Wednesday, June 16, 2010

Otak Terengganu VS Otak-otak Johor

Sabtu baru2 ni saya ke Kuala Kemaman iaitu tempat y femes dengan pelbagai jenis keropok lekor atau keropok keping. Kalo datang sini memang berderet kedai jual keropok n anda blh tengok secara life cara2 dia orang buat keropk ni. Dan kat Kuala kemaman juga femes dengan Satar & Otak-otak serta air kelapa muda. Warung yang paling femes kat sini (act sblm ni dh pnah citer kn?? ).. Ok.. warung yang paling femes untuk satar ialah WARUNG AZIZ SATAR & untuk otak-otak WARUNG OTAK-OTAK CHE WAN.

Otak-Otak.. Ermmm my febret ni!!!

Seumur hidup saya membesar di Kemaman ni, baru sekali saya makan kat warung otak-otak che wan, sbb kat warung ni mmg selalu full & kebanyakan org2 luar suka datang sini termasukla golongan artis. Dia org mmg selalu singgah warung CHE WAN ni. Aiseyyyy.. heran.. aku y duk kmn pon x sempat nk merasa, tp org luar sempat jer ambik tempat.. Kat sini pon ttp ada satar .


Satar.. Yang ni memang best.. Asha..kalo nak tau cara buat satar mak sedara lya tau.. & pic masa buat satar pernah lya masukkan dlm n3 lama.. nanti lya try cari erk..

Last2 kt org ke WARUNG AZIZ SATAR jer.. Warung ni pon sama macam CHE WAN selalu full, kadang2 sampai x dpt makan pon otak2 & satar tu just makan makanan lain sbb dah habis. Tp kat sini still ada tempat utk duduk. Sini pon sama femes dgn Warung Che Wan tu. Kebanyakan org2 luar y datang.

Dan betul kata Asha, sbnarnya ada warung2 biasa y tepi jalan lagi best. Tapi still x bpeluang lagi. Sebab asya over aktif.. Bahaya sikit tepi2 jalan tu.. Jadi better makan dekat warung dulu.


OTAK-OTAK TERENGGANU
VS
OTAK-OTAK JOHOR

Ni otak2 terengganu.. Ikan fresh yang diletakkan rempah & dibakar. Sgt2 best!! saya suka makan rempah tu.. sedap. Lagi best dengan ikan fresh y dibakar bersama rempah otak-otak.


Otak-otak JOhor.. (ceduk dr google).. Kalo x silap otak-otak johor x berempah. Isi ikan y dihancurkan n ala-ala sosej kan?? Kalo trg punya, isi ikan tu just dipotong n buang bahagian y bertulang tu. Saya jumpa cara untuk buat Otak-otak Johor:

Ermmm..kalo ada orang JOHOR.. meh share sini yer.. saya nak tau juga macamana sebenarnya Otak-otak johor ni. Search google xdapt la..

Hidangan sampingan Sotong Celup Tepung

Habis dikerjakan saya & fain.

RESEPI SATAR & OTAK2:


---> Kalo x silap ada jual otak2 johor segera kn??? Yang terengganu rasanya x boleh disegerakan sbb dia memang dibakar fresh..

33 comments:

Fieza79 said...

sedapp nya lya..suka la otak2 tp tak penah try lg otak kemamam nya..!

pelbagai sguh makanan kat situ ye lya...yg pelik tu lg suka..!

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

WAH NAMPAK SEDP TAPI KITER TAK PERNAH MAKAN PUN

Ain said...

ain dah pergi warung che wan tu minggu lepas.....

memang penuh dengan umat manusia....

otak2 johor tu kalau orang ganu makan memang tak kena ngan selera lya....

sebijik cam rasa sosej....

ain pernah makan masa peknenkan danish dulu.....

masa tu ain kerja kat johor, disebabkan mengidam belasah jugak la....

AngahSayang2314 said...

cedap2..cedap terliur angah tengok alya punya sata hehehe nak cari la.. malam kang

LYaFRINA said...

@Fieza79

HEHHEHEE.. ITU LA..HARUSLA DICUBA..MEH DTG SINI SKALI..

LYaFRINA said...

@Anje a.k.a Mama_Balqis

ANJE..MMG SEDAP.. KENA CUBA ANJE.. Y FRESH DR TRG BARU POWER!!

zue @ annaleeya said...

lya.... kamu sgguh kejam... ptg2 gini tnjuk makanan ganu yg sgguh de bommmmm.... wat daku terliur nih..... huhuhu...!!

LYaFRINA said...

@Ain

WAAA. REZEKI AIN..LYA Y DUK KMN X PERNAH BPLUANG NK MAKN SITU.. AIN DR DUNGUN DPT PULA MERASA.. MMG SLSLU FULL KAN. RAMAI ORG LUAR KT SITU.. BEST K AIN SITU???
ITULA..SEPUPU LYA Y DUK JOHOR PON KATA G2..XKENA DGN SELERA KT ORG TRG NI.

LYaFRINA said...

@AngahSayang2314

ALAMAKKKK..ANGAH MGIDAM K?? JENG..JENG..JENGGGG

LYaFRINA said...

@zue @ annaleeya

WADUHH..WADUHH.. AMPUN PAK..AMPUN..KAMO BISA AJER BALIK KESINI NEXT WEEK.. HEHEHEHHEE

NOOR FATIN said...

sy suka sgt2 sata!
sjak2 dok kemaman ni, tu la makanan kegemaran sy..hehehee

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Lily x sebrp mkn otak2..pernah rasa lah sekali 2 otak2 johor..rasa dia not bad lah..tp x tau lah mana yg sedap otak2 johor @ otak Ganu..koz x pernah mkn lg otak2 ganu.. ;)

Zaidah said...

sedapnyer lya....zai memang suka ngan otak2....nyum3...

kella said...

ohhh.. satar itu memang feveret ku la lya! dan otak2 teganu lagi best la.. fresh mresh.. hihihi.. oh.. rindunya nak makan satar..sambil dihembus udara pantai..

Mama Hanim said...

alahai..picca tu mmg bt igt kt kg je..huhu..

Liza said...

sotong celup tepung mmg my faveret...best!!!!

'NuReeN' said...

menarik... bila la dpt g sana?? pernah rancang nk p jejln t'ganu N klate tp x jd la plok bila PJJ cam ni..huhuu nti leh g rasa otak2 kemaman nih kan..

az rina a.k.a jaijina said...

asal masok belog mu jah mesti ade makan2 kan..aku poselah, huhuhu..

pokes rina, pokes..

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

otak² ganu.. eksss, kole kemamang!!!
beshhhh!!
salu gak try kat aziz satar n che wan, mabeles!!!!

LYaFRINA said...

@NOOR FATIN

owh..duk kmn k ni?? best2x

LYaFRINA said...

@LiLy @ MumMyQiStInA

lily pon kna try y ganu punya.. lya pon nk try gk y johor.

LYaFRINA said...

@Zaidah

ermmm.. delicous!!!

LYaFRINA said...

@kella

kena balik trg la kella.. hilangkn kerinduan mu itew.. hehehee

LYaFRINA said...

@Mama Hanim

huhuhuuu

LYaFRINA said...

@Liza

yess.. mmg best!!

LYaFRINA said...

@'NuReeN'

nureen kalo dtg sini roger2 lya erk

LYaFRINA said...

@az rina a.k.a jaijina

hahahahahaa.. hari mkanan sedunia!!! xde r..aku nok promote trg kiter ni weii.. aku pon pose.. kuatknla iman yer..

LYaFRINA said...

@♥Leily|Ummi Alya Husna♥

ermmm mmg best.. nk try y che wan plok

Ain said...

otak-otak dia memang sedap....

hari tu kebetulan ada artis singgah, sayang ain tak perasan....

hubby jer tengok sorang, tapi dia pulak lupa nama artis tu siapa....

sabo jer la....

LYaFRINA said...

Ain :;

ye k ain?? waa..nk kna try gak ni..tp slalu full la..frust lya.. org kmn sndiri pon x smpat nk pegi.. yer..lya pon slalu nmpk artis kt situ..dia org mmg suka p situ. femes gk trg kiter ni yer

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

susah nak carik yang betul2 sedap.. tapi kalo jumpa yg sedap.. makan habis2an.. sorg2 pun xpe.. hehee..

LYaFRINA said...

@☺[ai][sUmi]☺Chan

nk y sedap.. meh kmn ni..sodap!!

Papa-NtiQ said...

hi LYA...Hi..Kebetulan saya baru jer upload gambar2 kat blog saya masa makan di warung che wan ni. Memang lazat dan tak puas makan otak2 dan sata dia!!
Senang2 tu jenguk yek kat blog saya

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (81) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (73) INFO (67) Asya's School (60) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Birthday (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Jom Singgah (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) H.O.L.I.D.A.Y (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (27) Tempat Makan Best Di Terengganu (27) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) mama+papa+fasya (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) fasyafrinatraveltales (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) mama+papa (8) Parenting (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1)