Monday, November 15, 2010

Mini Zoo Kemaman : PART 1

Setelah kecundang last week cz x dapat meloloskan diri dalm zoo ni sperti y diceritakan di entri ini , akhirnya Jumaat baru2 ni Fain tunaikan janjinya nak bawa asya ke zoo tgk animals.. Akhirnya asya menjerit happy!!!  Apa y bestnyer, zoo ni betul2 dalam hutan yang terpelihara. so, sesiapa y ingin merilekskan minda sgt2 sesuai dtg sini, sbb dipenuhi dengan pohon2 menghijau di kiri & kanan.. Sgt2 tenang & sejuk mata memandang. Sebagai entri pembuka, kita berkenal mesra dulu dengan suasana zoo & kemudahan yang ada disini sebelum meneruskan misi perjalanan meredah hutan belantara.

LOKASI :
Ibok, Kemaman Terengganu

pintu gerbang Mini Zoo Kemaman

Senarai harga untuk memasuki Mini Zoo Kemaman.. Ermmm, kamera video tu, mybe untuk gunakan kamera y disediakan o pihak zoo kot. Kata Fain, lps ni nak dtg, pakat pakai uniform skolah plok.. hik.hik..hik..

Selepas pembayaran tiket dibuat, anda diberikan gelang ni untuk dipakaikan di tangan.. Tiket la ni..


Transport yang disediakan oleh pihak zoo

Selepas membayar tiket di kaunter, ada transport sedia menanti. Xtau nak pgil apa.. truk k, kereta api k apa??? Takpe, ikut asya dia panggil ketepi... hehehee.. Dari pintu gerbang, kita akan menaiki ketepi ni untuk ke dalam sana.. Ada juga y memilih untuk berjln kaki. Tp jauh jugak tu... mau melecet kaki, sbb kat dlm sana, ada byk tempat lagi untuk di terokai(itu pun x habis).


Sepanjang perjalanan tu, kita dijamu oleh suasana menghijau di kiri & kanan. Terapi untuk mata kita tu.. Segar!! Selain tu, sepanjang perjalanan ke tempat y dituju ada juga binatang-binatang yang menyabut ketibaan kita di sepanjang perjalanan.. Kiranya.. asya mmg sgt2 teruja..

semasa naik train

Asya y hairan & pelik duduk diam jer.. Sambil kepala pusing kiri kanan, teruja tgk animals..

tempat menurun penumpang & menunggu train

Train akan berhenti di hentian ini untuk menurunkan penumpang sblum meneruskan pengembaraan. Dari sini, ada banyak cabang yang kita boleh pegi.. Setiap cabang ada kawasan haiwan y tersendiri. Apa y pasti, saya sgt2 teruja..mybe t'over xcited dari asya.. Sbb ni 1st time sy smpai sini.. Padahal dekat ajer dgn rmh, dlm 15 minit ajer...

Ada lagi bangku-bangku untuk melepak sambil makan @ menunggu train ambil.

Apa yang istimewanya kat sini, turut disediakan surau + toilet untuk kemudahan orang islam menunaikan solat bila tiba waktunya.

Juga terdapat kedai serbaneka untuk membeli makanan & minuman.. Kat sebelah kedai tu masih banyak tempat2 lepak. Pic dari jauh, sbb masa ke kedai tu x ingat nak snap pic, cz asya syok tgk org zoo main dgn baby bear.


Selain tu terdapat juga Taman Orked disini. Saya nak ambik pic dgn orker kaler pink+purple, tp belakang sgt.. Dalam taman orked ni terdapat kolam buaya & kolam kura-kura. Dan bersebelahannya ada kandang keldai @ kuda.. X sure, sbb x pegi situ... Just tgk dari jauh.


--> Kemanakah pengembaraan kami selepas ini??? Tunggu next n3

22 comments:

Lelord said...

wahhh sonok la budak kecit tu yek

zue @ annaleeya said...

bestnyer... bilalah nak lepas ke sini nih??? padahal mini zoo dgn umah tok wan dlm 20min jerk....

Ena said...

anak seronok mama & papa pun seronokla jugak kan!.. ngeee

Sricahaya said...

bestnya gi zoo..
tiket pun murah lagi..RM10
zoo kat sini dah RM20

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ooo ganu ade zoo eh? dok tahu pong wekekke

betul la kate fain tu
kagn mai lagi pakai baju sekolah wakkaka

sonok la tu asya eh..tu memerhati tu..budak tengah belajar..:-)

Jamiel said...

Bestnya..
Dah lama x msk zoo..

LYaFRINA said...

Lelord :

mama & papa dia pon tumpang seronok tu

LYaFRINA said...

zue @ annaleeya :

zue, kalo balik raya ni.. pegi la.. sbb lps raya ni buka tmpat mandi ala2 gambang waterpark kat dlmm zoo tu.. air terjun tu mmg dah ada..

samala.. padahal dkt j dgn rmh.. bru 1st time smpai.

LYaFRINA said...

Ena :

yihaaaaaa

LYaFRINA said...

Sricahaya :

masa baru buka dulu rm 5 jer.. ni dh naik..

LYaFRINA said...

rose --{@ ibuRafiq @}--:

dekat kemaman rose...
dh lama dah.. dlm 2, 3 thun ni..

LYaFRINA said...

Jamiel :

nanti bila ank dh lahir & besar, blh bwk baby jln2 zoo

Mak Su said...

murah jer ek, kalu kl ni dah tak larat dah....

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

oo, lom pernah sampai agi situ Lya..
mahal gak tiket masuk die ek..
apa penggembaraan Lya n co. pas ni.. hihihi, leily n go de kl lumpo ni..
eee.. tensi, alya sgt tak reti duk diam.. somi lak de meeting, streesssss!!
psst: tq 4 ur info psl tshirt puff pepel tu ekk.. wanna grab gak la.. :P

Mama Zharfan said...

heheh cute plak time part mak budak lebih excited dari budak hehehe

LYaFRINA said...

Mak Su :

tp bg kita y kat sini mahal gak .. hehehehe

LYaFRINA said...

♥Leily|Ummi Alya Husna♥:

itula.. blh tahan regenyer.. eyhh.. nanti mari la sini.. ada tmpat mandi2 gak.. mybe lps raya ni nk dtg lg.. if x hujan la...

adoiii.. alya bosan agaknyer duk dlm blik.. kalo kat sana cuaca ok.. bwk rendam dlm kolam la...

heheheh.. nanti kt pakai baju sama la.. lya pon nk beli satu lg kaler lain. mintak2 ada lg

LYaFRINA said...

Mama Zharfan :

heheheh.. y tu mmg dh selalu gtu.. mamanyer over sokmo

lia said...

bukan asya jer seronok, akak pon seronok tgk animals ni he3..

mummy_ayu said...

dpt gak gie zoo yer..best jenjalan...

MamaYatie said...

sonot asya yer..hehe..tak penah smp lagi sini..insyaallah satu hari nnt..tp fee dia mahal gak ek..zoo negara pun dewasa RM7 jer

kella said...

seronoknya tengok lya sihat.. sekeluarga jalan jalan..
happyfamily! :D

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (133) WEEKEND (108) in N.A.T.U.R.E (98) Kata HATI LYA (94) M.A.K.A.N.A.N (75) About Me (73) AIDILFITRI OR AIDILADHA (71) MyHappyFamily (70) INFO (67) MACAM2 ADA (57) Asya's School (56) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) Sinopsis (51) CAREMONY (50) Ramadhan (49) DapurLyaBerasap (47) Shopping (47) Love IS Cinta (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Birthday (44) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Jom Singgah (42) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (39) My L.O.V.E (39) Check-Up (33) NuFF (33) CINEMA (32) D.I.A.R.I (32) Let's Eat (32) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) H.O.L.I.D.A.Y (28) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) Tempat Makan Best Di Kemaman (26) Tempat Makan Best Di Terengganu (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) MamaAsya (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (19) Do It Yourself (18) Villafasyafrina (18) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Novel (15) Artis (14) Bento Asya (14) Fotografi (13) Pregnant (13) mama+papa+fasya (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) Medical (11) TUTORIAL (11) fasyafrinatraveltales (11) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) DecobyLya (8) Idea Bento (8) Travel (8) Deko VillaCintaku (7) Parenting (7) Ulangtahun Perkahwinan (6) mama+papa (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Family Day (3) Lyafrina's Instagram (3) Public Holiday (3) Tempat Makanan Best Di Kuantan (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) Mamalovefasyafrina (1)