Wednesday, December 8, 2010

Suntikan Vaksin HPV- Cegah Kanser Serviks


Seperti yang kita ketahui, sekarang kerajaan sedang giat memperkenalkan Vaksin HPV melalui iklan2 di tv , radio & pelbagai cara lagi. Sebagai wanita, mesti teruja untuk mengetahui kebaikan suntikan vaksin HPV ini. Jom kita ketahui dengan lebih lanjut mengenai Vaksin HPV ni:-

  •  Sejenis vaksin HPV telah dicipta oleh saintis yang berupaya untuk mencegah jangkitan terhadap virus HPV. Vaksin HPV yang dinamakan Gardasil dan Cervarix telah diluluskan oleh ‘Federation of Drug Administration’ ( FDA dan ratusan negara di seluruh dunia telah meluluskan penggunaan vaksin ini termasuk Malaysia.
  • Vaksin ini perlu diberi sebanyak 3 kali dalam masa 6 bulan kepada wanita seawal usia 9-26 tahun.
  • Suntikan vaksin ini akan meransang sistem pertahanan badan untuk menghasilkan antibodi terhadap virus HPV yang terkandung dalam vaksin tersebut.
  •  Antibodi ini akan menghalang kemasukan atau jangkitan virus HPV ke atas wanita tersebut. Kesan maksima daripada vaksin ini cuma akan diperolehi oleh wanita yang belum terdedah kepada hubungan seks. Sebaik-baiknya vaksin ini diberikan ketika mereka berada pada peringkat awal remaja.
  • Namun, perlu diingat walaupun vaksin ini berkesan mencegah jangkitan virus HPV yang menjadi punca kanser servik, kesan akhir terhadap pengurangan insiden kanser ini cuma akan dapat dilihat selepas 15-20 tahun program perlalian berjalan. Ujian saringan Pap Smear MASIH perlu dijalankan kerana vaksin ini cuma mencegah 70% daripada kanser servik.
klik pada image

Seperti yang kita ketahui, pelajar berumur 13 tahun & 15 tahun boleh mendapatkan suntikan vaksin HPV disekolah , manakala bagi mereka yang lepasan sekolah boleh mendapatkan suntikan ini di Klinik Kerajaan. Jadi, sebagai langkah awal dalam pencegahan kanser kedua yang paling kerap menimpa wanita selepas kanser payudara, dapatkanlah suntikan virus HPV bagi mereka yang berkelayakan. Saya tak bagi bagi mereka yang sudah berkahwin perlu @ tidak mendapatkan suntikan ini. Apa-apa pun, jangan lupa untuk melakukan ujian PAP SMEAR--> KLIK SINI


Sumber & info lanjut berkaitan Vaksin HPV: KLIK SINI
pic : google

37 comments:

Liza said...

Boleh cegah cancer servik... Takut la dgr penyakit-penyakit kronik ni.. Minta dijauhi..

AngahSayang2314 said...

uittt biar betul.... ini yg seram nie bila dengar bab kenser nie lya oiii

LyNn HaMzAh said...

memang kena cegah dari awal...suntikan nie patut diorang bagi kat kanak-kanak di semua sekolah...

Ena said...

huhu..

takutnya sbb family ena ada bbrp org yg dah kena.. nauzubillah..

Yan said...

Huhh...lega tak payah worry utk anak2.sal anak akak sume jantan..hee

LYaFRINA said...

Liza:

itula.. kalo ada ank2 y remaja dptkan la suntikan tu..kita y dh kahwin ni, buat pap smear j la

LYaFRINA said...

Angah:

iyerrr,, betul la tu

LYaFRINA said...
This comment has been removed by the author.
azzey said...

Lya; Gud info!

Zaidah said...

memang bagus ade vaksin macam nie...mencegah lebih baik dari merawat...

LYaFRINA said...

LyNn HaMzAh:

BETUL2 TU, MENCEGAH LBH BAIK DRP MERAWATI

LYaFRINA said...

Ena:

BDASARKAN PGALAMAN DLM FAMILY LYA SNDIRI, FAMILY SEBELAG=H ARWAH LYA MMG ADA MCM2 JENIS KANSER..SETIAP SORANG DLM FAMILY MSTI ADA KENA. N AYAH LYA SNDIRI ADA KANSER APRU2 & LYA KETUMBUHAN OTAK PERINGKAT AWAL...TP LYA DH OPERATE IME UMUR 15THN.

APAPUN, KT MMG KNA LBH BHATI-HATI

LYaFRINA said...

Yan:

K.YAN, SELAMAT LA.. SMUA DH LAKI2 BELAKA.

LYaFRINA said...

azzey:

TQ

LYaFRINA said...

Zaidah:

BETUL TU, MENV=CEGAH LBH BAIK DR MERAWATI

Cik Jue said...

vaksin ni memang bagus...maklumlah zaman sekarang ni mcm penyakit ade..sekurang2 nye dapat mngurangkan risiko sakit kenser

Fieza79 said...

oo ada vaksin yg bole cegah kanser serviks ehh...bagus la kan...kalu ada keberkesanan nya di situ harus amik vaksin tu...

kella said...

haaa.. hari tu ada buat pap smear..
memang la agak tidak selesa, memang mintak doktor perempuan.. segan ler doc laki..
Alhamdulillah.. semuanya ok je keputusan nya..
tak tahu la masa2 depan lagi..
kena check lagi..

tq lya..

LYaFRINA said...

cIK JUE:

BETULTU, SBG LANGKAH AWAL KAN...

LYaFRINA said...

FIEZA:

A AH, ADA VAKSIN NI BARU J DILANCARKAN..TP KITA Y DH KAWIN NI XTAU LA.BUAT PAP SMEAR JE LA..

LYaFRINA said...

kella :

BETUL TU KELLA, KENA SLALU BUAT PAP SMEAR..KALO X SILAP 6 BLN SKALI KAN?? EHH YE X NI?? KNA CONFIRM BALIK DGN NURSE

Dilla Ady said...

untung kan bebudak skang...da dapt suntikan tuk cegah...free lak tu...abih kite yg da remaja purba nih camne ek lya?

LYaFRINA said...

dilla:

blh dptkan d klinik kerajaan..
tp cuba baca betul2... just utk y belum pernah melakukan seks... kita y dh kawin ni..paham2 je la.. hehehehe..pap smear la option utk kt.

az rina a.k.a jaijina said...

macam kene amik je vaksin ni..erm, budak² ni untunglah ye, dapat free ajek..

Sricahaya said...

utk yg belum kawin yek..?

LYaFRINA said...

az rina a.k.a jaijina:

doh pap smear mu wak x lagi??

LYaFRINA said...

Sricahaya:

y dah kawin bpon blh .. tp kesan maksimum cuba blh dilihat pd y blum pnah melakukan hubungan seks.. xpasti la.. tp itu y lya paham setakat ni.

eB@mamaAerish'n'Aed said...

nauzubillah la kan?.... byk betol penyakit baru skarang nih...

'NuReeN' said...

cegah sebelum terkena kan...

LYaFRINA said...

eb:

tula..makin moden dunia.. makin byk penyakit

LYaFRINA said...

nureen:

yepp... mcegah lbh baik drp merawati.

mekchu said...

yup.. untung budak2 remaja skang.. kita dulu rubella jek.. hehe

ahong said...

Salam,
Maaflah kepada para wanita disini, saya minta dengar pendapat lelaki ini.

HPV hanya boleh dapat melalui melalui seks sahaja. Kalau tak buat sendiri atau pasangan tiada seks rambang takkan dapat HPV mahupun kanser serviks melalui HPV.

Suntikan HPV tak jamin takkan dapat kanser serviks. HPV bukan satu-satunya punca kanser serviks.

Cara yang terbaik untuk elakkan HPV yang boleh menyebabakan kanser ini ialah dengan tak buat seks rambang.

Ada banyak insiden yang menunjukkan kesan sampingan suntikan ini sehingga ada yang mati. Kerajaan kita guna brand yang sama yang telah menyebabkan kematian di US dan UK.

Pengeluar vaksin sendiri tidak mengeluarkan statement bahawa ia boleh elakkan kanser serviks.

Marilah sama-sama jadi orang yang berakal dan tak jadi pak turut sahaja. Gerakkan otak yang Allah kurniakan kat kita ni.

Anonymous said...

SETUJU DENGAN AHONG,
tolonglah baca detail berkaitan suntikan ini. Kanser serviks ni bukan kanser utama yg menyebab kematian. Puncanya pula dari seks rambang.
Agak2 company mana yg nak kaya cepat dgn membekal vaksin yg banyak ke kementerian.
Budak2 13 thn kena ambil suntikan, apa kesan 10 thn akan datang?
Telah ada kes kematian seorang wanita dewasa di Malaysia selepas seminggu ambil suntikan HPV.
Cek dgn CAP dan lain2 artikel berkaitan keburukan HPV.

act_male said...

saya setuju dengan ahong....sememangnya hpv hanya boleh disebarkan melalui hubungan seks rambang..bleh jangkit kedua dua jantina..tuhan dh cipta virus ni supaya kita ingat akan kekuasaan tuhan..jauh dari maksiat...jadi,kenapa kita risaukan psal hpv ni?klau tuhan nyatakan kita dpt kanser,kita jgn give up..its not the end of your life..sy student medical dan sy amat2 x setuju dengan pemberiaan vaksinasi ni...mcm nk kata yg selamat untuk melakukan maksiat...nauzubillah...salam..maaf ganggu,just nk share pendapat..

Anonymous said...

I love cahayahatiku-lyafrina.blogspot.com! Here I always find a lot of helpful information for myself. Thanks you for your work.
Webmaster of http://loveepicentre.com and http://movieszone.eu
Best regards

Anonymous said...

x tau la mane satu nk percaya..mak kite ade kanser serviks ni..and i am her ONLY DAUGHTER..risikonya sgt tinggi..dr nasihat suruh amik..bile bc CAP nye statement mcm takut plak..what to do?

Buat Follower, Jangan Lupa Tinggal LINK kat kotak KOMEN entri terlatest ye.