Monday, October 25, 2010

Tumis Ayam Masak Lada Hitam SUPER POWER

Ekceli.. Saya tak tau sebenarnya lauk ni org panggil apa. Apa yang pasti ianya masakan Johor. Orang Johor mesti taukan nama lauk ni.  Menu ni merupakan febret saya sejak dulu lagi, dan rasanya ala2 tumis asam pedas melaka. Tapi bezanya untuk resepi ni, x menggunakan bunga kantan & ikan dan asas utamanya adalah ayam, lada hitam. Daging x pernah try lagi.

Kalo ada sesiapa yang rasa nak ubah selera boleh cuba masak menu ni. Janji... ANGKAT JARI PUNYA!!! Tapi ianya x sesuai untuk budak2 kecik sebab pedas, tapi kalo anak2 suka makan pedas n kurangkan pedas dalam masakan..ON jer.. Tp lauk ni, nak ada rasa2 pedas baru SUPERRR POWER!!

Tumis Ayam Masak Lada Hitam
Bahan-bahan :

Ayam Mentah - Mengikut keperluan
Daun Kesum
Air Asam Jawa
Air Putih
Cili Boh
Bawang Merah
Bawang Putih
Kunyit Hidup
Lada Hitam - Blander

Cara Memasak :

Bahan2 yang ditumis

1. Blander bawang merah, bawang putih & kunyit hidup
2. Blander lada hitam
3. Panaskan minyak
4. Tumiskan bawang merah, bawang putih, kunyit hidup dan cili boh sampai naik bau & naik minyak
5. Masukkan lada hitam y di blander + garam+serbuk perasa+sedikit gula & tumis lagi.
6. Masukkan ayam mentah yang siap dipotong & golek-golekkan dalam bahan tumis tadi.
7. Masukkan sedikit air asam jawa + air putih.(kuah kalo pekat2 lagi super)
8. Masukkan sedikit daun kesum (sikit j tau, selebihnya selepas masak). Dan test2 la rasa kuah tu.. kalo x ckp masam, tamah lg sikit air asam jawa smpai rasa tu ok.
9. Last , smpai dah yakin masak... bolehla angkat.

Ini la rupanya.. Fuhhh.. pedas desitttt

Last, masukkan balance daun kesum tadi ke dalam kuah supaya ada rasa rau-rau bau dia... Sedap macam ni.. Tapi kalo nak letak skaligus time masak pun ok, tp rasa kurang mesra la cz daun tu kecut. Kalo ikut sy, mmg sy msukkan sikit je time memasak, dan selebihnya saya msukkan setelah diangkat ketika kuah masih panas.. Boleh aplikasikan cara yang sama untuk Tumis Asam Pedas.

--> Kes masak lauk ni sbb xpuas makan tumis asam pedas ari khamis baru2 ni time rehat.. Ingatkan hari jumaat tu nk masak tumis asam pedas.. Skali kol abah fain, ikan pari yilllekkk... ikan merah pon yillekkkkk.. Tapi sebab nak mkn gak lauk y ada rasa daun kesum tu.. Terus teringat lauk ni.. Lama dah dapur x berasap.

22 comments:

Zaidah said...

laparlah plak zai tengok lauk lya...nak gie carik makananlah...rasanyer bleh buat masak ketam guna resepi lya nie...nak cubalah..hehehe

mamaaerish@eb said...

mmg sdp... eb ms bln posa suker bli... tapi org melaka panggil asam pds ayam... ;p

mama_iris said...

uish...harus dicuba neh....thanks for sharing ya lya....

LYaFRINA said...

ZAI :

makan jgn x makan...

Ena said...

wahhhhh..

nampak sedap..
nak cuba juga la nanti..

Thanks kasi resepi siap2.. ;D



Resepi rendang ena tu next time ena wat entry yeh!.. heheh

LYaFRINA said...

EB :

oh.. ye k?? lya xtau nk pgil nama apa.. tu main taruk je nama.. kiranya ni asam pedas ayam la.. tp bezakan cara msak dgn ikan.. y ni ltk lada hitam..

ermmm ni masakan johor k melaka??? aikk.. jd confius daa.. sbb menu ni lya blaja dgn mak sedra, dia kata msakan johor.. hehheee

LYaFRINA said...

Mama_iris :

harus cuba.. SURE TERANGKAT HABIHHH

LYaFRINA said...

ENA :

harusla cuba.. sbb mmg sedap.. mmg febret lya ni..

ok tgu resepi dr ena.. lya mmg x pnah masak rendang n xreti nak masak

Fieza79 said...

aduss..makan pulak dgn nasi panas2 ni..sedapp ni nyumm..lapor la Lya...

kenyang perot Fain pekena masakan Lya ni..mmg maveless sgt ni..!

LYaFRINA said...

fieza :

hehehe.. kelakor plok.. lya x reti msk.. ni btul2 follow resepi.. kalo prut fain kenyang.. alhamdulillah

AngahSayang2314 said...

cedap super zass cedap la.. hehehe

mamalieyna said...

KECUR AIR LIUR LA...MCM ASAM PEDAS AYAM EH..TP LETAK LADA HITAM..MMG SUPER POWER LAH NI...TP HUBBY EINA TAK SUKA PEDAS..HUHU..

MamaYatie said...

sedap3x

~aSHa~ said...

thumbs up

mummy_ayu said...

sgt menarik..ayu suka aam pedas ikan pari..sgt yum yum..walaupun pedas...

azzey said...

lya: npk memikat je gambar masakan nih! sape2 yg sker pedas tu mesti layannnn je menu nih!!!

LyNn HaMzAh said...

amboi mcm sedap la...kena cuba resepi ni nanti...

Jamiel said...

Best ni..
Saya dah salin menu..
nak suruh wife wat..

[-suziey-] said...

ooooo unik ni resipi ni..nmpk maveles..hehe..bole try..thnks for sharing:)

Mak Su said...

uiyooooo! awesome!

kella said...

lahaiii lya.. terliur ni.. ini kalau ngandung ni lya kena buatkan nih.. mengidam katakan..huhuhu, sib baik bukan mengandung! ;p

cam sedap je nampaknya! kita pun tak pernah tahu resepi ni, nanti boleh cuba lah! tq lya..

alinac lover said...

peh..tgh mlm tgk bole jd lapar ni~.hehe

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (79) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (71) INFO (67) Asya's School (59) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (49) Shopping (47) Birthday (46) Love IS Cinta (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Jom Singgah (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (34) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) H.O.L.I.D.A.Y (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (27) Tempat Makan Best Di Terengganu (27) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) mama+papa+fasya (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) fasyafrinatraveltales (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) Parenting (7) mama+papa (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1)