Thursday, October 28, 2010

CICOK is CICAK : Tips hapuskan cicak dirumah

Cicak dalam loghat Terengganunya disebut cicok.


Kenapa malam2 ni cerita ttg cicok ni?? Ekceli tgk Fain duk sibuk lastik cicok kat dinding tu, tba2 datang ideal utk cari info ttg cicak ni.. Bantuannya... melalui abg google yang membawa saya ke blog hasrulhassan

Jom kita berkongsi sikit tips yang bagus cara untuk menggurangkan cicak di rumah.

  • Tumbuk 2 biji lada merah atau 4 -5 cili padi. Bancuh dengan air. Masuk dalam Botol Spray. Spray kat tempat mana banyak semut atau selalu nampak cicak .
  • Basuh dan keringkan kulit telur ayam dalam 2 atau 3 hari. Pecahkan kecil-kecil jadi saiz duit 5 sen atau seposen. Lekatkan berapat-rapat pada kadbod dengan gam. Letak kat mana-mana yang nak elak cicak berkunjung. Kulit telur jika termakan boleh tercekik.


    Lain-lain petua untuk membasmi pembiakan cicok man, cicok woman bolehla :

7 comments:

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

sumi memang perlu ini.. banyak sangat gangguan cicak tiap2 malam...

Mama Zharfan said...

thanks for sharing..boleh gak try ni..umah me kat msia byk semut+cicak

Mama Hanim said...

info yg menarik nih.. tq lya..

Jamiel said...

thanks..
rumah banyak cicak..
hope le hilangkan smua..

shima said...

guna kulit telo penah dgr dlm radio sinar ari tu..penin kan nk buang cicak ni..

Ena said...

yerla.. umah ena skrg ni dah mula nampak kehadiran cicak & semut.. leh la guna cara ni..
thanks lya..

Qaiza said...

Saya ada mengedar penyembur serangga BUKAN racun. Semua serangga boleh guna (lipas, cicak, tikus, anai2, semut, dll)...boleh hubungi saya jika berminat.. http://qaizashop.blogspot.com/search/label/Penyembur%20Serangga

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (81) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (73) INFO (67) Asya's School (60) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Birthday (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Jom Singgah (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) H.O.L.I.D.A.Y (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (27) Tempat Makan Best Di Terengganu (27) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) mama+papa+fasya (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) fasyafrinatraveltales (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) mama+papa (8) Parenting (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1)