Wednesday, December 15, 2010

Insyaallah...You'll find your way!

berbaju hospital menamani asya jumpa pakar

Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Sebahagian kesan amukan drakula. Lain2 tempat sensored! Fain kata ada dlm 20x doc cari line, tp satu pon x dapat :-(.. Kesan pada kaki membuatkan sy sakit nak berjalan :-(

Draft berat badan asya sejak lahir hingga ke umur 2 tahun 1 bulan. Akhirnya, semua persoalan terjawab sudah. Kalau ada anak2 mempunyai draf mcm ni, cpt2 la bawak jumpa pakar, mybe ada something x kena. Apa2 pun kena pastikan dulu. Mama mintak maaf syg, sbb bila dah tahu semua ni sudah agak lewat. Bukan mama & papa x usaha selama ni. Hampir setiap minggu mama & papa bawak asya ke ER bila keadaan asya x ok.. Bawak jumpa doc.. Tapi xde sorang pun dapat detect apa y menimpa asya. Hinggalah jumpa pakar baru2 ni. Patutla asya selalu kata sakit dada. Mama tgk asya ssh nak bernafas, esspecially bila tarik nafas. Papa x tido malam jaga asya bila asya sakit. Mama doakan agar perjalanan asya tak sesukar mama. Mama akan terus mendoakan agar asya diberikan ketabahan yang luar biasa !

Pam aero chamber y dibeli dgn harga RM100++ untuk digunakan sewaktu mengepam ubat ke dlm mulut asya. Ada cara2 penggunaannya. Memang ssh sikit, sbb asya budak lagi, disini lah saya & fain harus betul2 bersabar. Ubat kaler oren wajib dipam 2x sehari tanpa henti selama 6 bulan. Kata doc, xkiralah tsunami ke, banjir ke, ribut petir ke..( sempat lg doc buat lawak time tu ) ubat tu mesti dipam. Dan y kaler biru perlu dipam bila keadaan asya semput sebelum dibawa ke hospital untuk dipamdengan mesin. Setakat ni asya terpaksa menggunakan jugak pam kaler biru tu. Sbb dadanya berombak-ombak. Ada jadual y diajar oleh doc cara penggunaannya.

asya jgn sedih.. mama & papa akan terus menemani asya

Hapus airmatamu dan jangan bersedih
Aku di sini
Menemanimu melukis hari
Mentari pagi
Bawakan embun sejukkan hati
Aku di sini
Menatap engkau menangis sepi
Oh sepi sepiku
Janganlah bersedih hati

p/s : Lepas ni saya x boh emo2 lagi, saya harus redha... Insyallah! terima kasih tidak terhingga buat semua ahli keluarga, kawan2 diblog & fb atas kata2 semangat di entri sebelum ini: EMERGENCY UPDATE . Sesungguhnya, saya amat2 menghargainya. Saya membacanya bersama Fain. Mengalir air mata saya membaca kesemua komen2 tu. Rupanya , saya tidak sendiri. Saya ada kekuatan dibelakang saya . Insyallah... saya ada kekuatan untuk menghadapi sebarang kemungkinan yang mendatang. Insyallah... saya akan kuat untuk menerima apa sahaja dugaan Allah SWT. Saya tahu, Allah Maha Mengetahui disebalik kehidupan saya yang tersirat. Saya tak akan mengeluh untuk menghadapi mahupun menerimanya. Saya akan redha ! Terima kasih Ya Allah, kerana Ujian-Mu ini merupakan jalan & pintu kesedaran buat hambaMu ini semakin dekat denganMu. Insyallah!

34 comments:

cik dah ganu kiter said...

smga lya n fain tabah harungi dugaan hidup..setiap yg diduganyer pasti ada hikmah..

kami sbg rakan takkan biarkan lya bersedih..tak mo emo2 lg..walaupun tak pernah bersua tp idah tetap rasekan kiter dekat sgt2..

ciK mOt ©™ said...

lya kenna kuat ok...demi asya...

Ena said...

lya,

asha kena asthma attack ye.. camtu la nasib si anis anak ena tu.. hari2 kena pump mcm tu..

Alhamdulillah.. sejak 2 bulan kebelakangan ni.. nampaknya yg warna biru tu dah tak digunakan lg.. harap biarla tak guna terus dah lepas nie.. anis pun sama dier krg tak membesar mcm budak2 sebaya dier.. tapi tak pe.. kita berusaha mana yg termampu.. kalo blh jgn kasi asya minum air kotak apa saje.. termasuk vitagen dan yg sewaktu dengannya.. buah oren, anggur, tembikai dan semua buah2 yg sejuk kena elakkan..

irfan juga ada masalah yg sama cuma masih dalam kawalan dan belum dalam peringkat kena amik mcm kat atas tu.. kami kawal pemakanan dia.. malah mandi pagi juga kami had kan.. sbb waktu pagi sangat sejuk utk paru2nya.. kalo nak mandi jugak mandi dari water heater..

mama rifQy said...

kesiannya kat asya,kak lya sekeluarga! tabah ye kak! kak lya mmg kuat..kalau tak kuat..macamne kak lya boleh mengharungi saat2 genting mase pegnenkan asya dulu.mase tuh kan kaklya menhadapi dugaan hebat yang belum tentu lagi boleh na bayangkan kalau terjadi pada naa.

so skang ni..kak lya kene kuat lagih..u've to b strong!! semangat kaklya!!!

mama_iris said...

that's how "tangan yang menghayun buai menggegar dunia" works...move on,lya...!

CT said...

Ya serupa dgn akk...wah spesis kita ya..

Liza said...

Lya, sabar yer.. Dugaan ni diberi kerana Allah tau lya mampu tanganinya, hadapi dengan tabah, k.

Asya juga akan setabah lya, insyaAllah..

Adyshariz said...

suka dgr lagu ni time mood down sgt2..sebab kita tau yg Allah akan berikan sesuatu pada umatnya yg tabah dan sabar dgn dugaan..lya, i know u can do it.. jgn putus asa k...

Sricahaya said...

moga asya kuat yerk..moga asya cepat sembuh..

dakcik said...

hope akak sekeluarga tabah menghadapi dugaan Allah..lain org lain dugaannya..sabar ye kak..:)

mummy_ayu said...

cedihla ayu baca entry lya pagi nie..
apa pun be strong ye lya...to asha..rajin2 amik ubat yer..dgr ckp mama..kalu betul2 amik ubats emua..ok tu..
cuma memang banyak kena pantang...
kami semua sokong Lya tau!!

Zaidah said...

semoga lya n asya sentiasa dilindungi oleh Allah...untuk Fain berilah sokongan yang kuat kerana suamilah merupakan semangat untuk lya n asya mengharungi dugaan n cabaran...

NM02 said...

insyaAllah, berkat doa dari keluarga, rakan2 dan kamu suami isteri, asya akan sembuh seperti sedia kala.

Fieza79 said...

Lya..fieza ada baca di FB lya semalam...sian asya kena terima dugaan ni...moga suma nya baek2 je ye...fieza doa kan kesihatan yg berpanjangan bt asya dan Lya ok...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

lya, sori sy baru bca pasal posting emergency ty

ya Allah..semoga dipermudahkan semuanya.
lya byk2 sabar ye
banyak tul dugaan ye..lya tabah tau..:-)

az rina a.k.a jaijina said...

bnyk² kan berdoa lya..aku doakan semoga mu & asya sentiasa dalam lindungan Maha Esa..sedih bile kawan² sakit macam ni..

Cik Jue said...

lya cuba bagi asya makan madu setiap hari..sebab ia boleh mengurangkan lelah tau..FIL cik jue semuanye ade asma..nasib baik farisyah tak dapat..tapi resiko nak dapat memang tinggi ...

LyNn HaMzAh said...

lya sekeluarga kena kuat dan tabah...insyaallah ada hikmah disebalik semua nie...

Yan said...

INSYALLAH keluar lah kemelut Lya.

~aSHa~ said...

insyaAllah org kata kalo masa kecik dia dah kena..masa besar dia cepat sihat asma ni..org kata la..harap2 betul..amin

Dilla Ady said...

sedih lagi bace entri lya..

jgn sedih2 lagi ye lya..kembalikan lya n asya yg ceria n tersenyum tu..sgt rindu!

lya, kuatkan semangat ye!

Asz said...

salam lya .. sedih bila tau asya x sihat juga ... yg penting, lya kena bg puff tu sume ikut saranan doc ... coz ammar pon on the same medication, Insyaallah, puff tu dpt mengawal kesihatan asya ... to asya sayang, aunty asz doa asya cepat2 sembuh, aunty sedih tgk anak2 sebesar asya dah diduga sakit camni ... take care to both of u ... *big hugs

AngahSayang2314 said...

lya bagus lya cayokkkk angah sentiasa di belakang lya bagi sokongan.... jgn sedih2 yer lya kena tabah tau....

alyyani said...

lya asya and fain, be strong ok! baru baca entry kat bawah ni. :(

munna said...

lya..

munna baru je tahu ari ni... siannya Asha... kalau mama dia kuat ..mesti Asha pun kuat... Insyaallah.... kuatkan semangat ye...

MamaYatie said...

Ya betul..coz Allah is always by ur side!!!

Nnt cuba bagi asya minum madu..tp make sure yg original yer..satu sudu kecik sehari memadai rasanya

*azni* said...

ya Allah,menitik air mata azni baca entry ni..semoga lya sekeluarga diberi kekuatan utk menempuhi dugaan ini..

**sHiKinn** said...

lya,
sy tahu asha kuat sb tu dia mcm tak sakit..lya pun harus kuat utk asha juga..
hati ibu mana tak sedih kan..tapi percaya ada sesuatu yg lebih baik menunggu lya dan asha...

lia said...

lya kena tabah, kuat semangat & kental utk kebaikan asya.... akak mampu doakan kesihatan & kebahagian kelian sekeluarga shj...

be strong dear...

ieda said...

insyaallah dikk dugaan itu dtgnya dari allah jua .. percaya dgn dia .. percaya setiap apa yg dia beri pasti ada hikmah disebaliknya ..

kita harus bersabar dan berdoa agar semua kesusahan ini dpt dilalui dengan tabah .. kami semua doakan yg terbaik buat lyafrina ..

jgn sedih2 lagi x elok buat asya nanti .. dia mgkin memahami ..

zue @ annaleeya said...

semlm tak smpat baca entry emergency tuh... bila baca entry nih dan tgk status kt fb semlm mmg terkejut gak... sabo yer lya... k.zue tau lya kuat semangat dan semestinya asya sekuat mamanya...
mgkn ader hkmah disebalik seme nih.. take care dear...

kella said...

Lya.. kami semua kawan kawan lya akan sentiasa doakan yang terbaik untuk lya sekeluarga!
fain adalah seorang suami dan ayah yang sangat kuat! semoga Allah rahmati kalian semua! insyaAllah..
Lya..

kella said...

Lya.. err ada ke komen kat sini yang terdahulu sblm ni! tadi error! so tak tahu lya dapat atau tak..
cuma harap lya tetap kuat dan tabah..
untuk fain, dia memang sangat kuat untuk lya dan asya!
semoga Allah terus berikan kekuatan buat kalian...
insyaAllah..
lya..

h4ni3 said...

aduishhh
banyaknye lebam!
lya byk kali sgt kena cucuk tu, so blood vessels pun jadi fragile.
sabar ye.. terus kuatkan semangat!

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (139) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (82) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (74) INFO (67) Asya's School (62) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Birthday (49) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Jom Singgah (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) F.A.M.I.L.Y (41) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) H.O.L.I.D.A.Y (32) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) Tempat Makan Best Di Terengganu (29) mama+papa+fasya (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (28) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) fasyafrinatraveltales (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Papa Asya (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) mama+papa (9) Idea Bento (8) Travel (8) Parenting (7) Ulangtahun Perkahwinan (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) TERENGGANU (1) de (1) fasyafrinavacationtime (1) ma (1)