Friday, July 2, 2010

MESTI BACA : Penyebaran secara SENGAJA VIRUS HIV +VE


Atas rasa tanggungjawab, sebaik saja terima mesej daripada Sha_Nizam dalam inbox FB saya terus copy+paste artikel ini untuk manfaat bersama. Sebagai tanda peringatan untuk kita semua bahawa sekarang berlakunya penyebaran VIRUS HIV dengan SENGAJA oleh pihak bertanggungjawab. Semoga selepas membaca artikel ini, kita akan selalu berhati-hati demi nyawa kita & orang2 yang kita sayangi.
Saya difahamkan, VIRUS HIV +VE telah disebarkan dengan sewenangnya oleh pengidap VIRUS HIV +ve. Ianya pernah ke udara di dalam Televisyen Thai di mana pesakit HIV ditangkap & didakwa, tapi apa gunanya, beliau telah merosakkan ramai orang awam yang tak berdosa. Jadi sila berhati-hati ….

Beberapa tempat berbahaya dan kebarangkalian menemui jarum penyuntik yang telah digunakan penagih :-

1. Di kawasan pantai. Apabila anda berjalan di pantai sila pakai selipar atau kasut, ada penagih dadah yang melakukan aktiviti di tepi pantai danmenimbus jarum penyuntik di dalam pasir. Penyuntik ini kemudiannya terdedah akibat ombak.

2. Di kawasan permainan kanak-kanak. Satu lagi kawasan pilihan penagih. Terdapat kes di Australia di mana kanak-kanak yg tak berdosa telah tercucuk jarum penyuntik apabila beliau turun daripada papan lunsur & kemudiannya didapati HIV positif.

3. Di panggung wayang. Sila pastikan kerusi yg anda duduki. Kes yang terjadi apabila seorang perempuan duduk di kerusi beliau dan terasa sesuatu benda mencucuk. Beliau berdiri dan mendapati ada penyuntik dan nota berbunyi “Welcome to the real world, you are now HIV positive’ . Doktor telah memeriksa jarum tersebut & mengesahkan ianya terdapat virus HIV. Ianya berlaku di Hawai jadi berhati-hati.

4. Di Georgia & Florida , ada kes menunjukkan pesakit HIV meletakkan penyuntik di dalam tempat mengembali kan syiling, mesin air minuman…jadi pastikan bila anda membeli air atau kandi, perhatikan betul-betul tempat mengembalikan wang syiling kerana mungkin terdapat jarum penyuntik di dalamnya.


5. Di restoran Burger ****(yang popular, saya takut nak letak kat blog ni), pesakit HIV yang juga pekerjanya meletakkan sedikit darah di dalam burger & mencampurkan dengan mayonis dan salad. Ianya seperti sos. Jadi cuba jangan pesan burger dengan mayonis & sos.

Ini adalah nyawa anda. Sila ‘foward’ maklumat ini sebanyak mungkin kepada orang lain, especially orang yang anda cintai, anak anda dan sesiapa saja…

IMAGE : kredit to google

--> tq buat Sha_Nizam kerana memberi maklumat yang sangat berguna ini.

20 comments:

Ena said...

mrmm. tu la... kan.. bahaye camtu.. haihhh!!

Fieza79 said...

ya allah takotnya dgr...!!
mintak la dijauhkan dr benda tu sumer...

sarah shafie said...

huh..mcm2 kn skrg..

Zaidah said...

mintaklah dijauhkan....

Mama Hanim said...

nauzubillah..

az rina a.k.a jaijina said...

minatang apekah yg cube nak sebarkan virus maut ini? mmg soitlah..

mintaklah kita semua dijauhkan dari bala bencana ini, Amin..

umialya said...

Lya..
(Di restoran Burger ****(yang popular, saya takut nak letak kat blog ni), pesakit HIV yang juga pekerjanya meletakkan sedikit darah di dalam burger & mencampurkan dengan mayonis dan salad. Ianya seperti sos. Jadi cuba jangan pesan burger dengan mayonis & sos)

Akak tolong perbetulkan fakta, virus HIV tidak mampu hidup diluar daripada badan manusia, itulah sebabnya ia dinamakan 'Human immunodeficiency virus'.

Erm, Ia cuma ada dalam badan manusia shj.

Apa2pun, langkah berjaga2 adalah perlu.. tk atas info ini.

Sricahaya said...

apa pun kita perlu berhati2..thank's atas info ni..

kella said...

lya! terima kasih kongsi info ini! terima kasih! mahu share dengan yang lain juga! :D

izyanty collection said...

kes kat m'sia ada xlagi. menakutkan tol.tq for info

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ tinieƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ said...

takutnyaaaaaaaaa

LiLy @ MumMyQiStInA said...

ish..mcm2..takutnyer...

Liza said...

Ada dgr pasal artikel ni before. Takut kan? kena hati2..

AngahSayang2314 said...

lya angah takut tengok yg pasal burger tue seram tul la... bermakna kita kena berhati2 & waspada kan???

fatin shahar :) said...

takutttttttttttttttttttttttttttttt

'NuReeN' said...

nureen dah lama dpt artikal ni dlm email.. x terpikir pon nk wat n3.. so kita kena lebih berhati2 skrg ni kan lya..

Farra Dhelina said...

ee takotnya..lagi2 kat beger tu..ishh.. dh la sy ni peminat beger..

kat mn2 skang ni dh bhya kan..ishh mtk dijauhkan lah dr kita2 semua

Ain said...

huhuhu..... takottt

LYaFRINA said...

TO ALL :

SAMA 2 KITA PANJANGKAN UNTUK PENGETAHUAN SEMUA.. DEMI NYAWA MRK Y X BSALAH

zue @ annaleeya said...

ya Allah.... menakutkan... kene lebih hati2 nih...

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (81) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (73) INFO (67) Asya's School (60) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Birthday (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Jom Singgah (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) H.O.L.I.D.A.Y (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (27) Tempat Makan Best Di Terengganu (27) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) mama+papa+fasya (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) fasyafrinatraveltales (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) mama+papa (8) Parenting (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1)