Tuesday, December 14, 2010

EMERGENCY UPDATE

Assalammualaikum ....
Saya tak tau nak mula dari mana. Saya sebenarnya xde semangat sgt dah nak berblog. Kalau perasan dlm 3 hari ni saya agak sunyi. Entri kelmarin pun adalah y diautopulish, saya draft hari jumaat baru2 ni. Sebenarnya, saya aru jer keluar dari wad kelmarin. Saya diwarded malam sabtu baru2 ni. Sebab mengalami simptom sakit dalam bahagian kepala & keluar darah melalui hidung. Sebenarnya dah hampir 2 bulan++ saya menderita kes macam ni. Tapi sy cuba bertahan , sampai mlm sabtu tu.. Memang dah tak tertahan. Selama di wad belum sempat lg nak  dianosis apa2. Lagi pun kebetulan hari khamis ni ke hospital kuantan utk jumpa pakar neuro. Saya xtau apa berlaku, cuma saya dapat rasakan... ketumbuhan dlm kepala berakar semula. Saya xtau nak kata iye @ tidak, sbb dulu pun, beginilah keadaan saya. Apa2 pun saya berserah pada tuhan.

Tapi sekarang, apa y menimpa pada diri saya bukan sesuatu y penting lagi. Sebab peristiwa kelmarin betul2 membuatkan saya tersungkur. Kelmarin appoitment asya berjumpa pakar, oleh krn saya masih diwad, fain ambil cuti untuk bawa asya ke klinik pakar & saya juga minta izin doktor utk turun ke klinik pakar untuk menemani fain bawak asya bjumpa pakar. Memang, sg iu sy sgt2 nak tahu apa yang menimpa anak kita. Betulla kata hati saya selama ni, memang ada something wrong pada diri asya. Kelmarin saya rasa saya seorg mama yang paling teruk !! Sebab terlalu tumpukan penyakit saya, apa yang menimpa pada satu2nya anak saya terlepas pandang. Memang sesuatu yang mengejutkan... sgt2 terkejut!!!

Sebab, tujuan utama asya dibawa ke klinik  pakar sememangnya ut selesaikan masalah sembelitnya TAPI lain yang terjadi. ASYA DISAHKAN MENGALAMI ASMA PERINGKAT KRONIK & JANGKITAN PADA PARU-PARU!! Akhirnya, setelah SETAHUN, segala persoalan terjawab.. Kenapa tiap2 bulan asya sakit+demam & mcm2.. Kenapa selalu terpaksa bawak asya ke ER, kenapa berat badan tak naik2.. Kenapa dada selalu berbunyi. Ya Allah!! Saya & Fain terkesima, dgn tubuh badan saya yang masih lemah. Saya perlu terima satu lagi berita yang begitu berat untuk diterima.

Kelmarin saya dah beli peralatan utk disambungkan dengan ubt asma, EURO CHAMBER beharga rm100++.. Dan bermula dari kelmarin, kehidupan asya mula berubah, asya WAJIB dipam dengan sejenis ubat 2 kali sehari. Ubat tu, walausekalipun x boleh berhenti! Dan sejenis ubat lagi perlu dipamkan bila perlu.

Saya rasa hidupni terlalu kosong. Dalam sehari, melumpuhkan seluruh jiwa saya. Saya terlalu takut utk menghadapi segala kemungkinan yang akan berlaku. Saya xtau macamana nak mulakan. Cuma, saya mohon dierikan kekuatan yang luar biasa untuk menghadapinya. Kesian asya!! Maafkan mama sayang, kerana mengandungkan asya disaat mama tenat. Asya menjadi mangsa. Mohon jasa baik semua kawan2 untuk mendoakan kesihatan asya. Terima kasih!

33 comments:

MaMa_AdHa said...

berat sungguh dugaan yang akak tempuh. Semoga akak cekal mengahdapinye. Umi sentiasa mendoakan yang terbaik buat akak, asya dan family.. To asya semoga cepat sembuh yea sayang...

NM02 said...

ya Allah, berat sungguh dugaanmu wahai sahabat. tak dapat dibayangkan dengan kata2. cuma mengharapkan moga kamu kuat menghadapi semua ini. Tuhan sayang pada kamu sebab itu ujian ini diturunkan utk kamu utk menduga sekuat mana kamu boleh hadapi. cekalkan hati kuatkan iman, jgn putus berdoa.

saya doakan yang terbaik utk kamu dan asya.

mummy_ayu said...

ya allah....kuat tu dugaan Tuhan untuk Lya & keluarga...be strong ye ...
tapi kalu bab astma tu..ramai gak kids yg ada asthma even Ian pun ada...
anak buah ayu pun ada..kena amik pam jugak, 2jenis..1 pagi & satu malam..
so..to asha..kena banyak pantang la..tak leh makan menda2 sejuk, jauh dr habuk..tak leh nak aktif sgt takut letih..jgn ge tempat sejuk sgt..
apa pun take care..lya pun kena jaga kesihatan jugak tau ..
kami sentiasa doakan yg terbaik untuk Lya & keluarga...

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ tinieƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ said...

sabar banyak2 yer
dugaan Allah
semoga tiada apa2 yang berlaku

ciK mOt ©™ said...

hurmm...sedih baca entry lya pada kali ni...
mot doakan moga lya tabah menghadapi dugaan olehNya...
semangat demi tuk asya...

dakcik said...

semoge akak tabah menghadapinya..saya doakan kesihatan to both of u..aminnnn

~LP Lum~ said...

salam kak...

sy jua seorng pesakit asma.. sejak kecil laie sy menghidapnya.. dan sejak kecil laie sy bergantung pada ubat doc.. memang perlu ada 2 jenis ubt.. satu kena guna tiap2 hari 2 pam tuk sekali pagi dan petang.. itu untuk pencegahan...
yang satu laie tu tuk bila perlu meaning bila terlalu penat..
bersabar ar kak.. walaupun asya di peringkat kronik, tapi dia masih kanak2 dan daya ketahan nya masih kuat andai org di sekelilingnya mempunyai semangat yg kuat.. insya Allah.. :)

mama_iris said...

bukan salah sesiapa....lya tak salah...sudah takdir begitu...sebelom menjadi orang yang HEBAT..kita perlu diuji dgn bermacam2....
cuma from now on...lya kene jaga kesihatan....utk asya kene jaga suhu dia...jgn bagi kene suhu yg terlalu sejuk...jgn bagi dia batuk...selsema....jgn bagi dia lasak sgt...

insyaAllah semuanya akan menjadi baik....

**sakit dada nurul baca entry lya...asya is about khayra's age....wut ever happen to her, terasa sgt2....tp lya mak dia...sakit tu lbh dalam...jadi kami tolong doa kan yang terbaik ok....jgn terlalu stress...

Rizziela said...

Lya,
Akak harap Lya akan terus tabah menghadapi dugaan hidup ini walaupun akak rasa akan sendiri akan tersungkur kalau berada ditempat lya...

Apa2 pun..akak hanya mampu berdoa semoga semua kekusutan ini akan berakhir...semoga kehidupan lya & family akan terus bahagia dan sentiasa diberkati ALLAH

Zaidah said...

ya Allah...yang mampu zai lakukan hanya berdoa untuk kesejahteraan asya...semoga asya sembuh di samping lya jugak perlu menjaga kesihatan...

AngahSayang2314 said...

subhanallah lyaa.. tabah tul dugaan yg lya kena hadapi lepas satu...satu.. angah doakan semoga semunya berjalan ngan baik malah angah doakan lya & asya sihat seperti sedia kala...
lya jgn mudah mengalah lya mungkin ia ada hikmah di sebaliknya...
cayokk lyaaa

fazilzura said...

YA ALLAH .. As , banyakkan sabar key .. adik zr asma jgk , try kasi roye jelly ...

pehtu sya x leh sejuk, x leh kene ujan .. mmg tau sgt cmner seksa nye tanggung asma, tido pun kene bantal tingi dr dada...
kalau lepas ni dia batuk atau selsema x baik dlm 1-2 hari , wajib bwk ke klinik.. cm zr fmily belah mama (yg lelaki sume ado asma termasuk adik lelaki zr).. but bile beso asma hilang sdiri kecuali adik lelaki zr (now dia dh ado anak 2).. time tu mcm2 kami usaha .. tp alhamdulillah , lepas adik zr makan royel jely , dia sihat.. cume selsema x kering2..then watminor operate , now alhamdulillah dh ok

sarah shafie said...

lya kna kuat okey..
insyaallah, semuanya akan okey..
yg pnting semangat..

Cik Jue said...

Ya allah berat sungguh dugaan yang kau berikan keatas hambamu ini..tapi lya harus kuat sesungguhnya allah hanya menguji hambanya yang kuat dan cik jue tahu lya insan yang kuat.
ape yang lya rasa sama dengan cik jue cuma kita berbeza sebab lya juga sakit..anak anugerah terindah buat kita dan kesakitan ia adelah luka dihati kita yang amat sangat..samalah kita berdoa moga lya na asya akan cepat sembuh..
doakan juga untuk kesihatan anak cik jue...

h4ni3 said...

semoga Allah kuatkan semangat lya, fain dan asya... ubat asya, kena ikut aturan ye lya. kenalpasti asya alah pada apa, dan make sure elakkan semua benda2 yg dia alah tu. InsyaAllah, kalau betul2 jaga, boleh dikawal dgn baik penyakit asya tu.

Yan said...

Salam Alya,

sedihnya akak dengar cerita Alya ni..Sabar ye dik..

Kalau Alya pernah dengar pasal Dr Jism, cuba u guna kaedah ni pasa Asya..

~aSHa~ said...

dear....

sori, asha ada dgr lya warded...tapi asha tak sempat langsung nak ke spital...dgn hUBby yg outstationnye...sori dear...

berat dugaan mu...asha tau...org terpilih mcm lya je menerima ujian NYa ini...kalo kami yg terima tentu lagi teruk...sbb Dia lebih mengetahui..asha percaya...Dia pilih lya kerana lya tabah di dalam...walau fizikal nye tidak...

semoga asya dan lya....akan mendapat keajaiban dari Nya...amin

MamaYatie said...

Semoga Allah memberikan kekuatan dan ketabahan pada Lya sekeluarga..berat mata memandang berat lagi bahu yg memikul..yg mendengar ni pun rasa mcm nak rebah apalagi yg menanggung!!

Ttg asya, Lya kena bagi perhatian lebih sket..jgn cpt mengalah yer..walaupun peluang nak sembuh 100% sukar tp insyaallah masih ada jalan yg boleh diusahakan..

Pn. Zana said...

dear..

smoga tabah hadapinya..ada hikmah di sebalik semua tu ..

sy doakan asya & lya akan sembuh jua akhirnya..

Mak Su said...

jgn kesali, semua ni ujian... tenang dlm setiap hal. buat yg penting dulu, nanti dah tenang skit baru blogging semula, maksu doakan yg terbaik buat lyafarina and asya

Dilla Ady said...

sebaknya dilla bace entri lya...lya kuatkan hati, tabahkan diri ye..

doa2 banyak dan redha ngan ketetapan tuhan nih ye..insya allah ade hikmah di sebalik sume nih..yg penting lya jgn putus asa..

dilla slalu doakan yg terbaik tuk lya dan asya..

LyNn HaMzAh said...

sabar yer lya...semoga lya dan asya kembali sihat...lynn sentiasa doakan kesejahteraan lya dan asya...

~ ms julie ~ said...

salam,
ketika membaca entry tidak semena-mena airmataku berlinangan.Mengenangkan keadaan lya sebegitu,apatah lagi anak kesayangan menghidap penyakit yg agak kronik. Ya Allah,sungguh besar ujian yg telah Kau berikan kepada keluarga ini.semoga Allah berikan kekuatan & ketabahan kepadamu Lya..Kwn2 akan sentiasa mdoakan kesejahteraan keluarga kalian.semoga Lya dgn asya sihat seperti dulu..InsyaAllah..

THE LEKAT LEKIT STORY said...

kata2 saya cuma tanpa merasa apa yg di deritai lya.. namun cuba membayangkan kesukaran lya saat ni.. Ini saja saya mampu sebagai seorang kawan dari jauh.. semoga lya & asya di beri kekuatan & ketabahan dalam melalui ujian Tuhan.. & di beri kesihatan & kebahagian untuk meneruskan kehidupan. Semoga lya, asya & fain terus bertabah..

ieda said...

ya allahh dkk .. besar sungguh dugaan adik dan hubby .. akak harap lya sabar ya .. banyakkan berdoa pada allah , semoga allah mendengar dan meringgankan beban yg adik tanggung ini ..

sesungguhnya dugaan yg dtg dari allah ini adalah utk menguji sejauh mana ketabahan kita dan allah x akan uji kalau kita x mampu laluinya ..

insyaallah dikk ..

ain nina said...

kak lya, sabar byk2...ain doakan untuk kak lya & asya....

Dugaan menjadikan kita tabah.... Ain sentiasa bersama kak lya, mendoakan segalanya dapat kak lya tempuhi... amin :)

mamalieyna said...

Ya Allah..eina dah menangis membayangkan..apatah lagi Lya! dugaan Allah turunkan utk mereka yng mampu..kami yang membaca ni hanya mampu doakan semoga Asha dan Lya diberi kekuatan, utk terus bertahan dan pulih suatu ketika Insyaallah..tabah n strong k!

abiummi_khalish said...

Syafakallah...Lya...setiap yang berlaku ada hikmahnya.Jangan menyalahkan diri.Bangkit dari kesedihan dan berusahalah untuk bangkit melawan kesakitan itu..Lya,lya kena kuat semangat,pantau asya,jaga pemakanan dan ubat dia..lya pun kena jaga kesihatan juga.Jangan risu sangat,insya allah penyakit dia akan sembuh..sebab dia masih kecil dan berusaha.Abg dil dulu asma yang teruk kurus keding je.tapi dari setelah berubat,alhamdulillah...caranya,elakkan makan petola dan dia minum air rebusan hati unta kering...
To liya again.banyakkan mohon pada Allah...jangan mudah mengalah...:-)

mama rifQy said...

ya allah kak lya!
sabar ye banyak2..sume dugaan..kak lya mmg kene kuat demia anak.kaklya ngn husbnd jgn salahkan dr sendiri..sume nih bukan kite yang minta kan..sume nih kehendak!
Na harap sume akan kembali seperti biase..InsyaALLAH!!

Izan Ishak said...

moga lya dan asya terus di beri kekuatan oleh Allah untuk hadapi keadaan sukar macam ni.

kami hanya mampu doakan yg terbaik buat lya n asya...

**sHiKinn** said...

semoga Allah melindungi lya dan asha..ini adalah ujian dari-Nya..berat mata yg memandang,berat lg bahu yg memikulkan..kami hanya mampu berdoa dr jauh buat lya dan asha..
tak mau sedih2 oke..
kami selalu tertunggu cerita happy dr kamu berdua..sb kalo lya ngn asha sedih..kami readers pun turut sedih..

kella said...

Ya Allah... lya...rupanya lya sedang dalam kesusahan...
terima kasih lya kerana sudi singgah blog walau dalam kesusahan.. dan maafkan kita sebab baru je tahu tntang ini smua!
sedih sangat membaca entri ini!
kalau boleh nak jumpa lya... nak dok ngan lya.. nak teman lya... faham apa yang sedang lya rasa, walaupun tidak mengalaminya, tapi bila mendengar berita ini sangat sebak rasanya...
tak sangka pula Asya pula tiba2 pula!
ya Allah.. moga Lya tabah lya..
ini adalah ujian dari Allah untuk Lya dan keluarga..
'pegang' Allah kuat kuat! Allah sahaja yang mengetahui segalanya..
hadapi dengan tabah..
klau boleh nak bantu lya dengan apa2 yang boleh..
moga lya kuat..
berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul...
:(
kita akan tetap doakan untuk lya dan keluarga..

LisaVsKhusairi said...

kuatkan semangat lya..mama tumpang simpati atas dugaan yg diterima...mungkin akan ada sinar yg lebih indah dikemudian hari ubtuk hambanya yg sabar & kuat...

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (82) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (74) INFO (67) Asya's School (60) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Birthday (46) Jom Singgah (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) F.A.M.I.L.Y (41) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) H.O.L.I.D.A.Y (32) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (28) Tempat Makan Best Di Terengganu (28) mama+papa+fasya (28) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) fasyafrinatraveltales (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) mama+papa (8) Parenting (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1) ma (1)