Wednesday, June 23, 2010

Siakap Sweet Sour... Ada Ummmphhhh

 Hari jumaat baru ni, sempatla berasapkan dapur. Bukan senang nak bekontang-kanting kat dapur. Pagi2 dah pegi pasar beli Ikan Siakap. Lepas tu, balik2 cari buku resepi saya y sgt saya sayang tu.. Ntah kat mana dah, lps pindah rmh x ingt letak mana. Banyak sangat resepi , segala jenis masakan. Buku tu, saya buat start saya nak kawin dengan Fain dulu. Punya la banyak saya search kat internet. Pahtu siap bukukan and title buku masakan saya tu " DAPUR BERASAP". Last2 time nak masak tu terpaksa search internet balik. Cari2 jumpa la resepi ni.

CARA-CARA MEMASAK :
Perlu ada Ikan siakap y fresh lagi ni.

1. Lumurkan garam(sikit jerr) ke seluruh badan ikan.
2. Kemudian pecahkan sebiji/2 biji telur ayam & pukul.
3. Gaulkan ikan dengan telur y dipukul tadi
4. Last, taburkan tepung jagung keseluruh tubuh ikan. (saya suka letak banyak.. sedap)


Selepas dah settle step kat atas tu. Panaskan minyak.Pastikan betul2 panazz yer. Baru letak ikan ni dalam kuali. Time mengoreng ni, part Fain. Sebab saya x past lagi. Asyik terlompat-lompat ajer..

CARA MEMASAK KUAH SWEET SOUR adaaa ummphhhh

Sediakan lada hidup(cili) , cili boh 3 sudu , Bawang putih 3 ulas, Halia , Bawang besar , Tomato , Daun sup & Sos tomato+sos cili+sos tiram

1.Tumiskan bawang putih + halia sampai wangi n kekuningan.
2. Masukkan cili boh. Tumis sampai naik bau.
3.Masukkan bawang besar/merah + cili y dipotong
4. Masukkan Sos tiram + sos tomato + sos cili (agak2 la bnyak mana)
5. Masukkan gula sikit.
6. Kalau perlu tambah air sikit
7. Last.. masukkan tomato.
8. Bila dah angkat boleh la tabur daun sup / daun bawang.


Jeng..jeng..jeng..jengggg
Tu dia.. Dah siap!! Kalau suka, kuah tu boleh siram atas ikan. Tapi, saya suka letak asing2 gini.. Kalo x habis makan, xlah membazir n boleh simpan lagi. Act, ikan tu xnmpak rupa sebab saya letak tepung jagung banyak sgt. Semalam masak lagi, n baru nmpak rupa ikan & menjadi.. hehehhehee

SELAMAT BERLUNCH

47 comments:

AngahSayang2314 said...

yum..yum..yummm cedapt nampak ..heheh angah kalau bab masak macam nie angah dah tahu tapi angah lebih suka kalau hubby angah yg buat dia punya air tangan sedap macam kedai...

LYaFRINA said...

@AngahSayang2314

HEHHEHEHE.. LYA MMG SGT2 X RETI MEMASAK SNGAH.. MMG SKEMA.. KALO KT BUKU TU TULIS 2 SUDU..MAKA 2 SUDU LA LYA LETAK.. MMG XRETI. KALO REFER PD BUKU BRU BLH MASAK.

mummy_ayu said...

lapar la pulak tgk ikan tu..lama tak masak sweet & sour....
Lya ..jom vote for Iris kat blog mama aqish..ma acih!!

Rizziela said...

sedapnya ikan ...akak memang suka ikan siakap stim

Fieza79 said...

wahh dapor suda berasapp...! sedap nmpk...special ni..!

Wahh Fain yg tlg gorengkan ekk...sama la Fieza if ikan tu mcm nk melompat2 je lam kuali tu sure fieza jerit pgil hubby...hehee..!

Mama Hanim said...

wah2 sgt sedap tu lya.. my fevret gak tu..

tq share resepi..

mamalieyna said...

uhuh..lazatnye! haish..kurang pahla posa nih.. =P

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

wah wahh.. rajin nyer mummy nih masak.. nak rasa jugak??

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

wah sedapnyer lya...terliur i tak...rajin sungguh mama asya ni

♥S@R@♥ said...

dah lama teringin nak masak sweet sour ni.. ikan kembung pun boleh kan guna resepi ni?

thanks ;)

Ain said...

semalam n3 memanjat, hari ni n3 memasak pulakk....

serba boleh mama asya nie....hehehe

ain suka curah kuah atas ikan tue, kalau tak rasa cam kuah tak serap kat ikan....

lain orang lain citarasa kan....

az rina a.k.a jaijina said...

wow, marbeles..balik nnti boleh aku terai..

**pst, samelah kite, tima nak masak baru nak bukak buku, hehehehe..

Sricahaya said...

nyum..nyum...sedapnya...leh cuba ni..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

dapnyerr..nak sket..:-)

Zaidah said...

kat luar opis nie hujan...tengok ikan lya...terus lapar....hehehe...padahal dah lunch dah...

Frodo Baggins said...

yaaaaaaaaa ....
keji siotttt!!!
wa lapar!
hahahahhaa


>>__<<

LYaFRINA said...

@mummy_ayu

HAA MLM NI BLH LA MASAK AYU..

OK..NNTI LYA VOTE KOT BLOG ASYA YER.. SBB DR BLOG NI DH VOTE TD.

LYaFRINA said...

@Rizziela

ITULA..LPS NI NK TRY MASAK STIM.. TQ KAK DTG SINI

LYaFRINA said...

@Fieza79

WAA..BERASAP SUDAAA...
FIEZA..MMG LYA XPAST BAB2 NK MENGORENG NI.. TAKOTTTT

LYaFRINA said...

@Mama Hanim

HEHHEHE..RESEPI Y SEARCH KOT TENET GAK NI

LYaFRINA said...

@mamalieyna

WAAHHH..SABO2.. KUAT SEMANGAT

LYaFRINA said...

@☺[ai][sUmi]☺Chan

MOOD RAJIN SDG MALIIIII..
MEH R RASA...

LYaFRINA said...

@Anje a.k.a Mama_Balqis

ANJE..SEKALI DLM 10 TAHUN MOOD RAJIN DTG

LYaFRINA said...

@♥S@R@♥

YESS..IKN KEMBONG PON BLH JER.. TP JUST GORENG KOSONG+GARING BEST..

LYaFRINA said...

@Ain

HEHEHEHE.. TIBA2 BERTUKO..

AIN..LYA PON SUKA SIRAM ATAS IKAN..TP SBB NK SIMPAN PTG.. SBB BYK TU.. TKUT BASI.. KALO SKALI HADAP.. MMG SIRAM

LYaFRINA said...

@az rina a.k.a jaijina

MMG PTT TERAI..

HIHII..AKU SKEMA WEII..SEJIBIK SEJIBIK IKUT BUKU

LYaFRINA said...

@Sricahaya

HEHEHHE.. CUBA

LYaFRINA said...

@rose --{@ ibuRafiq @}--

AMBIK LA..CAMANA NK KASI

LYaFRINA said...

@Zaidah

HUHUU..SANA HUJAN ERK..SINI BERPANAS Y AMAT.. SABOR2..BALIK NNTI ZAI MASAK

LYaFRINA said...

@Frodo Baggins

HIHIHIII..
KESIANNYA SAMA UU..
SABOR BYK2..KALO LAPOR SGT COPY PASTE LA PIC NI TEPEK KAT BLOG U.. BLH LA NGADAP N HILANGKN LAPAR.. WAKAKAKAKKAKAKAA

zue @ annaleeya said...

wahhhh.... rajin pulok lya msk nih... skali2 tnjuk skill... mmg welaweiiii... betul tak???

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Nampak sedap tu Lya..Nyum2x..
Ada masa blh try masak nnt.. ;)

'NuReeN' said...

perrghhh... terangkat... mcm my MIL msk.. bab2 msk cam ni mmg dia terror.. hehheh jom jwp tag ni
http://nureenasir.blogspot.com/2010/06/anugerah-terhormat-top-blogger.html

kella said...

amboi lya! ada kick!!!!
nak buat jugak! nak amik resepi la wehh....

terima kasih lya for evrything! :D

{ e'mie } said...

ii lya..blog walking...kenaper lah tunjuk kat blog ikan siakap ni...balik ni nak cari ler..nak masak..kalau yer pun suka banyak tepung jagung kat ikan tuh, takkan ler sampai melimpah ruah tepung tuh kat tepi2 pinggan..kahkahkah..

LYaFRINA said...

@LiLy @ MumMyQiStInA

heheh..nanti boleh try

LYaFRINA said...

@'NuReeN'

hehhheh.. owh..kena tag yer.. btw tenkiu..nanti p tgk

LYaFRINA said...

@kella

hehheehhe.. sila2 la ambik..jgn segan silu..

welkem lalingg

LYaFRINA said...

@{ e'mie }

hi.. selamat bwalking2..
hhehehehitu r. dh tahap melampau kn.. smpai penuh letak tepung.. tp bila goreng sedappppp

Ummi Aisyah || Cik Yah said...

macam sedap jer.bley try ni

Ena said...

alamakkk!! nampak sungguh sedap!! rasa nak ratah2 jer ikan tu lya.. ena pun suka letak tepung jagung bebanyak.. sbb anak2 suka mcm camtu.. kuah tu pun nampak sedap.. heheh.. nak cuba juga lah nanti.. :)

rynas said...

wah gitu yer resipinya thanks...teringin nak masaklah

LYaFRINA said...

@Ummi Aisyah || Cik Yah

hehehhe.. sila2x.. try jgn x try..

LYaFRINA said...

@Ena

ena masak msti lg superbbb.. lya x pro.. mmg xreti masak..
itula..sedap kalo tepung jagung banyak.. ranggup jer

LYaFRINA said...

@rynas

hehehhe.. cilok dr internet gak ni.. selamat mcobaaa

sYaFiQa said...

cam best jek....nk copy leh tak?? nk try masak gak la..tq 4 sharing

Ina Hashim said...

mabeles...nyamnyam..ni mmg menu kesukaan anak2 akak kalo beli ikan siakap

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (138) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (82) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (74) INFO (67) Asya's School (62) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Birthday (49) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Jom Singgah (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) F.A.M.I.L.Y (41) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) H.O.L.I.D.A.Y (32) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) Tempat Makan Best Di Terengganu (29) mama+papa+fasya (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (28) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) fasyafrinatraveltales (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Papa Asya (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) mama+papa (9) Idea Bento (8) Travel (8) Parenting (7) Ulangtahun Perkahwinan (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) TERENGGANU (1) de (1) fasyafrinavacationtime (1) ma (1)