Wednesday, August 25, 2010

Berasap Didapur :- Sotong Ku Sudah Kering..


Sila abaikan tajuk n3..
Sebenarnya, 1st time saya dapat sotong kering yang real macam ni. Kebiasaannya, makan sotong kering yang dah siap packing n diawet dalam plastik.. Ala2 sate tu.. Baru2 ni, kat ofis ada bagi2 sotong kering ni. Memang banyak & nak buat macam sotong kering y selalu beli kat Kuala Kemaman tu memang x reti plok.

Dan balik rumah jer, mama kata boleh masak sambal sotong goreng utk berbuka nanti. Sebenarnya 1st time makan (kesian kat saya...) .. Biasanya makan sotong fresh y basah tu. Dan x sangka, rasanya lebih sedap daripada sotong fresh tu. Selain tu, sotong kering juga sesuai dijadikan sambal untuk nasi lemak. selain tu, Fain cuba bakar sotong ni, rasanya boleh tahan.

*
*
*
RUPA DAH BERTUKAR

Jadi macam dah bergulung-gulung sotong ni.


RESEPI : 


---> Jadi... lepas ni bolehla cuba menu ni sebagai hidangan berbuka.. Cara memasaknya sama sajer seperti memasak tumis sotong biasa..  

24 comments:

az rina a.k.a jaijina said...

eh, aku pon tak penah makan sotong kering ni..mane dapat nih?

mabeles ar mu punye lauk tu, slruppp..

LYaFRINA said...

RINA :

dr ofis aku.. opis akukn ngadap laut tu.. sejengkal jer.. kalo tsunami mari.. nk bgun dr kusi pon x dan

LyNn HaMzAh said...

lya suka yer sotong kering tu...lynn x berapa minat la..lynn lebih suka makan sotong basah...

idah @mama izzya said...

sedap ker sotong kering nih?boleh try nnt..kedai tepi jln kat kemamang tu ada jual tak?

mummy_ayu said...

sedap tu..nak cikit...

Fieza79 said...

sotong kering wt masak sambal sedap kan Lya...fieza pngemar sotong jgk ni...

MamaYatie said...

sedap jer nampak?kat area kemaman ada jual kat ner ek?

nuraitul said...

sotong kering jadi lain plak ek bile da msk wat smbal..

azzey said...

sedap gak untuk berbuka ni ye....

'NuReeN' said...

sotong kering nureen x suka klau mkn pon cikit ja slalu akan pilih utk tidak mkn.. hehhehee... family mertua suka sgt wat sotong kering masak sambal..

lya nureen tag lya lg ni...
http://nureenasir.blogspot.com/2010/08/contest-aku-raybon.html

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

jelesnye.. sumi xleh makan sotong...

mamalieyna said...

mesti best ni..eina pun tak prnh wat sambal guna sotong kering camni..lain kali leh try! ^_^

oYa said...

sotong ni kalau tumbuk2 cmpr belacan cmpr lada jarum letok aji letok gula..mkn ngan nasi panas2 lcur..hahaa

AngahSayang2314 said...

salam ramadhan 15

lya.. kerok..kerak.. perut tengok sotong lya nie.. hehehe nak cikitttt

Dilla Ady said...

dilla pun tak pernah mkn sotong nih..

jadi bergulung2 camtu ye bile da dimasak..tak sangka pulak..ingat liat2 lagi..

h4ni3 said...

sotong kering yg fresh
susah nak dapat kalau duduk jauh dari laut nih.. hehe

Farra Dhelina said...

mmg rasa dia lagi sedp dr sotong kurita tu..kurita tu rasa tawar..yg ni ada rasa kan..

Liza said...

Sotong ni wat sambal tumis pun sedap jugak.

makdara TERDIVA said...

ingat sotong ingat paul..haha!

nurulhudaresad said...

sotong sambal tumis...nasi lemak....peerrgghhh.....tapi nak kasik lembut kene pakai ubat dia kan???x silap la...x pernah msk pon...

Ena said...

a'a la.. ena pun tak pernah makan sotong kering camtu.. nampak sedap & macam sotong biasa ulak erk bila dah masak..

Nazz@Purple said...

wah..best tu..

Aleeya said...

uishhhh tegoda tengok hehe, slmt bebuka lya..

kella said...

x pernah mkn jugok la lya.. tapi bila dh siap tu mcm best jerrr.. hehehe

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (133) WEEKEND (107) in N.A.T.U.R.E (97) Kata HATI LYA (94) M.A.K.A.N.A.N (75) About Me (73) AIDILFITRI OR AIDILADHA (71) MyHappyFamily (68) INFO (67) MACAM2 ADA (57) Friend (56) Asya's School (55) M.E.M.O.R.Y (52) Sinopsis (51) CAREMONY (50) Ramadhan (49) DapurLyaBerasap (47) Shopping (47) Love IS Cinta (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Birthday (44) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Jom Singgah (42) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (39) My L.O.V.E (39) Check-Up (33) NuFF (33) CINEMA (32) Let's Eat (32) D.I.A.R.I (31) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (28) H.O.L.I.D.A.Y (28) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) Tempat Makan Best Di Kemaman (26) Tempat Makan Best Di Terengganu (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) MamaAsya (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (19) Do It Yourself (18) Villafasyafrina (18) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Novel (15) Artis (14) Bento Asya (13) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) mama+papa+fasya (12) Medical (11) TUTORIAL (11) fasyafrinatraveltales (11) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) DecobyLya (8) Idea Bento (8) Travel (8) Deko VillaCintaku (7) Parenting (7) Ulangtahun Perkahwinan (6) mama+papa (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Family Day (3) Lyafrina's Instagram (3) Public Holiday (3) Tempat Makanan Best Di Kuantan (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) Mamalovefasyafrina (1)