Tuesday, June 29, 2010

Hubungan Suami Isteri : Biar Mesra Sokmo

Hubungan cinta meskipun dalam jangka waktu bertahun-tahun tetap saja ada permasalahan dan pasang surut erat atau longgar hubungan. Apalagi hubungan itu masih dalam tahap pendekatan, tentu perlu adanya upaya untuk mempererat maupun menjaga hubungan yang telah terjalin. Hubungan cinta tidak dapat dibiarkan mengalir begitu saja tanpa ada upaya untuk menjaganya.

Jom kita amalkan tips berikut supaya hunbungan antara suami siteri mesra sokmo sampai bila-bila :

Saling Terbuka
Jika Anda dan pasangan ingin saling percaya, perlu adanya keterbukaan dari anda dan pasangan. Kala anda dan pasangan bercerita dan terbuka tanpa menyimpan rahasia apapun, maka hubungan akan semakin erat disamping adanya rasa saling percaya diantara keduanya.

Waktu Untuk Pasangan
Dalam kesibukan kerja yang sedang Anda jalani, sebaiknya luangkan waktu sebentar untuk menghubungi pasangan. meskipun hanya sekadar menanyakan kabar, maka pasangan akan merasa diperhatikan & disayangi.

Waktu Bermesraan

Pastikan ada ruang @ waktu untuk bermesraan bersama pasangan. Walaupun hubungan itu sudah bertahun-tahun dan telah mimiliki anak remaja atau dewasa, tetap diperlukan adanya waktu untuk bermesraan seperti masa awal-awal hubungan . Luangkan waktu sesaat untuk bermesraan kembali seperti masa lalu tanpa memikirkan kesibukan & hal2 luar. Rancangkan percutian berdua @ bersama anak2 tersayang.

Mengingat Masa Indah 

Masa indah yang telah lalu begitu sayang kalau ditinggalkan begitu saja. Dengan saling bercerita mengingat kenangan masa lalu akan menambah keharmonisan hubungan Anda. Imbau semula kisah percintaan anda, saat2 anda bertemu & sebagainya.

Berilah Kejutan

Berilah kejutan yang menyenangkan pasangan Anda, misalnya pada saat ulang tahun pasangan atau saat ulang tahun pernikahan. Dengan memberikan kejutan, maka hubungan anda akan semakin romantis .

Hindarilah Pertengkaran

Sudah sewajarnya setiap hubungan ada permasalahan. Tetapi jangan membawa kemarahan itu lama-lama  sampai esok hari. Segera berkomunikasi dan diskusi untuk menyelesaikan permasalahan yang ada.

---> Sama-sama kita hayatinya untuk keharmornian rumahtangga kita.. TIAP HARI SAYANG..

SUMBER : http://www.tipskeluarga.com/2009/03/10/tips-menjaga-hubungan-tetap-mesra/

24 comments:

~aSHa~ said...

thumbs up lya..

LYaFRINA said...

@~aSHa~

HEHEHHEHEEEEEEE

Ena said...

syok bace n3 lya ni.. rasa diawangan gitu.. heheh..

lya.. apa kejutan nak bg sempena besday hubby erk? tak leh nak wat n3 pasal nie la.. nanti dier bace.. kalo dah bace tak surprise la namanya kan.. huhu

sarah shafie said...

gud info..dh kwin nnti ley r praktikkn..

Zaidah said...

baguslah n3 lya nie....bleh mengingatkan ape yang telah lupa...hehehehe

AngahSayang2314 said...

wah..wah..wah... lya berbunga2 ayat tue ye.. hehehe

tiap hari sayanggggggggggggggg

makdara terdiva said...

statement last tu mmg betul

tiap2 hari kena sayang pasangan kita..

lagi 1..kalau time bergaduh @ ade pertelingkahan kecil..seelok2nya selesaikan sebelom tido..dan selalu kenang2kan saat2 manis waktu bercinta bila berlaku perang dingin..

sedangkan lidah lagi tergigit..inikan pulak suami isteri..

tiba2 rase nak kawin sekarang jugak..haha!

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Tips yg bagus...
Tp yg last tu kengkadng berlaku juga..
"sedangkan lidah lg tergigit..ni kan pula suami isteri..Tp seelok2nyer di elakkan lah.. ;)

Ain said...

tips yang bagus....

kalau ikut betul2 gerenti bahagia kan....

agak2 ada tak pasangan yang tak pernah gaduh?

mustahil kan....

Syazwani Aziz said...

alamak!! belum kawin lg.. bleh la praktik dr awl nih,.. rncg siap2.. hehe... =)

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ tinieƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ said...

bagus
kita saling ingat mengingati :)

LYaFRINA said...

@Ena

wowww... birth hubby ena ke?? kejutannya?? buat dia tkejutla.. hehehehe.. kalo lya la..KAD itu wajib..lg bharga drp hadiah.. mybe ena blh kasi sesuatu y suami ena idamkan.. y mampula..kalo ferrari.. aiii..matila.. n.. ena blh blanja makan.. booking awal2. @ masakkakn sesuatu y special..lg romantik.. lg 1.. suh ank ena nyanyikan lagu utk hubby..cnfirm tharu.

LYaFRINA said...

@sarah shafie

hehheheh.. praktik..jgn x praktik

LYaFRINA said...

@AngahSayang2314

iyerr..msti ada rasa
TIAPP HARI SAYANGGGGGGGG..
baru hubungan x hambar

LYaFRINA said...

@makdara terdiva

heheheh.. betul tu.. msti ada rasa TIAP HARI SAYANG... baru hubungan maintain sokmo...

pasal ptelingkahan tu..kna la settle dgn profesional..jgn smpai masuk bilik pon gaduk2 lagi

LYaFRINA said...

@LiLy @ MumMyQiStInA

itula lily.. kalo xde pgaduhan xde seri pula pkahwinan..x balance gak.. dia nk biar balance.

LYaFRINA said...

@Ain

ain kalo xde pgaduhan dlm phubungan..xde kemajuan pula.. selain tu kt x sedar kesilapan kita n pasangan..jd semuanya nk balance.. cuma kt kena pndai handle situasi tu.

LYaFRINA said...

@Syazwani Aziz

hehhehehe..xpe belum kawin pon blh simpan ilmu di dada..nanti dh kahwin.blh praktifkan

LYaFRINA said...

@Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ tinieƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙

itula..mana y baik diikuti.. y xelok..dijauhi

~ Lady ell ~ said...

terima kasih infonya...:)

Liza said...

Bleh guna info berguna ni. Tq!!

LYaFRINA said...

@~ Lady ell ~

heheh.. welekm

LYaFRINA said...

@Liza

welkem..amalknlaaa

Nini Hartini said...

InshaAllah akn diamalkan...

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (81) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (73) INFO (67) Asya's School (60) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Birthday (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Jom Singgah (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) H.O.L.I.D.A.Y (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (27) Tempat Makan Best Di Terengganu (27) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) mama+papa+fasya (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) fasyafrinatraveltales (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) mama+papa (8) Parenting (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1)