Thursday, November 25, 2010

MEREMPIT SAMPAI TERKEPIT

Lokasi : Kg. Besut Kemaman,Trg (betul2 tepi Masjid Besar Sultan Ahmad)
Tarikh : 19.11.2010
Waktu : 6.30 pm - 7.00 pm

Kali ni saya nak kongsikan sedikit tentang isu rempit. Mesti semua biasa berhadapan dengan mat-mat rempit ni time memandu di djalan raya kan. Yang pasti setiap hari Jumaat, memang penuh sepanjang jalan besar penonton-penonton yang ingin menyaksikan mat-mat rempit ni berlumba & menbuat macam2 aksi yang menakutkan. aksi superman la.. Aksi kepala seret kat jalan raya la.. Ishhh.. memang berani sungguh. Tetapi, yang menyakitkan, waktu yang dipilih untuk xtvt ni ialah time maghrib & di jalan masjid. Kiranya kat masjid sibuk melaungkan surah2 suci al-quran sebelum azan maghrib, y dijalan raya pula sibuk melaungkan bunyi2 ekzos yang sgt2 bising & seakan mempersendakan agama. Sungguh kurang ajar !

Fuhhh.. memang advande sungguh la. Kiranya berani mati ni. Bukan saja membahayakan nyawa sendiri, tapi membayakan nyawa org2 yang x bersalah & terlibat dengan gegaja rempit ni. Sebenarnya banyak lagi yang dibelakang tu..

Bawak motor sampai nak bergesel-gesel dengan kereta ni. Walaupun polis block, dia orang ni memang berani la..

Ni 3 orang ni nyaris nak belanggar dengan kete ni.. Merempit kemain laju..

Sebenarnya ada option lain kalo betul2 berminat dengan rempit-rempit ni. Apa salahnya join club n lakukan dengan cara betul di litar lumba motor siap dengan pakaian yang safety. Sekurangnya, lebih selamat untuk si perempit & pengguna jalan raya yang lain. Selama ni pun dah banyak keluar dalam paper, pasal kemalangan y melibatkan kematian akibat merempit & lagi menyedihkan apabila pengguna jalanraya yang x bersalah pun menjadi mangsa.

---> fikir-fikirla... gegala yang sudah lama berlaku dari zaman dulu lagi hingga kini masih belum dapat di banteras. selalu jer ada generasi pelapis.

11 comments:

eB@mamaAerish'n'Aed said...

betoi tuh... kalo dh terer sgt... join la trek... pamos... duit pn dpt...

az rina a.k.a jaijina said...

budak² rempit bukan tau takot pon..eh, macam aku dulu² lah..eh, mu pon samelah, hakhak..

ciK mOt ©™ said...

beh woo merempit ni...hahaha

zue @ annaleeya said...

bengang jer klu mat rempit cilok2 tepi kita... takut bergesel dgn kete kita jer...

Ena said...

merempit dengan niat mencari kepuasan dijalanm yg salah memg menyakitkan mata & hati semua org.. tapi kalo terpaksa merempit tu kerana sesuatu hal tu blh la dimaafkan..

MamaYatie said...

dia org ni tak reti serik..tunggu jadik lumpuh agaknya br nak serik..

mummy_ayu said...

tul tu..kita yg bawak keta plak takut ngan diaorang..

h4ni3 said...

diorg ni memang tak sayang nyawa. lagi sakit ati, tgh2 merempit mencilok tu boleh pulak borak2, gelak2 dgn kengkawan dia.. heee!!!

Dilla Ady said...

mat rempit nih biase tak pikir mase depan, nk seronok jek..esok jadi pape baru la nk sedar..

eh, touching tau bile asya ckp nk jadi doktor..mama akit...sob sob sob..

dilla doakan yg terbaik tuk lya ye..

kella said...

huh! meluatlah dengan mereka ni? tak fikir panjang.. menyusahkan orang pula!

~aSHa~ said...

mereka ni ada 3 nyawa...mcm mario..kalo satu nyawa habis..ada 2 lagi nyawa kot..

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (79) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (71) INFO (67) Asya's School (59) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (49) Shopping (47) Birthday (46) Love IS Cinta (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Jom Singgah (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (34) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) H.O.L.I.D.A.Y (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (27) Tempat Makan Best Di Terengganu (27) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) mama+papa+fasya (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) fasyafrinatraveltales (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) Parenting (7) mama+papa (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1)