Monday, November 29, 2010

Hisap Ibu Jari Kaki Petanda Dapat ADIK ???

model tetap blog mama

Pernah dengar tak orang tua-tua kata, kalo ank kita hisap ibu jari kaki ( macam pic asya hisap ibu jari kaki tu..), tandanya dia bakal dapat adik. Tak tau boleh percaya atau ke tidak, sebab peristiwa didlm pic tu berlaku thn lepas dalam bulan 9-12... xingat dah bulan berapa.. Asya selalu je hisap ibu jari kaki.

Dan time tu jugak, ramai la sedara-sedar duk perli asya bakal dapat adik. Saya ignore jer, sbb saya still dtg bulan every month & ambik suntikan perancang. Tp time tu jugak saya selalu xde selera makan, badan x sihat & bila makan j selalu muntah. Sebab kalau saya sakit pon mmg biasa dah mcm ni. Jadi x syak apa2..

Tapi last minute, KURASAKAN SOMETHING.. jeng..jeng..jeng..... Saya pon buat pregnancy test. Resultnya -ve.. Kusss semangat. Dan, keadaan saya still macam tu & utk puaskan hati saya, dlm seminggu lps buat pregnancy test tu, saya pegi buat sekali lagi.. Alangkahhhhh TERKEJUTNYA masa tu. Bila saya disahkan mengandung.

Masa tu blurr gak rasa, sbb saya ambik suntikan perancang+period setiap bulan. Dan dlm masa yang sama ada gak berkata-kata " Patutla Asya Hisap Ibu Jari Kaki Sokmo" --> EHH.. TIBA2 DAH TERPENGARUH DGN KATA2 ORG TUA.. Ermm xtau la.. Tapi, kandungan saya x dpt bertahan lama, sbb masalah kesihatan saya & dlm bln 12 thn lepas saya keguguran & terus doktor pakaikan IUCD. Kalo ikutkan time operate tu, doc nak ikat terus peranakan tp last minute pilih plan pakai IUCD, sbb sy tkut menyesal d kemudian hari. Mana tahu kot2 10 tahun lg, ditakdirkan saya blh mengandung semula kan??

Jadi bolehkah diterima pakai mitos org2 tua ni?? Adakah ianya SURATAN @ KEBETULAN?? Try gak search google nak cari info & kaitan pasal hisap ibu jari kaki ni dengan kata2 orang tua. tapi x jumpa la.. Apa2 pun rezeki itu semuanya dari Allah.

28 comments:

Zack Zaifull said...

how about this? http://zaifull.blogspot.com/2010/11/catitan-istimewa-sebuah-permulaan.html

shima said...

ehhe..tak tau gak la lya..tp ms shima peknen kan amni...akmal mmg hisap jari kaki gak..tp tgk tang keadaan la..kalau rasa 100% tak de merancang mmg leh jd la kot..tp kalau merancang tu..x leh gak la..kdg mmg normal budak isap jari kaki

ciK mOt ©™ said...

hehehe...jap jap...IUCD tu ok ke lya??

LYaFRINA said...

Zack Zaifull :

woww... tahniah zack.. makin bertambah la umat kita yer

LYaFRINA said...

shima :

a ah, btl jugak kan?? tp itula.. selalu dgr org kata kalo anak kita y kecik skali hsap ibu jari kaki tnda dpt adik.. ermm.. mybe kebetulan kan??

bygkan kalo ank bongso umur 7 thn.. isap ibu jari kaki jugak k?? hehehe

LYaFRINA said...

ciK mOt ©™ :

cik mot, ok j pakai iucd, normally.. dia pasang time sedar n masa nak habis period maknanya sebelum peroid kering sbb dia nak ukur kedalaman rahim kt.

tp time lya, doc psng lps operate, jd dlm keadaan x sdr, jd xtau la mcmana rasanya kalo pasang time sedar2.. tp dgr kata org x sakit pon.. apa2 pun lya akan rasa masa nk tuko iucd baru thn 2012..

tp sng pakai iucd, 3 thn sekali tuko. jd xdela tertinggal mcm kt ambik perancangkan. mula2 pakai rasa gak mcm xselesa. dlm seminggu g2 j. lps tu semua mcm biasa j, mcm xde apa2.

kalo nk pakai better pegi kat klinik desa, n mintak dgn kerajaan alat iucd tu.. pastu pasang kat klinik biasa dlm 100 kot.. kalo beli dgn klinik, mahal la.. cam lya free, cz doc pasangkan terus lps operate tu.

LyNn HaMzAh said...

erm, tak leh nak percaya gak la lya...sebab qistina x plak hisap ibu jari kaki...hehehe...

LYaFRINA said...

LyNn HaMzAh :

HEHEHEEE.. QISTINA DAH BESAR KAN???

Rizziela said...

kalau ikut acakpa orang tua-tua memang mcm lah..tp Haziq dah banyak kali hisap ibu jari kaki..since umur 7 bulan lagi :D

Ena said...

itu semua kebetulan je kan.. sekadar wat suak2 je boleh la kan lya.. ;D

sbb rezeki hanya DIA yg tentukan..

LYaFRINA said...

Rizziela :

HEHEHE.. ALAMAKNYA, BYK LA DPT ADIK.. ITULA.. TU KATA2 ORG TUA J. MCMANA BLH ADA MITOS TU R??

LYaFRINA said...

Ena :

BETUL TU ENA..
APA2 PUN SEMUA REZEKI TU DRP ALLAH SWT KAN??

Zaidah said...

masa nabil nak dapat baby tak ade plak dia hisap jari kaki...cuma masa nabilah nak dapat adik dia ade hisap jari kaki..tapi tak selalu 2 3 kali aje...mungkin kebetulan aje...

LYaFRINA said...

Zaidah :

BETUL TU.. SEMUANYA MUNGKIN KEBETULAN AJER KAN??

kella said...

hehehe... asya nak adik ler tu.. saje je asya tu nak mama dia kasi adik ler tu..

kalau ada pun lya, tak mustahil kan.. smuanya kuasa tuhan, tengok macam kes asya dulu lah..
brsusah payah pun dia lahir juga.. dalam lya sedar tak sedar kan? tetengok perut pun dah berisi...

rezeki dari Allah.. :)

eB@mamaAerish'n'Aed said...

betoi... eb stuju... miracles may happen... cross finger... :)

asya nak adeq yer... sweet.... ;p

MamaYatie said...

Lya, terkena jugak..mungkin kebetulan..angah suka isap jari kaki..tup2 ada mysara..hahaha

psstt..sblm ni pakai injection, bulan ini makan pil, next month nak try iucd..ok ek?

Dilla Ady said...

hmmm...dilla pun slalu terkena camni...acha suke sgt isap jari kaki die...tp takde lagi rezki nk bagi die adik..

org2 tua pun slalu ckp nk dapat adik kalu bebudak wat camtu..btul atau tak, tak tau la pulak dilla..

makdara TERdiva said...

salam lya,
tak pasti kesahihannye mitos tu tp memang seriau & membimbangkan kalau tgk anak tiba2 isap jari kaki..haha!

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

hahahah.. ye la tu..
tp mmg pernah dengo..
ok wat, ai pn tgh berusaha ke arah itu..
hahahah.. =D

pssttt, u have been tagged!!!
http://lilo80.blogspot.com/2010/11/cuti-cuti-sekolah-give-away.html

Liza said...

Tak boleh dipercayai dan boleh menyebabkan terpesong akidah...Semua terjadi hanya kerana Allah, tidak yg lain..

Adam isap jari dari thn lepas, tapi mama tak pregnant2 pun? hehe... SAH kebetulan.. :)

mamalieyna said...

suatu kebetulan tuu..hehe..

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

pernah jugak dgr mama kina citer...tapi itu semua kebetulan je.

mummy_ayu said...

ah ah..selalu dgr org tua tua ckp mcm tu..ayu bila iris isap jari kaki...ayu selalu tarik.sambil ckp..takmo adik lagi dulu la....
he he he..

Mak Su said...

mmg sangat saspen, entah2 betul... hahaha

AngahSayang2314 said...

lya betul tue.. apa2 pun ia semua dtg dari -Nya.... tapi bole caya gak kata2 org tua tue...hahahaa

ieda said...

mitos nie kdg2 boleh diterima dan kdg2 x boleh .. atas org jugak dik .. dan semua ini adalah kerja tuhan .. bukan kita manusia yg menentukannya ..

org tua2 dulu bercakap melalui pandangan dan pengalaman mereka yg luas .. x semestinya ia benar2 akan terjadi :)

~ Lady ell ~ said...

haritu time Aariz 6-7 bln die selalu hisap jari..n ya,org tua2 selalu ckp nk dpt adik kan...time tu jugak period miss 2 minggu.cuak giler.tp bila niat hati kita kata belum nak menambah lagi..bila buat test,sib baik negatif.Apa2 pun mmg semua kerja Allah. dan lg satu rasanya fikiran kita pun memainkn peranan..