Wednesday, July 28, 2010

Berfikir & Berimiginasi Membantu Saya


Berblog mampu membuatkan saya berfikir. Berfikir tentang tajuk posting. Susunan ayat utk mengayat.. hehhehehee... Bergambar pula mampu membuatkan saya berimiginasi. Membayangkan shoot yang diinginkan walaupun x pro. Tapi itu lah minat sejak dari kecil & ianya juga minat keluarga saya. Mungkin dah keturunan kot.

Kenapa saya kata Berfikir & Berimiginasi membantu saya???? Ini kerana setiap kali saya diserang sawan bayangkan berjuta-juta neuron dalam otak akan musnah. Effectnya akan mempengaruhi kehidupan dimana lambat pikat walaupun perkara y remeh. Ibarat kata seperti sedikit lembab.

Tapi dengan berfikir & berimiginasi ianya dapat membantu membentuk semula neuron2 baru di dalam sel2 otak yang lagi segar. Semestinya harus fikir sesuatu yang kreatif bukan fikirkan perkara yang merunsingkan @ merosakkan diri begitu juga berimiginasi, imiginasilah kepada perkara2 yang indah.

Inilah yang saya selalu praktifkan dari dulu. Setiap kali saya tumbang saya akan bangkit secara perlahan. Kadang2 pernah terbit dihati lebih baik MATI dari menderita. Tapi itu bukan pilihan saya. Sesungguhnya saya rela susah didunia daripa menanggung azab dikubur . Sebolehnya kalo mengadap ilahi biarlah cukup bekalan utk dibawa kesana.


---> Alhamdulillah.. rasa lebih tenang.

30 comments:

zue @ annaleeya said...

semoga lya terus bersemangat pas nih.... teruskan berceloteh kt blog eh....

miemiey said...

bagus lya...
berfikir dpt menjadikan kita dapat mengawal segala hal n kelemahan yg mendatang...tapi rest juga penting lya...

jgn pk yg bukan2...betul tu jgn menyerah kalah kepada takdir..bangun lebih bersemanagt tuk org tersayang...mati biar laa tuhan je thu dan menjadi rahsianya...

hidup ni tak selalu indah..allah hanya nak menduga..lya dah ok arini kan...tulisn dah mkin ok..mata cam ane lya..kabur lagi ke..???

LYaFRINA said...

ZUE :

insyallah.. berkat doa semua zue.. rasa lebih kuat.. walau pun lemah2 manja.. hehhehee

LYaFRINA said...

k.MIE :

alhamdulillah.. xkan myerah pd kehidupan. bfikiran +ve dpt myihatkan diri.. lya percaya segala y menimpa ni adalah ujian. lya percaya setiap kali lya sakit, gugur dosa2 kecil lya..

mata still kabur.. mata kanan.. sbnarnya sakit gak nahan.. tp dh biasa.. jd kna pndai kontrol.. gntung lbh mata kiri.. kdg2 nak menaip.. tutup mata kiri.. kalo dua2 buka mcm memaksa tgk.. jd sakit kepala..

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

mcm nih lah sis yang sumi kenal.. semangat waja! jangan cepat putus asa :)

LYaFRINA said...

sumi :

tq.. sumi byk bg kata2 semangat.. tq yer.. sgt2 hargainya

shima said...

semoga tabah ek..insyaAllah

nuraitul said...

akak..akak tak lh give up tau..akak kena kuat..ur family need u very much..moga Allah memberkati akak sekeluarga..akak sabar ye..ujian Allah nie kak..

Fieza79 said...

Lya mmg sorang wanita yg sgt kuat dn tabah tau...Lya tak lemah walau bebagai penyakit menimpa Lya...
kagum dgn semangat Lya...
moga Lya terus gigih menulis blog tercinta ni...

AngahSayang2314 said...

lya memang sangat kuat org nyer & sanggup menghadapi cabaran hidup
angah harap lya terus kuat untuk teruskan hidup....

go..go..go.. cayukkkk

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

betul tu lya...tapi yang sebenarnyer hubby kiter tak berapa sokong kiter berblog....nape???nanti kiter citer k

suzzsuzie said...

betul tu lya cuma klu boleh tak pyhla tulis entri berat2..sakit kepala nak fikir...tp blog ni ibarat diari juga tmpat kita meluah

h4ni3 said...

tersentuh hati dgn semangat lya
keep it on lya..
i'm really proud of u!

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Betul tu lya..Lya mmg seorg yg kuat & tabah..mmg sgt kagum dgn semangat Lya..Moga Lya terus kuat & kembali ceria..

~aSHa~ said...

semoga kita sempat memperbaiki buku amalan sebelum dijemput olehNya...sob sob sob..takut la lya..bila sebut mati..terbayang2 duk dlm liang lahad...alahaiiiiiii...byk nye dosa sha..

nurulhudaresad said...

lya....bile ada kawan yang mcm lya ni baru la nurul taw bersyukur tentang kesihatan yang Allah bagi...takpe lya....semangat tu yg penting....semangat dan doa!

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

berkifir perkara2 yg positif je k..semoga ari2 lya bertambah ceria..aminnn

az rina a.k.a jaijina said...

semua org perlu berfikir, kalau tak berfikir mau berkarat otak ni..kire oklah kalau benda2 macam ni menyihatkan minda, kira terapi jugak ni..

Ena said...

Betul tu lya.. fikirkan yg +ve dan yg baik2 aje.. lihat gambar2 yg cantik2 aje tau..
moga lya kembali pulih sepenuhnya..

LyNn HaMzAh said...

semoga lya kembali pulih seperti selalu...jangan fikir yang berat2 yer...

Zaidah said...

hidup mesti diteruskan n perlu kuat..semoga ceria n cepat sembuh yer...

kella said...

tahu lya memang kuat orangnya! bangga sungguh punya kawan seperti ini!
lya tahu sebnrnya kita mencari2 info tentang sawan ni! entri lya sedikit sebnyk membantu! :D

takpe lya nanti kita bantu lya berimaginasi ya! nanti nak post gambar2 kasi lya tengok.. kasi lya lebih berfikir.. :D boleh gitu?

'NuReeN' said...

harus bersemangat lya.. semua yg terbaik utk lya N family tercinta...

mummy_ayu said...

Lya....tak baik ckp cam tu..ajal semua ditangan Tuhan..be strong...!
for Asha & Fain...
Ayu pun suka tulis blog..leh share mcm mcm..leh dapat kawan..ramai..
and leh menang hadiah..he he he...
caiyok!! caiyok!!

Mama Hanim said...

semoga lya terus tabah n kuat semangat.. ramai sayangkan lya.. take care ok..

iem said...

semoga lya terus kuat n bersemangat..teruskan bercerita diblog sbb suka baca tulisan lya...

take care ok..

Farra Dhelina said...

lyaa.. tak tau nk kata ape..

cuma..lya seorg yg kuat!! rasa nk peluk lya je klu dpt jumpa!!

mamalieyna said...

oooh Lya mmg seorang yg kuat!!! sgt2 kagum!! tak terbayangkan if eina d tmpt Lya! tapi perkongsian idea Lya berkenaan Imaginasi & Berfikir sgt berguna utk kami2 ni..thanks Lya..moga terus kuat ok!

rynas said...

Lya mg terus tabah menghadapai semua dugaan ni. Org kata berat mata memandang berat lg bahu Lya yg memikulnya..betul kata Lya setiap ujian ada hikmahnya. take care yer...

Ain said...

ain bangga dengan semangat lya...

jangan pernah mengalah dan redhalah dengan takdirnya....

insyaallah ada hikmah disebalik semua kejadian ini...

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (138) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (82) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (74) INFO (67) Asya's School (62) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Birthday (49) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Jom Singgah (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) F.A.M.I.L.Y (41) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) H.O.L.I.D.A.Y (32) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) Tempat Makan Best Di Terengganu (29) mama+papa+fasya (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (28) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) fasyafrinatraveltales (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Papa Asya (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) mama+papa (9) Idea Bento (8) Travel (8) Parenting (7) Ulangtahun Perkahwinan (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) TERENGGANU (1) de (1) fasyafrinavacationtime (1) ma (1)