Wednesday, December 15, 2010

Testing Power!! He he he

Pic ni sempat saya snap masa nak cuba sesuaikan asya dengan mende ni. Tapi time ni xde letak gas untuk pump lagi. Just nak tetsting n try ajar cara pernafasan sebanyak 8x.. Masa ni memang berjaya & mendapat kerjasama yang baik dari asya. Tapi bila dah time real buat,  mybe x selesa dengan gas tu, mula la mengamuk.

Gas akan dipam melalui hujung aero chamber

testing power dulu
pic real punya x dapat nak snap, sbb asya mengamuk.. Adoii syg mama!

15 comments:

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

adush, siannye kat Asha ..
kecik2 kena sedut dos, mesti rimas opp..
takpe lya, better taw dr peringkat awal.. kena over take care la ye..
moga cepat sembuh!

kella said...

dah tak dapat tengok pic lya... block oredi!

lya! terima kasih..
suka lya.. nak berkawan dengan lya dunia dan ahirat.. insyaAllah.

THE LEKAT LEKIT STORY said...

aduhai.. sedih plak tgk asya.. moga dia sihat & membesar dgn riang

Yan said...

Kesian nya dia. Moga Asya setabah mamanya..

mummy_ayu said...

SIL ayu pun kena buat kat anak dia mcm nie hari2..so..dia suruh anak dia nyanyi dlm tu..sbb kena bukak mulut kan?
so..bila nak buat, dia kata jom nyanyi...
Ayu plak kata kat Ian..makan asap..sedap...cuba try...

Salina@IbuAqil said...

salam lya.. dr semlm duk baca pasal asya dah diserang asthma.. Lya jgn salahkan diri sendiri krn lahirkan asya tidak sesihat anak2 owang lain.. sbb ibupun alami benda yg sama.. ibu sakit.. Aqil asthma.. dulu aqil kerap sedut gas nebulizer di hospital last2 dokto suh dia pakai pump mcm asya skrg.. sama je pam nye.. warna kuning.. aqil pun guna 2 ubt sedut yg berbeza.. 1 utk dipam tiap2 mlm.. 1 lg bila perlu.. dia tak boleh batuk.. punca asthma bila dia mula batuk.. sampai dada melekuk ke dlm.. tp lya, anak kte tetap akn membesar sihat dgn penjagaan & rawatan awal dr kita atas nasihat pakar.. percayalah.. kita sama2 doakan ank kita ye jgk doakan utk diri & kesihatan kte.. Lya kuat & harus kuat demi asya sbb dia & aqil adalah anak yg sangat2 kuat.. Depa kuat sejak dari dalam RAHIM kita lagi lya.. ;o)
nak baca kisah aqil semput:

http://ssasliza.blogspot.com/2010/08/semalam-aqil-semput-berkejar-ibu-ayah.html

http://ssasliza.blogspot.com/2010/05/aqil-semput-2-kali-sedur-gas-dkt.html

LyNn HaMzAh said...

lya, ada yang cakap makan hati landak boleh kurangkan asthma...nanti lya cuba la cari yer...kalau lya x dapat juga inform kat lynn okey...

Salina@IbuAqil said...

lya, ibu pengalaman ibu x bnyk sgt.. cuma dah dkt setahun Aqil berulang jumpa pakar kes semput dia.. temujanji akan datang bln januari pulak.. tp sejak setahun dirawat ada perubaban dear.. ibu dpt kawal masalah semput dia.. dan mula belajar mencari apa ALAHAN dia.. benda yg boleh buat dia mula BATUK.. salah satunya makanan KEKACANG.. ibu elakkan dia mkn benda2 sejuk.. mandi awal pg.. tidur x berbaju.. kadang2 bg jugak aiskrim ble tgk dia teringin je tgk owang mkn.. tp suap dia sekali suap kemulut ibu berkali.. hihihi apapun lya, kita sama2 usaha merawat dia.. sbb lelah boleh dirawat supaya tak melarat.. msh boleh dikawal jgn dibiarkan.. elakkan habuk2 terutamanya karpet & benda berbulu.. ibu tau susah kta nak terima diawalnya.. bukan senang.. sampai ibu bleh ckp, ibu redha ibu sakit tp tak nak aqil sakit.. bila dia sakit, ibarat ibupun sama2 rasa sakit dlm hati.. lya kuatkn semangat yer dear.. asya budak yg ceria & cergas..

SafaRi09 said...

awal2 memang cam tu kot. insyaallah lepas2 nie asya akan biasa. pepun akak sabar k

AMIEROZIANA said...

anak saya pun kena asma jugak masa umur dia 6 bulan...alhamdulillah skarang dah ok dah...dah tak payah pakai lagi aero chamber tuh...saya bawak dia pergi homeopati...try la cara alternatif...

Dilla Ady said...

takpe lya..memula nih asya tak biase lagi la tu..lame2 mesti die da tak kisah da ngan pam tu..yg penting lya byk sabar dan jgn marah die ye lya..sian asya..

'NuReeN' said...

elly masa msk spital dulu pon teriak bila kena gas tue tp bila dia tgk bdk2 kat citu x teriak dia terus mau pegang sndrik.. lya try tunjuk kat asya mana2 bdk yg kena bg gas yg x teriak, lama2 asya ok la..

wahida said...

eh, anak2 saya pun ada chamber tu...mula2 pakai mmg x nak, lama2 dah lali...anyway, kita boleh sharing citer psl anak yg ada lelah ni...
salam kenal dan salam ziarah, saya dah follow, kalau sudi follow me back k!

munna said...

Asya dah praktis ye, macamana nak pakai pam... jangan nakal2 ye sian kat mama

mamalieyna said...

aduhai..kecik2 dh kena gunakan tu..hope asya makin dpt biasakan diri nnti!

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (79) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (71) INFO (67) Asya's School (59) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (49) Shopping (47) Birthday (46) Love IS Cinta (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Jom Singgah (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (34) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) H.O.L.I.D.A.Y (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (27) Tempat Makan Best Di Terengganu (27) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) mama+papa+fasya (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) fasyafrinatraveltales (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) Parenting (7) mama+papa (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1)