Sunday, October 17, 2010

SLOT Cerekarama: BERDOSAKAH AKU

Adegan last dalam Berdosakah Aku

Semalamam terpaku depan TV3 tgk drama Berdosakah Aku lakonan mantap Nor Khairiah & Sheila Rusli. Apapun drama kali ni memang cukup menyentuh hati & membuatkan hati banyak tertanya. Betapa besarnya dosa seorang anak & kecurangan seorang suami dan macam2 hal lagi.

Berdosakah Aku mengisahkan Haryani (Nor Khairiah) yang terpaksa kembali kerumah ibunya setelah kematian neneknya yang menjaganya sejak dari kecil lagi kerana dibuang ibunya sejak dari kecil. Namun segalanya terlalu asing bagi Haryani apabila ibunya (Sheila Rusli) seakan x suka akan kehadirannya & menyisihkannya x seperti anknya y lain.

Lain pula dengan hubungan antara Haryani & abangnya. Apabila abgnya x memandangnya seperti seorang adik, malah sbg wanita lain y mggoda nafsunya. Haryani nyaris dirogol oleh abgnya namun terselamat. Namun sejak dari peristiwa itu abgnya makin berubah ke perangai y lebih baik apabila Haryani mula memdekatkannya dengan agama.

Berbeza dengan adik bongsunya Dayah y menjadi anak kesayangan ibunya apabila apa shj kemahuannya dituruti bahkan terlalu mempercayai segala kata2 Dayah. Namun apabila Dayah disahkan megandung sewaktu ingin menduduki SPM membuatkan hati si ibu remuk & x memaafkannya hingga ke akhir nafas. Bahkan mengharamkannya menyentuh mayatnya apabila meninggal.

Hinggalah akhirnya, ibunya terjatuh dari tangga ketika memarahi anaknya Dayah hingga sakitnya melarat. Dan disaat itulah Haryani menjaga ibunya dengan sebaiknya. Namun walau sekalipun, Haryani x pernah memanggil ibunya dengan panggilan "Mak" . Namum hingga keakhir nafas ibunya, Haryani juga belum sempat memanggilnya "MAK"..

Akhirnya segala persoalan juga terjawab, mengapakah ibunya x menjaganya. Sewaktu megandungkan Haryani dulu ayahnya mempunyai perempuan lain & ibunya menyalahkan anak y dikandung itu (Haryani) kerana menjadi punca masalah ini. Hinggalah melahirkan Haryani, ibunya x menyusukannya & menjaganya. Dan klimaksnya apabila ayahnya membawa wanita itu kerumah sewaktu ibu Haryani berpantang mengatakan dia telah berkahwin krn ditangkap basah. Sehingga ibu Haryani meroyan dan beberapa kali cuba membunuh Haryani. Hingga akhirnya Haryani diambil oleh neneknya untuk dijaga.

Apa2 pun sesiapa y menonton drama ni pasti memberikan 5Bintang, kerana lakonan yang mantap serta jalan cerita yang cukup penuh dengan pengajaran. Bagi saya Berdosakah Aku ditujukan buat semua watak dalam drama ini yang mempersoalkan bedosakah mereka atas setiap perbuatan masing2.

Dan apa yang pasti, drama ini diadaptasi daripada SEBUAH KISAH BENAR, yang dinyatakan di akhir bahagian dimana kejadian ini berlaku pada tahun 2006. Salam takziah buat arwah, semoga rohnya dicucuri rahmat serta anak2nya yang masih hidup berjaya dalam kehidupan. Amin.

10 comments:

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

mantap, lakonan khairiah n sheila rusly..
sy mmg x leh tgk cite bab2 kuarga ni, nanges la jwbnyer.. huhuhu, sakan kena gelak di hubby.. langsung die off tv & suh titon.. hwaaa... sedes, sedes sgt!!!menghayati tul la!

SYaMiLa said...

SEDES GILA..HUHUHU

sarah shafie said...

mmg best...

Ain said...

BESTTTTTT!!!!

lakonan khairiah ngan sheila rusly TERBAEKKKK!!

~aSHa~ said...

mmg best cite smlm..rasa nak nangis2 je...dan ermmm tak tau nak ckp apa....epilog cerita itu spt mengingatkan sumthing sgt2....uhuhuhuhu tak dpt nak ungkap dgn kata2....maybe next time..

Cma Shiema said...

blOgwalking..
mmg besh citer ni+sedih..

bun_nee said...

sadis sangt cite tu semlm.. apapun moga jd pengajaran..

azzey said...

lya: x tgk, terlupa waktu siarannya! tp mmg drama2 sheila rusly best!

Mama Zharfan said...

baac entry ni pun me dh rasa sedih :)

LYaFRINA said...

To all :

lya pon tgk citer ni teresak-esk.. y pasti semua watak dlm drama ni hidup & membuatkan kt blh mhayatinya..

apa y pasti drama ni adalah kisah benar & memaparkan realiti kehidupan serta penuh pgajaran.

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (81) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (73) INFO (67) Asya's School (60) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Birthday (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Jom Singgah (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) H.O.L.I.D.A.Y (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (27) Tempat Makan Best Di Terengganu (27) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) mama+papa+fasya (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) fasyafrinatraveltales (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) mama+papa (8) Parenting (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1)