Wednesday, December 29, 2010

TUTORIAL : SETTING UPDATED EDITOR

Kali ni nak share tentang satu cara untuk menukar blog dari OLD EDITOR ke UPDATED EDITOR. Dulu, permulaan blog saya menggunakan OLD EDITOR. Memang ada banyak perbezaannya. Kalo nak tahu sama ada blog anda menggunakan OLD EDITOR @ UPDATED EDITOR jom tenggok di bawah:

PERBEZAAN PADA CREATE "NEW POST "

OLD EDITOR

UPDATED EDITOR
Perbezaan antara old editor & updated editor boleh dilihat pada pic 1 & 2. Bulatan hijau menunjukkan perbezaannya.

Antara Kebaikkan Updated Editor (maknanya ada byk lg y baik) :-
  • Boleh menukar pelbagai jenis font yang diingini
  • Boleh UNDO & REDO
  • Boleh buat macam ni-->  saya comel x??,  ada garisan atas tulisan tu.
  • Paling bagus.... setiap kali sebelum post, kita boleh preview dulu entri kita. Klik jer kat PREVIEW tu. At least, kalo ada tersilap tulis k, gambat senget ke, boleh baiki sblum publish.
  • Dan senang keje2 m'upload pic. Tak macam old post kena setting saiz untuk semua pic dalam satu n3. Cam updated editor ni senang, setiap pic tu kita boleh setting ikut saiz y kt nak dalam n3 jer & kerja2 upload dilakukan sekaligus. Jom tenggok bawah ni:-
OLD EDITOR
Untuk upload pic, kita kena pilih LAYOUT & SAIZ IMEJ sekaligus untuk semua pic. Kecuali utk layout kt klik NONE blh la pilih mana2 layout kita nak.

UPDATED EDITOR
perbezaan ketara dengan old editor

Boleh upload pic yang sedia ada dalam blog ni dgn hanya klik di bahagian FROM THIS BLOG. Atau broese dari mana2 fail yang kita nak.

Untuk setting saiz & layout pic ni, just klik pada setiap pic & pilih saiz sama ada SMALL, MEDIUM dll. Dan untuk layout tu, just klik pada LEFT, CENTRE @ RIGHT. Dan jika nak buang pic tu, just klik pada REMOVE. Senangkan!

Cara-caranya:

Klik SETTING-->GLOBAL SETTING-->SELECT POST EDITOR & KLIK PADA UPDATED EDITOR (seperti bulatan hijau). Dan last SAVE SETTINGS

" SELAMAT MENCUBA "

--> untuk lebih jelas, klik pada pic

12 comments:

mama_iris said...

YEAHHH....gud3....mmg yg baru lebih senang..dulu nak strike kene wat html coding dia dulu kan..

yannalayola said...

huhu.. saya pun baru try benda nih... so far so good.... best...

THE LEKAT LEKIT STORY said...

wah.. lya skang dah jd tutor.. kekekeke almaklum la dh layak bergelar blogger Otai.. bagus lya. maybe ada org yg memerlukan tutorial ni

LYaFRINA said...

lekatlekit:

adoiii.. mane ader otai.. xtau byk mde lg. tutorial ni pon y biasa2 j n ramai y tau cara2nya.

dah lama simpan ni.. publish la.. atleast dpt membantu blogger2 baru.. mcm lya dulu2.. terkial-kial nak tau satu2.. hehehe

munna said...

thank lya..

kak munna mmg tercari2 tutorial ni... senang betul yg baru ni

'NuReeN' said...

tq so much lya..
nureen baru ja tukaq cam lya kata ni..
semlm baru ja tgk kat global setting tue..
tp x pasti apa maksud update & old editor tue..
ni kena blanja lya nih

h4ni3 said...

makin senang kan?
ai likeee :D

Dilla Ady said...

dilla gune yg baru jugak..lebih mudah..

ieda said...

thanx nana cayunk .. banyak membantu .. akak baru tahu dan tgh buat ..

thanx again dear muahx3 :))

CIK NANA said...

Salam kenal lya.
Jln2 jumpa blog lya.
:p
boleh ke kalau Na nak tanya, mcm mana nak buat "Anda mungkin juga meminati" tue?
Heheh, thanks ek.

CIK NANA said...

Lya, ish jangan bosan dengan Nana ek? Huhuh, asek nak tanya jek.

Soalan ke 2. Semalam Na baru create new author sebab dah full capacity 1 G kan. So, new author tue guna old editor. Bila nak try update, kat SETTING, takde GLOBAL SETTING pon? Kenapa ek?

PUAN NANA said...

Lya, Nana datang lagi. Dah boleh dah, hehe.. Na grant admin privillege. SO, dah boleh. Thank you! :p


Nanti Na try buat 'anda mungkin juga meminati' pulak...

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (139) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (82) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (74) INFO (67) Asya's School (62) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Birthday (49) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Jom Singgah (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) F.A.M.I.L.Y (41) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) H.O.L.I.D.A.Y (32) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) Tempat Makan Best Di Terengganu (29) mama+papa+fasya (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (28) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) fasyafrinatraveltales (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Papa Asya (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) mama+papa (9) Idea Bento (8) Travel (8) Parenting (7) Ulangtahun Perkahwinan (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) TERENGGANU (1) de (1) fasyafrinavacationtime (1) ma (1)