Sunday, November 14, 2010

F.R.U.S.T u know????


Ermmm x tau nak kata apa.. sejak semalam saya frusttt sgt... Atau dalam BMnyer KECEWA.. U know??? Ishhh.. sebenarnya mde ni biasa jer.. Tapi bagi saya luar biasa y amat. Gerammm sgt!! Semalam, memory card hp habis kena virus & segala pic2 time saya sakit & koma sewaktu preggykan asya dah xde. Nasib baik saya ada jugak masukkan dlm blog sikit2. Iyerla, semua tu kenangan, sbb semua pic tu sy nak tunjuk kat asya bila besar. Iyerla, dlm icu mana blh bawa masuk kamera. Itu pun Fain ambik2 curi2.. Saya mmg la xsedar time tu.

Dan nasib baik pic asya time baby dulu saya dah siap simpan dalam Cd dan lap top. Tapi apa y buat saya sgt2 frust, semua video klip asya time baby dah x ada.. Adoiii... mmg sedih sgt2.. Esspecially, video asya 1st boleh cakap panggil mama & papa.. Sedihnya, x sempat nak tunjukkan kat asya. Dari tadi ada gak cari dlm CD kot2 ada save, rupanya video mmg x save lagi. Apa nak buat, semua dah terjadi... Dan moral of the story, sama ada memory card kamera @ hp k harus selalu backup dlm CD. Sbb thn lps, terkena kat kamera bila sy tsilap format.. Pun x sempat backup pic tu semua.

Semenjak dua menjak ni, line tenet kat rmh n ofis macam Princess Siput ni..

Untuk Atasi Masalah Frust ni, saya search google info y boleh dikongsi bersama

Tips Atasi Kekecewaan

Pahami Puncak Masalah
Pahami puncak permasalahan yang menyebabkan kita kecewa, dengan memahaminya maka kita mudah mencari jalan keluar atau solusinya.
komen : dah faham puncak masalah tu, sbbnyer semua kenangan dlm memory card tu hilang... frustnyer

Pahami perasaan Kita
Alangkah baiknya jika kita juga memahami perasaan kita, coba hayati tekanan yang kita hadapi sehingga mudah kita mengatasi rasa kecewa tersebut.
komen : dah faham sgt perasaan ni kecewa sgt.. Sbb tu wujudnye entri ni.

Ikhlas dengan Perasaan Kita Sendiri
Hindari untuk menipu perasaan diri kita sendiri, karena adakalanya rasa kecewa karena hal yang lain. Misal kita kecewa karena rekan kerja berhasil mencapai karir yang lebih tinggi tetapi sebenarnya kita kecewa karena rekan kita itu lebih cantik. Dalam contoh itu kita melihat bahwa kita menambah beban kecewa dengan perasaan kecewa mencapai karir itu bukan cuma lebih cantik. Coba hayati dengan tenang perasaan kita, puncak dari rasa kecewa tersebut.
komen : ohhh tidak.. saya memang kecewa sbb fain tersilap format memory card tu... lps tu barula memory tu kena virus.. smpai hp hanggg.. y tu x kisahla.. y kisahnyer.. semua pic & v-deo asya tu

Pahami Puncak Kekecewaan
Selain memahami puncak masalah, coba pahami juga puncak dari rasa kecewa tersebut. Apakah puncak kecewa tersebut selalu berulang-ulang kita alami? apakah ada salah dalam diri kita? dan sebagainya.
komen : buat masa ni, kecewa tu berulang-ulang.. Tiap kali ingat, rasa gerammmmm sgt. Tu xdok mood tu.. Sunday bluessss

Menghindarinya
Setelah mengetahui dan memahami puncak dari kekecewaan, coba memikirkan apakah hal-hal tersebut dapat dihindari di masa akan datang, sehingga kita masih dan bermankan memiliki harapan dan mencegah hal kecewa tersebut.
komen ; yes... i try my best!!! mybe esk lusa ok la tu....

Cara mengatasi kekecewaan
Jika kita merasa kita sudah bertindak/berusaha untuk mengatasi kekecewaan tersebut, kita sebenarnya telah berhasil yaitu berhasil didalam menguasai diri kita untuk mengatasi rasa kecewa. Ada beberapa cara ‘obat’ atasi rasa kecewa tersebut;

* Fokus perhatian kepada aktivitas lain yang bermanfaat
komen : ni vtvt nulis blog la ni.. ni gigih bermaraton buat draft untuk entri.

* Melupakan kekecewaan tersebut dan berkomitmen untuk tidak kecewa lagi
komen : cuba la nak lupa dgn snap pic asya byk2...

* Meluahkan perasaan kita kepada teman atau orang yang kita percayai
komen : huhuhu... fain pon frust... dah jadinyer, sama2 layan jiwa laaa


Minta nasehat atau saran dari orang lain
Cobalah untuk meminta nasehat dari orang lain yang kita hormati dan sebaliknya jangan meminta nasehat dari orang yang kita benci atau yang sakitkan hati kita. Intinya adalah jangan menambah perasaan kecewa tetapi mengurangi rasa kecewa tersebut.
komen : td geng ofis kata..lps ni kena letak antivirus la kat lap top tu.. hihihi.. silap saya la tu, x sempat2 lg nk ltk antivirus. Y ada tu, just y download dr tenet..

Jangan memanjakan perasaan
salah satu obat mengatasi rasa kecewa adalah jangan memanjakan perasaan kita, hindari untuk terlalu membawa perasaan. Coba lakukan aktifitas lainnya yang dapat mengalihkan fikiran dari hal yang menyebabkan rasa kecewa.
komen : manja??? manja mcmana tu?? x manja2 pon.. frust j ni

Biarkan Otak mengatasi Hati
Cobalah untuk menenangkan perasaan dengan pemikirian, jika kita menggunakan otak untuk mengatasi perasaan (hati) akan lebih mudah kita melihat jalan yang lebih lurus dan rasional. Biasanya pemikiran rasional akan dapat mengatasi rasa kecewa.
komen : yeahhh... cuba la ni berfikir mengunakan kewarasan otak bukan ikut hati

Tingkatkan keyakinan diri
Rasa kecewa biasanya muncul ketika kita kurang percaya diri. Hal ini sangat berperan dalam munculnya rasa kecewa pada diri kita.
komen : kurangkan kontroversi, tingkatkan pretasi!! Kalo ada DSLR.. lg la bertambah yakin. Siyes!!

" GUD NITE "


7 comments:

azzey said...

Lya: insyaallah.....nt okay tu...masa akan merubah segalanya....:)

mamalieyna said...

aduuuuuuh..terasa frust sama..huhu...apa nak dikata menda dh jadi..boleh beringat tuk next time jerlah kan..huhu..

Jamiel said...

thanks for sharing info..
jgn frust sgt, nanti stress..

Yan said...

sabar je lah ye Alya

Mama Zharfan said...

me tumpang frust..
sabar yer lya

LisaVsKhusairi said...

SABAR LA LYA..LISA PN KENA GAK ARI2..TP BKN MEMORI YG OUT TP HARDDISK...SIB BAIK LA PICT BYK SAVE KT KOMP OFIS..CUMA FRUST TANG BAB BLAJA DLU LA...HUHUHU...TP KENA INGT LA..KLU BLH SIMPAN CARA LAIN...CUBA CARA LAIN...ELAK RISIKO CMNI LA KAN...HEHEHE

kella said...

alamak, betul ckp lya tu! hish.. beringat sebelum kena! ni nak kena burn cd gak la ni..baru selamat ni..

sabar ya lya, ada rahmatnya tu. takpe, isi kandungan blog lya ni pun melebihi segalanya untuk asya di masa depan.. :)

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (82) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (74) INFO (67) Asya's School (60) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Birthday (46) Jom Singgah (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) F.A.M.I.L.Y (41) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) H.O.L.I.D.A.Y (32) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (28) Tempat Makan Best Di Terengganu (28) mama+papa+fasya (28) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) fasyafrinatraveltales (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) mama+papa (8) Parenting (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1) ma (1)