Friday, December 17, 2010

KENAPA BERTUKAR PADA COMMENT MODERATION???

Ermmm kenapa yer?? Agaknyer kenapa?? Adakah kerana Cik Anon, Abang Anon, Mak Anon, @ kaum kerabat anon tu??? Owhhhh.. tidak sama sekali. Akceli saya rasa lebih senang dan save tukar kepada comment moderation. sebabnya:-

klik pic untuk jelas lagi

Senang nak detect komen y diterima untuk n3 lama. Sbb ada komen d entri lama y kita xsedar ada masuk komen baru. Kadang2 xsempat jugak nak check kat recent comment dekat sidebar tu.. Jadi inilah pilihan yang terbaik. Bila baca.. terus approve komen tu.. So easy!

klik pic, utk lebih jelas

Dan sebab musabab yang utama sekali adalah kerana ingin selamatkan Blog Cahaya Hatiku ni daripada diserang hendap oleh SPAM. melalui comment moderation, spam2 akan automatik masuk ke SPAM COMMENT (tgk dlm bulatan merah tu). Jadi senang kita nak delete spam. Cuba bayangkan, xkan kita nak check setiap hari n3 lama kita utk mbuang spam.. Patah jari jawabnya. Sebaik saja saya tukar ke comment moderation ni, terkejut... zassssss... ada 56 spam dalam comment spam.. Banyak tu.. Dari n3 lama pun ada. So senang.. Klik & delete..

**Apa2 pun, ini just cara saya, mybe masih ada cara y lg senang utk buang spam dr blog. Selamat berhari Jumaat. Saya disini berWEEKEND! Kalo jadi, nak join oya & the geng buat heboh kat Pantai Teluk Kalong hari ni. Mybe ni lah salah satu cara utk bangkit!! Yesss!!!

18 comments:

ciK mOt ©™ said...

tul tu...sebab tu dari dulu cik mot guna coment moderation...
sebab senang nak detect koment diterima tu dari enntry mana...

mamalieyna said...

yela...eina pun nak kena tukar ke jenis moderate gak la..

Ena said...

ye la.. itu la kelebihan nya.. tapi bergantung pada keselesaan masing2 kan.. ena ni malas nak approved komen.. heheh..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ooo.ingat kan ade org wat serangan peribadi..
ok gak tu..tapi ahkak ni maleh nak approve2..tu kasi jalan la semua..wekkeke

mama_iris said...

ha'ah la..nurul baru terfikir nak wat comment moderation gak...sebabnya ada gak makhluk2 anoy tu yg anta comment mengarut....kene cantas gak tu....

az rina a.k.a jaijina said...

ooooooooooo, patutlah..eh, aku tak penah tau pon dalam blogspot ni po ade spam jugak..ihskk, kene cek jugak lagu ni..

Sricahaya said...

mmg senang kita nak balas komen org..

mummy_ayu said...

mcm senang jugak..tapi tu la..bila nak nak try godek2..
selamat berhujung minggu....

Dilla Ady said...

eh, baru nk tanye tutorial tau lya..camne ek nk wat jadi comment moderation nih..

dilla takde masalah anon, cume takut2 ade org bagi comment kt entri2 yg lepas..

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

samalah lya kita pun suka komen mederate lebey tenang nak baca semua komen2 tu kan

'NuReeN' said...

lya.. nureen x sempat pon nak check balik comment2 lama.. hehehe

jemput ambik tag k
http://nureenasir.blogspot.com/2010/12/peace-contest-by-ezan-idma.html

kella said...

betul betul! kita pun dah lama pakai comment mode ni lya! hehe. senang nak trace orang komen kat mana, senang nak tengok sesiapa komen,
tapi yang lucunya dulu masa mula mula buat comment mode jenis ni, lepas post je tengok ruangan komen kat bawah tu kosong je..
esok tengok lagi.. kosong je, sedapkan hati ohh.. takpe lah takda orang nak komen pun, masuk entri 2 dan 3.. pun takda orang komen gak! selalunya ada la sorang 2 kan..
ruparupanya kita lupa yang kita kan dah tukar mode.. so kena lah publish dulu komen2 barula keluar! boleh tak nampak tu, rupa rupanya masa tu tengah ada 11 komen dah.. huhuhuu...

salam jumaat untuk lya sekeluarga.. :)

~ yus ~ said...

Saya on comment moderation untuk entri yang lebih dari 14 hari saja, so semua entri pun, bila dah lebih dari 14 hari posting, automatik ada CM, kalau tak macam biasa....

Lagipun, saya on notification email pada setting, so, untuk komen baru yang masuk, ada notification pada email. Biasanya, saya mmg buka email dulu, tu kalau takde masa nak masuk blog lah...untuk lihat ada tak komen baru dan untuk entri yang mana...

Itu cara saya lah...:)

Fieza79 said...

oo..da fekdah nya jgk ehh..ingatkan suka2 sekadar buat pilihan mana bekenan nk guna je...

huhuu nk kena tukau ke..?

ieda said...

akak nie bute IT dikk ..
sungguh x pandai dgn semua nie huhuhuh

munna said...

ingatkan ada anon2 yang buat onar kat sini... tapi cuma disebabkan spam je ye...

Izan Ishak said...

izan pun dah buat comment moderation. sbnrnya senang nak tau komen2 dari n3 mana. sbb selalu terlepas pandang pada komen2 dari n3 lama kan~

MamaYatie said...

saya pun buat mcm tu..senang kan! skrgpun saya mmg setkan cik/pak anon tak leh komen..mintak maap! hehe

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (133) WEEKEND (107) in N.A.T.U.R.E (97) Kata HATI LYA (94) M.A.K.A.N.A.N (75) About Me (73) AIDILFITRI OR AIDILADHA (71) MyHappyFamily (68) INFO (67) MACAM2 ADA (57) Friend (56) Asya's School (55) M.E.M.O.R.Y (52) Sinopsis (51) CAREMONY (50) Ramadhan (49) DapurLyaBerasap (47) Shopping (47) Love IS Cinta (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Birthday (44) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Jom Singgah (42) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (39) My L.O.V.E (39) Check-Up (33) NuFF (33) CINEMA (32) Let's Eat (32) D.I.A.R.I (31) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (28) H.O.L.I.D.A.Y (28) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) Tempat Makan Best Di Kemaman (26) Tempat Makan Best Di Terengganu (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) MamaAsya (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (19) Do It Yourself (18) Villafasyafrina (18) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Novel (15) Artis (14) Bento Asya (13) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) mama+papa+fasya (12) Medical (11) TUTORIAL (11) fasyafrinatraveltales (11) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) DecobyLya (8) Idea Bento (8) Travel (8) Deko VillaCintaku (7) Parenting (7) Ulangtahun Perkahwinan (6) mama+papa (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Family Day (3) Lyafrina's Instagram (3) Public Holiday (3) Tempat Makanan Best Di Kuantan (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) Mamalovefasyafrina (1)