Tuesday, November 30, 2010

Dr. Asya

Jom layan pic asya bersama koleksi mainan doktor & patung ala2 barbie yang diperolehi semasa harijadinya baru-baru ini.

Mula2 doktor kena berdandan dulu sebelum berjumpa pesakit. Asya mula menunjukkan skillnya memeriksa pesakitnya.

Mama : Bila besar nak jadi aper???
Asya : Jd Dokterrrrrr.. ( ini je jawapannya... sama mcm sy time kecik dulu)
Mama : Doktor kata apa??
Asya : Bukak mulut... ( sambil periksa dlm mulut & ambik temperature ltk kat ketiak sy)
Asya : Mama demam

Asya ni kalo kata nak jumpa doktor memang happy sgt2.. Mlm ahad baru2 ni bawak asya jumpa doc kat ER. Suka sgt dia kena check doc, & doc tu dah knl asya dah every month jumpa. Paling suka bila doktor check kat dada guna steteskop tu. Dan bila part nak ambik ubat tu, semuanya nak bawak, TAPI sampai part nak makan ubat kat rumah... MENJERIT SAMPAI 1000 BATU DENGAR. Tapi adala skill dia nk bg makan ubat. Mula2, fain baringkan asya & kedua2 peha kepit badan asya & saya pula pegang kepala asya. Sambik menyebut aaaaa(mulut terbuka) & terus masukkan ubat menggunakan picagari & picit hidungnya skejap, barulah ubat tu x keluar balik. Ilmu ni dpt dr someone jugak.

Tip-tip memberikan anak makan ubat :

1.Menggunakan sudu
Papa perlu berhati-hati jika memberi anak makan ubat dengan menggunakan sudu. Jangan terlebih dos.

2.Menggunakan alat penitis
Memberi anak ubat menggunakan alat penitis lebih mudah kerana tidak tumpah. Anda hanya perlu menyukat ubat mengikut dos yang betul dan masukkan ke dalam mulut anak. Picit hujungnya untuk mengeluarkan ubat tersebut.

3.Menggunakan picagari khas
Masukkan hujung picagari ke dalam botol ubat dan sedut ubat mengikut dos yang ditetapkan. Kemudian, masukkan pula hujung picagari itu ke dalam mulut anak dan tekan tombol picagari untuk mengeluarkan ubat.

4.Menggunakan hujung jari
Sekiranya cara-cara yang telah disebutkan tadi masih kurang berkesan, gunakanlah jari anda. Bersihkan jari anda terlebih dahulu dan celup ke dalam bekas yang mengandungi ubat mengikut dos yang telah ditetapkan. Biarkan anak menjilat jari anda. Ulangi cara ini sehingga ubat habis.
*
*
*
*
 " akhirnya menangis sbb kena buli dengan mama "

Hulurkan Bantuan Untuk Adik Afiq

Sumber : Pa & Ma

12 comments:

ciK mOt ©™ said...

mama buli asya...sian dia...

ain nina said...

asya cute... :)

mama_iris said...

comel gile dia main benda2 tu....apa ubahnya cik khayra...nmpk je botol ubat...dan hujan lebat daa..

Lelord said...

lya kalau nak bg ubat guna shringe, pancit kan kat tepi(belah pipi tu hah) so ubat terus jek masuk kalau pancit depan senang terkeluar. Dulu nak bg najlaa ubat punya la payah pancit depan dia tersu luah, so ade ygngajo pancit ke tepi alhamdulillah menjadi. ni dh beso senang sket dh bg ubat guna sudu jek

ieda said...

alor2 cumienya asha .. heheh banyak mainan nie ..
kenapa pulak mama buli asya tuuu erghh babab mama tuu :)

sgt simpati dgn adik AFIQ

THE LEKAT LEKIT STORY said...

DR Asya... kekekeke.. so sweet

az rina a.k.a jaijina said...

pesal muke dokter masyam semacam tuh?

aku kalau nak kasi echa makan obat, kasi dia ngadap tb..dah kusyuk baru wat masuk syring tu..

Liza said...

Bila besar jadi doctor..boleh periksa mama..

Cik Jue said...

moga asya dapat jadi doktor ok

mummy_ayu said...

ayu pun suka guna picagari tu sbb senang ..Ian je sekarang guna cawan tecik tu yg ada sukatan tu..

Ena said...

ehehe.. asha nak jadi doktor yeh!.. abgus2 dear.. auntie ena doakan yeh!.. mudah2an diperkenan kan! amin

ena pun guna picagari jugak sbb senang.. ;D

MamaYatie said...

comey Dr.Asya..pakai picagari lagi senang kot..lebih accurate lagi pun.Mysara pun susah nak makan ubat smp kena paksa & picit idung jugak..kalo jarang2 sekali senang sket..dia sendiri nganga jer..

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (132) WEEKEND (104) in N.A.T.U.R.E (95) Kata HATI LYA (94) M.A.K.A.N.A.N (75) About Me (72) AIDILFITRI OR AIDILADHA (71) INFO (67) MyHappyFamily (64) MACAM2 ADA (57) Friend (56) Asya's School (54) M.E.M.O.R.Y (52) Sinopsis (51) CAREMONY (50) Ramadhan (49) Shopping (47) Love IS Cinta (46) PERISTIWA (46) DapurLyaBerasap (45) H.A.D.I.A.H (45) Birthday (44) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Jom Singgah (41) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (39) My L.O.V.E (39) NuFF (33) CINEMA (32) Check-Up (32) D.I.A.R.I (31) Let's Eat (31) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (28) H.O.L.I.D.A.Y (28) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Tempat Makan Best Di Kemaman (24) Tempat Makan Best Di Terengganu (24) Beauty N Health (23) MamaAsya (21) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (19) Do It Yourself (17) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) VillaCintaku (17) I care..U Care.. We Care (16) Novel (15) Artis (14) Bento Asya (13) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) Medical (11) TUTORIAL (11) fasyafrinatraveltales (11) Deko VillaCintaku (10) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) PETUA (9) Idea Bento (8) KuMeowww (8) Travel (8) mama+papa+fasya (8) Parenting (7) Ulangtahun Perkahwinan (6) mama+papa (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Family Day (3) Lyafrina's Instagram (3) Public Holiday (3) Tempat Makanan Best Di Kuantan (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1)