Tuesday, December 28, 2010

TUTORIAL : ENTRI AUTOPUBLISH @ SCHEDULED

Assalammualaikum..Kali ni  saya nak berkongsi cara2 nak autopublis/scheduled entri pada masa yang kita mahu enti ni keluar. Mybe dah ramai yang tahu, tapi bagi blogger2 baru & yang belum tahu bolehla belajar. Dan entri ni juga, khas buat sheda.

Diatas adalah contoh2 entri yang telah saya scheduledkan memgikut masa yang telah saya tetapkan entri ni publish . Saya dah siap scheduledkan untuk seminggu tu. Kebaikannya, bagi yang bekerja memang x ada masa di pejabat untuk menulis entri setiap masa. Jadi ini adalah pilihan yang terbaik supaya blog kita selalu update. Dan inilah cara saya nak update blog saya. Dan masa terluang di pejabat bolehla saya jengguk2 blog kawan2+komenKebiasaannya, setiap xtvt yang saya lakukan & ingin publish, sebelah malam tu sy ambik kesempatan utk tranfer pic dlm lap top + edit serta terus siapkan entri tapi di scheduledkan. Kalo x sempat, saya just upload je dulu semua pic tu & time masa terluang di pejabat bolehla menulis entri. Sesiapa yang ingin setting masa entri ini publish jom follow i follow u follow i..heheheh step dibawah.

STEP 1
Macam biasa, klik NEW POST

STEP 2
Tuliskan entri/upload pic dan klik POST OPTION, seperti yang dibulatkan dalam bulatan MERAH tu.

STEP 3
Setelah klik POST OPTION, akan keluar ikon seperti diatas. Terus ke bahagian SCHEDULED AT seperti didalam bulatan merah. Dan set kan tarikh & masa yang anda inginkan entri ni dipublish. Dan akhir sekali publish post. Dan untuk memastikan entri anda dah sukses & publish mengikut masa y ditetapkan, sila check semula seperti pic No.1, pastikan ada perkataan scheduled & jika keluar perkataan draft just klik edit & publish post semula.

**That's why kenapa blog saya selalu update.
~ SELAMAT MENCUBA ~

13 comments:

cik dah ganu kiter said...

byk tul idea lya yek..wat skedul utk smggu gitu..

Fieza79 said...

thanks Lya...fieza pon selalu buat mcm tuu..mmg tk sempat kalau nak buat n3 kat opis...mana nak BW lg kann...

mamalieyna said...

yup! mende ni sgt berguna utk wanita bekrja..ngee..eina dl pun taktau..awal2 menjoinkan diri dlm dunia blog ni, mmg perlukan bantuan kwn2..bagus lya! ^_^

mama_iris said...

pannnndaaaiii cikgu lya...heheh...tu style baru nya new post kan...time dulu belom upgrade dia ada lain sket....hehhehe.....nurul pon skrg schedule je...bizi di ofis...

Yan said...

akak pun dah rajin buat cam ni.. So, senang je kan. Seharian terponggok then biarkan je.. CUma BW...

LyNn HaMzAh said...

semalam lynn try buat satu entry autopublished...setkan malam tadi...tp pagi tadi dtg office tgk entry tu x muncul pun...x tahu la apesal...

'NuReeN' said...

tq lya.. info utk new bloggers kan.. nureen jarang2 buat autopublish ni.. 1st buat masa elly warded ari tue pastu x buat2 lagi.. x sempat nk wat n3 la ni.. klau buat pon curik2 masa keja... ;)

ieda said...

thanx for the great info dik ... cayunk :)

Zaidah said...

banyaknyer idea dah siapkan untuk seminggunyer n3....rajinnyer ko lya....klu zai mesti tak ade idea tu...

THE LEKAT LEKIT STORY said...

slalu guna autopublish kalau idea nak update dtg berganti2 dlm 1 masa. then nak jarak kn setiap entri tu di publish so guna la autopublish supaya ter update & idea pun tak ilang

az rina a.k.a jaijina said...

aku malas nak buat schedule n3..tp pagi² mulelah terkial² nak taip n3, harharhar..

'NuReeN' said...

lya nureen tag ni

http://nureenasir.blogspot.com/2010/12/pabila-photo-mulabercerita.html

nursalwa said...

yesssssss pandai da..tq sgt2.. mcmaner plak nak wat sticky post..

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (81) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (73) INFO (67) Asya's School (60) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Birthday (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Jom Singgah (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) H.O.L.I.D.A.Y (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (27) Tempat Makan Best Di Terengganu (27) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) mama+papa+fasya (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) fasyafrinatraveltales (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) mama+papa (8) Parenting (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1)