lahuu kufuwan ahad' ( 3 x )

2. Membacalah sholawat untukKu dan para nabi sebelum aku, maka kami semua akan memberi syafaat di hari kiamat.
Bismillaahirrohmaanirrohiim, Alloohumma shollii 'alaa syaidinaa Muhammad wa'alaa aalii syaidinaa Muhammad ( 3 x )

3. Beristighfarlah untuk para muslimin maka mereka akan meredloi kamu.
Astaghfirulloohal adziim aladzii laa ilaaha illaa huwal hayyul qoyyuum wa atuubu ilaih ( 3 x )

4. Dan,perbanyaklah bertasbih, bertahmid, bertahlil, bertakbir maka seakan-akankamu telah melaksanakan ibadah haji dan umroh"
Bismillaahirrohmaanirrohiim, Subhanalloohi Walhamdulillaahi walaailaaha illalloohu alloohu akbar(3 x )


Sekian untuk ingatan kita bersama :
* Kalau rajin..Tolong sebarkan kisah ini kepada saudara Muslim yang lain.Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang mengajarnya meskipun dia sudah mati.

KOMEN :
Padahal untuk mendapat keredhaan Allah SWT, bukanlah perkara y susah. Cuma kita ajer yang menyusahkannya. Cuma 1 minit sebelum tidur... banyak ganjaran yang diperolehi di sisi Allah. Sama2 kita manfaatkan peluang yang ada selagi diberiNya. Jangan kita tunggu TIDUR BUAT SELAMANYA.


---> harini x dpt round2 dgn jayanya... sbb asya nk kacau td. Ni dia dah tdo....MISI DITERUSKAN !!!
---> sumber : Email

22 comments:

Mak Su said...

tq dgn perkongsian ini

LYaFRINA said...

mAKSU :

WELKEM....

Ena said...

bagus n3 nie..

betul cuma 1 minit saja kan!..

kdg ena pun terbabas juga.. bukan terlena.. tapi terlupa nak baca.. nasib baik buat n3 nie..

thanks.. ingat mengingati tu amalan yg mulia.. :)

rynas said...

kdg2 benda yang senang dan mmeberi pahala itulah yang susah nak buat tuh. thanks for sharing..

LYaFRINA said...

ENA :

betul tu...
bkn selalu tbabas ena.. tp x amalknnya pon.. sbb xtau pula bila mgamalnya akan dpt seumpama menunaikn semua pkara wajib tu.. mknanya, mana2 y x mampu mnenunaikan mana y wajib.. patut amalknnya.. begitu gk dgn kita.

-----------------------------------

RYNAS :

betul tu rynas.. perkara y pling simple n mudah skali

SYANI said...

Nice info.... sesungguhnya Islam itu indah & mudah!

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Mmg mudahkan..& benda yg mudah tu lah yg kita selalu terbabas..

Thx for shring..!!

LYaFRINA said...

SYANI :

betul tu.. cuma kt ajer y menjadiknnya susah.

-----------------------------------

Lily :

betul tu lily.

Fieza79 said...

btul tu Lya cuma 1 minit aje..tu pun kita sll terlepas peluang tu kan..

info yg sgt bermakna..!

AngahSayang2314 said...

insya allah angah akan sebar2kan kepada semua umat2 islam.. aminnnnn..

Thanks alya

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

good info TQ lYa

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

mak sy selalu pesan..before tido buat tu buat ni..
tapi sy je lupa semedang..huhuhu
sedihnye..bkn susah pon kan..1 minit je!

thanx lya..ingat mengingati..:-)

LYaFRINA said...

Fieza79 :
1 MINIT Y PENUH MAKNA...

-----------------------------------

aNGAH :

THANKSS... AMAL Y BPNJANGAN

-----------------------------------

aNJE :

THANKS

LYaFRINA said...

rose --{@ ibuRafiq @}--:

BTUL TU ROSE..MDE Y SIMPLE TU.. KNP KT SSHKNNYA..PDAHAL, CKP SNG.

zue @ annaleeya said...

mende yg senang gitu lah kita slalu alpa... bkn lama pon, seminit jerk kan????

TQ lya ingat mengingati...

LYaFRINA said...

zue @ annaleeya :

BETUL ZUE... BYK GANJARAN Y DPEROLEHI HNYA DLM MASA 1 MINIT SAJA...

Zaidah said...

perkara yang mudah n senang untuk dapat pahalapun kekadang tu kita tak buat...padahal just satu minit ajekan...bukannyer 1 hari...huhuhu...good info..

shafiq said...

thanks for sharing this.. ;)


My latest entry : Pokemon Dah Tak Lagi Comel

LYaFRINA said...

Zaidah :

itu la zai...

-----------------------------------

shafiq :

welkem

kella said...

terima kasih lya ku.. :)

Ain said...

benda paling mudah tapi payah kita nak buatkan....

selalunya sblm tido ain wajib baca doa tido sama2 ngan kids....

pastu mengucap dan baca ayat kursi....

nanti nak tambah selawat dan istighfar pulak la....

thanks lya....

LYaFRINA said...

Kella :

sama2 kella ku...

-----------------------------------

AIN :

bgusla tu ain..mulai saat ni.. blh la sama2 kt amalkan..insyallah.

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (81) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (73) INFO (67) Asya's School (60) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Birthday (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Jom Singgah (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) H.O.L.I.D.A.Y (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (27) Tempat Makan Best Di Terengganu (27) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) mama+papa+fasya (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) fasyafrinatraveltales (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) mama+papa (8) Parenting (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1)