Monday, November 15, 2010

Salam Aidiladha


Pejam celik..pejam celik.. tinggal sehari lagi untuk meraikan hari raya aidiladha. Berkaitan persiapan raya ni, mmg xde buat apa2.. semuanya pakai y sedia ada... Dan utk raya pertama, mybe tema orange, recycle baju raya thn 2008.. Ok kan?? x membazir. Dan raya tahun ni, saya ada ambik bahagian untuk korban. Dan tahun lepas dah buat akikah utk asya. So, apa yang penting ialah kita menghayati pengertian disebalik ibadah korban itu..

Keistimewaan Aidiladha :

"Aidiladha adalah perayaan yang istimewa kerana ia merupakan hari untuk umat Islam memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim dalam menunaikan perintah Allah dan ke-sabaran anaknya Nabi Ismail dalam memenuhi perintah Allah s.w.t. Selain itu, salah satu keistimewaan Aidiladha dan Hari Tasyrik ialah ibadat korban. Ibadat korban ini hanya boleh dilakukan dalam empat hari iaitu bermula waktu selepas khatib menyampaikan khutbah Aidiladha sehingga sebelum tenggelam matahari pada hari ke-13 Zulhijah."

Pengertian Korban :

Dari segi bahasa, korban bermaksud dekat, manakala dari segi istilah ia bermaksud menjalankan perintah agama atau taat kepada perintah Allah kerana ingin mendekatkan diri kepada-Nya.

" Hari Raya Korban jatuh pada hari kesepuluh pada bulan Zulhijjah, bulan terakhir pada kalender Hijrah Islam. 10 Zulhijjah merupakan tarikh penting dalam sejarah Islam di mana Nabi Adam dan isterinya Hawa dikeluarkan dari syurga dan diturunkan ke bumi sebelum berjumpa di padang Arafah, di luar bandar Mekah."

"Selamat Menyambut Hari Raya Aidiladha "
&
"Selamat Menjalani Ibadah Korban"

13 comments:

Ena said...

Selamat Hari Raya Qurban buat lya & family.. ;D

abah_izz said...

"Selamat Menyambut Hari Raya Aidiladha "
&
"Selamat Menjalani Ibadah Korban" juga...

esok sblum subuh gerak balik perak dr KT...untuk sambutnya.

MamaRifqy said...

selamat hari Raya korban!!

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

Salam Aidiladha gak Lya..
thn ni tak blk r kemaman, leily masuk akikah alya kat kt.. huhuhuh

azzey said...

Lya; salam aidiladha buat Lya & family juga. Mudah2an lya dan familygembira di harai raya aidil adha ini......

mamalieyna said...

Salam Aidiladha buat Lya sefamily! moga ceria2 hendaknya yee ^_^

~aSHa~ said...

sha menyambut besday 2 taun sekali...pada tarikh kalender masihi dan hijrah, kalender Islam...

jadi pada hari raya aidiladha sha menyambut besday juga..

ehehehe

LyNn HaMzAh said...

salam aidiladha untuk lya sekeluarga...

Dilla Ady said...

salam aidiladha jugak tuk lya sefamili..

wahhh...besar giler ikan kelisa tu ye..mmg patut pun asya seram..

tak tau pun kemaman ade mini zoo, kalu tau, konpem dulu mase blaja kt dungun gi singgah sane..

kella said...

Selamat Hari Raya aidiladha buat semua ahli keluarga lya dan teman teman semua..:)

'NuReeN' said...

slamat hari raya aldiladha utk lya sefamily... :)

h4ni3 said...

selamat menyambut aidiladha lya =)

the sun daily said...

wah..sedondon nmpk..heehehe

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (79) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (71) INFO (67) Asya's School (59) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (49) Shopping (47) Birthday (46) Love IS Cinta (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Jom Singgah (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (34) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) H.O.L.I.D.A.Y (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (27) Tempat Makan Best Di Terengganu (27) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) mama+papa+fasya (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) fasyafrinatraveltales (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) Parenting (7) mama+papa (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1)