Thursday, September 2, 2010

RAYA ????????

Tahun lps ijau....

Pejam celik... pejam celikkkk.. lebih kurang seminggu lebih lagi nak raya... Persiapan raya???Siyes... memang macam xde preparation langsung.. Ntahla.. mybe kerana late ni macam2 hal yang berlaku. n saya pun x berapa nk sihat sgt nak bjln situ sini.

 Tak pela.. Apa yang penting baju utk 1st raya tu harus sedondon. Yang ni dah tempah bulan 6 dulu lagi.. So dah settle... Tema tahun ni ialah......... (rahsia dulu) . Tahun ni rasa macam kurang sikit mood nak membeli, sbbnya byk fikir tang kelain .. Hehhehehe...

Baju saya, just beli sepasang j utk dipakai sedondon.. Yang lain2 semuanya kain pasang pemberian hadiah & menang contest. Tapi, just 2 pasang j yang sempat disiapkan.. Dahla baju kaler satu spesies j... Frust gak.. ingtkan blhla beraya dengan baju y MIL n FAIN hadiahkan kat saya masa birthday bulan 3 dulu. Begitu gak kain pasang hadiah contest dari blog  ADIBAH dulu... juga x sempat disiapkan.. Oppsss.. yang ZATI hadiahkan juga x dapat disiapkan... Tapi.. ada penyejuk hati... Baju readymade hadiah dari mama.. Okla tu, drp xde...

Untuk Fain.... Just baju melayu utk raya pertama j yang ada.. Pun bln 6 lg dh tempah.. Baju kasual, mmg x beli pun lg.. Xtau la mcmana.. Insyallah, kalo ada rezeki..hari jumaat ni ofis Fain buat majlis bbuka kat Kuantan, so time tu carila kalo ada y mcukupi budget.

Untuk Asya... baju utk sedondon tu dah settle.. Bulan 6 aritu lagi.. Baju2 lain, siyes... xde beli pon lagi. Lagipun, baju yang sedia ada... tapi x pernah pakai, siap ada lagi tanda harga tu... trus fwd k raya.. save budget.. Kebanyakan baju y beli online n hadiah drp adik-beradik jer tu.. Ada baju y patut pakai raya tahun lps, tp besar.. postpone k raya thn ni.. Jadi x perlu la membazir. Asya ni kecik j kat luar... Tu baju y sesuai dengan dia size 12 bulan kebawah.. Just nak cari t-shirt j lagi utk match dgn seluar n skirt y mmg dah sedia ada tu.. Kasut asya pun.. x beli cz ada y saya online dulu x pernah pakai lagi, sbb besar. So blh la gunakannya..

Conclusionnya... Tahun ni.. mmg xde shopping2 raya... :- (

34 comments:

idah @mama izzya said...

lya
bersederhana aje la..beli yg perlu jer
idah pun sama..beli yg ptt jer
eh xkan asya leh pakai baju 12 thn..
hahha mesti salah taip ni..12 bulan erk..

LYaFRINA said...

Idah:

opssss... 12 bulan laa... beki smula la.. hehhehee..

itula.. beli mana y xde j.. xperlula nk mbazir kan??? lg pun lps ni byk nk gna duit... g spital.

Ena said...

cantik la sedondon mcm tu..

ena tahun nie color je sedondon tapi senenarnya kain lain2.. huhu.. tak pe la.. janji adooo.. hehe

biar sederhana tak pe lya jgn membazir sudah.. tak elok kan!..

'NuReeN' said...

sama la kita, x der shopping sgt juz beli sepasang jerr utk 1st raya, utk ellesya 2 pasang la pas2 tok dia dh belikan 4 pasang gaun..

nureen dah lama x tempah baju semua readymade jerr sng.. susah la nk tempah2.. kira warna sedondon tp tone jerr la agak lain hehhee

LYaFRINA said...

Ena :

tq ena.. mmg utk 1st raya mmg dh plan nk gak sedondon.. tp kna cari material kain y sesuai la utk buat bju melayu n baju kurung.. tp thn ni pun sama... cuma ada beza sikit... hhehhehehee

itula enakan.. ckpla bsederhana saja..

LYaFRINA said...

'NuReeN':

huhuhu...
elokla tu.. ekonomi skrang pon x brape stabil lgkn.. beli y pting j.. asya pon.. bju y blum pnah dipakai sbb bsr pon dh lbh dr[ ckp utk buat raya.. jd dela beli bju baru2 lg..

Fieza79 said...

Lya..fieza lg besederhana tahun ni nmpk nya...baju2 anak2 je meriah sket...dh la tk sempat tempah baju at last beli yg ready made tu pon selai sj...budget raya tahun ni tk bape meriah ye la sblm pose ari tu dh mcm2 dugaan dn mslah wet bertimpa..so tak tercover ni..huhu

mummy_ayu said...

ayu pun baju bebudak dah beli banyak awal2 so..tambah sikit sikit jer...

LYaFRINA said...

Fieza79 :

itula fieza.. xpela.. pakai mna y ada j kan.. samala dgn lya.. sbb masalh duit gak.. sbb sakit. byk duit kluar.. mmg btul2 xckp. mcm ckp2 mkn j rasanya. lps ni pon, ada lg kna k spital. jd kna budget sgt2.. lya pon x tcover lg dgn duit y hbis spnjang sakit baruni.. tu pon mujur ada bantuan drp blogger semua.. at least krang sikit beban ni..

LYaFRINA said...

mummy_ayu :

sama la.. xrugikan beli awl2.. xkelam kabut kalo ada hal2 urgent. cam asya punya, bju y beli thn lps n awl tahn di transfer k raya.. ok la tu

mamalieyna said...

lya, takpe lah Lya..janji dpt beraya ngn orang tersayang..soal baju n persiapan lain tu ala kadar pun ok. lgpun ada kan baju belum dipakai, kira baju baru gk tu..^_^

pepun raya harus diraikan..yeaaa!

LYaFRINA said...

mamalieyna:

tq eina.. btl tu.. pkai j mana y adakan??
slagi bju tu blum dipakai.. still dkira baru kan?? aci k g2?? hehehehe

yesss.. y pnting kmenangan krn bpusa d bln ramadhan harus diraikan..

Zaidah said...

yang meriahnyer raya nie adelah bebudak...kita bersederhana aje...klu yang tahun lepas bleh pakai lagi...pun mcm lia postpone tahun nie

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

samela kita ye..tahun lepas tema green..ehehe

lya pon tak berapa sihat lagi kan..ala kadar pon dah cukup..janji kita sambut hari kemenangan dengan sonot..tol tak?

eh asya guna 12 bulan ke bawah? senang la lya
dok payoh beli baju baru..leh pakai lagi yg lama2

si rafit tembun tu dah takleh
guna guna one size bigger..haiihhhh

AngahSayang2314 said...

salam lya..

kita sama.. angah pun tahun nie macam tak ada semangat nak sambut beraya....

LYaFRINA said...

Zaidah:

btl tu zai.. tp asya x reti lg nk merasa meriah.. tp mybe dia happy nanti bila dikelilingi ramai org..

Ain said...

tahun ni giliran ain pulak color ijo, sama la macam kat gambo lya tu....

untuk anak2 beli ala kadar jer, kasut pun takde lagi ni....

LyNn HaMzAh said...

bersederhana itu lebih baik...lynn shopping ala kadar jer tahun nie...

LYaFRINA said...

rose --{@ ibuRafiq @}--:

hehehhe..kiranya taun lps green2 la.. taun ni?? ntah2 sama lg kot.. heheheheh..

btul tu rose.. smuanya ala kadr j.. ada pon dh ckp drp xde lgsung.. mmg xde budget ni.. just fikit utk kos rawatan j lps ni..

btl tu.. asya still blh pakai bju umur 3 bln.. cm raya taun lps.. last2 bju kna cari y saiz 3-6bln.. bru ok..

taun ni nmpaknya bju asya mcm bju pnjam la walaupun smua bju tu ikut saiz umo dia..

LYaFRINA said...

AngahSayang2314 :

salam angah...
itula naper taun ni lain benor rsenya???

LYaFRINA said...

Ain:

hehehhe.. sistem btuko la kiter,,
bju ank, just y sedia ada j.. tp x pernah dipakai lg sbb bsr... blh la guna utk raya ni

LYaFRINA said...

LyNn HaMzAh:

btl tu lynn...
lya xde merasa bshopping taun ni.. xpela.. lg pun x sihat.

zue @ annaleeya said...

same gak lya... thn nih sederhana jer... baju sedondon tuh mmg wajib ader la kan??? pastuh adela extra sepasang lagi... utk anak2 jerlah beli baju lebih sket... bebudak kn sonot jer klu nak raya...

kella said...

Lya kita sama lah lya, takda persiapan sangat pun nak raya, persiapan kuih raya je yang berkobar kobar, yang lain tak sempat nak fikir pun,

rasa sedih sebenarnya..

ramadhan ingin berlalu...

Farra Dhelina said...

sama lah kt lya..tahun ni bsederhana je.. :-)

EiJa ZaQuaN said...

ermm..yg penting baju raya utk raya pertama dh ade kan..yg meriahnya pun raya pertama..eija pun hari raya pertama msti nak pakai sedondon satu family..hehehe..

~aSHa~ said...

sha pun ala kadar je...
raya pertama je sedondon...

mama_iris said...

nnti amek gmbr asya bergaya sakan ehh??
takpe...takyah membazir...nurul pon ada gak recycle baju2 khayra yg baru pakai sekali,2 je.....

MamaYatie said...

ooohh..kalo dah ada wat apa membazirkan kan?senang citer..tak yah memenatkan badan & abiskan rm tuk shoping...

firahadifa said...

1st time this year i tak sedondon ngan hubby .. coz masing2 jauh..

mama zharfan said...

oklah tu dh ada bj sedondon..me guna bj raya thn lps ie utk hubby & kids, mine tak bwk plak bj yg sama kaler..adoyai..

h4ni3 said...

takpe lya..
shopping raya tak menjamin kemeriahan raya.. yang penting mcmana kita merayakan dan bersyukur dengan kedatangan syawal tu. ewahh..

selamat hari raya in advance! :)

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

sama la cam ai lya..
huhuh, blom de pepe stuff tuk raya..
alya bari bli selai jeans..
adoii, adop mood nk raye..
sabo aje la.. raye ttp raye..

Yan said...

salam kenal..

bile tiba hari raya... persiapan raya.. yg pening omak2nyela kan

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (81) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (73) INFO (67) Asya's School (60) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Birthday (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Jom Singgah (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) H.O.L.I.D.A.Y (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (27) Tempat Makan Best Di Terengganu (27) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) mama+papa+fasya (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) fasyafrinatraveltales (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) mama+papa (8) Parenting (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1)