Sunday, November 21, 2010

SINOPSIS KARMA SALINA

Saper layan drama Karma Salina semalam y mengisi slot cerekarama sempena aidiladha pasti akan berpuas hati dengan drama y penuh pengajaran buat kita semua.. Sambungan dari kisah Air Mata Nur Salina 


Rakyat Malaysia tidak berpuas hati dengan hukuman yang dijatuhkan kepada Salina termasuklah Nora Asyikin, peguam yang menerajui Biro Tata Syariah. Nora Asyikin tekad untuk memperjuangkan nasib wanita mengikut hukuman Allah. Ketika Nora mengunjungi keluarga Salina, Intan datang dan menyerahkan surat yang diberikan Salina sebelum dia dijatuhkan hukuman. Barulah mereka mengetahui Salina sebenarnya redha dengan hukuman itu lantaran rasa berdosanya terhadap ibu bapanya, cintanya yang mendalam terhadap Afkar hingga mengizinkan dirinya dianiya oleh suaminya dan menjadi pembunuh. Nora Asyikin tetap membela kematian Salina dan akhirnya masyarakat mula memahami mengapa Salina mati di tali gantung dan betapa mulianya pengorbanan Salina.

Pengaruh fesyen gothic k ni???

Sebab tertinggal cerita2 awal, jadi xtau sgt pasal Salina.. Tapi lebih tertarik hati kepada apa y menimpa keluarga y dilakonkan oleh Sofea Jane. Sebab itulah gegala sosial y berlaku sekarang ni. Dan pengajaran yang paling bermakna sekali, berkaitan dengan pemberian rezeki terhadap anak2 & keluarga daripada sumber y xhalal akan menghasilkan keluarga y bermasalah & pincang sperti y berlaku dalam lakonan Adi  Putra..

Berbalik pada watak sofea jane, kerana kurangnya pengetahuan agama dalam diri, dia hampir membunuh dirinya sendiri krn tekanan y x mampu dihadapinya itu. Pada remaja-remaja diluar sana boleh ambik iktibar daripada drama ni.. Esspecially lakonan Sharifah Amani, akibat terlalu ikutkan nafsu dunia seperti fesyen2 & mencari kebebasan akhirnya ianya membawa padah pada diri sendiri.  Bagi saya drama ni cukup2 berkesan!

Kesimpulannya, sebagai ibubapa kita harus menerapkan didikan agama dalam diri anak2 sejak kecil lagi. Dan pada kaum bapa juga, tanggungjawab menguruskan anak & rumahtangga tidak seharusnya diserahkan secara bulat2 kepada isteri, sebaliknya harus sama2 bertanggungjawab & menghadapinya bersama. selain itu, sumber rezeki y diberikan pada anak2 kita juga haruslah daripada sumber yang halal kerana ianya akan menjadi darah daging kita. Bila tgk drama ni, timbul keinsafan dalam diri.... semoga kita dapat membentuk keluarga & anak2 kita ke jalan y benar. Amin

Pelakon:
Adi Putra, Sofea Jane, Norish Karman, Sharifah Amani, Aaron Aziz


SUMBER : budiey.com

9 comments:

PUANSTOBERI said...

lakonan Amani mmg superb kan..sanggup tu duk dlm peti mayat tu..
err..payung bebudak gothic tu pakai cam bes plak..mana ada jual??
tehehehhehe

LYaFRINA said...

PUANSTOBERI :

a ah... mmg comel payung2 y digunakan budak2 gothic tu,, tgk smlm.. ada mcm2 design payung tu.. y berlubang-lubang pun ada...

idah @mama izzya said...

x wape faham sgt citer dia..ada 2 cerita..mcm xde kaitan pun salina ngan citer ke dua tu..

comey payung2 amani pakai..siap berlubang2 lg...

LYaFRINA said...

iDAH :

MULA2 XPAHAM GAK.. TP ADA MAKSUD TERSIRAT.. KISAH SALINA TU SAMB DARI DRAMA AIR MATA SALINA..

CUMA.. SALINA NAK KISAH Y MENIMPA HIDUPNYA MENJADI PANDUAN KPD ISTERI2 LAIN.. ITULA KAITANNYA DGN KISAH SOFEA JANE.. ERMMM.. MUNGLKIN LA... CUBA GAK UTK LBH FAHAM.

Fieza79 said...

sempat tgk sekerat jln je Lya...Irfan ajak tido awal plak semalam..hehee

tu la nmpk jln citer awal tu dh mcm best...rugi pulak..

Lya...sila kasi address di n3 ni...

http://fieza79.blogspot.com/2010/11/seikhlas-hati-nak-bagi-souvenir-kpd.html

tq..!

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

lya, kita tgk dah ujung2 so tak tahu sgt pasal jln cite dia
tapi bila ade show byk flashback terutama azman lakonan adi putra yg tunjuk dia pernah rogol org len then terkena semula kat anak sendiri...bak kate omputeh, what u give u get back

betul tu..dari kecik lagi kene terap nilai2 murni, ttg agama..

makdara TERdiva said...

alamak! x tengok...ruginyeeee..

thx lya bgtau jln cerita kt sini. :)

~aSHa~ said...

tak sempat nak tgk...ala mana nak cari ek cerita ni..tv3 ni jarang buat siaran ulangan mcm astro...ish..dah la takde jual cd...

rafaliah said...

ala..cam best je cite ni..tak sempat tengok lar..kat ne bleh download cite ni ehh..teringin nak tengok ni..dedua drama tu skali..

nway, nak bg link ni..:-)
http://rafaliah.blogspot.com/2011/10/alfalfa-bukan-booster-terbaik-ibu.html

ruginya tak dpt tengok..hmm..

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (133) WEEKEND (108) in N.A.T.U.R.E (98) Kata HATI LYA (94) M.A.K.A.N.A.N (75) About Me (73) AIDILFITRI OR AIDILADHA (71) MyHappyFamily (70) INFO (67) MACAM2 ADA (57) Asya's School (56) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) Sinopsis (51) CAREMONY (50) Ramadhan (49) DapurLyaBerasap (47) Shopping (47) Love IS Cinta (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Birthday (44) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Jom Singgah (42) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (39) My L.O.V.E (39) Check-Up (33) NuFF (33) CINEMA (32) D.I.A.R.I (32) Let's Eat (32) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) H.O.L.I.D.A.Y (28) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) Tempat Makan Best Di Kemaman (26) Tempat Makan Best Di Terengganu (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) MamaAsya (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (19) Do It Yourself (18) Villafasyafrina (18) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Novel (15) Artis (14) Bento Asya (14) Fotografi (13) Pregnant (13) mama+papa+fasya (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) Medical (11) TUTORIAL (11) fasyafrinatraveltales (11) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) DecobyLya (8) Idea Bento (8) Travel (8) Deko VillaCintaku (7) Parenting (7) Ulangtahun Perkahwinan (6) mama+papa (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Family Day (3) Lyafrina's Instagram (3) Public Holiday (3) Tempat Makanan Best Di Kuantan (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) Mamalovefasyafrina (1)