Thursday, August 5, 2010

Apabila Masalah Bertimpa-Timpa..

Ermmmm... Time rehat ni, dengan tekun n gigih cuba publish n3 y fresh ni..
Xde mood lagi nak edit-m'gedit ni.. Hehehehe... Pernah tak masalah tu datang sekaligus... bertimpa-timpa.. Inilah yang terjadi pada saya kebelakangan ini. Kadang2, rasa frust sgt2.. X terkawal..letih..serabut & tension

Hari ni... Dengan semangat, bangun awal pagi.. Bersiap-siap untuk keje. Cam biasa, setiap pagi Fain akan panaskan enjin dulu. Fain sebenarnya memang amat jaga sgt dgn kete ni. Yelah, nak dapat susah yang amat. Tapi hari ni, memang betul2 menguji kesabaran, Bila start banyak kali, enjin still x hidup. Check, poblemnya bateri weak..

Fain kol adik dia, utk charge bateri dari kereta ke kereta. Tapi x menjadi. still x hidup2.. Last2 xtau dia buat camner, hidup gak.. Tapi utk seketika jer. Jadi pagi2 tu angkut skali dgn asya cari kedai bateri. Sampaikan saya n Fain lewat masuk ofis.. Tapi dah bgtau awal2 lagi kat bos.

Sampai kat kedai, amoi ni check.. Memang bateri dah xleh guna.. Yela, kete dh pun masuk 2 tahun n x pernah tuko lagi bateri. Nak x nak, terpaksa gak tuko. Aduhai.. penat fikir. Semuanya dalam waktu y kucar-kacir ni.

Muka Fain & Asya y serius dgr amoi tu b'celoteh.. Fain pun bincang dengan saya. Saya rasa sedih. Saya tahu Fain susah hati. Yelah... bulan ni byk perlukan ____ utk ___. Termasuklah kes sy y saya rasa mcm menyusahkan Fain, sbb saya sakit. Asya, hanya memandang sepi.. Belum faham gelora perasaan y dialami mama & papanya.

Dan totalnya.. Walaupun, nmpaknya kos ni mcm kecik jer bg org lain.. Tapi bg Lya n Fain dalam keadaan terdesak gini, kos sebanyak ini amat bmakna. Tambahan lg, bulan ni lya harus k Hospital lagi. Duit simpanan??? Ermm tiap kali masuk spital.. semua duit tu akn disapu habis.. terdesak n tpaksa.. Duit asya.. itu utk masa depannya.

Asya menyejukkan hati mama y sedang membengkak di saat ini

Akhirnya...
kebosanan + kepanasan + dgn baju tido n x mandi lg =NANGIS

Ermm.. latest..  senyum.. tp dalam hati membengkak y amat. Rasa macam ada seketul batu dlm dada. Dada rasa sempit. Rasa nak menjerit, n luahkan segalanya y terbuku. Agaknya krn terlalu memendam perasaan, sy jadi camni.

Mama & Asya
Alhamdulillah.. Asya makin sembuh. Tapi itulah, masalah bertimpa-timpa..Kete plok y sakit.



---> Kesian Fain, dia kol td..katanya dia rasa tertekan sikit harini.  Harini dia terkejar-kejar. Saya tau Fain terlalu penat, sejak sy berkahwin dgnnya, dia xpernah dpt rehat n tdo y lena. Terutama tiap kali sy  telantar sakit,, selalu terkejar-kejar.. Antara keje n saya. Andai diberi peluang, sy nk menjaga Fain sprti isteri y lain.

26 comments:

:: S.h.U.H.a.d.A :: said...

org yg baik akan dapat partner yg baik..
macam akak dgn fain . :)

az rina a.k.a jaijina said...

saba ajelah lya ye..pasti ade hikma disebaliknya..aku tak alami mungkin aku tak tau perasaan disebaliknya..

mmg aku tgok fain sorang suami yg kuat..beruntung lya dapat suami yg macam tu..susah tak nak cari zaman skang ni..

mummy_ayu said...

ala dear..sabar ye lya, mesti ada hikmah sebalik apa yg terjadi nie..
apa pun, lya beruntung dpt hubby mcm fain...
be strong yer!!caiyok caiyol Lya!!

idah @mama izzya said...

sabar ye lya..
alhamdulillah lya dpt fain kan..smga dia terus jaga kalian..

Ina Hashim said...

Lya,

sabar ye dear...dugaan tu ujian dari Allah...insyaAllah, ada rahmatNYA

AiSHieY said...

Sabo jela Lya...lagipun en k pun dah faham...dugaan tu utk org2 yg Dia sayang...

THE LEKAT LEKIT STORY said...

lya sangat2 bertuah, hargai la dia lya. Fain suami yg sgt baik.. kalaulah sy dpt kebahagian mcm lya miliki.. sgt2 bersyukur.

Ena said...

sabar ye lya..
tu sbb lya tak pandai marah sbb lya adalah org2 yg sabar.. ;)

zue @ annaleeya said...

mmg cmtulah slalunya... zue pon sama.. bateri kete kecik tuh dah nak kena tuko tuh... haisshhhh... dahla bln pose nih byk nak pakai duit... kdg2 mmg tensen kan?? itulah ujian utk kita..

Fieza79 said...

sedih la dgr Lya merintih cam tu..saba byk2 ye Lya...walau kita rasa hdup kita dh cukop ssh dn menyiksakan namun mash rmai lg yg lebih2 ssh...btol tak..

sume tu dugaan sama la fieza kdg2 tgh takda wet la mcm2 hal nk jadi..keta rosak la hape la...

Liza said...

sabar la lya..mmg la..Allah duga kepada hambaNya yg sabar....

alyyani said...

lya, selalu mcm tu la keadaan nye. bila ada je benda jadi, betimpa pulak. anggap la ujian dari Allah ye. insyaAllah rezeki tu sentiasa ada. yg penting asya dgn lya dah sihat :) lawa la lya pakai shawl :)

Zaidah said...

sabarlah lya tu semua dugaan....kekadang waktu kita sesak n sempit tulah dugaan datang bertimpa2....

nuraitul said...

akak sgt tabah..sabar ye kak..tawakal saja pada Allah..nie semua ujian Dia untuk uji kita..insyaAllah..ganjaranNya kalau tak di muka bumi nie..mungkin di akhirat nanti..sabar ye kak.. :)

Ain said...

banyakkan bersabar ya lya....

jangan terlalu fikirkan masalah yang datang, risau pulak lya sakit lagi nanti....

banyakkan berdoa mudah-mudahan Allah permudahkan segala urusan lya dan fain....

Farra Dhelina said...

lya..bersabar ye..

dugaan dtg menguji..

mamalieyna said...

aiyak...taip panjg2 ilang la pulok! aduss...

frust tul nih! huhu..

apa2pun hope lya tabah,,,dugaan yg datang Ujian dr Ilahi lagi, pasti ada hikmah disebalik ujian ni..

beruntung Lya ada Fain..harap Fain juga terus cekal n tabah!

ieyza said...

lya...
banyakkan bersabar...iza pun penah lalui saat2 cam yg lya lalui skang...aper yg leh kiter wat..berdoa pada Allah...semoga DIA memberi petunjuk kepada kiter....moga sumernya akan dapat lya lalui dengan tenang yerrr...InsyaAllah

kella said...

sedihnya baca ni!
tak tahu nak mulakan camana..
Fain seorang suami yg baik lya, susah nak dapat yg sanggup berkorban mcm dia.. dia adalah di antaranya. Lya bertuah..
ujian demi ujian korang berdua hadapi.. Tuhan percayakan kamu berdua untuk diberi dugaan yang semacam ini... ada rahmatnya Lya..
Lya redhakan sja duit yg keluar tu, fikir positif je, ada rahmatnya tau, kalau lya tak keluar untuk bateri tu, mungkin duit tu akan keluar ke tempat lain juga, dan lagi, kalaulah tak tuka bateri tu, dibuatnya krta mati kat luar kwsn, dan jenuh nak mengagau bengkel pula..
hmm smuanya ada rahmat..
sama2 lah.. kita pun tenangkan diri sendiri begitu..

cheers!

:)

kella said...

Lya, lupa nak gtau..
cantik gamba Lya kat atas..

happy. :)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Sabar ye Lya..
Semua tu dugaan..
Semoga Lya & Fain Terus tabah & kuat utk menghadapi semua dugaan ni..

♥MAMA♥ said...

sabar ye lya,tuhan menguji hamba2Nya kerana Dia sesungguhnya Maha Mengetahui segala yg blaku,percayalah setiap yg blaku ada hikmahnya..kuatkn semangat ye,insyallah

Ummi Aisyah || Cik Yah said...

hmm..hanya Dia yang tahu di sebalik semua dugaan ni. Lya, kuatkan semngat yek.

marinahunny said...

lya, banyakkan bersabar ye. Allah maha mengetahui lya dan fain dpt lalui semua ini.

insyaallah semua itu akan berlalu nanti.

kami semua doakan lya sembuh dan dpt mulakan kehidupan dgn sempurna sekeluarga..

miemiey said...

lya..kmi pun baru tukar bateri..aduiiiii bg kita yg tak berduit ni mmg terasa..ari2 kmi tolak kete hubby..last tak tahn tukar bateri baru..tp kmi punya rm 150 je ...sabar lya dugaan semua ni...

Ibu Piya said...

sedih la baca apa Lya tulis cam tu..saba byk2 ye Lya...walau kita rasa hdup kita dh cukop ssh dn namun mash rmai lg yg lebih2 ssh kat luar sana...btol tak..
saya pun pernah mngalami mcm kes lya pasal keta tp saya syukur saya shat....sabar ye..

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (133) WEEKEND (107) in N.A.T.U.R.E (97) Kata HATI LYA (94) M.A.K.A.N.A.N (75) About Me (73) AIDILFITRI OR AIDILADHA (71) MyHappyFamily (68) INFO (67) MACAM2 ADA (57) Friend (56) Asya's School (55) M.E.M.O.R.Y (52) Sinopsis (51) CAREMONY (50) Ramadhan (49) DapurLyaBerasap (47) Shopping (47) Love IS Cinta (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Birthday (44) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Jom Singgah (42) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (39) My L.O.V.E (39) Check-Up (33) NuFF (33) CINEMA (32) Let's Eat (32) D.I.A.R.I (31) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (28) H.O.L.I.D.A.Y (28) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) Tempat Makan Best Di Kemaman (26) Tempat Makan Best Di Terengganu (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) MamaAsya (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (19) Do It Yourself (18) Villafasyafrina (18) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Novel (15) Artis (14) Bento Asya (13) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) mama+papa+fasya (12) Medical (11) TUTORIAL (11) fasyafrinatraveltales (11) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) DecobyLya (8) Idea Bento (8) Travel (8) Deko VillaCintaku (7) Parenting (7) Ulangtahun Perkahwinan (6) mama+papa (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Family Day (3) Lyafrina's Instagram (3) Public Holiday (3) Tempat Makanan Best Di Kuantan (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) Mamalovefasyafrina (1)