Thursday, August 19, 2010

Kite tengok.. penyu telorrrr

Walaupun citer ni dah basi... Tapi ttp jugak nak publishkan.. Sebelum sakit aritu, sempat bawak asya ke Pusat Penerangan & Santuari Penyu kat Cherating. Tiada bayaran dikenakan.. Pusat ni sebelah je dengan Club Med. Yang datang sini kebanyakan pelancong dari Jepun & lain2 negara lg y mginap di Club Med. Aiii.. just blh tgk Club Med dari jauh jer.. Yang pasti, mmg cantik..cm bkn kat malaysia. Orang luar x dibenarkan masuk di area Club Med melainkan pegunggung y mginap disitu.. Harap2 one day dapatlah mginap di Club Med.. Percutian yang terJAUH & terMAHAL.. Just 10 minit perjalanan.. hehehehehe..

Mula2 sampai, suh asya posing dulu... Yihaaaaa

Mula2 masuk adalah jumpa tempat2 pameran.. Byk lagi info2 y dapat kita perolehi, tp x ckp memori nk snap byk2 time ni.. Pic x tranfer lg.. Jd... sbb asya suka sgt dgn DUGONG ni.. So, kita ambik kenangan yer.. Kalo x silap, dugong ni y ori punya, tp dah di awet...
  
 
Lepas dah tawaf kat nahagian dalam.. Keluar kat kolam Penyu.. Bolehla tgk penyu2 kat situ.. X tau spesies apa. Dan kat luar lagi ada pusat penetasan penyu.. Ada disediakan tapak pkhemahan utk sesiapa y ingin mginap n ingin melihat penyu naik ke darat utk btelur & melihat anak2 penyu menetas.. Pic lama dulu, saya dah pernah pegang ank penyu y baru menetas.. Geli rasa... bila kaki dia bgerak2 atas tangan.. Tp sgt2 sweet..

Dah nak balik... ambik pic kenangan bersama penyu y dah di awet.

Inilah aksi kami...



---> salam semua.. harini mybe sy x dpt tgl komen sepenuhnya. sbb hari ni rsa x sihat sgt.. letih... n3 ats ni pun dh di draf baru2 ni.. Nanti mlm ni @ esk sy qada yer n3 y tlps.. sy pening ni.. Mata dah kuyu2... : -( 

15 comments:

Zaidah said...

betulker dugong tu adik beradik ngan duyung....hmmmmmmmmm

az rina a.k.a jaijina said...

eh, aku tatau lah cherating ade tempat penyu segala..balik nnti buleh le aku bawak si echa ni tengok penyu telor..

Sricahaya said...

bestnya..dapat tgk penyu bertelur..bila la boleh dpt tgk yer..

Dilla Ady said...

beznye la dapat tgk penyu live camni..

bawak anak ntuk explore camni pun mmg bagus kan..takde la die tgk yg kt dalam tv jek ha cam mak die ni..hihihi

mamalieyna said...

dekatnye! syoknye...huhu..leh tgk penyu2 yg comel tu lg ha..best! bila nk jejak terengganu ntah ni..huhu..

*take a rest lya..dh btl2 ok, bleh jln2 ye..

Ena said...

bestnyerrr...

dah lama tak kesana.. lama sanagt2.. huhu..

Ummi Aisyah || Cik Yah said...

pernah lalu tapi tak pernah masuk kat club med ni..harus pergi bawak aisyah satu hari nanti.

mummy_ayu said...

best tu...tgk penyu bertelo..

Fieza79 said...

bestnya leh tgk penyu2...special ke club med tu..! fieza tk penah smpai dh tak penah tahu..hehee

Ogy said...

salam ziarah :)

'NuReeN' said...

nureen ada jgk bela kura2 kat umah.. lebih kurang jgk kan ngn penyu.. daddy ellesya beli untuk ellesya main2.. suka sgt dia bela kura2 dlm aqurium...

kella said...

hehehe lya.. kita pun penah pegi dah ni..masa dok kuantan dulu.. mesti pergi tempat ni... :)

mesti asya seronok sangat kan..

:)

Farra Dhelina said...

wee lama dh tak dtg ganu..

* fra penggemar telo penyu hiks

~aSHa~ said...

free kan...aritu ada ke hUBby kata kena bayar..ciskek tul la dia tu..

comey asya bergaya tu..

Ain said...

kena pergi jugak nie....

mesti anak-anak seronok.....

setakat ni kami pernah tengok penyu kat aquaria jer....

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (79) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (71) INFO (67) Asya's School (59) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (49) Shopping (47) Birthday (46) Love IS Cinta (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Jom Singgah (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (34) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) H.O.L.I.D.A.Y (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (27) Tempat Makan Best Di Terengganu (27) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) mama+papa+fasya (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) fasyafrinatraveltales (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) Parenting (7) mama+papa (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1)