Tuesday, August 24, 2010

Persoalan NuFF : Earning , Buffered Earning , Status Gliterati


Berkaitan n3 kelmarin... DUIT RAYA NUFF, ada yang bertanya perihal berkaitan nuff ni.. Sebenarnya, seikhlas hati.. saya sendiri pun xdela tahu.. Cuma mana2 y saya tahu dpt la dikongsikan. Itupun kebanyakan info y saya perolehi berkaitan dengan nuff hasil carian d google. Kata org, nak berjaya kita mesti berusaha. Ibarat seperti zaman2 study dulu, kita berusaha mencari sumber rujukan untuk setiap persoalan yang kita inginkan.


1. BAGAIMANA BOLEH CASH OUT ???
Siyess.. darp awl saya join nuff saya sendiri xpernah tahu macamana nak cashout.. Dulu otak kuno saya just fikir, bila tiba masanya nuff akan hantar cek direct ke rumah.. Oppsss..rupanya silap!! Bila tiba masanya duit nuff itu blh dicashout anda akn tau scara automatik.. Jumlah paling min yang blh dicashout ialah RM50.. Sebaik sahaja earning mencecah ke nilai RM50, secara automatik akan keluar perkataan " CASH OUT MY EARNING" dibawah angka RM50. So, kalo nak trus cashout, just klik pada perkataan tersebut. Terpulang pada individu, samaada nak cashout atau trus kumpul & kumpul..


2.BILA BOLEH CASH OUT
Sebaik sahaja earning mencecah ke tahap min RM50.. secara automatik akan keluar perkataan "CASHOUT MY EARNING".. Sekiranya nk trus cashout, just klik pada perkataan tu. Atau boleh terus kumpul jumlah earning. Dan petua yang saya terima drp ZAIFULL , masa terbaik utk cashout earning ialah diakhir bulan.. Untuk cek yang saya terima tu, sy buat kesilapan sikit sbb cashout awal bulan. Sebabnya, jika cashout diakhir bulan, tempoh menunggu cek x begitu lama dan dlm tempoh ke akhir bulan juga earning kita boleh bertambah lagi.


3. EARNING TAK NAIK - NAIK ???
Untuk persoalan ini, saya sendiri pun xpasti kenapa. Saya pernah terbaca dalam satu blog dulu, xpasti blog sape... earning yang diperolehi kadang2 lambat diupdate.. X semestinya hari2 akan diupdate. Cuba baca point2 kat bawah.. Saya yakin, ianya dpt mningkatkan earning akaun nuff.

--> STATUS GLITTERATIi
Pastikan setia pada yang satu, dimana dengan mendapat STATUS GLITERATI drp pihak nuff, ianya membawa byk keistimewaan seperti mendapat iklan CPC y lebih mahal serta senang mendapat BUFFERED EARNING. Macamana nak dapatkan status gliteratti?? Senang sajer.. SETIA PADA YANG SATU.. dimana dengan hanya meletakkan iklan NUFF didalam blog anda tanpa ada iklan2 drp syarikat p'iklanan lain y mnjadi saingan Nuff seperti INNITY dll.. Keterangan lanjut berkaitan status ni, blh baca kat dalam website nuff..

--> BUFFERED EARNING
Saya tahu mengikut pemahaman, tp xreti nak translate.. jadi saya cuba search google jumpa n3 berkaitan Buffered Earning.. Dalam byk2 n3, y ni paling senang utk difahami.. Jom terbang ke sana---> http://chekguisza.blogspot.com/2010/04/jom-sama-sama-kita-belajar-mengenali.html


--> PEMASANGAN UNIT ADS
Pemasangan unit ads didalam blo memainkan perana penting. Pastikan anda memasang ketiga-tiga unit ads yang diberikan. Dan letakkn unit ads di tempat yang strategik di dlmblog. Sebolehnya, jgn letak di bahagian y tercorot(di bahagian paling bawah dlm blog).


--> PASTIKAN BLOG DIUPDATE
Selain tu, utk memastikan earning terus bergerak, pastikan blog selalu diupdate. Tapi iyerla, nak ngadap  selalu pon x sempatkan??? Caranya... jika ada masa terluang(betul2 terluang & xde keje), gunakan kesempatan tu utk draf n3 & save.. Biar ada byk pun y d draf.. Dan apa y pasti... earning akan senang naik bila kita dapat buffered earning.. Pastikan berusaha keras utk dptkan buffered earning. Ilmu ni saya dapat drp ASHA dulu. Macam saya ada cara tsendiri, tp xpasti ianya mjadi @ tidak... Sekiranya pada hari tersebut tiada sebarang post tbaru, saya akan upkan post y sebelum ni ke tarikh n masa terkini. Jadi dengan cara itu, blog akan nampak selalu b;update dan buktinya akan ada pengomen2 baru.


~~~~>Alamak...  apa lagi yer yang boleh dikongsikan... Setakat ni, ini j y mampu dikongsi. Saya pun budak baru belajar. Kalo ada kesilapan, harap dimaafkan & diperbetulkan. Saya sendiri pun byk sangat perkara y nak tahu. Tapi xtau di mana sumber rujukannya.. Cara senang, dihujung jari anda.... SEARCH..... semuanya ada jawapannya. Insyallah. DAN KUNCI UTAMANYA ADALAH KEJUJURAN... PASTIKAN ANDA JUJUR DENGAN SETIAP PENULISAN ANDA. SUPAYA REZEKI YANG DIPEROLEHI AKAN LEBIH DIBERKATI. AMIN....

36 comments:

mama zharfan said...

tq lya for sharing :)
fyi, akaun nuff is updated weekly. so every monday boleh check tgk income naik ke tak :)

Lelord said...

tq sharing yek...hehheheh baru naik sket ni

Ena said...

ena perasan dah bbrp minggu nie nuff ena tak naik2.. ak tahu naper pulok.. pastu buffer earning pun dah tak de.. dah kena tarik balik.. mungkin sbb ena dah jarang blogwalkign waktu malam2 dah n3 juga tak banyak mcm dulu.. tu yg tak gerak2 agaknya.. tak pe la.. sbb memg tak selalu nak dapat ngadap kan!.. hehehe

Nazz@Purple said...

dah banyak eh collection nye...nazz tak smpai 50 pon lagi..

LYaFRINA said...

mama zharfan :

hrp info ni dpt membantu.. itupun takut sgt2 kalo info y lya berikn kat sini silap.. btl tu.. kbiasaannya stiap hari isnin, kt blh tgk pningkatan earning. Tp kadang2 dia x update jugak.. x menentu.

LYaFRINA said...

Lelord :

lelord.. gud luck yer.. trus brusaha.. xlama lg, dptla merasa..

LYaFRINA said...

Ena :

ena.. mybe earning nuff ena blum update tu... kalo nk kira n3 ena selalu b'update.. rasanya bila dh dpt BF just kna maintainkan.. supaya BF x merajuk mjadi metered eaning.. Dan lg satu... penting isi report survey dgn jawapan y tbaik di dlm akaun nuff.. sbb y memilih siapa y dpt BF adalah pihak pgiklanan.. jk jawapan survey y kita jwb dgn baik skali, insyallah... kita akan slalu dpt BF.. & utk slalu maintainkan BF harus slalu update..

btul tu ena.. mcm lya, hrp mlm2 j nk draf.. n kalo time keje if x rehat lya ambik pluang tu utk draft post .. selain tu, skarang mmg lya kurang sgt blogwalking, xsempat ena.. Tapi just membalas setiap kunjungan y k blog kita serta follower kita n senarai2 dlm bloglist.. ttp blogwalking kan???
ada masa lbh, blh la jln2 cari kwn baru.

LYaFRINA said...

Nazz@Purple :

nazz.. xdela byk sgt.. biasa2 j... tp alhamdulillah, rezeki jugak namanya kan???

kella said...

tima kasih lya kongsi tips ni..
nak juga merasa uit nuffnang ni..hehe..tapi baru berapa sen sangat la.. tak naik2 pun duitnya! hmm

LYaFRINA said...

kella :

KELLA.. USAHA TANGGA KEJAYAAN.. CAIIYOKKKKK!!!

Zaidah said...

terima kasih lya berkongsi ilmu...tapi zai nyer lambatnyer naik..huhuhuhu

~aSHa~ said...

wah dah dpt cek..tahniah ye....asha je belum sampai2 lagi ni..ehehehheehe.

LYaFRINA said...

Zaidah :

zai.. sama mcm lya gak.. dulu..lmbat naik.. tp itula, kna byk sabar

Rizziela said...

Akak x faham langsung pasal nuff ni. x ada ilmu langsung..teringin bila tengok orang dah dapat cheq..tapi sendiri tak tau mcm mana nak buat

LYaFRINA said...

~aSHa~ :

asha.. rezeki.. sbb tu lya lg smnagt nk bblog. atleast blh djadikan sbg simpanan utk rawatan lya..

lya dh cash out 2 kali.. tp baru sampai 1 cek.. tunggu lg satu.. mmg lmbat sikitkan smpai.. dlm masa sebulan @ 2 bln gak lps cashout.

LYaFRINA said...

Rizziela :

akak dh buka ak nuff blum?? just register n paste code html di dlm blog.. n blog je sperti biasa.. slalula cek akaun nuff.. manatau earning dah up.. follower ramai x bmakna akn dpt earning y tinggi.. n follower sikit x bmakna dpt earning y rendah.. smuanya bgantung pd usaha n n3 d dlm blog mempengaruhi juga.. ctk, tittle setiap post.. berikan y terbaik.. mybe hasil carian d internet, akn tmasuk k link kt..disitu.. dah up trafik.

maszmadi said...

thanx for sharing..... bagus ni untuk kebahgian masa depan;p hehe

az rina a.k.a jaijina said...

thaks² sbb kongsi serba sedikit pasal nuff ni..aku ni dop tahu mende satu pasal nuffnang ni..tgok org dapat cheque aku tingin gop..tp hak aku baru ade 7 henggit aje, hukhuk, cedey nyelah..

Fieza79 said...

owhh cm tu ye Lya...thanks for sharing..! fieza pon taktau sgt psl ni..

jd kalo takda n3 terbaru up kan n3 sebelom pon buleh ye tp kena ubah tarikh ke masa terkini la ye...penah gak terpikir tp risau pe la kwn2 kutuk nnt publish n3 yg sama 2 3 kali..huhu thanks Lya...

Fieza79 said...

owhh cm tu ye Lya...thanks for sharing..! fieza pon taktau sgt psl ni..

jd kalo takda n3 terbaru up kan n3 sebelom pon buleh ye tp kena ubah tarikh ke masa terkini la ye...penah gak terpikir tp risau pe la kwn2 kutuk nnt publish n3 yg sama 2 3 kali..huhu thanks Lya...

Live. Love. Laugh. said...

terima kasih atas tips yg berguna. bagus juga kiranya ada yg boleh bagi tips begini.

salam perkenalan :)

zue @ annaleeya said...

klu bab2 nuff nih mmg x reti... akaun nuff pon dok naik2... dok smp pon 10 hinggit... ker saloh wat dok tau...

tenkiu lya sbb kongsi... kita nih buta sket bab nuff nih... huhu..

Farra Dhelina said...

1 lagi info baru yg fra dpt dr lya..

thnx ye

alia said...

thanks berkongsi info

nurulhudaresad said...

betul la tu info lya tu.....blog lya mmg ramai pengunjung...so leh masyuk selalu...hehehehe...keep it up lya...

LyNn HaMzAh said...

bagus info nie...
tq for sharing yer lya...

Ain said...

blog yang ramai pengunjung mcm lya senang nak tackle nuff kan....

blog ain baru jer minggu lepas layak untuk cash-out pertama, itupun selepas 10 bulan lebih join...

lya, sebelum ni masa lya sakit ain berhajat nak hadiahkan duit nuff tu kat lya, tapi since lya dah taknak terima sumbangan dari tabung bersamamu yang kami lancarkan dulu, lya tak kisahkan kalau ain hadiahkan kat yanie....

mudah-mudahan dapat jugak ringankan beban yanie lepas ni...

mamalieyna said...

waah ada tips n panduan dr Lya..thanks ya..eina pun jrg ambik tau bab2 ni..saje suka2 je psg en nuff ni..tak sangka dah boleh cash out pun..tp tu la..lom terima pun lg, rasanya middle last month eina click to cash out..sabar menanti!

pepun bagus la lya kongsi2 ilmu yg ada..^_^

AngahSayang2314 said...

salam lya..

wah..wah..wah... lya dah up ye... tapi kalau jadi angah nie income tak masuk2 last week sebab blog suam tak update ada masalah so terima ajo lah.. hehehe

apa2 tahniah ye... & thanks for info lya.. hehehe

aSmiDar said...

Terima kasih dengan info tu..
cuma nak tnya..
Eda punya ade campaing je kan..
spttnya die bertambah bila ade org klik kan..
tpi eda tgk 0.25 sen je sume..
xbertambah pon..
1 iklan ade 0.25 je, macmne ek??
xpaham..uhuhuhu

Dilla Ady said...

lambat pulak komen kt entri2 nih..bagus nih leh dibuat panduan lya..

dilla pun baru jek sebenarnye ade akaun nuff nih..so, sedikit blur2..huhu

Mama Hanim said...

last month laju gak buffered tp ni slow skit..gara2 laptop rosak 10hari..huhu..

ni kena setting balik..hehe..

tq for sharing lya..

Liza said...

OH, very good info. Thanx Lya for sharing. Pendapatanku baru seploh hinggit...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Buat masa skrg atau mungkin utk jangka masa yg lama lily X dpt dh nk berblog spt sblm ni...sob..sob..sedih ni..rindu kat kwn2 semua.. :((

miemiey said...

pas baca ni dah semnagt skit nak berblog hehehe..tq share lya..kmi sendiri pun masih lom faham ttg nuff...hehehe...

Dieyna said...

thanks info ni lya... 100 visitor ke atas ye,..kalau akak tengok analytik nuffnang mingguan, selalunya akak akan dapat 100++ unik visitor setiap hari..Persoalan macam mana nak tau ada buffered earning masuk tu..??? hehe

p/s : Mak lya org panggil Mak cik Minah kan>??? Cuba tanya mak lya, kenal dok orang nama Zaimah, duduk depan kedai Vellu gong limau... Masa akak kecik2 dulu pernah pi jalan2 umah lya hehe

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (132) WEEKEND (104) in N.A.T.U.R.E (95) Kata HATI LYA (94) M.A.K.A.N.A.N (75) About Me (72) AIDILFITRI OR AIDILADHA (71) INFO (67) MyHappyFamily (64) MACAM2 ADA (57) Friend (56) Asya's School (54) M.E.M.O.R.Y (52) Sinopsis (51) CAREMONY (50) Ramadhan (49) Shopping (47) DapurLyaBerasap (46) Love IS Cinta (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Birthday (44) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Jom Singgah (41) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (39) My L.O.V.E (39) NuFF (33) CINEMA (32) Check-Up (32) D.I.A.R.I (31) Let's Eat (31) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (28) H.O.L.I.D.A.Y (28) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Tempat Makan Best Di Kemaman (24) Tempat Makan Best Di Terengganu (24) Beauty N Health (23) MamaAsya (21) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (19) Do It Yourself (17) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) VillaCintaku (17) I care..U Care.. We Care (16) Novel (15) Artis (14) Bento Asya (13) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) Medical (11) TUTORIAL (11) fasyafrinatraveltales (11) Deko VillaCintaku (10) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) PETUA (9) Idea Bento (8) KuMeowww (8) Travel (8) mama+papa+fasya (8) Parenting (7) Ulangtahun Perkahwinan (6) mama+papa (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Family Day (3) Lyafrina's Instagram (3) Public Holiday (3) Tempat Makanan Best Di Kuantan (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1)