Wednesday, June 23, 2010

Andai ada rezeki .. Patutnya bulan 6 bakal menyaksikan ..... TAPI...

Bulan 10 tahun lepas saya pernah menulis n3 DILEMA---> http://cahayahatiku-lyafrina.blogspot.com/2009/10/dilema.html/ <---klik

Dalam n3 tersebut saya ada membuat pregnancy test y pertama sebab rasa something y x kena. Tapi resultnya -ve.. Dan sekali lagi pada bulan 11 saya melakukan pregnancy test dan resultnya +ve--> http://cahayahatiku-lyafrina.blogspot.com/2009/11/cerah-yang-gelap.html <-- klik

Bermula saat itu, saya mula b'ulang alik ke hospital. kesihatan makin x stabil. Dan doktor dah bagi tau awal2 yang saya n fain harus bersiap sedia daripada semua aspek, if saya teruskan kandungan ini, doktor x yakin saya akan bernasib baik seperti saya dah selamat seperti melahirkan asya dulu. Cz, asya betul2 membawa keajaiban, tanpa ada sebarang kecacatan seprti tulang belakang bengkok & macam2 lagi effect daripada ubat-ubatan ketika koma dulu.

Untuk kali ini risiko y diambil lebih tinggi, walaupun puas saya n fain menangis bersama. Tapi hati ibu .. tetap memilih anaknya. Pada ketika itu, saya just yakin saya mampu. Dan andai tiada rezeki, biarlah baby itu pergi dengan sendirinya. Saya x sanggup untuk melakukan kesilapan yang hampir dibuat semasa megandungkan asya dulu. Sebab kerana keputusan itu, sampai sekarang menghantui saya. Sama seperti fain, tiap kali kt org renung wajah asya time tidur, akan selalu kata.. " menyesal sebab hampir gugurkan asya dulu".. Kalo tidak, x mungkin saya n fain akan rasai kebahagian ini. ( penguguran itu terpaksa dipilih kerana ingin selamatkn nyawa sy y kritikal time tu.)

Dan untuk kandungan ini, sepatutnya.. baby ini akan dilahirkan pada 5 JUN 2010.
Tapi... semuanya ketentuan Allah SWT--->

---> AGAKNYA, KALO KANDUNGAN INI BERTAHAN.. MACAMANA KEADAAN SAYA?? ADAKAH SAYA AKAN SAKIT TERUK HINGGA KOMA SAMA SEPERTI SAYA KANDUNGKAN ASYA DULU??? APA YANG PASTI KEGUGURAN ITU ADALAH PETUNJUK DRP ALLAH SWT. SEBAB DIA TAHU TAKAT KEMAMPUAN UNTUK SAYA MENGHADAPINYA.

34 comments:

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

besar sunggoh dugaan Allah berikan utk lya..

lya, segala yang terjadi..adalah dgn kehendak & ketentuanNya..

ada hikmah disebaliknya...

tabahkan hati ye..alhamdulillah lya sempat merasa camna bahagianye ada anak sendiri kan??

smoga lya makin tabah..

Fieza79 said...

Lya tabahkan ati ye besar dugaan yg dh Lya tanggung dl..besar rahmat nya tu

sumer dh ditentukan tuhan...berserah je k..?

LYaFRINA said...

@rose --{@ ibuRafiq @}--

itula.. semua tu dugaan.. mungkin pgampunan utk dosa2 kecil lya ...xpe.. smua y blaku ada hikmahnya.. hanya allah y mengetahuinya..

rose.. tq cz selalu support lya.

LYaFRINA said...

@Fieza79

tq fieza.. sgt2 hargainya.. xpelah..apa y dh lepas biarkanlah.. semuatu kenangan.. n lya redha semuanya.. sebab semuanya drp allah swt.

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

banyak2 bersabar k lya...besaq dugaan lya banyak pahala yang lya dapat tau...kiter sentiasa mendoakan yang terbaik untuk lya k

LYaFRINA said...

@Anje a.k.a Mama_Balqis

TQ ANJE.. SGT2 HARGAINYA.. TERIMA KASIH ATAS SEMUA SOKONGAN TU.

az rina a.k.a jaijina said...

ni semua dugaan dariNya..mu kene kuat lya..walaupon aku tak penah rase ape yg mu rase..hope mu tabah slalu sbb org2 disekeliling mu sgt sayang ke mu..

ape pon aku respect dgn kekuatan mu..kalau kene kat aku tataulah aku kuat atau tak untuk hadapai semua tu..

Hati Ema said...

Semoga terus tabah ye Lya....

Izan Ishak said...

lya...alhamdulillah dugaan yg sangat besar masa mengandungkan asya dpt ditempuh dgn sabar~

Moga Asya membesar menjadi anak yg solehah..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Tabah kan hati yer Lya..
Besar sungguh pengorbanan & dugaan yg terpaksa lya hadapi..

Asya adalah anugerah terindah buat Lya & Fain..

Moga terus tabah utk menghadapi hari2 mendatang..!

Zaidah said...

tabahkan hati lya yer...ape yang berlaku ade hikmahnyer....

[-suziey-] said...

huhu...sungguh tabah hati korang..semoga Allah akn sediakan sesuatu yg lebih manis disebalik kepahitan yg diberi..yakin dgn ketentuan Allah..

mamalieyna said...

mesti terkenang kan lya...takpe setiap kali terkenang, ingat Allah sudah tentukan semuanya..! ada hikmah yg mungkin Lya tak perasan..

Takpe sekurang2nya Lya ada Asya kan..itu pun anugerah tak ternilai tu! be strong ok!

::Mamalyna:: said...

semoga lya tabah...

Ena said...

tak pe la lya.. lya mesti dapat ganjaran lebih berbanding org lain yg tak diberi ujian sebegitu..

muda2an lya akan terus kuat dan tabah..

naper ena klik yg last tu kat kuar erk? kuar page not found!..

LYaFRINA said...

@az rina a.k.a jaijina

tq rina... sgt2 hargainya.. dh xde rezeki tu

LYaFRINA said...

@az rina a.k.a jaijina

tq rina... sgt2 hargainya.. dh xde rezeki tu

LYaFRINA said...

@Hati Ema

INSYALLAH.. TQ

LYaFRINA said...

@Izan Ishak

SETIAP ORG D UJI DGN CARA Y BERBEZA.. TQ IZAN CZ BG SUPPORT

LYaFRINA said...

@LiLy @ MumMyQiStInA

TQ LILY.. YER..ASYA ANUGERAH TERINDAH UTK DIJAGA

LYaFRINA said...

@Zaidah

HIKMAH Y HANYA TUHAN MENGETAHUINYA

LYaFRINA said...

@[-suziey-]

TQ SUZIEY.. SGT2 HARGAINYA..

LYaFRINA said...

@mamalieyna

BETUL TU EINA.. SBB WALAUPUN SKEJAP.. DIA TTP DARAH DAGING LYA.. MMG SEDIKIT TERASA.. TP ITULA.. SEMUANYA ADA HIKMAH

LYaFRINA said...

@::Mamalyna::

TQ IZAN

LYaFRINA said...

@Ena

TQ ENA... INSYALLAH AKN TERUS KUAT MHADAPINYA..CUMA ADA SEDIKIT RSA TKILAN..

ENA..LYA SILAP LETAK LINK..DH LETAK Y BETUL PUNYA TU.

Ain said...

Allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk lya kan....

setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya....

AngahSayang2314 said...

lya sabar ye banyak2 mungkin suratan takdir yg menentukan yg lya tidak dapat memberi adik buat asya..angah pun sedih ngan apa yg berlaku..
tak pe lya janji lya ada waris dari darah daging lya & fain ..

angah doakan mudah2an lya dapt lagi 1 kebahagian ngan tiada apa2 halangan aminnn

Sricahaya said...

tak pela lya..semua tu ada hikmahnya..allah lebih tahu apa yg akan berlaku..sekurang2nya lya ada asya...asya anak yg ajaib..

sri doakan, semoga lya sihat dan berbahagia bersama family tersayang..

LYaFRINA said...

@Ain

TQ AIN,, SELALU BG SUPPORT.. SGT2 HARGAINYA

LYaFRINA said...

@AngahSayang2314

ANGAH.. TQ,. CZ SELALU SOKING N BG SUPPORT.. BETUL TU, SEMUA ADA HIKMAH

LYaFRINA said...

@Sricahaya

TQ SRI.. ALHAMDULILLAH TTP ADA PLUANG UTK BGELAR IBU.. BTW TQ CZ SUPPORT LYA.

zue @ annaleeya said...

jgn sedey2... sesuatu yg berlaku pasti ader hikmahnya...

mamacfa said...

sbr lye.. itu semua dugaan.. biarla asya yg memberi sinar kebhgian kepda lya n suami.. klu x mesti asya de adik ye. xpe asya segalanya untuk kamu bedua

kella said...

Lya, sesungguhnya smuanya ada rahmah disebaliknya!
Lya bertuah sebenarnya kerana telah dipilih olehNya untuk menghadapi ujian ini lya!
Tuhan tahu yang Lya mampu, dan dia berikan pada mereka yang mampu sahaja..
Semoga Lya sentiasa bahagia!
doakan yang terbaik..

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (139) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (82) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (74) INFO (67) Asya's School (62) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Birthday (49) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Jom Singgah (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) F.A.M.I.L.Y (41) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) H.O.L.I.D.A.Y (32) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) Tempat Makan Best Di Terengganu (29) mama+papa+fasya (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (28) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) fasyafrinatraveltales (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Papa Asya (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) mama+papa (9) Idea Bento (8) Travel (8) Parenting (7) Ulangtahun Perkahwinan (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) TERENGGANU (1) de (1) fasyafrinavacationtime (1) ma (1)