Tuesday, August 3, 2010

Alahaiiiii....

Salam semua..
Petang2 gini baru sempat nk update blog..

Kena bagi tumpuan y penuh kat asya... Demam yang kuat, hingga nak mencecah 40 C.. Kelmarin pun keje separuh hari, mintak balik sbb Fain msg Asya makin teruk n terus bawak spital.. Dan kalu ikut kena warded.. Tapi sebab x mau, hari ni bawak lagi ke spital utk rawatan susulan..Jadi hari sekali lagi  saya EL.. xpe la demi anak y sorang ni.. Duit, kerja n harta boleh dicari.. Tapi anak seorang???

Pic y baru diambil ni.. asya bru j lena.. Tu pun selalu tersentak time tdo.

Dah berapa malam asya x tidur malam.. Asyik terjaga malam.. Fain la y smpai x tido malam.. Saya pun bila asya asyik terkejut mesti terjaga gak.. Tapi itulah, fain x bg bangun.. Kadang2 kesian kat fain sbb macam dah semua tanggungjawab dibahu dia.. Dia lah papa, dialah mama, dialah suami & dialah jugak isteri.. Saya????


Hari ni Fain beli anak kura-kura kat asya..Sbb dia suka tapi takut2 manja.. mcmana tu??? Tp nampak happy td.. Ok la tu


Corak bahagian bawah kura2 ni sgt cantik.. Kagum dengan ciptaan Allah SWT.. Asya panggil turtle..


Ni satu lagi.. Basikal tua.. Murah jer.. Target nk beli y elok utk birth asya nanti.. Nmpk gaya x jd la.. Alahai asya, dh la duit byk nk pakai ni.. Tp skali dia mgamuk msa nmpk basikal ni kat kedai.. Bayangkn slps balik hospital kelmarin dia dh ok.. tdo.. skali terjaga trus cari papa dia.. Saya mmg xpndai memujuk.. Sampai terpksa kol fain n fain balik angkut skali saya n asya k ofis.. Alahaiii...  Pasal basikal ni dia naik x nak turun2... last angkut skali dgn asya y duk atas basikal ni kat dlm kete.. sabar j la...

Tentang saya.. masih mencari KUNCI SELERA.. Berat dah turun mendadak.. Sampaikn bos Fain tegur saya ni dah kurus sgt2 ni.. Bayangkan 10kg menghilang.. saper ambik tu??? Bukan x nak makan.. Bila tgk lauk semuanya rasa nk makan.. Tapi bila makan.. rasa pahit, tawar n macam2.. Mmg cannot go.. Sedihnya.. Hari ni pun, belum sentuh apa2.. just minum air nestum.


--> sebenarnya byk cerita sgt nak kongsi.. tp slow2.. sbb saya draft slow2 bukan main draft sekali harung.. belum kuat macam dulu lagi... slps ni ada pelbagai perkara & kisah y ingin kita kongsi bersama sebagai pedoman n peringatan buat diri kita mahupun anak2 kita.. Semua kisah ini berdasarkan pengalaman sendiri , org2 sekeliling yang saya temui dengan pelbagai kisah hidup & juga melalui pembacaan.. Sama2 kita hayatinya nanti..

20 comments:

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

alahai asya.. cian dia demam.. kita yg dewasa kalo demam smpai 40drjah celcius pun xlarat nk angkat badan.. inikn pulak budak kecik..

sis.. makan quaker oat la.. tak pon anything yg kasik tenaga.. hope selera sis semakin bertambah.. :)

mama zharfan said...

moga asya cepat sembuh
u pun take care yer lya..kena try paksa mkn jugak sikit2...

THE LEKAT LEKIT STORY said...

bertuahnya lya dapat suami macam fain..

.cikfasya.(◕‿◕✿) said...

kak lya..mkn la something yg mmg selera akak..more to carbohidrat ke,fiber ke..bg kenyang ckit..xleh gak xde tenaga dlm bdn kn..

jaga diri kak..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Alahai..sian Asya..tinggi sgt dh tu mencapai 40'C..mmg risaulah klu anak demam..buat apa pon x kena..sayu tgk Asya tido..moga cepat sembuh yer Asya..!

Liza said...

jaga diri baik2 lya, and *hugs* for asya

kakyong said...

alahai.. sedey baca n3 u ni..
cuba lah bawa2 makan/minum cereal, like oat, bubur nasi..

tak update blog kerap2 pun tak apa.. tp ade ruang tu update lah keadaan kesihatan lya..

semoga asya cepat sihat & lya pun cepat dpt selera makan semula.. kalo tak makan, mana nak dpt tenaga.. camno nak jaga asya...

take care ya..

Ena said...

sian kat asha..
nasib baik ada sumai & papa yg sangat bertangjawab ka lya..
Moga asha cepat sembuh ye..
Moga lya pun kembali sihat.. Makan la lya.. turun berat badan mendadak macam tu tak elok kan.. cubalah makan.. kesian kat badan..

LyNn HaMzAh said...

moga asha cepat sembuh...
fain memang suami & ayah yang baik...
lynn doakan korang sekeluarga happy selalu...
lya kena makan juga walaupun sikit...
lynn takut nanti penyakit lain plak yg dtg...
please take care yer lya...

kella said...

Lya, terima kasih sudi singgah ke blog walaupun ttgah susah nih..

takpe lya slow2..
kami semua rakan2 lya faham keadaan lya tu.. :)

sian asya, dia mungkin kurang mengerti keadaan yang menimpa keluarganya sekarang.. keadaan ibunya.. bapanya.. dia masih kecil.. tapi bagus juga ada blog ni kan lya? nanti dia besar dia boleh selak semula selai selai blog ni kan? nanti dia akan lebih mengerti dan menghargai..

lya! sampai turun 10 kg? huh.. kurus giler!
org pulun excersice pun turun 3 kg je! Lya kalau takda selera,amik multipurpose vitamin je pun ok, bukan apa, kurus sangat nanti tak cukup khasiat dlm bdn plak..

ok lya! take care! sentiasa doakan kesihatan dan kesejahteraan lya sekeluarga! :)

az rina a.k.a jaijina said...

kesian asya, demam pulak..mmg betul2 dugaan ler lya mu ni..tp takpe, sabar bnyak2 ye..soh fain tu kuatkan semangat..

aku boleh doakan mu cepat2 sembuh..rindu nak dgr celoteh mu dalam blog..tp utamakan kesihatan dlu..kalau rase tak sihat rehat bnyak2..kalau tak berapdet tu kitaorg paham..

Rizziela said...

Tak sabar nak tunggu lya cepat sembuh....

Semoga Asha bertambah sihat yer...jaga kesihatan baik2 yer sayang

~aSHa~ said...

kita sedang diuji kan lya....
semoga asya cepat sembuh ye nak...

iem said...

moga asya cepat sihat ye..

Farra Dhelina said...

smga lya tbah & terus tabah hadapi dugaan dr allh s.w.t ye..

* asya lekas sembuh ye..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ciannye demam. moga cepat sembuh ye

comelnye totis..eheheh..tpi sy geli.takut nak pegang padahal bkn dia gigit pon agagaga

cute ape beskal tu
takpe tak mahal pon janji asha suka..

selera berkurang sbb kesan ubatan kot..takpe, nnti dah lama2 ok la tu..n gain ur weight k..

p/s: sy gak tak turun2 brat..makin gemok ade..agagaga

mamalieyna said...

aduhai..dah la sedih psl arif..ni baca n3 lya, bertmbh rasa sayu dan sedih,,nk nangis jadinya!..huhu..hope lya terus kuatkan semangat dan menghadapi dugaan hidup ni utk seterusnya...moga selera kembali normal! sian lya...jga diri n jaga asya baik2 ye..hope semua kembali sihatlah!..takmo sakit2..huhu..

*bagus la lya, pelan2 draff n publishkan sikit2..baik tuk panduan kita2 semua ni..

Ain said...

kesian asya, hopefully cepat la sembuh....

terkejutt berat lya turun 10kg!!! banyakkkk tue.....

kalau tak boleh makan banyak, makan sikit pun takpe janji lya makannn sbb ia penting untuk kecergasan dan tenaga lya...

pastikan makan ubat on time jugak k.

take a gud care dear...

LYaFRINA said...

TO ALL :

TQ ATAS SEGALA DOA & KATA2 SEMANGAT Y XPUTUS2 BUAT LYA SEKELUARGA... PASTI LYA AKAN DOAKN JUGA UTK KEBAHAGIAN KALIAN SEMUA...

ibunafis said...

salam lya n asya..hope cpt2 sembuh & lya kuatkan semangat yea..

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (138) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (82) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (74) INFO (67) Asya's School (62) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Birthday (49) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Jom Singgah (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) F.A.M.I.L.Y (41) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) H.O.L.I.D.A.Y (32) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) Tempat Makan Best Di Terengganu (29) mama+papa+fasya (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (28) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) fasyafrinatraveltales (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Papa Asya (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) mama+papa (9) Idea Bento (8) Travel (8) Parenting (7) Ulangtahun Perkahwinan (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) TERENGGANU (1) de (1) fasyafrinavacationtime (1) ma (1)